Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ60 Νηπιαγωγών => Μήνυμα ξεκίνησε από: AnnaO στις Δεκεμβρίου 10, 2007, 03:36:31 pm
-
ΥΠΕΠΘ: «Πρωινή ζώνη στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο»
ΣΧΕΤ : Η αριθ. Φ32/277/138962/Γ1/4-12-07 εγκύκλιος Δ/νσης Σπουδών Π.Ε.
Υ.Π.Ε.Π.Θ
Σύμφωνα με τη Φ. 32/190/81670/Γ1/20-7-07 (ΦΕΚ 1420/8-8-07 τ.
-
Μας ήρθε και εμάς στο ν/γείο χτες. Όπως καταλαβαίνουμε, από του χρόνου η πρωινή προαιρετική θα είναι καθεστώς!!!! Ποιός ξέρει, μπορεί η επόμενη χρονιά να ξεκινήσει με καμία υπουργική απόφαση για απογευματινή προαιρετική!!!!
-
Σήμερα λάβαμε στο νηπιαγωγείο μας έγγραφο, που θα συμπληρώνουν οι γονείς κατά την εγγραφή, στο οποίο καλούνται να δηλώσουν αν ενδιαφέρονται για το κλασσικό ή για το ολοήμερο τμήμα, αλλά και για την πρωινή ζώνη 7:00-8:00. Του χρόνου πιστεύω, ότι αυτή η απαράδεκτη, τόσο για τα παιδιά όσο και για εμάς τους εκπαιδευτικούς, ρύθμιση δεν θα είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Καλά κουράγια να έχουμε!!
-
Ρε παιδιά να κάνω μια ερώτηση γιατί κάτι δε μου πάει καλά... ???
Στο ολοήμερο ξέρουμε όλοι ότι τα παιδιά δεν έρχονται και φεύγουν ό,τι ώρα βολεύει το γονιό. Δηλαδή, εφόσον εγγραφεί ένα παιδί στο ολοήμερο έρχεται κανονικά 8:00-8:15 και φεύγει αυστηρά 3:45-4:00(?). Στο ενδιάμεσο οι πόρτες δεν ανοίγουν για κανένα λόγο (παρά μόνο σε έκτακτες ανάγκες και σε συνεννόηση με τις υπεύθυνες νηπιαγωγούς).
Εφόσον αυτή η "πρωινή ζώνη" είναι προαιρετική, θα έρχονται τα μισά παιδιά πχ στις 7:00 και θα ξανανοίγει το σχολείο για την προσέλευση των υπολοίπων στις 8:00????!!!! Και δε θα γίνεται ένα μπάχαλο εκεί? :P
Πώς μπορεί να οργανωθεί κάτι τέτοιο? Γιατί δεν είναι ότι διευρύνουν υποχρεωτικά το ωράριο του ολοήμερου (δηλαδή να έρχονται όλα τα νήπια στις 7:00)... :P
Δε μου φαίνεται να έχουν σκεφτεί τα πρακτικά προβλήματα που θα προκύψουν από ένα τέτοιο μέτρο... ::) ::) ::)
-
Επίσης (άσχετο) μία παράκληση προς τους διαχειριστές γιατί τώρα είδα πού έγραφα...
Ας μεταφερθεί το θέμα ή στον πίνακα "μόνιμοι" ή στο "διάφορα θέματα για την εκπαίδευση" γιατί δεν έχει σχέση με τον συγκεκριμένο. ;)
-
παιδιά τί θα κάνουμε φέτος; είναι δυνατόν να το δεχτούμε το πρωινό;
-
ολα καλα συναδελφοι...μηπως ομως με το να καταδικαζουμε ακριτα,κατα τη γνωμη μου,οποιαδηποτε καινοτομια επιχειρουν να εισαγουν οι κυριοι του υπουργειου,δημιουργουμε προβληματα στον κλαδο μας:
θελω να πω αρχικα παλιες νηπιαγωγοι δεν ηθελαν το ολοημερο μην τυχον και δουλεψουν παραπανω και μαλιστα δεν το προωθουσαν στους γονεις-το σαμποταρανε καλυτερα ...ενω καποιες αδιοριστες καναμε ταματα ,μπας και γινουν ολοημερα τα σχολεια στην Ελλαδα..και μπουμε καποια στιγμη σε αιθουσα...τωρα βλεπω να ενοχλει η π ρ ο α ι ρ ε τ ι κ η πρωινη ζωνη 7-8 ...γιατι;μηπως θα δουλεψουμε παραπανω ;οχι!αφου θα σχολαμε νωριτερα ...προς τι λοιπον η αρνηση...ειλικρινα μηπως παμε να βγαλουμε τα ματια μας μονες μας;πως θα ανοιξουν οι θεσεις στον κλαδο επιτελους;κι ακομα εχετε σκεφτει ποσους γονεις βολευει αυτο ,και κατα συνεπεια ποσες θεσεις θα ανοιξουν;πειτε μου αν ειμαι λαθος!
-
Όσο το ωράριό μας δεν είναι κατοχυρωμένο, τέτοια θα γίνονται. Κάθε όποτε του κάπινσει της/του εκάστοτε υπουργού, με μια εγκύκλιο θα το αυξάνει.
Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα, μπορώ να ενημερώσω για το πότε θα γίνει το επόμενο συντονιστικό νηπιαγωγών.
Sophie, είμαι σε νηπιαγωγείο με πρωινή ζώνη. Η ώρα προσέλευσης είναι από 7.00 έως 7.30. Οπότε δεν είναι "ανοίγω την πόρτα στις 7.00 και μετά ξανά στις 8.00". Απλά 7.00 με 7.30 κάνεις τον θυρωρό.
Πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που κατά πάσα πιθανότητα θα προκυρήξει η ΔΟΕ από Σεπτέμβριο.
Το συντονιστικό έχει πάει και σε δικηγόρο, για να δούμε πως μπορούμε νομικά πλέον να κυνηγήσουμε το θέμα.
Οι συνθήκες εργασίας των νηπιαγωγών είναι μακράν οι αθλιότερες μέσα στην Πρωτοβάθμια. Υπολογίστε μόνο ότι ο δάσκαλος κάνει 45λεπτα. Οι δικές μας διδακτικές ώρες είναι 60λεπτα. Είμαστε οι φτωχοί συγγενείς της Πρωτοβάθμιας.
Αν δεν αντιδράσουμε, το ν/γειο θα είναι το πρώτο κομμάτι της εκπαίδευσης που θα περάσει στους Δήμους.
-
Συμφωνω απολυτως με τη dimitra68 !
Το προβλημα της αδιοριστιας στο κλαδο μας θα παραμενει οσο υπαρχουν κατι αρχαιες νηπιαγωγοι οι οποιες σε καθε νεα ρυθμιση και καινοτομια βγαζουν σπυρακια και φοβουντα μηπως χασουν την καλοπεραση και το βολεμενο τριωρο τους !! >:(
Κυριες μου αν δε μπορειτε να δουλεψετε αλλο μη στερητε τις θεσεις απο νεους συναδελφους που θελουν να δουλεψουν ! υπαρχει και η λυση της συνταξης .
-
γιατι;μηπως θα δουλεψουμε παραπανω ;οχι!αφου θα σχολαμε νωριτερα ...προς τι λοιπον η αρνηση...
δεν καταλαβαίνω πως το 8-4 και το 7-4 σου φαίνεται το ίδιο σαν ωράριο!Συμφωνω απολυτως με τη dimitra68 !
Το προβλημα της αδιοριστιας στο κλαδο μας θα παραμενει οσο υπαρχουν κατι αρχαιες νηπιαγωγοι οι οποιες σε καθε νεα ρυθμιση και καινοτομια βγαζουν σπυρακια και φοβουντα μηπως χασουν την καλοπεραση και το βολεμενο τριωρο τους !! >:(
Κυριες μου αν δε μπορειτε να δουλεψετε αλλο μη στερητε τις θεσεις απο νεους συναδελφους που θελουν να δουλεψουν ! υπαρχει και η λυση της συνταξης .
νομίζω ότι μιλάς πολύ αιχμηρά. καταρχήν που καταλαβες ότι είναι θεμα αρχαιότητας. εγώ δεν είμαι "αρχαία" αλλά μπορώ να δώ το πρόβλημα που δημιουργείται και την υποβαθμισή μας. καταρχήν για ποια αδιοριστιά μιλάς; νομίζεις ότι θα στείλουν ωρομίσθιες για το 7-8; αν στείλουν μακάρι, να δουλεψει και κόσμος και να μην αυξηθεί και το ωράριο. από την άλλη αν δε θελουν να προσλαβουν ας μας κάνουν αυξηση μισθού. και μη νομιζεις ότι θα σταματήσουν εδώ οι αλλαγες. το ωραριο δεν είναι κατοχυρωμένο και σε ότι χορό σε βαλουν θα χορεψεις. αφού λες ότι είσα νεα στη δουλειά ίσως δε ξερεις ότι το ωράριό μας δε μειώνεται ποτε σε σχεση με ΟΛΟΥΣ τους υπολοιπους συναδελφους και έχεις τα παιδιά μαζί σου χωρις κανενα κενό όπως οι άλλοι που στο διάλειμμα πανε στο γραφείο και ηρεμεί το κεφάλι τους
-
φοβουντα μηπως χασουν την καλοπεραση και το βολεμενο τριωρο τους !! >:(
το 3ωρο παλι...πως το μετρας.....Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα, μπορώ να ενημερώσω για το πότε θα γίνει το επόμενο συντονιστικό νηπιαγωγών.
θα ήθελα να μας ενημερωνεις αν μπορεις...
-
http://nip-oloimero.sch.gr/appdata/documents/egiklioi/orologio_programma_nip_olohm_nip.doc
εδω αναφερει καθαρα οτι υπαρχουν 2 βαρδιες νηπιαγωγων 8-12 η πρωτη βαρδια του ολοημερου και 11:45 - 15:45 η δευτερη. Τωρα σε οτι αφορα την πρωινη ζωνη νομιζω οτι λυνεται με συνεννοηση μεταξυ των 2 νηπιαγωγων,ποια δηλ θα ερθει νωριτερα και θα φυγει νωριτερα φυσικα...τα υπολοιπα κοριτσια,μεγαλοσχημονα,περι δικηγορων και λοιπων εγω τα βλεπω εκ του πονηρου ...και μονο οτι καποιοι ως εργατοπατερες θελουν να εκμεταλλευτουν τον κλαδο μας για πολιτικες σκοπιμοτητες ...και κανουν σουσουρο καθε φορα αντιδρωντας μ΄αυτο τον τροπο...ελεος !!!!!εδω που ειμαστε ησασταν καποτε...βολευτηκατε και τα ξεχασατε καποιοι; Ναι, να αντιδρασω, να απεργησω, αλλα με γνωμονα τη λογικη μου κι οχι το συμφερον αλλων που εξυπηρετουν αλλους...
-
ποιο συμφερον και ποιο βολεμα;;; αυτό θα επρεπε να το λες αν ΔΕΝ γινόταν καποια αντίδραση και αυτοί που "βολευτηκαν" καθονται στη θεσουλα τους για να τα λουστουν οι πιο νεοι! και για τη συννενόηση μεταξύ συναδελφων δεν έχει να κάνει ποια θα ναι πρωί και ποια απόγευμα. αυτό και τωρα είχε κανονιστεί. το θεμα είναι ότι ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ το ωραριό μας. και θα αυξηθει και άλλο και κατι πρεπει να κανουμε
-
kathyk καλησπερα εξηγησε μου αναλυτικα σε παρακαλω πως θα διαμορφωθουν τα ωραρια στο ολοημερο και με την εφαρμογη της πρωινης ζωνης
-
Όπα συνάδελφοι!!!!! Τι υφάκι είναι αυτό και τι κουβέντες (με πολύ άσχημο ύφος... ::)) για βολέματα, καλοπέραση και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο! :o
-
kathyk καλησπερα εξηγησε μου αναλυτικα σε παρακαλω πως θα διαμορφωθουν τα ωραρια στο ολοημερο και με την εφαρμογη της πρωινης ζωνης
7:00- 8:00
Πρωινή – Προαιρετική Ζώνη
8:00 – 8:15
8:00- 9:00
Προσέλευση νηπίων
Αυθόρμητες δραστηριότητες στις γωνιές δραστηριοτήτων
Προσευχή
9:00 – 9:30
Συζήτηση, Ημερήσιος Προγραμματισμός δραστηριοτήτων
9:30 – 10:30
Ανάπτυξη Διαθεματικών Δραστηριοτήτων
10:30 -11:15
Πρόγευμα – Διάλειμμα
11:15 -12:00
Αυθόρμητες δραστηριότητες στις γωνιές δραστηριοτήτων
Παιδαγωγικά Παιχνίδια
12:00 – 12: 30
Ανάπτυξη Διαθεματικών Δραστηριοτήτων
12: 30- 13:00
Διάλειμμα
13:00- 13:45
Προετοιμασία γεύματος- Γεύμα
13:45- 14:30
Χαλάρωση – Ύπνος
14:30- 15:15
Ανάπτυξη Διαθεματικών Δραστηριοτήτων
15:15- 15:45 Συζήτηση,
Αξιολόγηση των ημερήσιων δραστηριοτήτων,
Προγραμματισμός της επόμενης ημέρας,
Προετοιμασία για αποχώρηση
15:45 -16:00
Αποχώρηση των νηπίων
• Προσέλευση των νηπίων στην πρωινή ζώνη έως τις 7.30
• Διδακτικός χρόνος που καλύπτει η 1η νηπιαγωγός: 07.00-11.30
• Διδακτικός χρόνος που καλύπτει η 2η νηπιαγωγός: 11.15- 15.45
• 11.15 – 11.30, συνεργασία των δύο νηπιαγωγών
γ. Για τη λειτουργία της Πρωινής-Προαιρετικής ζώνης στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 5 νηπίων πρώτης ηλικίας
Το προνόμιο της όρεξης για δουλειά δεν το έχουν όσοι είναι "απ' έξωΚαι συνεχίζοντας να μιλώ με το ίδιο "γλυκό" στυλάκι που αντιμετωπίσατε τους προβληματισμούς μας να πω (γιατί μάλλον βλέπετε αυτό που θέλετε και όχι αυτό που συμβαίνει) ότι το επιπλέον 7-8 μοιράζεται στις δύο υπεύθυνες νηπιαγωγούς του ολοήμερου (κοινώς, αυξάνεται το ωράριο της κάθεμιάς επιπλέον μισή ώρα, σωστά Χριστίνα ή κάνω λάθος?))
Τώρα πού είδατε εσείς να ανοίγουν θέσεις για νέο κόσμο όταν αυτή τη μία ώρα την παίρνουν οι "από μέσα"...πολύ θα ήθελα να μου το εξηγήσετε... ::)
συμφωνω...
-
...και να περιμενετε ότι αυτό θα εφαρμοστεί και στο κλασσικό........
-
Σ΄ευχαριστω kathyk οντως βλεπω οτι αυξανουν το ωραριο μας.Αρα το ζητουμενο ειναι οτι δεν εχουμε κατοχυρωμενο ωραριο.Εκει πρεπει να δωσουμε βαση κι οχι στο μετρο της προαιρετικης ζωνης που για μενα ,ναι,ειναι κατι γιατι πιστευω οτι και μ΄αυτο θ΄ανοιξουν θεσεις...γιατι απλα,πρωινη ζωνη σημαινει περισσοτερα παιδια αρα περισσοτερα ολοημερα τμηματα και π ε ρ ι σ σ ο τ ε ρ ο ι δ ι ο ρ ι σ μ ο ι Κατα συνεπεια το προβλημα ειναι οτι εμεις δεν εχουμε ως κλαδος καποιο οργανο ωστε να διεκδικησει αυτα που μας αναλογουν,και να κατοχυρωσει τα κεκτημενα μας .Σε οτι αφορα την οργισμενη sophie,θα σου ελεγα να ηρεμησεις...γιατι δεν μπορεις να πεισεις κανεναν γραφοντας μ΄αυτο τον τροπο κι αποκαλωντας τις συναδελφους σου κατινες-" ο κλαδος φημιζεται για ξεκατινιασματα";ετσι οσο δικιο και να εχεις,...το χανεις!!!
-
γιατι απλα,πρωινη ζωνη σημαινει περισσοτερα παιδια αρα περισσοτερα ολοημερα τμηματα και π ε ρ ι σ σ ο τ ε ρ ο ι δ ι ο ρ ι σ μ ο ι
δεν θα είναι περισσότερα παιδιά... από αυτά που θα είναι ήδη γραμμενα στο τμήμα ,θα ερχονται τουλαχιστον 5 παιδια από τις 7. η λύση θα ήταν να μπουν και ειδικότητες στα νηπιαγωγεία . ετσι ούτε το ωράριό μας θα αυξανόταν, και θα διορίζονταν κόσμος. αλλα για παραπανω νηπιαγωγούς δεν το βλέπω. δεν εξυπηρετει σε κατι.. τη δουλειά τους τη βγαζουμε εμεις οποτε γιατί να παρουν;....
-
...βολευτηκατε και τα ξεχασατε καποιοι;
Με-μας αποκαλέσατε βολεψάκηδες, αρχαίες, τεμπέλες...και σε πείραξε το "ξεκατίνιασμα" ?(η στάση "είμαι έτοιμος να βγάλω το μάτι του άλλου" μόνο και μόνο επειδή εγώ είμαι εδώ κι αυτός εκεί, αυτό ακριβώς δείχνει!)
Την επόμενη φορά που θα σε προσβάλλουν, εσύ να αντιδράσεις πιο "ήρεμα" :-X (για να μην αναφερθώ στο μήνυμα της άλλης "συναδέλφου"...)
Όσο για το συλλογισμό σου :
...γιατι απλα,πρωινη ζωνη σημαινει περισσοτερα παιδια αρα περισσοτερα ολοημερα τμηματα και π ε ρ ι σ σ ο τ ε ρ ο ι δ ι ο ρ ι σ μ ο ι
...θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω...
