0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Οι ορισμοί που δίνει το συγκεκριμένο σχολείο μου ανέτρεψαν την παραπάνω εικόνα. Σύμφωνα με αυτούς, "προοικονομία είναι μια αφηγηματική τεχνική με βάση την οποία τα πρόσωπα μιλούν ή ενεργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προγραμματίζονται σε γενικές γραμμές, αλλά σχεδόν δεσμευτικά, επεισόδια που θα συμβούν στην συνέχεια. Έτσι, δίνονται κάποιες ενδείξεις-σημάδια που προετοιμάζουν τον αναγνώστη-θεατή για την εξέλιξη της υπόθεσης (π.χ. α 97-107)". Το συγκεκριμένο παράδειγμα θα το έλεγα προϊδεασμό ή έστω προγραμματισμό της δράσης, πάντως με τίποτα προοικονομία, σύμφωνα με όσα ήξερα.
Dvrina, τι εννοείς όταν λες ότι δε θεωρουσες την προοικονομία δεσμευτική;Αν θες,δωσε μου να καταλάβω τι εννοεις.Πάντως οι ορισμοί που εγραψες,αν και είχα καιρό να τα κοιταξω,μου φανηκαν σαφεις.Αν μου εξηγησεις γιατι δε θεωρουσες την προοικονομια δεσμευτικη,ισως βγαλουμε μια ακρη. :)Εγω(δεν ξερω αν κανω λάθος)αλλα αντιληφθηκα τον προιδεασμο ως μια λαιτ προοικονομια.
7. O Όμηρος προετοιμάζει συχνά τους ακροατές του για όσα θα ακολουθήσουν με διάφορους τρόπους: άλλοτε προγραμματίζει τη δράση, όπως με το ................................................................................................ (στ. 97-107), άλλοτε προειδοποιεί για την εξέλιξη της δράσης, όπως για τον .............................................................. (στ. 89-90), άλλοτε προϊδεάζει απλώς για την τύχη ορισμένων ηρώων, όπως για την τιμωρία των ........................................................................................... (στ. 54-55) κτλ.H συστηματική αυτή προετοιμασία για τα επόμενα λέγεται προοικονομία. Mε την αφηγηματική αυτή τεχνική το βάρος δεν δίνεται τόσο στο τι θα συμβεί, όσο στο πώς αυτό θα παρουσιαστεί.
Ξέρει κάποιος ποια είναι η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ αοιδών και ραψωδών (η ερώτηση τέθηκε σε διαγώνισμα), το ότι οι πρώτοι τραγουδούσαν, ενώ οι δεύτεροι απήγγελλαν ή ότι οι πρώτοι αυτοσχεδίαζαν, ενώ οι δεύτεροι συνέθεταν / συνέρραπταν ποιήματα ή απήγγελλαν ποιήματα άλλων;
Καλησπέρα, στην Οδύσσεια, οι στίχοι 102-302 και 431-461 της ραψ.Θ διδάσκονται αναλυτικά σύμφωνα με το βιβλίο ή περιληπτικά σύμφωνα με τις οδηγίες διδασκαλίας;