0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ίσως είναι άσχετο με το θέμα αυτό που θα γράψω αλλά είναι προσωπική εμπειρία που καταδεικνύει πόσο οι ενέργειες ενός εκπαιδευτικού ιδιαίτερα στην τρυφερή ηλικία του δημοτικού στιγματίζει ολή τη ζωή ενός μαθητή. Ημουν καλή μαθήτρια σε όλες τις τάξεις του δημοτικού με αδυναμία στα μαθηματικά οπου ήμουν μετρια.Στην 6η Δημοτικού ήρθε ενας νέος δάσκαλος πολύ αυστηρός και στους βαθμούς.Είχε πει οτι απολυτήριο με Α θα πάρουν μόνο 4 άτομα από τα 30,μονο αυτά που γνώριζαν καλή αριθμητική,τότε κάναμε κάτι επιτόκια που ακόμη και τωρα δεν τα ξέρω. Μάλιστα στη μητέρα μου είπε μετά το δημοτικό να με γράψει σε τεχνική σχολή να μάθω μια τέχνη γιατι δεν θα μπορέσω να τελειώσω το γυμνάσιο.Σημειωτέον οτί έγραφα τα καλύτερα διαγωνίσματα στην τάξη εκτός από την αριθμητική βέβαια.Τελικά πήραμε απολυτήριο Α σχεδον όλοι και μετά από παρέμβαση του διευθυντή μετά από παράπονα γονέων.Όταν πήγα γυμνάσιο ήμουν ένα φοβισμένο παιδί και ξέροντας προκαταβολικά οτί δεν θα τα καταφέρω έβλεπα το γυμνάσιο με δέος.Διάβαζα σαν τρελή για να καταφέρω να μην κοπώ.Μόνο που μόλις τελείωσε το πρώτο τρίμηνο ήμουν η απουσιολόγος της τάξης χωρίς να το έχω σκοπό.Η μητέρα μου έχοντας πιστέψει τα λόγια του εξεπλάγην.Τυχαία το έμαθε ο δάσκαλος και συνεχισε να λεει οτι χωρίς τα μαθηματικά δεν θα μπορέσω να σταδοδρομίσω και οτί ακόμα θα έπρεπε να σκεφτώ την επιλογή της τεχνικής σχολής.Δεν τον ξαναείδα από τότε.Ομως την πληγή αυτή της αυτοεκπληρούμενης προφητείας,που δεν πέτυχε,την έσερνα χρόνια μέσα μου.Θα ήθελα να δω τι θα έλεγε αν έβλεπε οτι είμαι διορισμένη φιλόλογος και μάλιστα με ΑΣΕΠ.Συγνώμη για το μακροσκελές αλλά ήθελα να το μοιραστώ.ΕΝΘΑΡΥΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΣ,ΜΗ ΤΟΥΣ ΚΟ
Θυμάμαι με πιο πολύ αγάπη και κατανόηση εκ των υστέρων τη δασκάλα της δευτέρας που λόγο ηλικίας η καημένη κοιμόταν για μια στιγμή και εμείς τότε γελάγαμε και κάναμε φασαρία, ή τον δάσκαλο της έκτης που ήταν λίγο "νερόβραστος".
μάλιστα και εσύ από όλη αυτή την ιστορία αυτό κατάλαβες?
Θα συμφωνήσω με τον Kilgore .Επιπλέον θέλω να πω,ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Μία κίνηση που θα κάνω εγώ και οι μαθητές μου θα την εισπράξουν ως εκδίκηση,κάποιος άλλος καθηγητής,ακόμη και στο ίδιο τμήμα,μπορεί να αφήσει άλλη εντύπωση.Εξαρτάται από τη σχέση που έχει χτίσει ο εκπαιδευτικός με τους μαθητές του,από το πόσο καιρό τους κάνει μάθημα,ακόμη κια από τις σχέσεις που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους.
Παράθεση από: Αγάπη στις Μαρτίου 23, 2008, 07:13:47 pmΘα συμφωνήσω με τον Kilgore .Επιπλέον θέλω να πω,ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Μία κίνηση που θα κάνω εγώ και οι μαθητές μου θα την εισπράξουν ως εκδίκηση,κάποιος άλλος καθηγητής,ακόμη και στο ίδιο τμήμα,μπορεί να αφήσει άλλη εντύπωση.Εξαρτάται από τη σχέση που έχει χτίσει ο εκπαιδευτικός με τους μαθητές του,από το πόσο καιρό τους κάνει μάθημα,ακόμη κια από τις σχέσεις που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους.Με τη μικρή εμπειρία τάξης που διαθέτω σε σχέση με άλλους συναδέλφους εδώ μέσα, έχω να προσθέσω τα εξής:Το επάγγελμά μας τελικά είναι λίγο άχαρο, γιατί ποτέ δεν μπορούμε να εισπράξουμε την πραγματική εντύπωση που κάνουμε στους μαθητές μας και τα ίχνη που αφήνουμε στην ψυχή τους την ίδια χρονιά που τους κάνουμε μάθημα. Συνήθως εκείνοι θα καταλάβουν πολύ αργότερα τί πραγματικά θέλαμε να τους πούμε με την κάθε μας πράξη, καλή ή κακή, και τις περισσότερες φορές εμείς δεν θα το μάθουμε καν, εκτός αν είμαστε τυχεροί (ή άτυχοι, όπως στην περίπτωση του δασκάλου της mat... ) ώστε να πετύχουμε κάποιους από αυτούς στο δρόμο....Όταν πήγαινα
ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός
.............Θέλω να πω ότι μπορεί με τις μεθόδους που ακολουθούμε να βλέπουμε διάφορα αποτελέσματα (άλλος ησυχάζει την τάξη του με το φόβο, άλλος με την πειθώ, άλλος με την ποινή, άλλος με διάφορα δέλεαρ...), αλλά τελικά δυστυχώς δεν μπορούμε να ξέρουμε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ απήχηση που θα έχουν στα παιδιά οι όποιες διδακτικές μας αποφάσεις, γιατί κι εκείνα δεν είναι σε θέση να τις αξιολογήσουν αυτή τη στιγμή. Κι αν δεν ξέρουμε αυτήν την απήχηση, δυστυχώς φοβάμαι μήπως μιλάμε στον αέρα: μπορούμε να θεωρητικολογούμε με τις ώρες για τα αποτελέσματα της μιας ή της άλλης πρακτικής, αλλά μήπως μιλάμε χωρίς τον ξενοδόχο;
Και φυσικά kk πρέπει να είμαστε αγαπητοί, διαφορετικά δε θα μας εμπιστευτούν οι μαθητές και δε θα έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα.Νομίζω ότι ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να εμπιστεύεται ο μαθητής τον καθηγητή