"Περισσότερα παιδιά"???? Πού ακριβώς θα μπουν αυτά τα παιδιά? ::) Ξαφνικά δηλαδή θα υπάρξει κοσμοσυρροή νηπίων, που φοιτούσαν σε ιδιωτικά λόγω ωραρίου, και το λύσαμε το πρόβλημα? Χωρίς κτιριακό? Είδες τι έγινε με την υποχρεωτικότητα (αναγκαστικά, χωρίς αίθουσες, στράφηκαν στο ιδιωτικό πολλά παιδιά) Έχει λοιπόν κανένα νόημα να εθελοτυφλούμε? Άλλους συμφέρει η αύξηση του ωραρίου και όχι ΕΜΑΣ (είτε διορισμένους είτε αδιόριστους, που θα το "λουστούν" σύντομα)
Και κάτι που μόλις έμαθα...Από τα δημοτικά στέλνουν χαρτί στους γονείς για προαιρετική πρωνή και απογευματική ζώνη (4-5). Ας το περιμένουμε πολύ σύντομα και εμείς... 8)
-
Κοριτσια ας κατοχυρωσουμε το ωραριο και τα δικαιωματα μας πρωτα απ'ολα ως κλαδος,κι ας δουλευουν τα νηπιαγωγεια μεχρι τα μεσανυχτα!δε νομιζω οτι μπορουμε να κανουμε τις "Πυθιες"σε αυτα τα ζητηματα οτι και καλα,πανε να μας τουμπαρουνε και να μας αυξησουν το ωραριο.Η ΔΟΕ TI KANEI;Γιατι δεν εχει κατοχυρωσει ως τωρα το ωραριο μας;Το συντονιστικο νηπιαγωγων εχει κανει τετοιες κινησεις σχετικα με την κατοχυρωση των επαγγελματικων και εργασιακων μας δικαιωματων;Νομιζω οτι απο κει ξεκινουν ολα.Αν ο κλαδος ειναι ξεφραγο αμπελι,ειναι λογικο καποιοι να επιχειρουν να μας πατησουν.Πρωτα λοιπον ας ''θωρακιστουμε''ως κλαδος εκει ειναι το προβλημα κοριτσια κι οχι στο να παρουν αλλες ειδικοτητες ...οχι τα δικα μας προβληματα πρεπει να λυσουμε πρωτα ενωτικα,ως κλαδος, δεν εχουμε να χωρισουμε τιποτα μεταξυ μας,κι ας ειμαστε λιγο πιο διαλλακτικες ολες θα κερδισουμε απο αυτο.εγω τρελλαθηκα οταν διαβασα για την αρνητικη σταση συναδελφων μου ειδικα οταν εχουμε να κανουμε και με χιλιαδες αδιοριστες ...πως το ξερουμε δηλ οτι το μετρο αυτο θιγει μονο και οχι βοηθαει τον κλαδο; να μαντεψουμε δηλ τι θα γινει αν εφαρμοστει η πρωινη ζωνη,και αν θα αυξηθει πολυ η λιγο ο αριθμος των παιδιων...αυτα
-
.Και κάτι που μόλις έμαθα...Από τα δημοτικά στέλνουν χαρτί στους γονείς για προαιρετική πρωνή και απογευματική ζώνη (4-5). Ας το περιμένουμε πολύ σύντομα και εμείς... 8)
αυτό είναι αλήθεια. με τη διαφορά βεβαια ότι οι δασκαλοι θα δουλευουν το ίδιο. δεν αλλαζει κάτι σ αυτούς. αν ήταν έτσι και σε μας..κανενα προβλημα!
-
.εγω τρελλαθηκα οταν διαβασα για την αρνητικη σταση συναδελφων μου ειδικα οταν εχουμε να κανουμε και με χιλιαδες αδιοριστες ...πως το ξερουμε δηλ οτι το μετρο αυτο θιγει μονο και οχι βοηθαει τον κλαδο; να μαντεψουμε δηλ τι θα γινει αν εφαρμοστει η πρωινη ζωνη,και αν θα αυξηθει πολυ η λιγο ο αριθμος των παιδιων...αυτα
βρε!! !δεν βοηθει τις αδιόριστες! αν ήθελαν να βοηθησουν θα μειώνανε τον αριθμό των παιδιών σε 15 όπως ζηταμε και θα περνανε κ άλλα ατομα! ΔΕΝ τους νοιαζει για μας. ΟΥΤΕ για τα παιδιά που θα είναι 9 ώρες στο σχολείο χωρις ένα χωρο της προκοπής για ξεκούραση
-
τα υπολοιπα κοριτσια,μεγαλοσχημονα,περι δικηγορων και λοιπων εγω τα βλεπω εκ του πονηρου ...και μονο οτι καποιοι ως εργατοπατερες θελουν να εκμεταλλευτουν τον κλαδο μας για πολιτικες σκοπιμοτητες ...και κανουν σουσουρο καθε φορα αντιδρωντας μ΄αυτο τον τροπο...ελεος !!!!!εδω που ειμαστε ησασταν καποτε...βολευτηκατε και τα ξεχασατε καποιοι; Ναι, να αντιδρασω, να απεργησω, αλλα με γνωμονα τη λογικη μου κι οχι το συμφερον αλλων που εξυπηρετουν αλλους...
Δήμητρα , καλησπέρα. Θα προσπαθήσω να διευκρινίσω ένα - δύο σημεία με αφορμή όσα έχω βάλει bold στην παράθεση του μηνύματός σου.
Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι χρησιμοποιώ τα λεγόμενά σου μόνο ως αφορμή, για να διευκρινίσω κάποια πράγματα, που όσοι δεν έτυχε να ακούσουν πιο πριν για το "συντονιστικό νηπιαγωγών" δεν μπορεί να τα γνωρίζουν.
Δεν παραθέτω το δικό σου μήνυμα, για να τοποθετηθώ επί του περιεχομένου όσων έγραψες και δεν προτίθεμαι να το κάνω και στο μέλλον.
Επί της ουσίας και για να γίνω πιο σαφής:
1) Οι "εργατοπατέρες" στη δική μας περίπτωση, συνάδελφοι, (αν θέλει κανείς να αποκαλέσει έτσι τη ΔΟΕ) ποσώς ενδιαφέρονται για την πρωινή μας ζώνη καθώς και την απογευματινή ενδεχομένως ζώνη αύριο- μεθαύριο, η οποία φοβάμαι ότι καταφθάνει και στα νηπιαγωγεία. Μπορει να μας την σερβίρουν μέσα στον Ιούλιο, όπως έκαναν πέρυσι με την πρωινή. Τελοσπάντων , οι εργατοπατέρες θα προτιμούσαν, απ' ό,τι έχω καταλάβει να το κάνουμε γαργάρα.
2) Το συντονιστικό δεν λειτουργεί στα πλαίσια της λογικής του συνδικαλισμού της ξύλινης γλώσσας και των εργατοπατέρων. Ούτως ή άλλως δεν αποτελεί νομικά αναγνωρισμένο συνδικαλιστικό φορέα.
Εγώ το άκουσα τυχαία, πήγα την πρώτη φορά, έκρινα ότι στην παρούσα φάση είναι ο μόνος τρόπος να ενημερώνομαι επί της ουσίας για τα ζητήματα του κλάδου (ομολογώ ότι μια δυό φορές που πήγα σε συνέλευση συλλόγου, βρήκα τη διαδικασία πολύ "συνδικαλιστική" για τα γούστα μου, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) και έτσι κάπως πήγα και τις επόμενες.
3) Η ΔΟΕ, όπως και κάθε ομοσπονδία έχει δικηγόρο. Το συντονιστικό δεν χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο και πιστέψτε με πολύ θα ήθελε, γιατί ο εκτός ομοσπονδίας, που χρησιμοποιήθηκε, έπρεπε και κάπως να πληρωθεί για τα ραντεβού και το υπόμνημα που εστάλη στο υπεπθ. Σημειώστε, δε, ότι αφού το συντονιστικό δεν αποτελεί κάποιας μορφής αναγνωρισμένο σωματείο με μέλη, που πληρώνουν συνδρομή, δεν έχει και ταμείο, οπότε τα λεφτά μαζεύτηκαν δύσκολα και πήρε μήνες μέχρι να συγκεντωθεί ένα αξιοπρεπές ποσό, για να πληρωθεί ο δικηγόρος.
Αυτά.
-
Σοφάκι, καλησπέρα. Εκτός από την πρωινή ζώνη πέρυσι το καλοκαίρι έκαναν και άλλα για την "βελτιστοποίση" της προσχολικής.
Προσέθεσαν και κάτι τεταρτάκια σφήνα και για να μην πολυλογώ ενώ την επιπλέον ώρα της πρωινής ζώνης, αν τη μοιράσεις, βγαίνει μισή ώρα για κάθε συνάδελφο, τελικά η αύξηση ωραρίου για την απογευματινη βάρδια είνα 45 λεπτά.
Είμαι στο ν/γειο 11.15 και η αποχώρηση των νηπίων είναι από 15.45 έως 16.00. Σύνολο 4 ώρες και 45 λεπτά.
-
Καλημερα σε ολες,επειδη το θεμα εχει πολιτικες τελικα προεκτασεις,θα ηθελα να ακουσω και τη γνωμη της ΠΕΑΝ,επισημα,πανω σ΄αυτο.Εχει πει κατι;
-
Επισης,οι οποιες αντιπαραθεσεις γινονται,που καλως γινονται,δεν πρεπει να λαμβανονται επι προσωπικου,γιατι οι περισσοτερες αντιπαραθεσεις σ΄αυτο το φορουμ ειναι πολιτικες κι οχι προσωπικες.Νομιζω ετσι πρεπει ν΄αντιμετωπιζουμε η μια την αλλη,αφου μιλαμε σε επιπεδο πολιτικων διεκδικησεων-κι οχι ως αντιπαλες σε μια παρεα...επισης καλο ειναι ακομα και οι χαρακτηρισμοι που κανουμε προς τους αλλους να περιοριζονται σε πολιτικου παλι τυπου οι λεξεις ''βολεμενος,αρχαιος'' εκφραζουν πολιτικους χαρακτηρισμους,ομως οι λεξεις "κατινες","κυριες"σε εισαγωγικα,"συναδελφοι"σε εισαγωγικα,το πανε πολυ προσωπικα...και δειχνουν αλλα...Το θεμα ειναι π ο λ ι τ ι κ ο οχι π ρ ο σ ω π ι κ ο .φιλακια σε ολες :'( :)
-
Για περίμενε Δήμητρα τώρα γιατί θα τρελαθώ τελείως!!!
Οι χαρακτηρισμοί βολεμένος, τεμπέλης, καλοπερασάκιας κλπ είναι πολιτικοί?!!! ::)
Για δες ποιος χρησιμοποίησε πρώτος το "κυρίες" και πώς :
...Κυριες μου αν δε μπορειτε να δουλεψετε αλλο μη στερητε τις θεσεις απο νεους συναδελφους που θελουν να δουλεψουν ! υπαρχει και η λυση της συνταξης .
Και φταίω εγώ γιατί θεωρείς ότι αντέδρασα επί προσωπικού? Μα ήταν προσωπική επίθεση! Μ΄εμάς μιλούσατε (λιγότερο εσύ και περισσότεο η sedix) και τα εισαγωγικά στη λέξη συνάδελφος τα έβαλα ακριβώς για να τονίσω ότι μία σ υ ν ά δ ε λ φ ο ς δεν επιτέπεται μιλάει έτσι!
Υπάρχουν πολλοί ωραίότεροι τρόποι να εκφράσεις τη διαφωνία σου για κάτι. Ένα σχόλιο δηλαδή του τύπου "εγώ κορίτσια διαφωνώ με αυτό που λέτε γιατί νομίζω ότι η προαιρετική ζώνη θ΄ανοίξει θέσεις για επιπλέον διορισμούς" δεν σου κάνει? Δε θα μπορούσε να γίνει ένας ωραίος διάλογος και ο καθένας να εκφράσει έτσι τις απόψεις του? Ποιός λοιπόν το έκανε προσωπικό? Ν΄ακούμε τέτοιες κουβέντες και να τις καταπίνουμε?
Και τώρα μου λες ότι έχω και άδικο? Εμ κλαμμένος, εμ δαρμένος δηλαδή...Τι να πω, τα 'χω χάσει! ::)
Τέλος πάντων, κακώς ασχολήθηκα και μπήκα στον κόπο να απαντήσω, γιατί τέτοιου είδους κουβέντες μόνο για να τις αγνοεί κάποιος αξίζουν. Να το πω στην καθομίλουμενη, χαλάστηκα! :P
Δεν είναι ο τύπος μου να κάνω τέτοιου είδους "διαλόγους" γιατί βαριέμαι αφάνταστα να προσπαθώ να αποδείξω τα αυτονόητα σε ανθρώπους που επιτίθενται έτσι άκριτα και έχουν αποφασίσει από πριν ότι όλοι οι άλλοι είναι κακοί και οι ίδιοι μόνο είναι οι καλοί...
:-X :-X :-X :-X
-
Έλατε βρε κορίτσια!! Αυτά που κοροιδεύουμε αυτά να κάνουμε; Αν μη τι άλλο ο δικός μας κλάδος ήταν τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο βαθμό ενωμένος. Χωρίς καμία διάθεση προσωπικής επίθεσης σε κανένα, προτείνω στους administrators
α) να κλείσουν το θέμα ή
β) να αφήσουν το θέμα ώς έχουν αλλά οι διορισμένοι νηπιαγωγοί να μη συμμετέχουν (γιατί διακρίνω ότι υπάρχει ένα θέμα "εμείς" (οι αναπληρωτές και αδιόριστοι" vs "εσείς οι διορισμένοι και βολεμένοι" που είναι άδικο απέναντι και στις δύο πλευρές, και στο θέμα και στον κλάδο γενικότερα)
Το διευρωμένο ωράριο είναι κάτά την άποψή μου μεγάλο πρόβλημα και δεν λύνει με κανένα τρόπο το θέμα της αδιοριστίας. Αν οι ιθύνοντες ήθελαν να προσφέρουν, θα αντιμετώπιζαν πρώτα το κτηριακό, μετά τον αριθμό των νηπίων (για να αυξήσουν και τα τμήματα και τις θέσεις για νέες συναδέλφους) και μετά τις υποδομές. Δεν θα πέταγαν ένα διευρυμένο ωράριο χωρίς σαφείς κανονισμόυς σαν κόκκαλο για ταλαιπωρημένους γονείς (που δεν έχουν την πολυτέλεια να σκεφτούν αν ένα νήπιο αντέχει σε ένα άθλιο σχολείο 7πμ - 4μμ γιατί δουλεύουν νυχθημερόν). Άλλωστε, "πάρκινγκ παιδιών" έχουν γίνει τα ολοήμερα δημόσια σχολεία, "παιδοφυλακτήρια", "γερμανικά" χαρακτηρίζονται τα ωράρια για τους μαθητές, όχι από εμένα, αλλά από γονείς και μαθητές σε έρευνα των ινστιτούτων της ΓΕΣΕΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. (εφημερίδα Ημερησία, φύλλο Σαββάτου-Κυριακής 24-25 Μαίου 2008, το προλαβαίνετε και σήμερα).
Ας μην εξαπολύουμε λοιπόν αμφότεροι κατηγορίες και πικρίες. Ας δούμε σφαιρικά και αποστασιοποιημένα το θέμα, ώς άλλο ένα ημίμετρο που παραβλέπει τις πραγματικές ανάγκες και δεν προσφέρει και πολλά στον κλάδο μας και το θεσμό της εκπαίδευσης-παιδείας.
-
Προσέθεσαν και κάτι τεταρτάκια σφήνα και για να μην πολυλογώ ενώ την επιπλέον ώρα της πρωινής ζώνης, αν τη μοιράσεις, βγαίνει μισή ώρα για κάθε συνάδελφο, τελικά η αύξηση ωραρίου για την απογευματινη βάρδια είνα 45 λεπτά.
Είμαι στο ν/γειο 11.15 και η αποχώρηση των νηπίων είναι από 15.45 έως 16.00. Σύνολο 4 ώρες και 45 λεπτά.
αυτα τα τεταρτα που κοψανε πριν και μετα και μας βαλανε προσελευση μαζί με τα παιδια και αποχωρηση(!) επισης μαζι τους ειναι θεαματικό! πως τα φερνουν ετσι και φαινεται να δουλευουμε το ίδιο...!δεν το καταλαβαίνω. καταρχήν 16 00 η ώρα δεν υπαρχει περίπτωση να φύγει κανείς αφού ακόμα και τα παιδιά να έχουν φύγει μεχρι να στριψεις που λεει ο λόγος, να κλειδώσεις, να μιλήσεις κα με κανένα γονιό.. πάει και το άλλο τεταρτο
-
Κοριτσια συγχωρηστε με, συμφωνω με τις "αντιδραστικες" της υποθεσης! Κανεις δεν προσβαλε καποιον προσωπικα, γι αυτο sophie μην εξανιστασαι! Σχολιαστηκε απλως πολυ γενικολογα μια συγκεκριμενη νοοτροπια. Εν πασει περιπτωσει, το νεο μετρο εξυπηρετει καποιους γονεις και στη θεση τους θα ημασταν κι εμεις ευγνωμονες αν μπορουσαμε να αφησουμε σε καλα χερια το παιδι μας χωρις χρηματικη συνδρομη, ποσω μαλλον αν ταυτοχρονα του παρειχαμε και μια "ολοπλευρη αναπτυξη" που λεει και ο οδηγος. Εγω το μονο που θα ηθελα να ρωτησω στις "συνδικαλιστριες" ειναι αν ξερουν καποιον δημοσιο υπαλληλο που δουλευει 4,5 ωρες και παιρνει 1000
-
Κανεις δεν προσβαλε καποιον προσωπικα, Εγω το μονο που θα ηθελα να ρωτησω στις "συνδικαλιστριες" ειναι αν ξερουν καποιον δημοσιο υπαλληλο που δουλευει 4,5 ωρες και παιρνει 1000
-
Κανεις δεν προσβαλε καποιον προσωπικα, γι αυτο sophie μην εξανιστασαι! Σχολιαστηκε απλως πολυ γενικολογα μια συγκεκριμενη νοοτροπια.
