0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
...Το πιο εύκολο όπως είπα να τους βγάζεις συνέχεια έξω, να μην σβήνεις απουσίες κλπ, όμως αν πάθει κάποιο παιδί κάτι έξω, ποιος θα έχει την ευθύνη;
...Η δική μου η συμβουλή είναι πιο δύσκολη!Προσπάθησε και ξαναπροσπάθησε να δεις τον κάθε μαθητή ως μονάδα, με τα δικά του προβλήματα!Σίγουρα δεν περνάει τόσο καλά στο σπίτι και αυτό το μεταφέρει στο σχολείο!Δεν θα σε μαλώσει κανείς αν ξεφύγεις λίγο από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και ανοίξεις διάλογο μαζί τους!Ρώτα τους τι θέλουν!Ρώτα τους τι φταίει;Μια φορά σε μια τάξη που μιλούσαν ,ρώτησα τα παιδιά αν έφταιγα εγώ για αυτό που γινόταν( μιλούσαν συνεχώς κάποιοι μαθητές) και κάποιοι άλλοι απάντησαν, ότι έπρεπε να είμαι και ευχαριστημένη!Σε άλλους έκαναν χειρότερα!
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι παιδιά Γυμνασίου!Δες το ενδιαφέροντά τους!
όποτε έχω ανοίξει εγώ διάλογο στην τάξη γίνεται χάβρα ιουδαίων και είτε ακούω (υπαρκτά) προβλήματα που τα ξέρω ήδη (και δεν μπορώ από μόνη μου να κάνω κάτι για να τα διορθώσω), είτε ακούω παραλογισμούς. Λίγες είναι οι ουσιαστικές φωνές και έρχονται από μαθητές που ούτως ή άλλως δεν έχουν (ιδιαίτερο) πρόβλημα στο μάθημα γιατί είναι αρκετά συγκροτημένα άτομα.
Παράθεση από: happiness στις Φεβρουαρίου 28, 2008, 03:13:15 pmΣυνάδελφοι επαναφέρω το θέμα, δυστυχώς όχι για καλό.Θα ήθελα την βοήθειά σας και την εμπειρία σας. Είναι κανείς που να έχει βρεθεί αντιμέτωπος με έμμεσες απειλές από παιδιά για την 'ακεραιότητα' του αμαξιού του και ατάκες 'θα σας κάνω την ζωή δύσκολη στην τάξη με φάρσες κτλ' ; Και εάν ναι, πως το αντιμετώπισε; Είναι φρόνιμο να παρκάρω το αμάξι μου λίγο πιο μακριά από την πόρτα του σχολείου τουλάχιστον για λίγες μέρες ή όχι;Και για να το πάω πιο μακριά και να καλύψω όλες τις περιπτώσεις...είναι κανένας που να του έχουν κάνει ζημιές μαθητές (ή υποψιάζεται ότι ήταν μαθητές) σε αμάξι κτλ; πως αντέδρασε; η κατάθεση μύνησης βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις;Ημουν σε δημοτικο (!) σχολειο της Κρήτης όταν άκουσα περιστατικό να απειλήσουν δασκάλα και τελικά να κάνουν οντως ζημιές στο αυτοκίνητο της... Απ'ο,τι θυμάμαι η ίδια δεν κάλεσε την αστυνομία (απορώ γιατί) αλλά δήλωσε στην τάξη - μέσα στην οποία υπήρχαν οι "ατακτοι" μαθητές - ότι έχει ζητήσει τη συνδρομή αστυνομικών και οτι ανα πάσα στιγμη μπορούν να την προστατεψουν και να τιμωρήσουν όσους απειλούν ή κάνουν ζημιές. Ήταν ψέμα αλλά τα παιδιά το πίστεψαν και μαζευτηκαν και έκτοτε δεν ξαναέκαναν κάτι στην κοπέλα. Δυο χρόνια μετά στο ίδιο σχολείο έτυχε προσωπικά σε μένα και σε μία συνάδελφο (η κοπέλα δασκάλα, εγώ ειδικότητα στο τμήμα της) να έρθουν κάποια μεγάλα παιδιά της Στ' (14-15 χρονων) να μας απειλήσουν επειδή τους βάζαμε χαμηλούς βαθμούς, λέγοντας "Ξέρουμε που μένετε και θα ερθουμε να σας βρούμε!!"