0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Γνωριζετε αν το "έτος" στον πληθυντικο κανει "έτη" και "ετεα" ;
Σε μια γραμματική (τύπου βοηθήματος, η οποία όμως είναι καλή) ο αόριστος β εχάρην παρουσιάζεται να έχει δύο θέματα (η και ε ) και να κλίνεται όπως το ερρύην.
Το άλλο που έψαξα είναι αν τα διάφορα φωνήεντα των αορίστων β κατά το έστην ανήκουν στο θέμα ή είναι προσφύματα. Και διαπίστωσα ότι σε άλλες περιπτώσεις ανήκουν στο θέμα, όπως στο έγνων και στο έβην (οπότε αυτό αποτελεί διαφορά από το επλάγην και το ελύθην), σε άλλες όμως είναι προσφύματα, όπως στο εάλων και στο ερρύην.
Το "εχάρην" είναι παθητικός αόριστος β' και ως εκ τούτου δεν έχει σχέση με το "ερρύην", που είναι ενεργητικός αόριστος β' [/quoteΤι εννοείς ενεργητικός αόριστος β; Ότι είναι ενεργητικής διάθεσης ή εννοείς κάτι άλλο;Γιατί και το εχάρην ενεργητικής διάθεσης είναι (ή ίσως μέσης, πάντως σίγουρα όχι παθητικής.) Και το εβουλήθην είναι παθητικός αόριστος α, αλλά είναι ενεργητικής διάθεσης. Ενώ το εάλων, που κατατάσσεται μαζί με το ερρύην είναι παθητικής διάθεσης. Παράθεση από: apri στις Μαρτίου 25, 2016, 07:23:32 pmΔεν έχουν προσφύματα το "εάλων" και το "ερρύην", αλλά δύο θέματα (αλω/αλο και ρυη/ρυε).Το λεξικό του Αναγνωστόπουλου γράφει για το αλίσκομαι: Οι άλλοι χρόνοι (δηλαδή εκτός του Ενεστώτα) από ρ. Fαλ- >ἁλ + πρόσφυμα -ο-> θέμα ἁλο- του οποίου ο χαρακτήρας τρέπεται σε ω.Για το ρέω: Από το θέμα ρευ- με μετάπτωση ρυ- και πρόσφυμα -ε- , που πριν από σύμφωνο τρέπεται σε η > ο ΜΕΛΛ. ρυ-έ-σομαι-ρυήσομαι, ο ΑΟΡ. ερρύην και ο ΠΡΚ. ερρύηκα.Ενώ για το γιγνώσκω γράφει: Από αρχικό θέμα νο-. Το θέμα νο- προσλαμβάνει στην αρχή το γ και γίνεται γνο- και με μετάπτωση γνω-. Στην περίπτωση του γιγνώσκω δεν αναφέρει κάποιο πρόσφυμα όπως στα άλλα. Μήπως η διαφορά είναι ότι στα παραπάνω ρήματα σχηματίζονται και άλλοι χρόνοι με τα προσφύματα, οπότε κατά κάποιο τρόπο θεωρούνται ότι έχουν ενσωματωθεί στο θέμα; Ενώ στο επλάγην, για παράδειγμα, το πρόσφυμα -η/ ε- χρησιμοποιείται μόνο για τον σχηματισμό των παθητικών χρόνων (και δεν αναφέρεται καν στο λεξικό). Πάντως και σε αυτήν την περίπτωση το εχάρην δεν μπορεί να καταταχθεί με το ερρύην, γιατί για το χαίρω ο Αναγνωστόπουλος γράφει:Από το θέμα χαρ- κατευθείαν ο αόριστος β εχάρην. Θέμα χαιρ- + πρόσφυμα -ε-, που εκτείνεται σε -η>ΜΕΛΛ. χαιρέσω> χαιρήσω.Πώς σου φαίνονται όλα αυτά;
Δεν έχουν προσφύματα το "εάλων" και το "ερρύην", αλλά δύο θέματα (αλω/αλο και ρυη/ρυε).
Τι εννοείς ενεργητικός αόριστος β; Ότι είναι ενεργητικής διάθεσης ή εννοείς κάτι άλλο;
Το λεξικό του Αναγνωστόπουλου γράφει για το αλίσκομαι: Οι άλλοι χρόνοι (δηλαδή εκτός του Ενεστώτα) από ρ. Fαλ- >ἁλ + πρόσφυμα -ο-> θέμα ἁλο- του οποίου ο χαρακτήρας τρέπεται σε ω.Για το ρέω: Από το θέμα ρευ- με μετάπτωση ρυ- και πρόσφυμα -ε- , που πριν από σύμφωνο τρέπεται σε η > ο ΜΕΛΛ. ρυ-έ-σομαι-ρυήσομαι, ο ΑΟΡ. ερρύην και ο ΠΡΚ. ερρύηκα.Ενώ για το γιγνώσκω γράφει: Από αρχικό θέμα νο-. Το θέμα νο- προσλαμβάνει στην αρχή το γ και γίνεται γνο- και με μετάπτωση γνω-. Στην περίπτωση του γιγνώσκω δεν αναφέρει κάποιο πρόσφυμα όπως στα άλλα. ........................................................Πώς σου φαίνονται όλα αυτά;
Δεν μιλάω για διάθεση, αλλά για φωνή.Το "έστην" και όσα κλίνονται σύμφωνα μ' αυτό, είναι ενεργητικής φωνής. Από εκεί και πέρα, κάθε ρήμα ανάλογα με τη σημασία του έχει και ανάλογη διάθεση.
Δεν χρησιμοποιεί σωστά τον όρο "θέμα".Τα προσφύματα που αναφέρει, προστίθενται στη ρίζα, για να σχηματιστεί το θέμα του ρήματος.Δεν πρόκειται για θεματικά φωνήεντα που προστίθενται στο θέμα του ρήματος κατά την κλίση.
Το έστην είναι αόριστος β και δεν πρέπει να συγχέεται με τον παθητικό αόριστο α ελύθην ή με τον παθητικό αόριστο β εγράφην.Αν και παθητικός αόριστος α και και β κλίνονται όμοια εκτός του β ενικού προστακτικής.Λύθητι και γραφηθι αντίστοιχα.