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ
(ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ)
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Α. Γ. ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ
4. Τα πρόσωπα του λόγου
Πρόσωπα λόγου λέγονται εκείνοι που λαμβάνουν μέρος ή αναφέρονται (συζητιούνται) στις προτάσεις ενός λόγου και είναι τα εξής:
α) Ο ομιλητής ή πρώτο (α') πρόσωπο του λόγου
β) Ο ακροατής ή δεύτερο (β') πρόσωπο του λόγου = αυτός που ακούει ή αυτός στον οποίον απευθύνεται ο ομιλητής.
γ) Ο συζητούμενος = αυτός που γίνεται λόγος από τον ομιλητή.
Το συζητούμενο πρόσωπο λόγου λέγεται υποκείμενο στην πρόταση και μπορεί να είναι:
α) Ο ίδιος ο ομιλητής (το α' πρόσωπο): Γιάννη, [εγώ = υποκ.] θα φύγω αύριο. = Θα φύγω αύριο.
β) Ο ακροατής του ( το β' πρόσωπο) του ομιλητή: _Γιάννη, [εσύ = υποκ.] θα φύγεις αύριο. = Θα φύγεις αύριο
γ) Κάποιος άλλος άνθρωπος ή κάτι μη ανθρώπινο (ζώο, φυτό, πράγμα, πράξη, τόπος, χρόνος,.. και γενικά ότι γίνεται ή μπορεί να γίνει λόγος), που τότε λέγεται τρίτο (γ') πρόσωπο λόγου, π.χ.: Γιάννη, [αυτός = υποκ.] θα φύγει αύριο. = Θα φύγει αύριο. Γιάννη, [το ποδήλατο = υποκ.] χάλασε. = Χάλασε.
Απαντώ γιατί απευθύνθηκες σε μένα ονομαστικά και γιατί δε θα με βγάλετε και τρελή τώρα... ;D
Αν άλλα εννοούμε και δεν θέλουμε να απευθυνθούμε προσωπικά τότε οι στοιχειώδεις κανόνες συντακτικού λένε ότι χρησιμοιπούμε γ' πρόσωπο...Αυτό για να ξέρουμε τι λέμε... ::)
Στο ερώτημά σου δεν μπορώ να απαντήσω (ελπίζω να σε κάλυψε η kathyk) καθώς δεν είμαι, και δεν υπήρξα ποτέ, ούτε συνδικαλίστρια ούτε "συνδικαλίστρια"... 8)
Αυτά και, ειλικρινά, παρακαλώ πολύ να μην ξαναναφερθείτε σε μένα. Στο συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε μεταξύ σας. :-X
-
παιδια, μην συγκρινετε ανομοια πραγματα.
τα νηπια χρηζουν της συνεχους παρουσιας σας.
δεν θελετε τωρα να συγκρινουμε γνωστικα αντικειμενα: νηπιαγωγων, δασκαλων, φιλολογων.
οσο για το ωραριο εχετε δικιο: ή πρεπει να φευγετε νωριτερα (και ετσι να παρει και νεους συναδελφους) ή να πληρωνεστε παραπανω.
προσωπικα πιστευω οτι θα γινει σταδιακα ο,τι και στο δημοτικο.
οσο για τους δικηγορους δεν κοιτατε να κινηθειτε κατα της ωρομισθιας που ειναι ντροπη για ανθρωπους με πτυχια που τα κατεκτησαν και δεν τα αγορασαν;
φιλικα, :)
-
δεν θελετε τωρα να συγκρινουμε γνωστικα αντικειμενα: νηπιαγωγων, δασκαλων, φιλολογων.
επειδή δεν το καταλαβαίνω, θες να το εξηγήσεις; μάλλον δεν εισαι νηπιαγωγός και προφανως δεν γνωρίζεις την εκταση ων γνωστικών αντικειμένων μας
-
Πολύ άσχημα τα πράγματα κορίτσια..Εναντιώνεστε και αδικείτε άτομα που εκφράζουν τη γνώμη τους;
Ντρέπομαι για εμάς και τον κλάδο μας!!!
Πίστευα ότι είμαστε ενωμένες, ότι παλεύουμε για τον ίδιο σκοπό, ότι ανταλάσσουμε απόψεις, ήρεμα και πολιτισμένα..Τι είναι αυτά; "σε όποιον δεν αρέσει, να πάρει σύνταξη" :-\ :( >:(
Ή το άλλο..Να χωριστούμε στους μέσα-βολεμένους και στους έξω-αβόλευτους..
Και μιλάτε τόσες μέρες για την πρωινή ζώνη, που θα βολέψει πολύ κόσμο;-αδιόριστες, και ότι είναι καλό για τις μαμάδες εργαζόμενες..Εμείς οι ίδιες που είμαστε μαμάδες, τι θα τα κάνουμε τα δικά μας τα παιδιά;;;
Αύξηση ωραρίου, χωρίς αύξηση μισθού;και συνεχές τρέξιμο για να προλάβουμε το σχολείο των δικών μας παιδιών;
Μην τα βλέπετε όλα από τη δική σας σκοπιά..Ντροπή. >:( >:(Κάτι τέτοια βλέπουν οι άνωθεν -τη μη επικοινωνία στον κλάδο μας- και μας "υποχρεώνουν" σε αλλαγές..
-
Εμείς οι ίδιες που είμαστε μαμάδες, τι θα τα κάνουμε τα δικά μας τα παιδιά;;;
Αύξηση ωραρίου, χωρίς αύξηση μισθού;και συνεχές τρέξιμο για να προλάβουμε το σχολείο των δικών μας παιδιών;
απλά αφού εσύ θα φευγεις από τις 6 πολύ πιθανό.. θα πας το παιδί στον παιδικ΄΄ο από τις 5 30. και αν δεν λειτουργεί να απαιτήσουμε να λειτουργήσει! ;D
α! και... αν μια μαμά έχει δουλεια και δεν έρχεται στις 15 45 ( τί σπανιο... πριν τις 16 15 δεν φευγουν τα παιδιά) δεν πειράζει θα τα παίρνω σπίτι μαζί μου! ;D ;D
-
δεν θελετε τωρα να συγκρινουμε γνωστικα αντικειμενα: νηπιαγωγων, δασκαλων, φιλολογων.
επειδή δεν το καταλαβαίνω, θες να το εξηγήσεις; μάλλον δεν εισαι νηπιαγωγός και προφανως δεν γνωρίζεις την εκταση ων γνωστικών αντικειμένων μας
ΠΕ02 = προφανως ειμαι φιλολογος :)
θα θελες να μου κοινοποιησεις ενα σχεδιο διδασκαλιας σου; :)
-
Καταρχην χαιρομαι που ειστε κι αλλες μαμαδες,γιατι αισθανομουνα ολιγον "μαθουσαλας" ;D Κοριτσια μου,να σας πω κι εγω κατι με ολη μου την α γ α π η(γιατι λατρευω ολες τις γυναικες αφου αναμεσα σε γυναικες μεγαλωσα,και με αυτες αισθανομαι καλυτερα -ο μπαμπας μου ηταν ναυτικος-ασχετο!)το θεμα εχει π ο λ ι τ ι κ η διασταση δεν ειναι προσωπικο προβλημα της Δημητρας της Σοφης της Χριστινας και των υπολοιπων κοριτσιων που συμμετεχουν στη συζητηση.Αν τα πραγματα ηταν ξεκαθαρισμενα απ'την αρχη με διακριτες τις ευθυνες μας στη διαρκεια της δουλειας μας ,αν υπηρχε ενα σταθερο συγκεκριμενο ωραριο που δε θα μπορουσε ο καθε υπουργος για λογους ψηφοθηριας να απειλει οποτε του καπνισει,πιο ανθρωπινες συνθηκες εργασιας κι οχι 25 και 30 παιδια μεσα στα τμηματα,ωστε η νηπιαγωγος στο σχολασμα να μην ψαχνει να βρει την πορτα για να φυγει,και να μην τη βρισκει !απο τη ζαλαδα ;D >:(χωροι ασφαλεις,με προδιαγραφες,φιλικοι στο παιδι,κι οχι μαγαζια που μετατρεπονται σε νηπιαγωγεια στο αρπα -κολλα,αν αυτη η κοινωνια πολιτεια τι να πω πια,σεβοταν τα παιδια,και τους εδινε αυτο που τους οφειλε,αν τελος παντων δεν περναγαμε κι εμεις απο τα 40 κυματα μεχρι να διοριστουμε,αλλα απ'την αρχη υπηρχε σωστος προγραμματισμος στο υπουργειο ωστε να ξερουμε τι γινεται στην αγορα εργασιας και που βαδιζουμε,αν τακτοποιουμασταν εντελλει στη δουλεια μας πολιτισμενα,κι οχι με αναμονες χρονων και δεκαετιων,τοτε βεβαια δε θα καναμε επουδενι αυτη τη συζητηση...θα μαστε ωραια ωραια θα πιναμε καφε και θα σχεδιαζαμε τις δραστηριοτητες της επομενης μερας στο σχολειο μας.Επειδη ομως ζουμε στην Ελλαδα,εχουμε θεσει στο"forum"των α δ ι ο ρ ι σ τ ω ν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! που ειναι ντροπη της πολιτειας ,αυτο το "topic"κι αντι να ξεφτυλισουμε αυτους που μας καταδικασαν σε αυτο το χαλι,λογομαχουμε...αυτα με πραγματικη αγαπη προς ολες σας :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[
-
δεν θελετε τωρα να συγκρινουμε γνωστικα αντικειμενα: νηπιαγωγων, δασκαλων, φιλολογων.
επειδή δεν το καταλαβαίνω, θες να το εξηγήσεις; μάλλον δεν εισαι νηπιαγωγός και προφανως δεν γνωρίζεις την εκταση ων γνωστικών αντικειμένων μας
ΠΕ02 = προφανως ειμαι φιλολογος :)
θα θελες να μου κοινοποιησεις ενα σχεδιο διδασκαλιας σου; :)
πολλά θα ηθελα και θα μπορούσα! προς τι όμως αυτή η ερώτηση; γιατί διαφαίνεται να υπαρχει κάτι στην ερώτησή σου για το οποιο μαλλον δεν πιστευεις ότι ισχυει στους νηπιαγωγούς. όπως πχ.. οργανωμένη δουλειά;; και όσο για το πε02 "προφανώς φιλόλογος".... εντάξει χαλαρωσε, δεν κανω και τον ντεντεκτιβ όταν μιλάω σε κάποιον, δεν ψαχνω επειγόντως τα στοιχεία του και προφανώς δεν εκατσα να κοιταξω και τα δικά σου.
τωρα......αν θες εσύ μπορείς να μας κοινοποιήσεις ένα σχεδιο διδασκαλίας σου...
-
απορώ βεβαια πως γίνεται χωρίς να γνωρίζει κάποιος τη δουλεια του άλλου και χωρίς να έχει μπει ποτε προφανως σε ταξη νηπιαγωγείου να έχει και άποψη για το γνωστικό μας αντικείμενο. στη θεση σου και να μην ήξερα τίποτα γιαυτό θα σκεφτόμουν απλά... ότι οι νηπιαγωγοί είναι οι πλέον ειδικοι να γνωρίζουν το πως μαθαίνει και πως σκεφτεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος στην πρώτη ηλικία εκπαιδευσης του. αν αυτό εσύ δεν το θεωρείς σημαντικό...λυπαμαι!
-
kathyk δεν ειμαι εδω για να κανω το ψυχογραφημα κανενος. η απαντηση σου με καλυψε.
καλες βουτιες, κανουν καλο και στον ανθρωπινο εγκεφαλο! :)
-
Καλά τώρα σοβαρολογούμε;;
Ξεκινάει άλλη κόντρα;
Ζητώ συγνώμη από τους διαχειριστές, αλλά και την προσοχή μερικών κλάδων από το pde, να σταματήσουν να υποβαθμίζουν κάποια επαγγέλματα, εξυψώνοντας τα δικά τους..Όλοι κάνουμε ένα λειτούργημα και απευθυνόμαστε σε διαφορετικές ηλικίες.Πιστεύω ότι αυτό είναι κατανοητό 8).
Όποιοι δεν το κατανοούν, πολύ απλά δεν έχουν θέση εδώ μέσα.. >:(
-
Από τη μια θα συμφωνήσω ως προς το γεγονός οτι θα ΄πρέπει να αποφεύγονται οι παντώς τύπου απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί από συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, γιατί πολύ απλά δε συμφέρει το σύνολο όλων αυτών που δουλεύουν στη δημόσια εκπαίδευση αυτός ο....διχασμός. Ιδιαίτερα όμως οι φιλόλογοι (χωρίς παρεξήγηση), αντιμετωπίζουν με "σνομπισμό", όχι μόνο νηπιαγωγούς, και δασκάλους, αλλά και συναδέλφους τους που έχουν πτυχίο από ΦΠΨ. Το έχω δει και στο πανεπιστήμιο να γίνεται, πολύ περισσότερο δε, όντες πτυχιούχοι. Ισως να δικαιολογούνται, μιας και συνολικότερα τα τμηματα φιλολογίας, πραγματικά έχουν πολύ διάβασμα, και κατά τη διάρκεια των σπουδών, αλλά και για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.¨Πίστεψε μας πάντως συνάδελφε φιλόλογε, ένα σχέδιο εργασίας (αν θέλεις να δουλέψεις σοβαρά), έχει πολύ περισσότερο κόπο απ' ότι μπορεί να ακούγεται ή να φαίνεται, κι όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο και αρκετό διάβασμα. Εν πάσει περιπτώσει, ένας μαθηματικός θα μας έλεγε, ότι δε συγκρίνονται ποτέ ανόμοια πράγματα, μιάς και είναι άλλες οι ανάγκες των παιδιών προσχολικής ηλικίας, κι άλλες εφήβων με τους οποίους έχετε να κάνετε εσείς.
Από την άλλη μεριά, έχω βρεθεί πολλές φορες στη δυσάρεστη θέση να παραδεχτώ, ότι ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι των λοιπών ειδικοτητων, είναι αποτέλεσμα της δικής μας νοοτροπίας. Έχει ανοίξει ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της πρωινής ζώνης και τελικά αντί να συζητάμε την ουσία του πράγματος, ότι δηλ. σταδιακά αυξάνεται το ωράριο χωρίς τις αντίστοιχες οικονομικές απολαβές, ότι ήδη υπάρχουν συνάδελφοι ΠΕ 60, οι οποίοι δουλεύουν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με το διπλάσιο ωράριο και πολύ λιγότερα χρήματα, ουσιαστικά κάνοντας δουλειά βρεφονηπιοκόμων, εμείς "σφαζόμαστε", με εκφράσεις του τύπου "βολεμένοι" διορισμένοι, που δε θέλετε να δουλέψετε και δε σας νοιάζει για τους "αβόλευτους" αδιόριστούς. Αντί, σε μια επίθεση που δεχόμαστε, να είμαστε ενωμένες για να αντεπιτεθούμε, εμέις βγάζουμε τα ματάκια μας μόνες μας, όπως έχουμε συνηθίσει από το πρώτο έτος ως φοιτήτριες στα απανταζού ΠΤΝ, ή όπως αλλιώς λέγονται ανά τη χώρα. Ο κοντόφθαλμος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη δουλειά και τη ζωή μας, μας ακουλουθεί σε ολες μας τις εκφράσεις.
-
παιδια, μην συγκρινετε ανομοια πραγματα.
τα νηπια χρηζουν της συνεχους παρουσιας σας.
δεν θελετε τωρα να συγκρινουμε γνωστικα αντικειμενα: νηπιαγωγων, δασκαλων, φιλολογων.
οσο για το ωραριο εχετε δικιο: ή πρεπει να φευγετε νωριτερα (και ετσι να παρει και νεους συναδελφους) ή να πληρωνεστε παραπανω.
προσωπικα πιστευω οτι θα γινει σταδιακα ο,τι και στο δημοτικο.
οσο για τους δικηγορους δεν κοιτατε να κινηθειτε κατα της ωρομισθιας που ειναι ντροπη για ανθρωπους με πτυχια που τα κατεκτησαν και δεν τα αγορασαν;
φιλικα, :)
-
Κορίτσια, εγώ αν και φιλόλογος πάντως σας αναγνωρίζω οτι είσαστε πραγματικά ηρωιδες. Φέτος ανέλαβα παιδάκι δημοτικού μικρό και πραγματικά απορώ πως οι δασκάλες και ακόμα περισσότερο εσείς οι νηπιαγωγοί τα βγάζετε πέρα με 30 μικράκια τόσες ώρες καθημερινά. Θέλει μεγάλη ψυχική δύναμη και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι ασχολούνται ή έχουν μικρά παιδάκια. Οπότε όλα τα άλλα λόγια είναι φτώχια που λέεικι ο λαός...
-
Δεν το είχα δει, αυτό ακριβώς εννοώ.
-
Κορίτσια, εγώ αν και φιλόλογος πάντως σας αναγνωρίζω οτι είσαστε πραγματικά ηρωιδες. Φέτος ανέλαβα παιδάκι δημοτικού μικρό και πραγματικά απορώ πως οι δασκάλες και ακόμα περισσότερο εσείς οι νηπιαγωγοί τα βγάζετε πέρα με 30 μικράκια τόσες ώρες καθημερινά. Θέλει μεγάλη ψυχική δύναμη και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι ασχολούνται ή έχουν μικρά παιδάκια. Οπότε όλα τα άλλα λόγια είναι φτώχια που λέεικι ο λαός...
