Σύνολο ψηφοφόρων: 13
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η προσωπική μου εμπειρία με τη διδασκαλία των αλγορίθμων στη Γ' Γυμνασίου είναι ότι οι μαθητές έβρισκαν πολύ δύσκολο σε αυτό το κεφάλαιο να καταλάβουν τις έννοιες και έχαναν το ενδιαφέρον τους. Αντίθετα φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την υπόλοιπη ύλη, ειδικά το Κεφάλαιο 8.Προσωπικά θεωρώ ότι οι αλγόριθμοι θα έπρεπε να διδάσκονται μόνο στο Λύκειο και του χρόνου πολλά παιδιά της Γ' Γυμνασίου θα τα βρουν βουνό με την αλγοριθμική σκέψη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών και τις συμπληρωματικές οδηγίες, το κεφάλαιο 8 διδάσκεται και στη Γ' τάξη αν ο καθηγητής θέλει να επεκτείνει τις γνώσεις των μαθητών στα πολυμέσα (στις δικές μου τάξεις δεν υπήρχαν καν αυτές οι γνώσεις γιατί δεν είχε διδαχθεί το Κεφ. 8 στη
Οπότε ένα ερώτημα που τίθεται: Μπορεί ένας καθηγητής να μη λάβει υπόψη του το πρόγραμμα σπουδών και να επιλέξει να μην διδάξει π.χ. προγραμματισμό; Έχει το δικαίωμα; Στην πράξη βέβαια κανένας δεν θα τον ελέγξει, απουσία Σχολικού Συμβούλου.
Γιατί να διδαχθεί Προγραμματισμό ένας μαθητής, δεν θα ήθελα να το θίξω τώρα γιατί θα πάει μακριά η βαλίτσα. Εγώ πάντως θεωρώ ότι είναι σημαντικό. Επίσης θεωρώ ότι μάλλον στην Γ Γυμνασίου διδάσκουμε προγραμματισμό ΑΡΓΑ και όχι νωρίς, με την επιλογή βέβαια κάποιας παιδαγωγικά κατάλληλης γλώσσας προγραμματισμού. Ζωγραφικές, γράψιμο κειμένων, παρουσιάσεις, πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ. είναι απλές δεξιότητες μπορούν και πρέπει να γίνονται από το Δημοτικό και εκεί γίνονται στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες.
Μα γιατί μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι; Λοιπόν έχουμε και λέμε: 1)Κανείς συνάδελφος δεν μπορεί να μην επιτρέψει σε άλλον να εγκαταστήσει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, αν αυτό είναι freeware ή υπάρχουν άδειες χρήσεις. Ούτε καν ο Σχολικός Σύμβουλος.
2) Σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος υπηρετεί σε θέση που έχει Οργανική άλλος Συνάδλεφος, ο άλλος Συνάδελφος μπορεί να δράσει μόνο συμβουλευτικά. Ο Υπεύθυνος Εργαστηρίου ακόμα και αν είναι με απόσπαση ή με διάθεση ή Αναπληρωτής είναι "Ο Υπεύθυνος του Εργαστηρίου". Αυτό σημαίνει ότι αν μπορεί να το τεκμηριώσει μπορεί να κάνει τις όποιες αλλαγές κρίνει απαραίτητες στο Σχολικό Εργαστήριο για την καλύτερη λειτουργία του μαθήματος.
Μπορώ να είμαι λίγο αιρετικός; Το περιβάλλον της Micro Worlds Pro είναι μια πολύ καλή επιλογή και προτείνεται από το νέο βιβλίο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι είναι η καλύτερη επιλογή από όλες τις άλλες που υπάρχουν σήμερα ή από αυτές που θα δημιουργηθούν στο σύντομο μέλλον. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο καθένας μας πρέπει να έχει τα μάτια του ανοιχτά, να γνωρίζει, να δοκιμάζει, να παρακολουθεί τι άλλο υπάρχει.
Νομίζω ότι λες ξεκάθαρα ότι έχεις το άγχος των εξετάσεων. Στη Γ Γυμνασίου μήπως αυτό είναι υπερβολικό; Καθορίζεις το τι θα διδάξεις από το πώς είναι καλύτερο να προετοιμάσεις τους μαθητές σου στις εξετάσεις;
Χμ... Μιλάμε για Γυμνάσιο, όχι για επαγγελματική κατάρτιση που γίνεται σε ένα Τεχνικό Λύκειο, ένα ΙΕΚ, ένα ΤΕΙ... Ποιο θα ήταν το νόημα να πας στο Joomla; Να φτιάξουν οι μαθητές σου μια επαγγελματική ιστοσελίδα; ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΧΟΣ (επέτρεψέ μου να μιλήσω λίγο απόλυτα εδώ). Εγώ βλέπω νόημα να κατανοήσουν οι μαθητές με τη δημιουργία δικών τους ιστοσελίδων ότι πίσω από αυτό που βλέπουν δεν υπάρχει κάτι μαγικό, αλλά μπορούν να το δημιουργήσουν και αυτοί.Διδασκαλία απλής HTML με εισαγωγή κειμένου, εικόνας και συνδέσμων είναι ένας πολύ εφικτός στόχος που μπορεί να επιτευχθεί σε 4-5 διδακτικές ώρες από την πλειοψηφία των μαθητών.Νιώθω ότι αν επιμείνεις να διδάξεις Mambo, Joomla, Word Press, SMF, Minigal, κλπ είναι το αντίστοιχο σαν ένας Πυρηνικός Φυσικός θέλει να διδάξει στο Γυμνάσιο τις εξισώσεις της Σχετικιστικής Κβαντομηχανικής.Αν όμως νιώθεις ότι μπορείς να απαγκιστρώσεις τους μαθητές από το κώλυμα του συγκεκριμένου εργαλείου και μπορέσουν να δουν την ουσία όσων πρέπει να αφομοιώσουν τότε σηκώνω τα χέρια ψηλά και σου λέω προχώρα.
my8os καλύτερα θα ήταν να μας πεις πώς θα ήθελες εσύ να είναι το πρόγραμμα σπουδών στο Γυμνάσιο κατά τη δική σου γνώμη και πείρα.Αν είχες πλήρη ελευθερία τι θα έκανες.
Το πρόγραμμα σπουδών θα έπρεπε να διαμορφωνόταν έτσι ώστε να κάλυπτε τις ανάγκες των παιδιών ως χρήστες πρώτα με έμφαση στις δεξιότητες και μετά τις όποιες αλγοριθμικές και προγραμματιστικές ικανότητες.
Δεν νομίζω να είπα ότι τα άλλα είναι άχρηστα. Είπα ότι πρώτα πρέπει να μάθουν τις δεξιότητες και μετά να πάνε στα άλλα (κατά προτίμηση σε Λύκειο όταν 'ωριμάζει' το μυαλό).