Η αλήθεια είναι οτι τρομοκρατηθήκαμε αρκετά με τη συνάδελφο και κλειδωνόμασταν στο σπιτι για κάποιο διαστημα - όσο για το να βγαινουμε νύχτα ούτε λόγος. Δεν το τραβήξαμε το θέμα γιατι σκεφτήκαμε ότι οι διευθυντές πιθανόν και να μη λάβαιναν τίποτα στα σοβαρά και απλά κάναμε υπομονη μια που και η χρονιά ήταν στα τελειώματα. Αν ήταν αρχή της χρονιάς, πιθανόν να απευθυνόμασταν και κατευθείαν στην αστυνομία - δεδομένου και του περιστατικού με τη δασκάλα και το αυτοκίνητο. Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω, πάντως βάλε πάνω απο όλα τον εαυτό σου και μην υποτιμάς ένα πολύ θυμωμένο παιδί...
Συνάδελφοι επαναφέρω το θέμα, δυστυχώς όχι για καλό.Θα ήθελα την βοήθειά σας και την εμπειρία σας. Είναι κανείς που να έχει βρεθεί αντιμέτωπος με έμμεσες απειλές από παιδιά για την 'ακεραιότητα' του αμαξιού του και ατάκες 'θα σας κάνω την ζωή δύσκολη στην τάξη με φάρσες κτλ' ; Και εάν ναι, πως το αντιμετώπισε; Είναι φρόνιμο να παρκάρω το αμάξι μου λίγο πιο μακριά από την πόρτα του σχολείου τουλάχιστον για λίγες μέρες ή όχι;Και για να το πάω πιο μακριά και να καλύψω όλες τις περιπτώσεις...είναι κανένας που να του έχουν κάνει ζημιές μαθητές (ή υποψιάζεται ότι ήταν μαθητές) σε αμάξι κτλ; πως αντέδρασε; η κατάθεση μύνησης βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις;
Γιατί δεν καλείτε τα ΜΑΤ? Σίγουρη λύση για πάντα
Αν φθάσουε στο σημείο ποινικοποίησης της σχολικής συμπεριφοράς,ειδικά δε όταν πρόκειται για ανήλικα άτομα τότε θεωρώ ότι έχουμε αποτύχει όλοι.Πιστεύω ότι λίγοι εκπαιδευτικοί νιώθουν το σχολείο σαν μια κοινωνία δράσης και προβληματισμού.Όλες οι κοινωνίες ανθρώπων αντιμετωπίζουν προβλήματα.Η αστυνομική καταστολή δεν είναι λύση.Αν οι εκπαιδευτικοί ξεφύγουν από την νοοτροπία ότι το σχολείο είναι απλά ένας χώρος εργασίας αλλά μία μικροκοινωνία ανθρώπων στην οποία πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε δραστηριότητα της,τότε θα αλλάξουν πολλά.Δεν είναι μόνο το διδάσκω και φεύγω αλλά συμμετέχω ενεργά συνεργαζόμενος με όλα τα μέλη της κοινωνίας που λέγεται σχολείο,για να αντιμετωπίσω όλα τα προβλήματα που αφορούν την κοινωνία αυτή,είτε αφορούν προβλήματα επίδοσης ,είτε συμπεριφοράς,είτε οτιδήποτε άλλο.όποιος από σας έχει ζήσει επαρχία ή και έχει δουλέψει σε εργοστάσια θα καταλάβει τι εννοώ.Η δουλειά μας δεν είναι μόνο η μετάδοση γνώσεων αλλά και η ενεργή συμμετοχή μας στην κοινωνία που λέγεται σχολείο