σ ευχαριστούμε που φαίνεται να βλεπεις το απλά φυσιολογικό... αν και επειδή η εκπαιδευση στα 5χρονα εχει γίνει δευτερη φύση μας, μας φαίνεται κι εμας φυσιολογικό να εχουμε 25-30 μικρακια...
-
kathyk δεν ειμαι εδω για να κανω το ψυχογραφημα κανενος. η απαντηση σου με καλυψε.
καλες βουτιες, κανουν καλο και στον ανθρωπινο εγκεφαλο! :)
εχεις καποιο προβλημα γενικα με άλλο κλάδο εκτός από τον δικό σου; τι λόγια είναι αυτά; να θεωρήσω ότι διδασκεις σε εφηβους; εγώ ουτε στην παρεα μου δεν κανω τόσο ειρωνικό χιούμορ. και αν σου φαίνεται περίεργο το να διδασκουμε με αναλυτικό πρόγραμμα από το υπουργείο με πλάνο διδασκαλίας, γιατί δεν παίρνεις τον αναλυτικό οδηγό μας να ενημερωθείς; θα δεις τότε λοιπόν ότι οι νηπιαγωγοί διδασκουν και γλωσσα και μαθηματικά και φυσικες επιστημες και θεατρο και εικαστικά και μουσικά και συμπεριφορα και σεβασμό. από ότι καταλαβαινεις εχουμε 50 ειδικότητες μαζεμενες και υποχρεούμαστε να είμαστε καλές σε όλες.
λυπαμαι που υπαρχουν άτομα που θεωρούν ότι έχει αξία το έργο τους αναλογα με την ηλικια των παιδιων. και καταλαβαίνεις φαντάζομαι ότι το δικό σου το παιδί πιο πολύ θα το "επηρεάσω" εγώ καλά ή κακά παρά η φιλόλογός του στα 15 του. και εκεί είναι όλη η ευθύνη. να το επηρεάσω καλά. γιατί είναι πολύ ευκολο να κάνουμε κακό στις ψυχές τους με τη δύναμη που αναγκαστικά έχουμε μέσα στην τάξη...
αλήθεια σε γυμνάσιο διδασκεις; γιατί τότε φανταζομαι ότι εισαι "κατώτερη" από τους φιλόλόγους του λυκείου...
-
kathyk δεν ειμαι εδω για να κανω το ψυχογραφημα κανενος. η απαντηση σου με καλυψε.
καλες βουτιες, κανουν καλο και στον ανθρωπινο εγκεφαλο! :)
από ότι βλέπω στη φωτογραφία σου... εσύ έχεις αρχίσει ήδη τα μπανια... πες μας λοιπόν κιολας αν σου καναν καλο...
-
-
Και για να επανέλθουμε στο θέμα μας, ιδού τα έντυπα που δίνονται στους γονείς για τη συμμετοχή των παιδιών στο ολοήμερο δημοτικό και Νηπιαγωγείο, αντίστοιχα
http://1grpe-peiraia.att.sch.gr/VASIKA_EGGRAFA/OLOHMERO/AITISI_DILOS_GONEA.doc
http://1grpe-peiraia.att.sch.gr/VASIKA_EGGRAFA/OLOHMERO/aitisi_dilosi_gonea_2.doc
Ευτυχώς που δεν μπήκε και σε εμάς η προαιρετική απογευματινή ζώνη.Γιατί τότε.. τρεχάτε ποδαράκια μου...Είπαμε ότι το πρόβλημα (μου) της εργαζόμενης μητέρας-Νηπιαγωγού, είναι ότι θα αφήνω το παιδί μου στο ολοήμερο Δ σχολείο, στις 6.30 :-\, τη μία εβδομάδα ( χωρίς φύλαξη βέβαια μέχρι τις 7.00) και την επόμενη εβδομάδα, θα το παίρνω στις 16.15 , αν δεν μου έχει μείνει κανένα ξεχασμένο παιδάκι, ... :-\Το δικό μου το παιδί δηλαδή στα αζήτητα..!
Άλλος ένας λόγος για να ενωθούμε και να μην γκρινιάζουμε!
-
πραγματικά θα είναι δύσκολη η κατασταση. το θεμα είναι τί θα κάνουμε εμείς; αν η δοε μας στηρίξει θα αποφύγουμε το πρωινό η θα σκυψουμε το κεφάλι;
-
Kathyk το θεμα δεν ειναι ουτε να σκυψουμε το κεφαλι ουτε να αρνηθουμε το μετρο,γιατι στη μια περιπτωση ο κλαδος θα γεμισει ηττοπαθεια και για αλλη μια φορα θα φτασουμε στην αυτολυπηση,ενω στην αντιθετη περιπτωση που θα το αρνηθουμε,θα κοντραριστουμε και με την κοινη γνωμη,και με το υπουργειο.Πρεπει να τεθει το θεμα σε συνελευσεις του κλαδου,να ακουστουμε ως κλαδοςνα υπαρξει συναντηση με το υπουργειο και να τεθουν οροι,
α.για το ωραριο μας
β.για το κτιριακο και την ελλειψη υποδομων
γ.για τον αριθμο παιδιων ανα τμημα,και ολες τελος παντων τις διεκδικησεις μας που απτονται περισσοτερο
η λιγοτερο του θεματος
ενα ξερο οχι δε θα βρει συμμαχους πουθενα,για τον πολυ κοσμο που δεν ξερουν τα πραγματα "απο την καλη τους"ειναι σα να αρνουμαστε γιατι ετσι γουσταρουμε.ΝΑΙ υπο ΟΡΟΥΣ
-
Εμένα μου μυριζει παράδοση των νηπιαγωγειων στους δημους.
Φέτος ήταν το τελευταιο κονδυλι που δοθηκε στα ολοημερα (ειδικος λογαριασμος) και δεν κανανε τιποτα.
Μας πεταξαν μια κουζινα, ενα ψυγειο και τα λεφτα τα φαγανε χωρις να γινει κατι ουσιατικο.
Ολοημερο σημαινει χρημα για την λειτουργια του, χρημα δεν υπαρχει πια οποτε θα δοθουν στους δημους με ο,τι αυτο μπορει να σημαινει.........
Αυξηση ωραριου για τους\τις νηπιαγωγους ,μετατροπη σε παιδικους σταθμους και φυσικα οπως λενε καποιες συμβουλοι πελατιακη σχεση εκπαιδευτικου - γονεα ό,τι δηλαδη εξυπηρετει τους δημους.
Αλλα αν πας να τα πεις αυτά στις συνελευσεις κανουν οτι δεν ξερουν τιποτα και μενουμε εμεις κρεμασμενοι στους δασκαλους μηπως και μας πεταξουν κανενα κοκκαλακι και οχι μονο κανουν οτι δεν ξερουν αλλα το μονο που εχουν να πουν σχετικο για τα θεματα που απασχολουν τα νηπιαγωγεια ειναι οτι θα πρεπει να γραψουμε ολα τα παιδια τις πρωτης ηλικιας και σε μια λιστα τα προνηπια ..............
Τιποτα αλλο δεν ειναι θεμα.........
Δεν παρατηρησατε ότι φετος ο συμβουλευτικος ρολος των συμβουλων και των γραφειων άλλαξε χαρακτηρα?
Αφου δεν μιλαμε και μας ενδιαφερει μονο ο διορισμος και ο αριθμος των νηπιων τι πρεπει να περιμενουμε περισσοτερο?
Εδω δεν εχουμε κατοχυρωμενο ωραριο.............
Κοριτσια σκεφτητε ουσιαστικα γιατι προβλεπω να μας καπακωνουν με το γαντι οσο εμεις θα τρωγομαστε μοναχες μας........
-
Καποια στιγμη πρεπει να συνειδητοποιησουμε τη δυναμη μας.Ειμαστε 7000 διορισμενες και 7000 αδιοριστες περιπου .15000 ατομα χωρις συνδικαλιστικο οργανο,η με υποτυπωδες,κι ακομα κλαιμε;;;;;;;;;;;;;;;15000 ατομα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!και μας πατανε ετσι;;; ??? κι αν δεν μας κανουν αυτοι που μας εκπροσωπουν να βγαλουμε αλλους με ορεξη να διαθεσουν χρονο και να αγωνιστουν,καποια στιγμη πρεπει ν'ακουστει η φωνη μας...δε μπορουν αλλοι απο την καρεκλα τους ν'αποφασιζουν για την τυχη της προσχολικης αγωγης,αυτο ειναι χωραφι δικο μας...εμεις το σπουδασαμε κι εμεις το ζουμε κι εμεις το ποναμε!
-
"Αποφάσεις Δ.Ο.Ε.
•ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ με αφορμή την Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία πρωινής ζώνης, 07:00-08:00, στα νηπιαγωγεία"
http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=400
-
ελπίζω όπως και περυσι να εφαρμόσουμε όλες το παλιο ωράριο. περυσι όμως μας το αφήσανε χαλαρα.. δεν πιέσανε και πολύ
-
Αυτή η "πλήρης συνδικαλιστική κάλυψη " σε περίπτωση μη εφαρμογής του ωραρίου (ανακοίνωση ΔΟΕ) τι ακριβώς σημαίνει?
Θέλω να πω, από την στιγμή που υπάρχει υπουργική απόφαση μπορΟύμε έτσι απλά να αρνηθούμε να την εφαρμόσουμε?... ???
-
να σου πω την αλήθεια.. δεν εχω και πολύ εμπιστοσύνη στη δοε. παρολα αυτα θα προσπαθησω φετος οπως και περυσι να μην το εφαρμοσουμε στο σχολειο
-
Πες ότι έρχονται γονείς και σου λένε "...άκουσα ότι ισχύει αυτό...", τι τους λες σε αυτή την περίπτωση? "Εγώ δεν το εφαρμόζω? :-\
Δεν ξέρω είναι δίκοπο μαχαίρι... :(
-
θα πω ότι είναι ένα θεμα σε εξελιξη, και ότι ο κλαδος μας ακόμη δεν συμφωνεί για τους γνωστούς λόγους και ακόμη δεν έχουμε νεότερα για τη θετική μας στάση ωσ προς αυτό
-
Αυτή η "πλήρης συνδικαλιστική κάλυψη " σε περίπτωση μη εφαρμογής του ωραρίου (ανακοίνωση ΔΟΕ) τι ακριβώς σημαίνει?
Θέλω να πω, από την στιγμή που υπάρχει υπουργική απόφαση μπορΟύμε έτσι απλά να αρνηθούμε να την εφαρμόσουμε?... ???
Sophie, συνδικαλιστική κάλυψη σημαίνει ότι το συνδικαλιστικό όργανο του εργαζόμενου (στην περίπτωσή μας η ΔΟΕ) αποφασίζοντας πχ. στάση εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να μην εφαρμόσει την υπουργική απόφαση "απαλλάσσοντάς" τον από την νομική ευθύνη.
Δλδ, νομικά δεν μπορούν να μας σύρουν στα δικαστήρια, γιατί εφαρμόζουμε απόφαση του συνδικαλιστικού μας οργάνου. Μπορούν, βέβαια να "φτάσουν" το θέμα στη δικαιοσύνη ζητώντας να κυρηχθεί παράνομη η απόφαση της ΔΟΕ με την οποία προκυρήσσεται η στάση εργασίας. Απ' αυτό το σημείο και μετά δεν υπάρχει συνδικαλιστική κάλυψη.
-
Εστω ότι εφαρμόζεται η πρωινή ζώνη, γνωρίζει κανείς ποια είναι η ώρα προσέλευσης των παιδιών, γιατί μας βλέπω να ανοίγουμε το σχολείο αξημέρωτα και τα παιδιά να έρχονται κατά τις 8 παρά.
-
Από όσο άκουσα λένε 7-7:30. Δεν ευελπιστώ όμως να έρχονται νωρίς γονείς. Κατά τις 7:20 συνήθως θα σκάνε μύτη, τουλάχιστον εδώ που είμαι τώρα και η πόλη είναι μικρή. Αν αφήνουν τα παιδιά τους 7:20, προλαβαίνουν να είναι 7:30 στη δουλειά.
-
Για δεστε και αυτό Δεκατρείς αλλαγές στο μάθημα Φυσικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Γυμνάσιο
Τομές στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, της οργάνωσης του Σχολικού Αθλητισμού στην Εκπαίδευση και της σύνδεσής του με τον αγωνιστικό αθλητισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης , ύστερα από προτάσεις που του κατέθεσαν οι Επιτροπές του ΥΠΕΠΘ που προσδιορίζουν με τις αποφάσεις τους την εκπαιδευτική πολιτική στο χώρο της Φυσικής Αγωγής για την Α’ και
-
Για δεστε και αυτό Δεκατρείς αλλαγές στο μάθημα Φυσικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Γυμνάσιο
Στην επόμενη αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών προτάθηκε να εξεταστεί η εισαγωγή αυτοτελούς διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή, Για δεστε και αυτό Δεκατρείς αλλαγές στο μάθημα Φυσικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Γυμνάσιο
Τομές στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, της οργάνωσης του Σχολικού Αθλητισμού στην Εκπαίδευση και της σύνδεσής του με τον αγωνιστικό αθλητισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης , ύστερα από προτάσεις που του κατέθεσαν οι Επιτροπές του ΥΠΕΠΘ που προσδιορίζουν με τις αποφάσεις τους την εκπαιδευτική πολιτική στο χώρο της Φυσικής Αγωγής για την Α’ και
-
Όχι, δεν θα το τονίσουν απλά, θα στείλουν γυμναστές στα νηπιαγωγεία. Δεν είναι απίστευτο; "Ο ποντικός στην τρύπα του δεν χώραγε", λέει ο σοφός λαός, "κολοκύθια έσουρνε". Να δω που ακριβώς θα το κάνουν οι γυμναστές το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα Νηπιαγωγεία που δεν χωράνε τα νήπια ούτε να καθήσουν. ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
-
Συμφωνω κι ακομα αυτο που εχω να πω ειναι οτι τα καταφεραν οι γυμναστες να γυρισουν τον κοσμο αναποδα και σιγα σιγα να διοριζονται ενας ενας.Σιγα τωρα μην ποναει το υπουργειο η καλη φυσικη κατασταση των νηπιων.Καποτε ο Αλεξης Δημαρας,ο οποιος μας εκανε Ιστορια Νεοελληνικης Εκπαιδευσης στο ΠΤΝ Αθηνας,μας διδασκε οτι ανεκαθεν η εξουσια,τις ισχυρες φωνες των συνδικαλιστων τις εκμεταλλευεται δεοντως-τους δινει τα καλυτερα ποστα για να τους βουλωνει τα στοματα και να μην ξυπνανε τον αποχαυνωμενο λαουτζικο.Τα συγχαρητηρια μου στο κεντρικο συμβουλιο της ΠΕΑΕ,που ειναι ολοι γυμναστες και πανω απ'ολα περασανε αιτηματα του κλαδου τους.Πως αισθανομαι;οπως οταν καθομαι στο φαναρι και περιμενω ν'αναψει πρασινο για να ξεκινησω,κι ο ξυπνιος απο πισω μου τη βγαινει με κοκκινο,και ισως και να κανει καλα γιατι βιαζεται,αλλα τη βγαινει με κοκκινο.Και αφου ενδιαφερονται οι κυριοι του υπουργειου για την καλη φυσικη κατασταση των νηπιων,πως δεχονται να κανουν μαθημα τα νηπια 25 και 30 στοιβαγμενα μαζι,σε προκατ αιθουσες,και δεν κανουν μικροτερα τμηματα,κ α ν ο ν ι κ
ες αιθουσες με εξαερισμο,θερμομονωση,ηχομονωση,μεγαλυτερες για να χωρανε ολα τα παιδια και να μη στοιβαζονται σε χωρους 3χ4;μηπως το προκατ,τα ελλενιτ,τα μαγαζια διπλα στο δρομο που μετατρεπονται εν μια νυκτι σε νηπιαγωγεια,η θερμανση με σομπες και θερμαστρες,η ελλειψη νορμαλ αυλων για παιχνιδι προαγουν τη φυσικη κατασταση των παιδιων και δεν το ξερα;γιατι δεν φτιαχνουν υποδομες στα ολοημερα για το κακομοιρο παιδακι που δεν εχει που να ξαπλωσει το μεσημερι,παρα σε κατι βρωμοστρωματα που ριχνουμε οι νηπιαγωγοι στα πατωματα;γιατι δε φτιαχνουν πρωτα αυτα για να μας πεισουν κιολας οτι ενδιαφερονται για τα ελληνοπουλα;Καλος κι ο γυμναστης δε λεω αλλα αν ενδιαφερονται πραγματικα για το νηπιαγωγειο πρεπει να δουν πρωτα τα υπολοιπα που καινε.Πρωτα φαι και μετα παντεσπανι.
Πετανε παντου υποσχεσεις- ξεροκοματα,ετσι,α ν α ρ χ α χωρις προγραμματισμο,φατε ματια ψαρια,εφφε,σε ολους και μας καλλιεργουν υπογειως και τεχνηεντως τη λογικη του βολεματος και του αναδελφισμου...ειπαμε ειμαστε στη διαφθορα στην πρωτη πενταδα παγκοσμιως !
-
Dimitra νομιζω οτι μπερδευεις την ΠΕΑΕ με την ΠΕΑ. :(
Η ΠΕΑ ειναι οι αναπληρωτες (των οποιων τα οργανα αυτη τη στιγμη ειναι κυριως γυμναστες) και πετυχαν τα 40μηνα και τα 24μηνα για να τακτοποιηθουν πρωτιστως οι ιδιοι.
Η ΠΕΑΕ ειναι γενικα οι αδιοριστοι και οι συναδελφοι καμια σχεση δεν εχουν με συντεχνιακες κλικες. Ξερω απο κοντα την προσπαθεια τους και στο Forum τους εκπροσωπει η Chrysoula . Πραγματικα κανουν μεγαλο αγωνα και τους χρωσταμε αρκετα πραγματα.
-
Dimitra νομιζω οτι μπερδευεις την ΠΕΑΕ με την ΠΕΑ. :(
Ναι, έχει δίκιο η Κέλλυ... :-\
Πάντως η εισαγωγή της φυσικής αγωγής στα νηπιαγωγεία (με την οποία συμφωνώ απόλυτα, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι δεν πρέπει να φτιαχτούν και κάποια άλλα βασικά πράγματα, αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο), ίσως έχει να κάνει και με αυτό : http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=4104.0
Προφανώς και δεν είμαι εδώ να υπερασπιστώ τους γυμναστές, αλλά δε νομίζω ότι τόσον καιρό μπαινόβγαιναν στο ΥΠΕΠΘ ζητώντας να μπει η γυμναστική στα νηπιαγωγεία. Πρέπει να παραδεχτούμε πάντως ότι είναι ένας κλάδος που έχει σοβαρά προβλήματα (προσωπικά, με τις θέσεις που δίνουν για διορισμό, λυπάμαι όποιον είναι γυμναστής σε κάθε διαγωνισμό ΑΣΕΠ... :()
Το θέμα της υποδομής πάντως είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί άμεσα! Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει... :P
-
Α, ξέχασα! (για να επανέλθουμε και στο θέμα μας)
Το απόγευμα μιλούσα με φίλη αναπληρώτρια (Ανατολική Αττική) και μου είπε ότι ενώ τους είχαν στείλει στο νηπιαγωγείο το έντυπο της αίτησης εγγραφής νηπίων, σήμερα (νομίζω) τους ήρθε άλλο έντυπο με αναφορά στην πρωινή προαιρετική ζώνη και το αντίστοιχο "κουτάκι" για να το τσεκάρουν όποιοι γονείς θέλουν, με τη ρητή εντολή να αντικατασταθεί η παλιά αίτηση με τη νέα.
Με αυτό το δεδομένο δεν ξέρω αν είναι στην ευχέρεια της κάθε νηπιαγωγού το τι θα γίνει τελικά... :-\ (πέρισυ, αν δεν κάνω λάθος οι γονείς ενημερώνονταν προφορικά για το θέμα)
-
Είναι στη...διακριτική ευχέρια της κάθε νηπιαγωγού, ακόμη και φέτος, το πώς θα ενημερώσει. Ενώ και εμάς στο σχολείο μας ήρθε η αίτηση "βελτιωμένη", η προϊσταμένη, εμμέσως πλην σαφώς μας είπε ότι θα...ενημερώσει προφορικά, γιατί τις αιτήσεις τις είχε ήδη μοιράσει. Δε θεωρεί οτι θα την ελέγξει κανείς.
-
Δυστυχώς, δεν υπάρχει δικαιολογία ότι΄"προλάβαμε και δώσαμε την παλιά αίτηση" γιατί οι εγγραφές ξεκινούν από Δευτέρα, η νέα αίτηση γονέα ήρθε έγκαιρα και έτσιι είμαστε υποχρεωμένες να δώσουμε τη καινούρια. Άλλωστε, αν όχι τώρα, στις εγγραφές του Σεπτέμβρη και στον αγιασμό θα ζητηθεί να αναφέρουμε και πάλι την πρωινή ζώνη. Η δική μου προϊσταμένη θα πήγαινε σήμερα σε συνάντηση διευθυντών και προϊσταμένων δτη Διεύθυνση του Νομού, και θα συζητούσαν και αυτό το θέμα. ΜΕταξύ μας δεν ξέρουμε ακόμα πως να το κάνουμε το πράγμα... Θα σας πω τί είπανε όταν μάθω...
-
συμφωνώ με τη εισαγωγή της γυμναστικής κα χαίρομαι που τα καταφεραν οι γυμναστες. δεν ξερω βεβαια αν θα αντεξουν με τα μικρα! μακαρι να τρεχαμε κι εμεις με τα δικα μας προβληματα όπως αυτοι με τα δικά τους. αναρρωτιεμαι τι θα γίνει με το ωραριο μας βεβαια..
-
Συγγνωμη απο ΠΕΑΕ το σωστο ειναι ΠΕΑ.Ευχαριστω κοριτσια για τη διορθωση.
-
[
Μπορούν, βέβαια να "φτάσουν" το θέμα στη δικαιοσύνη ζητώντας να κυρηχθεί παράνομη η απόφαση της ΔΟΕ με την οποία προκυρήσσεται η στάση εργασίας. Απ' αυτό το σημείο και μετά δεν υπάρχει συνδικαλιστική κάλυψη.
μπορουν να κινηθούν προσωπικά εναντίον κάποιου εκπαιδευτικού αν αρνηθει;
Αν μια απεργία ή στάση εργασίας κριθεί από δικαστήριο παράνομη, τότε ο εργαζόμενος που συνεχίζει π.χ. τη στάση εργασίας παρανομεί και σ' αυτή την περίπτωση κινούνται διαδικασίες εναντίον του προσωπικά.
Σήμερα μας έστειλαν από το σύλλογό μας "γράμμα" προς τους γονείς, το οποίο μπορούμε να δίνουμε μαζί με την αίτηση - δήλωση γονέα για το ολοήμερο. Μου φάνηκε πολύ κατατοπιστικό και σε απλή γλώσσα.
Εγώ είμαι της άποψης να δίνουμε το γράμμα και παράλληλα να μιλάμε με τους γονείς για το ζήτημα. Δεν ξέρω τι στάση θα κρατήσει η προϊσταμένη του ν/γείου αλλά σε ό,τι με αφορά είμαι μάλλον αποφασισμένη να προχωρήσω σε στάση εργασίας, αν έχουμε πάλι πρωινή ζώνη του χρόνου.
Με προβληματίζει το οικονομικό, που δεν θα είναι και δυσβάσταχτο, γιατί με τις αλλαγές βάρδιας ανά βδομάδα έρχεται περίπου 10 ώρες μείον μισθολογικά.
-
Με προβληματίζει το οικονομικό, που δεν θα είναι και δυσβάσταχτο, γιατί με τις αλλαγές βάρδιας ανά βδομάδα έρχεται περίπου 10 ώρες μείον μισθολογικά.
Δεν καταλαβαίνω πώς η πρωΙνή ζώνη θα μας επηρεάσει μισθολογικά... Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει?
-
Με προβληματίζει το οικονομικό, που δεν θα είναι και δυσβάσταχτο, γιατί με τις αλλαγές βάρδιας ανά βδομάδα έρχεται περίπου 10 ώρες μείον μισθολογικά.
Δεν καταλαβαίνω πώς η πρωΙνή ζώνη θα μας επηρεάσει μισθολογικά... Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει?
Εννοούσα σε περίπτωση που κάποιος κάνει στάση εργασίας.
-
δηλ όσο δεν είναι παρανομη η σταση εργασίας δεν υπαρχει κανενα προβλημα ουτε μισθολογικά ουτε σε προσωπικό επιπεδο ετσι; γραμμα εμας δεν μας ήρθε παντως. καλα θα ήταν να το ειχαμε όλοι στα χερια μας
-
δηλ όσο δεν είναι παρανομη η σταση εργασίας δεν υπαρχει κανενα προβλημα ουτε μισθολογικά ουτε σε προσωπικό επιπεδο ετσι; γραμμα εμας δεν μας ήρθε παντως. καλα θα ήταν να το ειχαμε όλοι στα χερια μας
Όταν κάνεις στάση εργασίας έχεις περικοπή μισθού, όπως και όταν κάνεις απεργία. Στην ωριαία στάση εργασίας σου "κόβουν" το ποσό που αντιστοιχεί σε μια ώρα κάθε φορά που δηλώνεις στάση εργασίας για τη συγκεκριμένη ώρα.
Τώρα σε προσωπικό επίπεδο υποθέτω ότι θα υπάρξουν και προϊστάμενοι γραφείων που θα προσπαθήσουν να τρομοκρατήσουν κόσμο απειλώντας με πειθαρχικό.
-
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak20071016i.php
και
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak20071023f.php
σχετικά με την πειθαρχική δίωξη της συναδέλφου, που ανέφερα παραπάνω.
-
δεν παμε καλα..!δηλαδή αν δεν παρανομησεις σε πανε μεσα;; τι να πω!
-
www.alfavita.gr
ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚ/ ΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ!
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΗΓΕΣΙΑΣ ΔΟΕ-ΥΠΕΠΘ!
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank864b.php
-
θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σε όλες εσάς η οποίες εκτός από εκπαιδευτικοί είστε και μητέρες, (να δούμε το θέμα και από την άλλη πλευρά)
'Ολοι αυτοί που αποφασίζουν να αφήσουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο δεν το κάνουν χωρίς λόγο, όλοι δουλεύουμε, πείτε μου όμως αν μπορούν όλοι οι γονείς να πιάνουν δουλειά μετά τις 8:15 + ( ωσπου να φτάσεις) και να βρίσκονται πίσω στο σχολείο στις 15:45 ;
Και από την άλλη πείτε μου για ποιό λόγο να μην υπάρχει και μία ακόμη προαιρετική ζώνη 13:30 -14:00 περίπου για γονείς που μπορούν να πάρουν τα παιδία τους εκείνη την ώρα και να μείνουν τα υπόλοιπα για αργότερα ;
-
μπορούν όλοι οι γονείς να πιάνουν δουλειά μετά τις 8:15 + ( ωσπου να φτάσεις) και να βρίσκονται πίσω στο σχολείο στις 15:45 ;
Και από την άλλη πείτε μου για ποιό λόγο να μην υπάρχει και μία ακόμη προαιρετική ζώνη 13:30 -14:00 περίπου για γονείς που μπορούν να πάρουν τα παιδία τους εκείνη την ώρα και να μείνουν τα υπόλοιπα για αργότερα ;
[/quote
οντως δεν προλαβαίνουν, όπως ούτε οι εκπαιδευτικοί θα προλαβαίνουν να πανε τα δικά τους παιδια στο σχολείο αν αρχιζουμε από 7.
οσο για το 13 -14 00 αποχώρηση, πολύ απλά δεν είμαστε φύλαξη αλλα εκπαιδευση. μεγααααλη διαφορά.
φανταζομαι ότι αν δουλευεις σε τραπεζα κ ερθω όταν εχει κλεισει η πόρτα για το κοινό, δεν θα με εξυπηρετήσεις.. ετσι δεν είναι;
-
Τι είδους μεγαααααάλη εκπαίδευση θα γίνει στα παιδιά 5 ετών μετα τις 14:00 ;
Όσο αν δούλευα στην τράπεζα όχι αλλά οι δουλειές δεν είναι μόνα αυτές ξέρεις, στην βιοτεχνία ναι, στο εμπορικό κατάστημα ναι σε πολύ περισσότερες δουλειές ναι αλλιώς αύριο θα έψαχνα για άλλη.
-
1.Επειδή είμαι μητέρα και νηπιαγωγός, και πολλές-πολλές άλλες σαν και εμένα, θα αφήνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία τους στις 6.30???
2.για τις μητέρες εργαζόμενες, υπάρχουν πολλές διευκολύνσεις του τύπου "θα αργήσω λίγο το πρωί γιατί θα πάω το παιδί μου στο σχολείο.." ή αλλάζει το ωράριό της..Τουλάχιστον αυτό έκανα εγώ όταν δούλευα στον ιδιωτικό τομέα πριν διοριστώ..και πολλές άλλες συνάδελφοί μου επίσης!
3.Δεν διαφωνώ να θεσπιστεί προαιρετική ζώνη, όπως λες 13.30-14.00, αλλά διαφωνώ με την άποψή σου για το ότι δεν κάνουμε τίποτα μετά τις 14.00.
Μάλλον δεν θα είσαι του κλάδου για να το λες αυτό..γιατί "όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λέει!!" :)
-
Και από την άλλη πείτε μου για ποιό λόγο να μην υπάρχει και μία ακόμη προαιρετική ζώνη 13:30 -14:00 περίπου για γονείς που μπορούν να πάρουν τα παιδία τους εκείνη την ώρα και να μείνουν τα υπόλοιπα για αργότερα ;
Με συγχωρείς...στο δημοτικό, αν εσένα σε βολεύει να πάρεις το παιδί σου στις 12, στις 11:30...κλπ, μπορείς να το κάνεις? Και γιατί δεν παραπονιέσαι που δεν σου επιτρέπεται κάτι τέτοιο? Αν έχει το παιδί σου 6ωρο, μπορείς να πεις εγώ θέλω να το πάρω στο 4ωρο? ::) ::) ::)
Πότε επιτέλους θα καταλάβετε (όσοι δεν εννοείτε να το καταλάβετε) ότι το νηπιαγωγείο είναι σχολείο, δεν είναι χώρος φύλαξης, δεν είναι παιδικός σταθμός, δεν είναι ίδρυμα πρόνοιας!!!! Το ωράριο και το πρόγραμμα της συγκεκριμένης σχολικής βαθμίδας είναι αυτό και πρέπει ο καθένας μας να το σεβαστεί (είτε μας αρέσει-διευκολύνει είτε όχι). Τα σχολεία δεν φτιάχτηκαν για να διευκολύνουν τους εργαζόμενους γονείς, δεν είναι αυτός ο σκοπός και η λειτουργία τους... :(
Όσο για το άλλο που ρωτάς...δε θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω...Θα απευθυνθώ μόνο στις συναδέλφους μου που προσπάθησαν (για άλλη μία φορά :-\) να το κάνουν.
Γιατί κάνετε τον κόπο να εξηγήσετε τα αυτονόητα? Προσωπικά βαρέθηκα να προσπαθώ να αποδείξω...ΤΙ? Ότι κάνουμε κάτι "σημαντικό"?
Όποιος γνωρίζει την στοιχειώδη παιδαγωγική, το γνωρίζει και αυτό. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί (και δεν αναφέρομαι σε κάποιον από εδώ μέσα συγκεκριμένα), που δεν το δέχονται-παραδέχονται. :P
Ένα θα πω μόνο : γι' αυτό παραλαμβάνουμε παιδιά στα 5 τους χρόνια, όπως τα παραλαμβάνουμε. Γιατί κανείς από το περιβάλλον τους δεν αναγνώρισε την κρισιμότητα της ηλικίας και την αξία που έχει η εκπαίδευση-διαπαιδαγώγηση μέχρι και κατά τη διάρκεια αυτής...
Τι ανάγκη έχει το 5χρονο? Μαμ, κακά και νάνι και άντε και κανένα παραμύθι...Κι άντε μάζευτο μετά εσύ Ρέτα είτε πριν είτε μετά τις 2... :( :-X
-
Εδώ υποτιμούν το έργο των εκπαιδευτικών στα δημοτικά και στη δευτεροβάθμια, που υποτίθεται ότι είναι γνωστό και αποτιμάται και βαθμολογικά στους ελέγχους των παιδιών τους. Και περιμένετε να εκτιμήσουν το έργο των νηπιαγωγών, που ούτε ξέρουν ποιο είναι;
Και δεν νομίζω ότι έχει τόσο σχέση με τη μόρφωση των γονιών. Παλιά οι άνθρωποι ήταν αμόρφωτοι, αλλά τον δάσκαλο τον είχαν περί πολλού, τον δε καθηγητή τον έβλεπαν με δέος. Τότε όμως πίστευαν στην αξία της μόρφωσης για την πρόοδο του ανθρώπου. Τώρα το μόνο που νοιάζει κάποιους -και λυπάμαι που το λέω- είναι να ξεφορτωθούν τα παιδιά τους για λίγες ώρες ή τουλάχιστον να βρουν άνθρωπο να τα προσέχει όσο εκείνοι δουλεύουν. :-\ :-\
-
Στα εργοστάσια που δουλεύουν πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ωράριό μας, αυτό είναι το ωράριο κυρία μου λέει ο προσωπάρχης και αν θέλεις τι κάνουμε εμείς λοιπόν που είμαστε έξω από τον χορό!!!;
Εγώ αφήνω αυτή την στιγμή στο παιδικό στην καθαρίστρια παρακαλώ στις 6:30 γιατί ο παιδικός ανοίγει στις 7:00 και εγώ στις 7:00 πρέπει να είμαι στην δουλειά το ένα 5 ετων και το άλλο 1,5 ετών .
θέλω να θεσπιστεί η προαιρετική ζώνη 13.30-14.00 και για εμάς που έχουμε πρόβλημα σοβαρό !!!!
Σημαντική είναι του καθενός η δουλειά από σκουπιδιάρης εως του εκπαιδευτικού,το γιατρού κ.λ.π
Η προκατάληψη του καθενός για το αν ασχολούνται οι γονείς ή όχι με τα παιδία τους και τα παραλαμβάνουν όπως τα παραλαμβάνουν νομίζοντας ότι η μοναδικοί που ασχολούνται με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι μόνο αυτοί κάνουν μεγάλο!!!! λάθος. Και αν το μόνο που ξέρνα τα παιδιά μας ήταν μαμ,κακά και νάνι άντε και το περνά περνά η μέλισσα σας πληροφορώ θα αλλάζατε επάγγελμα.
:-X
-
θέλω να θεσπιστεί η προαιρετική ζώνη 13.30-14.00 και για εμάς που έχουμε πρόβλημα σοβαρό !!!!
Κι ένας που δουλεύει στο εργοστάσιο και πιάνει δουλειά στις 5:30 το πρωί θέλει να ανοίγει το σχολείο στις 5:00 γιατί έχει πρόβλημα σοβαρό
!
Κι ο άλλος που δουλεύει σε κατάστημα ή σε εταιρεία και σχολάει στις 8:00-9:00 θέλει να σχολάει εκείνη την ώρα το παιδί του γιατί έχει πρόβλημα σοβαρό!
Αν έχει 100 γονείς ένα σχολείο ας προσαρμόσουμε την έναρξη και τη λήξη των μαθημάτων σύμφωνα με το προσωπικό πρόβλημα του κάθε γονιού...Και είναι λογικό επιχείρημα αυτό τώρα... ::)
Το ολοήμερο είναι σχολείο διευρυμένου ωραρίου.
Πριν λοιπόν θεσπιστεί το ολοήμερο δούλευα 3 χρόνια στη δημιουργική απασχόληση-φύλαξη δημοτικού σχολείου όπου ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, με δική του πρωτοβουλία και λόγω δικών τους αναγκών, είχε προσλάβει εμένα και άλλους 2 εκπαιδευτικους να απασχολούμε τα παιδιά όσων γονέων είχαν πρόβλημα και μας πλήρωναν ο καθένας ξεχωριστά για το παιδί του. Δουλεύαμε 6:00-8:15 και 12:30-16:30. Ήμουν υπάλληλος του συλλόγου κι αν ο σύλλογος αποφάσιζε ότι, με βάση τις ανάγκες των γονιών, έπρεπε να δουλεύουμε μέχρι τις 8 το βράδυ, θα δουλεύαμε και θα πληρωνόμασταν. Κάναμε φύλαξη όμως δεν είμασταν σχολείο!
Καταλαβαίνεις ότι όποιος έχει πρόβλημα, ψάχνει να βρει λύση.
Δεν μπορούμε όμως να απαιτούμε από το δημόσιο σχολείο να εξυπηρετήσει το καθέναν από εμάς... :P
Όσο για "την προκατάληψη", προφανώς κατάλαβες αυτά που ήθελες να καταλάβεις... ::)
-
Συμφωνώ με όλα αυτά και ειδικά σε ότι αφορά τις λύσεις μην ξεχνάμε όμως ότι για να βρεθούν αυτές πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν στο να βρεθούν αυτές οι λύσεις. :)
-
Στα εργοστάσια που δουλεύουν πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ωράριό μας, αυτό είναι το ωράριο κυρία μου λέει ο προσωπάρχης και αν θέλεις τι κάνουμε εμείς λοιπόν που είμαστε έξω από τον χορό!!!;
Κατανοητό το πρόβλημά σου. Νομίζω ότι το έχουν πολλοί εργαζόμενοι. Σκέψου όμως ότι είναι τόσο διαφορετικό το ωράριο εργασίας των διαφόρων κατηγοριών υπαλλήλων και εργατών, που για να ικανοποιηθούν όλοι, θα έπρεπε το νηπιαγωγείο να είναι 12ωρης βάσης, να μη σου πω και 24ωρης. Το νηπιαγωγείο όμως, όπως και το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο, είναι σχολείο και σκοπός του είναι να προσφέρει κάποιες γνώσεις και δεξιότητες στα νήπια. Δεν έχει ως σκοπό να λύνει το πρόβλημα φύλαξης των παιδιών. Γι' αυτό και όσο σκληρό ή παράλογο σου ακούγεται, όπως ο προσωπάρχης σου λέει ότι αυτό είναι το ωράριο της επιχείρησης, το ίδιο ισχύει για το νηπιαγωγείο. Αυτό είναι το ωράριό του.
-
Συμφωνώ με όλα αυτά και ειδικά σε ότι αφορά τις λύσεις μην ξεχνάμε όμως ότι για να βρεθούν αυτές πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν στο να βρεθούν αυτές οι λύσεις. :)
Απευθύνσου λοιπόν στο σύλλογο, βρες κι άλλους γονείς που μπορεί να έχουν πρόβλημα και κοιτάξτε μήπως μπορείτε να κάνετε κάτι ανάλογο. Προσλάβετε έναν άνθρωπο να σας εξυπηρετεί τις ώρες που δεν μπορεί το ολοήμερο να σας καλύψει...
-
Sophie, συμφωνώ μαζί σου. Το νηπιαγωγείο όπως και το δημοτικό είναι σχολείο και όχι χωρος φύλαξης παιδιών. Εγω δε δουλεύω ακόμη στην εκπαίδευση ( ειμαι της β΄φουρνιάς ΑΣΕΠ), αλλά εδω και χρόνια δουλεύω στον δημόσιο τομέα. Οταν αποφάσισα να κάνω παιδιά (εχω δυο) δε βασίστηκα σε κανέναν ξένο (πεθερά -σχολεία κλπ) για να μου τα μεγαλώσουν ή να μου τα απασχολούν. Πλήρωνα νταντά και στερήθηκα πολλά πράγματα. Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι όταν κανουμε παιδιά δεν πρέπει να βασιζόμαστε στους άλλους παρά μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Και όλα αυτα τα λέω γιατί δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας. Θέλει το κράτος πρωινή ζώνη? Παρε εκπαιδευτικούς και διεύρυνε το ωράριο του νηπιαγωγείου. Οχι το ωράριο του εργαζόμενου. Μη ξεχνάτε ότι όλοι είμαστε εργαζόμενοι και δε πρέπει να φθονούμε τις κατακτήσεις ενός κλάδου. Δε ξεχνώ την αγανάκτηση των γονιών τότε με την απεργία των δασκάλων. Και που θα αφήσουμε τα παιδιά, τι πράγματα είναι αυτά, θελουν να δουλεύουν λιγότερο κλπ. Τα παιδιά όλοι τα βόλεψαν, όπως θα τα βολέψουν και τώρα που θα κλείσει το σχολείο. Για΄όλα τα αλλα είναι μεγαλο θέμα για να το συζητήσουμε εδώ. Καταλάβετε όλοι όμως ότι είμαστε εργαζόμενοι και προσπαθούμε προς το καλύτερο. Μια κατάκτηση στο δημόσιο τομέα σημαίνει έστω και 1/100 στον ιδιωτικό. Αυτοί που μπορούν να απεργούν ακόμη χωρις να τους διώχνουν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
-
Αντιγράφω από εγκύγλιο του υπεπθ με ημερομηνία 4/6/2008 : Η πρωινή Ζώνη ( 7.00-8.00) θα λειτουργήσει, εφόσον σ΄ αυτή συμμετέχουν από 5 νήπια πρώτης ηλικίας και πάνω. Στα συστεγαζόμενα σχολεία, εφόσον ο αριθμός είναι μικρός, γίνονται κοινά τμήματα.
Προϊστάμενος γραφείου της Γ΄Αθήνας το είχε πει σε συνάντηση με Προϊσταμένες νηπιαγωγείων. Τελικά επιβεβαιώθηκε. Όλη η εγκύκλιος εδώ : http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank864q.php
Να σημειώσω και κάτι άλλο , άσχετο με την πρωινή ζώνη , που αφορά όμως την πρόθεση του Υπουργείου για περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης προσχολικής εκπαίδευσης και που αποδεικνύει ότι διάθεση επιπλέον διορισμών ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αντιγράφω από την ίδια εγκύκλιο :
Σε περίπτωση που ο αριθμός των νηπίων σε ολοήμερο τμήμα Νηπιαγωγείου είναι ανώτερος του προβλεπόμενου και στο κλασικό τμήμα πολύ μικρός, δίνεται η δυνατότητα στις Νηπιαγωγούς, μετά από σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής, να κατανέμουν τους μαθητές στα δύο τμήματα μέχρι τη λήξη του κλασικού προγράμματος και να συνεχίζουν στο ολοήμερο πρόγραμμα, όσοι μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή σ΄ αυτό.
-
Κι εγω συμφωνω οτι εχουν μπλεχτει πολυ τα πραγματα,μπερδευεται το σχολειο κι ο δασκαλος με την αλανα της γειτονιας,το baby parking τους παιδονομους και τους φυλακες.
Η απολυτη απαξιωση και του ρολου του σχολειου και του δασκαλου οποιασδηποτε βαθμιδας,δεν ξεκιναει βεβαια απο τη νοοτροπια των γονιων.Πλεον εχει γινει κοινωνικο ζητημα νομιζω που εχει να κανει με πολλα αλλα και με τις γνωσεις που προσφερει το σχολειο,και το κατα ποσο οι γνωσεις αυτες βοηθουν το μαθητη να "σταθει" κοινωνικα μεγαλωνοντας.
Οι γονεις πια βλεπουν οτι το σχολειο δεν εξασφαλιζει το πολυποθητο καλη δουλεια,καλα λεφτα,ανετη ζωη.Υδραυλικοι,ψυκτικοι,κομμωτες,μανικιουριστες κι ολες οι αλλες τεχνικες ειδικοτητες θησαυριζουν."Δεν τα παιρνει τα γραμματα,ας μαθει μια τεχνη"λενε.Κι παει καλα αν τη μαθει την τεχνη -αν ουτε αυτη δεν τη μαθει;
Δυστυχως μεχρι εκει φτανουν οι γνωσεις μου μεχρι εκει μπορω να δω αλλα η απαξιωση του σχολειου και η μετατροπη του σε χωρο φυλαξης,και δε μιλαω μονο για το νηπιαγωγειο,καταλαβαινω οτι ισως και να ευνοει την πολιτεια γιατι μονο με αυτο τον τροπο μπορει να μπαλωσει τα λαθη της,αφου μη μπορωντας ; μη θελοντας ; να δωσει ουσιαστικες γνωσεις μεσω του σχολειου,το κανει το φυλακα των παιδιων,κι ετσι μας κραταει ευχαριστημενους τους γονεις που δεν απαιτουμε ν'αλλαξουνε τα αναλυτικα προγραμματα,για να εχουν τα καταλληλα εφοδια τα παιδια μας για τη μετεπειτα ζωη τους.Αρκουμαστε να ζηταμε μονο να τα"παρκαρουμε" καπου με το λιγοτερο δυνατο κοστος,και λογικο,αφου ολη μερα δουλευουμε και τα λεφτα δε μας φτανουν,στο σχολειο που κατ'ονομα τουλαχιστον ειναι ενας χωρος υπερανω καθε υποψιας ε σ τ ω για την ασφαλεια τους...ομως ουτε κι αυτο το καταφερνει το σχολειο (βλεπε εισοδοι στα σχολεια εξωσχολικων με τα γνωστα επακολουθα-κι εκει απροστατευτα ειναι τα παιδια-γιατι ο καθε ανωμαλος ξερει που θα τα βρει μαζεμενα)
Κιι επειδη η κατασταση ειναι α δ ι ε ξ ο δ η ετσι οπως παλευεται,πιστευω οτι με το να διεκδικουν μονο η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ καποια πραγματα λιγα καταφερνουν.Χρειαζονται συμμαχοι και οι γονεις και οι πανεπιστημιακοι δασκαλοι ,κοινωνιολογοι της εκπαιδευσης και οι σχετικοι με εκπαιδευτικη πολιτικη.
Αν δεν εχουμε τη συνδρομη τους που παμε ; Δεν ειναι υποθεση των κλαδων της εκπαιδευσης μονο,ειναι ζητημα και της κοινωνιας ολοκληρης.
Στις απεργιες ο κοσμος λεει ''τι θελουν επιτελους;δουλευουνε 4 ωρες την ημερα οι νηπιαγωγοι και 5 οι δασκαλοι κι οι καθηγητες Χριστουγεννα Πασχα 15 μερες καθονται,καλοκαιρι 3 μηνες καθονται παλι λεφτα ζητανε;Αυτο ακουει ο κοσμος !τα λεφτα,που δικαιως ζηταμε...αλλα τι να του πεις του ανθρωπου που χτυπαει 10ωρα στον ιδιωτικο τομεα και που παρακαλαει να παρει τα δεδουλευμενα του;Οτι θα παμε μπροστα μονο οταν ανεβουν ολοι οι μισθοι προς τα πανω...κι αλλα πολλα για το σχολειο για τα ονειρα μας για την εκπαιδευση...για να καταλαβουν οτι αυτα που ζηταμε,ειναι και δικα τους αιτηματα,των παιδιων τους.Αν φτασουμε στο σημειο ο γονιος να μην ενδιαφερεται για το σχολειο και την εκπαιδευση των παιδιων του,δε θα πιεσει π ο τ ε την πολιτεια να αλλαξουν τα πραγματα,οποτε ειναι δυνατο να ενδιαφερθει απο μονη της η πολιτεια;Εδω ο φοβος φυλαει τα ερμα!
-
Σε περίπτωση που ο αριθμός των νηπίων σε ολοήμερο τμήμα Νηπιαγωγείου είναι ανώτερος του προβλεπόμενου και στο κλασικό τμήμα πολύ μικρός, δίνεται η δυνατότητα στις Νηπιαγωγούς, μετά από σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής, να κατανέμουν τους μαθητές στα δύο τμήματα μέχρι τη λήξη του κλασικού προγράμματος και να συνεχίζουν στο ολοήμερο πρόγραμμα, όσοι μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή σ΄ αυτό.
δηλ για να καταλαβω.. αν το ολοήμερο εχει 25 παιδια και θελουν αλλα 10 πχ ναρθουν.. επειδή δεν χωρανε θα πανε στο καλσσικό αν εχει λιγότερα παιδια΄και μετα αυτά τα 10 θα έρχονται στο ολοήμερο; αρα 35; γιατί αν εχει 10 το κλασσικό και 20 το ολοήμερο αντε και να στειλεις μερικα...και να χαλαρωνεις το πρωί. αυτό το "ανωτερο του προβλεπομενου" όμως σημαινει πανω από 25. αρα το απογευμα σιγουρα θα εχεις παραπανω παιδια...
-
Αυτό έγινε στο νηπιαγωγείο του ανιψιού μου, απλά εκεί δεν ήταν 10, αλλά 5 νήπια..... Φαντάζεσαι τι γινόταν καθημερινά σε μια τάξη της κακιάς ώρας, με 30 παιδιά, χωρίς αίθουσα χαλάρωσης..... υποχρεωτικότητα, ολοήμερο και πρωινή ζώνη για τους κυρίους του υπουργείου δεν σημαίνει νέα σχολεία και διορισμοί εκπαιδευτικών, αλλά στριμωχτείτε γιατί χανόμαστε..
-
εννοείς ότι τα 5 παιδια που.. περισσευανε πηγαν πρωί κλασσικο και απογευμα ολοήμερο μαζί με τα άλλα; και μη χειροτερα..και η ευθυνη για τα παραπανω παιδια; ποιος μας καλυπτει;
-
Ναι kathyk μου, έτσι έγινε.
-
και συγνωμη δηλ... αν εγω πχ αρνηθω χωρις εγγραφη εντολη απο τον προισταμενο να το κανω τι μπορει να γινει;
-
Τι να σου πω κοπέλα μου, δεν έχω ιδέα... Ελπίζω να μην φτάσουμε και εμείς σε τέτοιο σημείο... Θέλω να πιστεύω ότι ήταν ειδική περίπτωση αυτή, καθώς όπως σου είπα είχαν κλείσει τα άλλα δύο σχολεία... λογικά αυτό που πρέπει να γίνεται είναι τα υπεράριθμα παιδιά να πηγαίνουν σε άλλα κοντινά σχολεία... Αλλά η λογική είναι νοσηρή φαντασία ε;;;
-
Να ρωτήσω κάτι που δεν έχω κατάλαβει...
Αν πχ σου έρθουν 30-35 νήπια για εγγραφή, έχεις δικαίωμα να μη δεχτείς άλλες αιτήσεις πέραν των 25(?) που είναι το "νόμιμο"? ???
Από την άλλη, αν δεν κάνω λάθος, απαγορεύεται να "διώξεις" νήπια (για τα προνήπια είπαμε...στον Καιάδα... ;D :P)
Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση? ::)
-
Καλή ερώτηση!!! Η προϊσταμένη μου πάντως προς το παρόν γράφει τα νήπια, ενώ για τα προνήπια κρατάει μόνο στοιχεία, κι αν υπάρξουν κενές θέσεις από Σεπτέμβριο, λέμε τώρα, θα κάνει κλήρωση......
Στο χαρτί που ήρθε για τη φοίτηση των νηπίων αναφέρεται ότι
"Σε περίπτωση που οι αιτήσεις των νηπίων πρώτης ηλικίας υπερβαίνουν τον ανώτατο προβλεπόμενο αριθμό νηπίων ανά τμήμα και δεν επαρκούν οι κτιριακές υποδομές, παρακαλούνται οι Δ/ντές Εκπ/σης, σύμφωνα με το εδάφιο β, παρ. 1, άρθρο 73 του Νόμου 3518/2006, (ΦΕΚ 272, Α΄), να προβούν άμεσα σε όλες τις ενέργειες για την ίδρυση και λειτουργία Παραρτημάτων (εισήγηση οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, συνεργασία με την τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) και να αποστείλουν τις σχετικές προτάσεις στη Δ/νση Σπουδών Π.Ε μέχρι 27-6-2008.''
-
και μεχρι να ..προβουν οι αρμοδιοι; τα παιδια τα κραταμε ολα;;
-
Υπονοείς ότι οι αρμόδιοι δεν θα προβούν άμεσα; ε;ε;ε; Σήμερα τους λες κάτι και εχθές στο έκαναν.... :P
Ίσως αν ταράξουμε τους αρμόδιους στα τηλέφωνα όλοι μαζί, θα βγάλουμε μια άκρη... Όποια έχει νέα ενημέρωνει..
-
Σε περίπτωση που ο αριθμός των νηπίων σε ολοήμερο τμήμα Νηπιαγωγείου είναι ανώτερος του προβλεπόμενου και στο κλασικό τμήμα πολύ μικρός, δίνεται η δυνατότητα στις Νηπιαγωγούς, μετά από σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής, να κατανέμουν τους μαθητές στα δύο τμήματα μέχρι τη λήξη του κλασικού προγράμματος και να συνεχίζουν στο ολοήμερο πρόγραμμα, όσοι μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή σ΄ αυτό.
δηλ για να καταλαβω.. αν το ολοήμερο εχει 25 παιδια και θελουν αλλα 10 πχ ναρθουν.. επειδή δεν χωρανε θα πανε στο καλσσικό αν εχει λιγότερα παιδια΄και μετα αυτά τα 10 θα έρχονται στο ολοήμερο; αρα 35;
γιατί αν εχει 10 το κλασσικό και 20 το ολοήμερο αντε και να στειλεις μερικα...και να χαλαρωνεις το πρωί. αυτό το "ανωτερο του προβλεπομενου" όμως σημαινει πανω από 25. αρα το απογευμα σιγουρα θα εχεις παραπανω παιδια...
Kathyk, η εγκύκλιος μιλάει για δυνατότητα. Δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνουμε και γνώμη μου είναι να μην βάλουμε τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας. Δεν μπορώ να φανταστώ συνάδελφο να κάνει τέτοια κίνηση. Για ποιό λόγο; Για να εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα ένα υπεπθ, που κοιτάζει να στείλει το μπαλάκι στις νηπιαγωγούς;
-
Θα μπορούσε άραγε κάποιος από τους "υπεύθυνους'' να μας εξηγήσει πώς θα εφαρμοστεί το περιβόητο ενιαίο πρόγραμμα, αν τα παιδιά παρακολουθούν το πρωί το πρόγραμμά του κλασσικού; Από 'κει φαίνεται πόσα γνωρίζουν για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων εκείνοι ,που καθορίζουν την τύχη τους. Τί να πω; Λυπάμαι πάρα πολύ για την κατάντια μας.
-
ποιο εννιαίο πρόγραμμα;;; σιγα μη ξερουν ότι κανουμε προγραμμα! αυτα τα παιδια θα εχουν 3 δασκαλες δηλ.. μ αρεσει που μας ζαλιζουν με καινοτόμα προγραμματα και κατι καινοτομο στην εκπαιδευση δε βλεπουμε!
-
"Την πρωινη ζωνη δεν τη γλιτωνουμε απο τη στιγμη που υπάρχει και στο δημοτικο
Αυτο που πρεπει να γινει ειναι να κατοχυρωσουμε ωραριο"
Αυτά ήταν τα λογια ,σε προσφατη συνελευση στην Αθηνα ,των "εκπροσώπων"
"και να βαλετε ενα δικηγορο......."
:-X :-X :-X
-
Πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει: "καθήστε φρόνιμα και μη μιλάτε, κάντε την πρωινή ζώνη όπως λέει το υπουργείο και ...έχει ο Θεός"... ?
Το λέω γιατί κατοχύρωση ωραρίου για μένα σημαίνει δύο ενδεχόμενα:
α) να κατοχυρωθεί βεβαίως το ωράριο των νηπιαγωγών. Σε 4,5 ώρες την ημέρα. Δηλαδή να κατοχυρωθεί με βάση τα νέα δεδομένα. Φέξε μου και γλίστρισα δηλαδή, αλλά αυτό θα γίνει μάλλον, θα προσαρμοστούμε όλοι ωραία και καλά, και το θέμα θα λήξει (μέχρι την επόμενη φαεινή ιδέα/μεταρρύθμιση που θα σκεφτούν να μας πασάρουν...)
β) να κατοχυρωθεί το ωράριο των νηπιαγωγών σε 4 ώρες την ημέρα όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Και μετά; Θα ήταν καλό να δούμε το φαινόμενο της...ωρομισθίας και στο δικό μας κλάδο;; Γιατί αλλιώς δεν βλέπω πως μπορούν να συμβαδίζουν πρωινή ζώνη και κατοχυρωμένο ωράριο 4 ωρών. Ο Θεός να δώσει να μη δούμε ποτέ ωρομισθία στο ΠΕ60, με συναδέλφους που θα μπορούν να κάνουν μόνο 5 ώρες την εβδομάδα και θα ζουν αυτά που ευτυχώς μέχρι τώρα δεν βλέπαμε εμείς οι νηπιαγωγοί....
-
ας κατοχυρωθει στις 4.5 με αυξηση μισθου..
-
παρακαλαω μονο να μη χρειαστει το παιδί μου να χει τετοια νηπιαγωγό ???
Και εγώ τέτοια ''συνάδελφο''
-
Φετος δουλευω σε ολοημερο τμήμα 16 παιδιων (7 νηπια και 9 προνηπια).Θεωρητικά ειμαι τυχερη γιατι τα παιδια ειναι λιγα σε σχεση με τις υπολοιπες συναδελφους που στοιβαζονται 25-28 ολοι μαζι σε νοικιαζομενα μαγαζιά της κακιασ ωρας, χωρις θερμανση πολλες φορες ,χωρις υλικό κτλ ειναι πλεον γνωστά τα προβλήματα.
Παρόλα αυτά το τμήμα μου ειναι πολυ ιδιαιτερο.
Περισσοτερα απο τα μισά ειναι αλλογλωσσα οπου μεχρι τα Χριστουγεννα δυσκολευτήκαμε στην επικοινωνια, οι κοινωνικες τους δεξιοτητες περιοριζονταν στο αγριο ξυλο στις μεταξυ τους διενέξεις με συμμαχο τουσ γονεις τους που μου ζητουσαν να τους δινω και καμια για να γινουν καλα παιδια (οι προσπαθειες μου να τους εξηγήσω τις συνεπειες εμειναν άκαρπες, και ο,τι έσπερναμεσα στην τάξη έμενε άκαρπο), καθε πρωί οι μισοι γονεις έκαναν παράπονα για τους άλλους μισους και τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους και την επιθετικοτητα, μεσα σε ολα αυτά να προσθέσω ενα παιδάκι με συνδρομο υπερκινητικοτητας με διασπαση προσοχης και παρορμητικοτητα και ταυτοχρονα με δεικτη νοημοσυνης που σε προσφατη εξεταση χτυπησε κοκκινο, να ανεβαινει στη σκεπη που κουκλοσπιτου να κρεμιέται στα παράθυρα και 8 ωρες να κινειται ασταματητα κυριολεκτικά και ταυτόχρονα να ακολουθώ τισ συμβουλες της παιδοψυχολογου του, να προσθέσω ένα ακομη που οι βρισιες που ελεγε στα παιδια και σε μας ήταν απιστευτες στα αυτιάς μας αλλα ο μπαμπας του του ειχε πει να βριζει για να ειναι ανδρας και οταν θυμωνει να πεταει κατω τα καρεκλακια, επισης ενα κοριτσακι που αν τυχον να λερωνε τα ρουχα του εστω και με λιγο μαρκαδορο έκλεγε ολη μερα και φοβοταν την αντιδραση της μαμας του ( η οποια δεν δεχοταν τα λογια μας ολη τη χρονια για αυτη την αντιδραση) και ακομη ένα παιδι πολυ πολυ ευαισθητο που στο ελευθερο παιχνιδι 8-9 και οχι μονο οπου τα παιδια παιζουν και φωναζουν κτλ έκλεγε και εκλεινε τα αυτια του και ζητουσε να μην πουμε τιποτα στη μαμα του γιατι θα τον εκλεινε στην αποθηκη, παιδι με πολλες δυσκολιες στο λογο και στη συναισθηματικη του αναπτυξη αλλα και στο νοητικο κομματι που μετά απο επισκεψεις στους ειδικους πρεπει να παει και 3η χρονια νηπιο αλλα η μαμα δεν θα το ξαναστειλει για κοινωνικους λογους και άλλα πολλα............ολα αυτά σε σχολειο βορειων προαστιων...........
Ουτε εγώ αλλα ουτε και η συνάδελφος δεν φευγαμε στην ώρα μας αλλα βοηθουσαμε την κατάσταση και μεσα σε ολες αυτες τις δυσκολιες καναμε το καλυτερο δυνατο με προγραμμα και πολυ προσωπικη δουλεια στο σπιτι μας.
Αν δεν μπει καποιος σε ταξη νηπιαγωγειου δεν μπορει πραγματικα να λεει οτι οι 4 ωρες ειναι λιγες γαιτι ισοδυναμουν με 8 και περισσοτερες.
Δεν αναφερομαι προσωπικα σε κανεναν αλλα προσπαθω να δειξω οτι τα πραγματα δεν ειναι απλά στα νηπιαγωγεια αν δεν συναντησει καποιος τις δυσκολιες δεν μπορει να αξιολογησει τη δουλεια των νηπιαγωγών.
Η πρωινη ζωνη για τα παιδια ειναι τραγικη για να ειναι ενα παιδι στισ 7 στο σχολειο πρεπει να ξυπνησει στις 6 η κουραση αυτη εκδηλωνεται με ποικιλους τροπους που δυσκολευουν και την αξιολογηση αλλα και τις δυνατοτητες καθε παιδιου για αναπτυξη.
Θα πει καποιος οτι έχουν τη ευκαιρια να ξεκουραστουν το μεσημερι αλλά ελα που οι περισσοτεροι γονεις λενε στα παιδια τους να μην ξαπλωνουν γιατι θα κοιμηθουν στο σπιτι μετα το σχολειο γιατι η μαμα έχει δουλειες και αρνουνται να ισιωσουν το κορμακι τους να αισθανθουν λιγη χαλαρωση από τη καθημερινοτητα που ζητά απο αυτά τα πλάσματα να ζησουν ως ενηλικες ή καλυτερα να ζησουν στους ρυθμους των γονιων τους ενω δεν ειναι αυτό το ζητουμενο της ηλικιας τους.
Το νηπιαγωγειο δεν ειναι χωρος φυλαξης ..............
Προσωπικα δεν δεχομαι το φακελωμα και τα σκορ του καθε παιδιου, δεν δεχομαι την πρωινη ζωνη χωρις καταλληλες υποδομες και φυσικα χωρις αυξηση του μισθου μου αν το ωραριο μου αυξηθει δεν δεχομαι αριθμο παιδιων πάνω απο το επιτρεπτό ή σε μεικτά τμηματα.
Το φακελωμα αλλάζει το νοημα του νηπιαγωγειου και τη δουλεια μας.
Επειδη δεν δεχομαι τα παραπάνω ειμαι τεμπέλα, μη άξια στη δουλειά μου ή οτιδίποτε άλλο?
Συνάδελφοι ειμαστε ένα αφου υπάρχει συνέχεια στην εκπαιδευση και οι παιδαγωγικες παρεμβασεις στην προσχολικη ηλικια ειναι η βαση και για την δευτεροβάθμια.
Οσα βλέπουμε στα γυμνάσια και στα λυκεια ειναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης σωστης προσχολικης εκπαιδευσης και σιγουρα για αυτά τα αποτελεσματα δεν ευθυνονται οι νηπιαγωγοι αλλα η υποτιμηση του εργου μας του ρολου μας η μη σωστη ενημερωση των γονεων οχι απο εμας αλλα απο το ολο συστημα που βαπτιζει το νηπιαγωγειο χωρο φυλαξης και εξυπηρετησης των αναγκων των γονεων μεχρι τα παιδια να πανε στο "σχολειο"
-
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΑΙΓΙΝΑ 6/06/2008
ΝΗΣΙΩΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΘΕΜΑ : ΩΡΑΡΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank866q.php
Μακάρι όλοι οι σύλλογοι να κάνουν αντίστοιχες ανακοινώσεις..Έτσι ίσως ακουστεί επιτέλους η φωνή μας..
-
επειδή... βλεπω ότι λειπει ένα μεγαλο κομματι συζητήσεων.. τί ακριβώς έγινε και εξαφανιστηκε;;
γιατί πολύ θα ήθελα να δώσω τις απαντήσεις που ζητούσε ο "συναδελφος" της δευτεροβαθμιας..αν και πολύ κουρασμενη αυτή τη στιγμή αφού μόλις γύρισα από το σχολειο φτιαχνοντας τους φακελους των παιδιων.. και θα ακολουθησει και η αυριανή ημερα.. ετσι για να δικαιολογήσω το επιδομα εξωδιδακτικής που πολύ σωστα παιρνουμε όλοι οι νηπιαγωγοί αλλα που δεν ξερω γιατί θα πρεπει να το παιρνει και ο εν λογω συναδελφος που μας κατηγορει ότι ειμαστε τεμπελες.. αραγε αυτός εμεινε ποτε 1 ωρα εστω παραπανω στο σχολειο του;; μπηκε ποτε σε ταξη νηπιαγωγειου;; οχι μαλλον...
εχει αποψη για μας;; ναι μαλλον!
-
Εδω υπαρχει και μια πολυ ωραια εισηγηση για την 77η γενικη συνελευση της ΔΟΕ στις 23-25 Ιουνιου 2008 απο το συλλογο δασκαλων και νηπιαγωγων νησιων αργοσαρωνικου
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank868b.php
πραγματικα αν δεν διεκδικησουμε τωρα πραγματα που ισως και να φαινεται αδυνατο να πραγματοποιηθουν μηπως σε λιγο καιρο θ'αντιμετωπιζουμε καταστασεις εξω απο καθε λογικη; ::) :o >:(
-
Συναδέρφισσες, σας χαιρετάω. Σας διαβάζω συνέχεια (ως επισκέπτης) και ομολογώ με βοηθήσατε πάρα πολύ σε αυτό τον 1ο χρόνο εργασίας μου ως νηπιαγωγό.
Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε αυτό το αξιοπρεπέτατο φόρουμ στο οποίο δεν βλέπεις ούτε μια ασχήμια.
Κύριε
-
Οι προτάσεις μου είναι οι εξής:
1) Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών (8-12) να κατοχυρωθεί στις 4 ώρες. Καμία από εμάς δεν μπορεί να δουλεύει πάνω από τέσσερις ώρες διδακτικό πρόγραμμα με τα παιδιά.
2) Πέραν των τεσσάρων ωρών η νηπιαγωγός να κάθεται στο σχολείο άλλες τέσσερις ώρες (12-4) έτσι ώστε να συμπληρώσει πλήρες ωράριο(οκτάωρο). Τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε μετα το διδακτικό ωράριο νομίζω δε χρειάζεται να τις αναφέρω τις ξέρετε όλες και τις κάνουμε έτσι και αλλιώς στο σπίτι μας.
3) Έμπειρες νηπιαγωγοί (δηλ. με πάνω από 10 χρόνια προυπηρεσίας), όπως το μέλος kathyk να προσλαμβάνονται στα γραφεία εκπαιδεύσεως και να έχουν ρόλο ενεργού συμβούλου. Δηλαδή να επισκέπτονται καθημερινα τα σχολεία, να είναι μέσα στην τάξη, να δίνουν επι τόπου συμβουλές και βέβαια να αξιολογούν την νηπιαγωγό.
4) Νηπιαγωγοί που δεν μπορούν να σταθούν μέσα στην τάξη με σύμφωνη γνώμη του συμβούλου να πηγαίνουν στα γραφεία εκπαιδεύσεως για διοιηκητικές εργασίες
5) Η πρωινή ζώνη να γίνει πάση θυσία και οι νηπιαγωγοί που θα πηγαίνουν στις 7 να μπορούν να φύγουν στις 3
6) Η σχολ. χρονιά να τελειώνει στις 30 Ιουνίου
7) Ο μήνας Ιούλιος να είναι μήνας αξιολόγησης σχολείου, νηπίων, εκπαιδευτικών και προετοιμασίας της επόμενης χρονιάς.
8) Ο μήνας Αύγουστος να είναι μήνας διακοπών, αλλά σε κάθε γραφείο να παραμείνει και ένα σχολείο ως θερινό και να εργάζονται υπερωριακά όποιες συναδέρφισσες θέλουν (κατόπιν αιτήσεως)
6) Ο βασικός μισθός της νηπιαγωγού να γίνει 1500
-
περιεργο.. δεν μπορω να καταλαβω αν όλα αυτα είναι σοβαρα η χιουμορ!
-
Συγνώμη, πλάκα μας κάνεις;; ??? ??? Γιατί αν φτάσαμε στο σημείο να προτείνουμε μόνοι μας αυτά που το υπουργείο θέλει να επιβάλλει και μάλιστα πολύ πολύ περισσότερα απ'αυτά, τοτε τι να πω;! Δε μας βλέπω καθόλου καλα! :-X Εκτός κι αν η πρόταση σου έγινε με τη λογική: κοίτα τι καλά που είμαστε, γιατί θα μπορούσαμε να είμαστε κι έτσι!! (οπότε τι δηλαδή; να το βουλώσουμε και να "κάτσουμε στ'αυγά μας";;; ) Για το καλό της ψυχολογικής και νευρικής μου κατάστασης, θα θεωρήσω απλώς οτι αστειεύεσαι...
-
Θα διαφωνήσω με το τελευταίο (
-
Στην αρχή έδειχναν ενδιαφέρον αρκετοί γονείς, αλλά όταν αρχίσαμε να ζητάμε βεβαιώσεις από την επιθεώρηση εργασίας (όπως μας είπε ο προΐστάμενος Πρωτοβάθμιας της περιοχής μας) ότι και οι δύο γονείς πιάνουν δουλειά στις 7 άρχισαν οι ανακλήσεις των δηλώσεων και μέχρι τώρα έχουμε δύο παιδιά.
-
Στην αρχή έδειχναν ενδιαφέρον αρκετοί γονείς, αλλά όταν αρχίσαμε να ζητάμε βεβαιώσεις από την επιθεώρηση εργασίας (όπως μας είπε ο προΐστάμενος Πρωτοβάθμιας της περιοχής μας) ότι και οι δύο γονείς πιάνουν δουλειά στις 7 άρχισαν οι ανακλήσεις των δηλώσεων και μέχρι τώρα έχουμε δύο παιδιά.
πρέπει να ζητάμε και τέτοια βεβαίωση; και τι γίνεται με τις αλλοδαπές που δουλεύουν σε σπίτια και φυσικά δεν είναι δηλωμένες πουθενά; γιατί σε εμάς μόνο παιδιά αλλοδαπών δήλωσαν ότι επιθυμούν πρωινή ζώνη.
-
Αν δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, που να βεβαιώνουν ότι εργάζονται και οι δύο γονείς και το τονίζω αυτό, έχετε κάθε δικαίωμα να μη δεχθείτε την αίτηση τους.
-
Κορίτσια οι προηγούμενες προτάσεις είναι προτάσεις λογικής, και δεν καταλαβαίνω γιατι νομίζετε ότι αστειεύομαι. Είχατε ποτέ εμπειρία από Kindergarden στη Γερμανία; Ξέρετε τι σημαίνει σε μια προηγμένη χώρα νηπιαγωγός;
Κρίμα γιατί νόμισα ότι εδώ μέσα θα βρώ άτομα που θα νοιάζονται για την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και δεν θα προωθούν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία με τις απόψεις τους.
Μπορεί κάποια με σοβαρά επιχειρήματα να με πείσει ότι οι απόψεις μου είναι λάθος;
-
Αν δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, που να βεβαιώνουν ότι εργάζονται και οι δύο γονείς και το τονίζω αυτό, έχετε κάθε δικαίωμα να μη δεχθείτε την αίτηση τους.
αν είναι έτσι, τότε μάλλον θα αρχίσουν οι ανακλήσεις.....Μήπως γνωρίζεις σε ποια εγκύκλιο αναγράφεται αυτό;
-
Δεν ξέρω πού αναγράφεται, γιατί εμείς ενημερωθήκαμε από τον προϊστάμενο. Απ' ό,τι έχω κατάλάβει το θέμα είναι πολύ ασαφές και κάθε γραφείο δίνει τις δικές του κατευθύνσεις ανάλογα με τη διάθεση κάθε υπεύθυνου να προωθήσει ή να περιορίσει την πρωινή ζώνη.
-
Δε γράφει σε καμία εγκύκλιο για επιθεώρηση εργασίας. Εχετε μπεί ποτέ σε επιθεώρηση εργασίας να δείτε τι παίζει. Αν πάει κάποιος να ζητήσει τέτοια βεβαίωση θα γελάνε όλοι μαζί του. Δε μπορούμε να αρνηθούμε να γράψουμε παιδί εργαζόμενης μητέρας στην πρωινή ζώνη. Για παράδειγμα η δουλειά κάποιας (ειδικά στην Αθήνα) μπορείνα είναι μια ώρα μακριά και να αρχίζει στις 8. Έχω δει παιδάκια σε χωριά να περιμένουν σε τρισάλθια καφενεία να περάσει το πρωι η νηπιαγωγός να τα πάρει. Αυτό το θεωρείτε πιο παιδαγωγικό από το να πηγαίνουμε στις 7 στη δουλεία μας. Τα παιδάκια, οι μαθητές μας, μας έχουν ανάγκη. Η κοινωνία αλλάζει πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Δε ζητάει κανένας Στυλιανίδης την πρωινή ζώνη (χέστηκε στο κάτω, κάτω) η κοινωνία τη ζητάει. Εμεις θα μείνουμε στο 1970;
-
Κορίτσια οι προηγούμενες προτάσεις είναι προτάσεις λογικής, και δεν καταλαβαίνω γιατι νομίζετε ότι αστειεύομαι. Είχατε ποτέ εμπειρία από Kindergarden στη Γερμανία; Ξέρετε τι σημαίνει σε μια προηγμένη χώρα νηπιαγωγός;
Κρίμα γιατί νόμισα ότι εδώ μέσα θα βρώ άτομα που θα νοιάζονται για την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και δεν θα προωθούν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία με τις απόψεις τους.
Μπορεί κάποια με σοβαρά επιχειρήματα να με πείσει ότι οι απόψεις μου είναι λάθος;
Στο εξωτερικό επίσης η αναλογία παιδιών και νηπιαγωγού δεν είναι 1:25......τα παιδιά δεν στοιβάζονται σε ακατάλληλες νοικιαζόμενες γκαρσονιέρες......υπάρχει βοηθητικό προσωπικό....οι υπηρεσίες είναι ενεργές, π.χ. ΚΔΑΥ, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές κ.λπ. ...η χρηματοδότηση των σχολείων δεν είναι στα χάλια της Ελλάδας, που φτάνει μόνο για θέρμανση και καθαρίστρια (η οποία σε εμάς το μόνο που κάνει είναι να σφουγγαρίζει την αίθουσα χαλάρωσης, και να μας την λέει όταν αφήνουμε σκουπιδάκια στο πάτωμα).... οι σχολικοί σύμβουλοι είναι αληθινοί σύμβουλοι και όχι ψευτοεπιστημοστελεχοαξιολογητές....το εποπτικό υλικό είναι επαρκές και σε καλύτερη κατάσταση και άλλα πολλά, τα οποία δεν βλέπω να τα αναφέρεις πουθενάα...
-
Κορίτσια οι προηγούμενες προτάσεις είναι προτάσεις λογικής, και δεν καταλαβαίνω γιατι νομίζετε ότι αστειεύομαι. Είχατε ποτέ εμπειρία από Kindergarden στη Γερμανία; Ξέρετε τι σημαίνει σε μια προηγμένη χώρα νηπιαγωγός;
Κρίμα γιατί νόμισα ότι εδώ μέσα θα βρώ άτομα που θα νοιάζονται για την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και δεν θα προωθούν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία με τις απόψεις τους.
Μπορεί κάποια με σοβαρά επιχειρήματα να με πείσει ότι οι απόψεις μου είναι λάθος;
Στο εξωτερικό επίσης η αναλογία παιδιών και νηπιαγωγού δεν είναι 1:25......τα παιδιά δεν στοιβάζονται σε ακατάλληλες νοικιαζόμενες γκαρσονιέρες......υπάρχει βοηθητικό προσωπικό....οι υπηρεσίες είναι ενεργές, π.χ. ΚΔΑΥ, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές κ.λπ. ...η χρηματοδότηση των σχολείων δεν είναι στα χάλια της Ελλάδας, που φτάνει μόνο για θέρμανση και καθαρίστρια (η οποία σε εμάς το μόνο που κάνει είναι να σφουγγαρίζει την αίθουσα χαλάρωσης, και να μας την λέει όταν αφήνουμε σκουπιδάκια στο πάτωμα).... οι σχολικοί σύμβουλοι είναι αληθινοί σύμβουλοι και όχι ψευτοεπιστημοστελεχοαξιολογητές....το εποπτικό υλικό είναι επαρκές και σε καλύτερη κατάσταση και άλλα πολλά, τα οποία δεν βλέπω να τα αναφέρεις πουθενάα...
Η σχολική υποδομή είναι ενα πολύ σημαντικό θέμα που θέτεις και όντως είμαστε αρκετά πίσω. Αλλά και αυτό εξαρτάται κατα πολύ από εμας τις ίδιες. Άμα δε ζητάμε δεν παίρνουμε. Θα σου πω ένα παράδειγμα:
Σε μια πόλη της Ελλάδας (4000 κατ) που γνωρίζω πολυ καλα έχει δυο νηπιαγωγεία. Το ένα είναι πρότυπο και θα το ζήλευαν πολλές ευρωπαικές πόλεις και το άλλο είναι "χαμετυπείο". Στο ένα είναι για αρκετά χρόνια ικανότατη και πολυ δραστήρια νηπιαγωγός η οποία έχει εξασφαλίσει με δικό της τρέξιμο, του κόσμου τα λεφτά κυρίως από ευρωπαικά προγράμματα αλλά και από τον δήμο. Στο άλλο εναλλάσονται πολλές νηπιαγωγοι αλλά δεν κάθονται για πολύ καιρό. Και να θέλανε δεν θα είχαν τα χρονικά περιθώρια να κάνουν κάτι.
Άρα να και μια άλλη πρόταση: Καμία νηπιαγωγός να μην κάθεται σε νηπιαγωγείο για λιγότερο από τρια χρόνια. Νομίζω παλιά ίσχυε αυτό.
-
σε εμάς μάλλον θα λειτουργήσει η πρωινή ζώνη, από τα 19 παιδιά που γράφτηκαν μέχρι στιγμής τα 4 δήλωσαν ΝΑΙ, οπότε σκούρα τα πράγματα..... Σε εσάς υπήρχε ανταπόκριση;
bee, τί σκέφτεστε να κάνετε; Έχεις καθόλου υπόψη σου τί γίνεται σε άλλα ν/γεια κοντινά σου;
-
Είχατε ποτέ εμπειρία από Kindergarden στη Γερμανία; Ξέρετε τι σημαίνει σε μια προηγμένη χώρα νηπιαγωγός;
επειδή εχω καποια εμπειρια απο γερμανια, να σου πω ότι το Kindergarden ειναι παιδικός σταθμός και όχι εκπαιδευση όπως είναι σε μας. ακομα και οι σπουδες τους είναι κατωτερες απο τις δικές μας
-
επειδή εχω καποια εμπειρια απο γερμανια, να σου πω ότι το Kindergarden ειναι παιδικός σταθμός και όχι εκπαιδευση όπως είναι σε μας. ακομα και οι σπουδες τους είναι κατωτερες απο τις δικές μας
??? Αγαπητή Kathyk αν και σε πολλά εκπαιδευτικά θέματα σε βρίσκω άριστα ενημερωμένη εδώ σε πιάνω αδιάβαστη. Διάβασε λίγο την εγκυκλοπαίδεια: http://en.wikipedia.org/wiki/Kindergarten
Επίσης μπορείτε να διαβάσετε όλες εσείς που διαμαρτύρεστε για τα 25 νήπια και στην αυστριακή παιδική εγκυκλοπαίδεια ότι ο μέγιστος αριθμός των νηπίων είναι 25. Δείτε παρακάτω: http://www.wiki.at/wiki_67_Kindergarten
Επίσης όσες γνωρίζουν την γερμανική αν βάλουν στο google δυο λεξούλες γερμανικές:
Kindergärten Öffnungszeiten θα δούν τα ωράρια που παίζουν στην Γερμανία
-
Το να δουλευεις κατω απο τις συνθήκες τις οποίες περιγράφουν οι συνάδελφοι, χωρίς υποδομές και βοηθητικό προσωπικό με 25 και παραπάμω παιδιά σε ορισμένες περιπτώσεις και με την ευθύνη που κουβαλάς, αλλά επειδή στη Γερμανία και στην οποιαδήποτε άλλη ευρωπαική χωρα, συμβαίνουν ακριβως τα ιδια και χειρότερα κι εσύ να χαίρεσαι, δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή αντί να προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε τη δημόσια δωρεάν παιδιεία, που μέσα σε αυτήν την αναβάθμιση εντάσσεται και η βελτίωση της θέσης των εκπαιδευτικών, διεκδικώντας πολύ περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προΰπολογισμό, τώρα υπερασπιζόμαστε την ιδέα των εκπαιδευτικών που τρέχουμε και ζητιανε'υουμε πενταροδεκάρες από προγράμματα και παραπρογράμματα, από τα οποία τα σχολεία παίρνουν το υπέρογκο ποσό των 50 ευρώ συνήθως. Και για να μην παρεξηγηθώ, γιατί είμαι σίγουρη τι θα ακούσω απο... "τους φορείς των ιδεών του 2000" και όχι του 1970, προσωπικά φέτος τρια προγράμματα δούλεψα, και με πολύ κόπο. Γιατί συνηθίζεται όταν μιλάς με το δικό μου ύφος, να θεωρείσαι και να χαρακτηρίζεσαι λουφαδόρος, δημόσιος υπάλληλος και άλλα τέτοια. Λυπάμαι πολύ για το γεγονος ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να αμφισβητούνται τα αυτονόητα.
-
Να κάνω μία ερώτηση να μου πείτε αν ξέρετε, στο σχολείο που ανήκει το παιδί μου είναι με βάρδιες, εγώ όμως εργάζομαι, υπάρχει ένα ακόμα σχολείο στην ίδια απόσταση με το άλλο στο οποίο λειτουργεί και ολοήμερο τμήμα, (δεν υπάρχει κανείς να μου το πέρνει στις 12:15 καθημερινά) τι μπορώ να κάνω; ???
-
Ειναι άδικο να ψάχνεις τα συστήματα διαφορετικών χωρών στο διαδίκτυο και να δημιουργείς άποψη. Επειδή έχω σπουδάσει και δουλέψει στη Γερμανία θα΄ήθελα να πω την άποψή μου.
Οντως είχαμε 28 παιδια στη τάξη. Αλλα εκτος από την νηπιαγωγό υπήρχε διορισμένο και δευτερο καταρτισμένο άτομο.
Το ωράριο ήταν 8.00-11.45 και 13.30 εως 16.00. Κανενας γονεας δεν γκρίνιαζε για το μεσημεριανό διάλλειμα των δυο ωρών.
Οι υποδομες τέλειες. Πανω από τα νηπιαγωγεία κατοικουσε ο επιστάτης. Δεν είχα να νοιαστώ ούτε για καζανάκια που τρέχουν, ουτε για την καθαρίστρια που δεν καθάρισε. Τα οικονομικά δεν ήξερα τι είναι. Ολα ήταν τέλεια. Από υλικό, τι να σας πω.
Εφευγα απο τη δουλειά ευχαριστημένη και δεν κουβαλούσα τις σκοτούρες στο σπίτι.
Και κάτι άλλο. Γιατί έξω δεν βρίσκουν πλέον νηπιαγωγούς; Γιατί αναγκάστηκε το γερμανικό κράτος να τους δώσει δυο εβδομάδες περισσότερες διακοπές το καλοκαίρι; Γιατί αναγκάστηκε να μειώσει το ωράριό τους και να σχολάνε νωρίτερα την Παρασκευή;
Αν δεν ξέρουμε όλες τις παραμέτρους μην συγκρίνουμε.
-
[/quote]
??? Αγαπητή Kathyk αν και σε πολλά εκπαιδευτικά θέματα σε βρίσκω άριστα ενημερωμένη εδώ σε πιάνω αδιάβαστη. Διάβασε λίγο την εγκυκλοπαίδεια: http://en.wikipedia.org/wiki/Kindergarten
[/quote]
καταρχην να σ ευχαριστησω για τα καλα σου λογια αλλα μου κανει και μια μικρη εντυπωση που μολις με το 6ο σου μηνυμα εχεις ηδη ενημερωθει για τις απαντησεις που εχω δωσει κατα καιρους.
εγω δε θα σου πω λεπτομεριες απο τη δουλεια στη γερμανια, αν και πιστευω ότι γνωστικα ειμαστε πιο μπροστα, θα σου πω για τα σχολεια που υπαρχουν εκει και μακαρι να ειχα και φωτο να σου στειλω. πως σου φαινεται να δουλευεις μεσα σ ενα σπιτακι στο δασος;; ναι υπαρχουν τετοια σχολεια. και για να μην ειμαι και υπερβολικη, παρολο που δεν ειδα χειροτερα, φανταζομαι καπου θα υπαρχουν και αυτα
-
Kαλησπερα συναδελφοι,κι εγω συμφωνω απολυτα με τη sofia_il.
Στη Γερμανια λειτουργουν ολα σαν κρικοι που στηριζουν το συστημα που επικρατει στα νηπιαγωγεια,αλλα και το νηπιαγωγειο με τη σειρα του ειναι ο κρικος που συνδεεται και στηριζει τις υπολοιπες δομες με τις οποιες σχετιζεται-βλ.δομες του εκει εκπαιδευτικου συστηματος,ωραριο εργασιας γονιων,εκπαιδευτικων κλπ.Εδω μεσα στο χαος που επικρατει για φαντασου να δουλευαμε και 8 ωρο με 25 παιδια μεσα στα μπουντρουμια που λεμε νηπιαγωγεια,με τις υποτυπωδεις αυλες και τα γνωστα κωμικοτραγικα!!!!!!!!! ::) ::) ::)
Αυτο ειναι και το μεγαλυτερο λαθος στην ελληνικη εκπαιδευση,προσπαθουν παντα οι ιθυνοντες να εισαγουν στη δικη μας πραγματικοτητα συστηματα αλλων χωρων,που στις χωρες που εφαρμοζονται μπορει να ειναι πετυχημενα,διοτι εξυπηρετουν τις αναγκες της κοινωνιας τους,αλλα κατα την εδω τους εφαρμογη αποτυχαινουν γιατι απλα εδω ειναι διαφορετικα δομημενη η καθημερινοτητα και η ζωη μας και φυσικα και οι αναγκες μας.
Δεν ειναι τοσο απλο το ζητημα ,στην οποιαδηποτε αλλαγη πρεπει να λαμβανονται υποψιν οι αναγκες και οι προτασεις των εμπλεκομενων φορεων -παιδιων,γονιων,εκπαιδευτικων και σχετικων με την εκπαιδευση και για το μακροπροθεσμο καλο τους αλλα και για την πρακτικη αντιμετωπιση της καθημερινοτητας
-
Να κάνω μία ερώτηση να μου πείτε αν ξέρετε, στο σχολείο που ανήκει το παιδί μου είναι με βάρδιες, εγώ όμως εργάζομαι, υπάρχει ένα ακόμα σχολείο στην ίδια απόσταση με το άλλο στο οποίο λειτουργεί και ολοήμερο τμήμα, (δεν υπάρχει κανείς να μου το πέρνει στις 12:15 καθημερινά) τι μπορώ να κάνω; ???
εννοεις βαρδιες ότι εχει και απογευματινο ανα βδομαδα; φανταζομαι ότι αφου θες ολοημερο και δεν εχει στην περιοχη που ανηκεις εχεις δικαιωμα να ζητησεις να πας. βεβαια με την πληθωρα των παιδιων και με τα τμηματα να γεμιζουν.. δεν ξερω ποσο αυστηρα θα είναι τα ορια των δρομων για τις εγγραφες.