*

Αποστολέας Θέμα: Απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών  (Αναγνώστηκε 30279 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος thriskeftika

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
Απ: Απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών
« Απάντηση #42 στις: Μαρτίου 26, 2009, 07:16:34 pm »

Από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 3Π/2008, η οποία αφορά τους θεολόγους (ΠΕ01) παραθέτω το εξής: Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης....
Και όπως επίσης αναφέρεται ότι στους τίτλους σπουδων για το συγκεκριμένο κλάδο συμπεριλαμβάνονται οι εξής: "Ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής".
Αν διαβάζω σωστά, δεν είναι απαραίτητο να είναι καν Έλληνας πολίτης ένας εκπαιδευτικός για να διδάξει στην εκπαίδευση μας, και απ'όσο διαβάζω στην προκύρυξη, δεν αποκλείονται και οι πτυχιούχοι αντιστοίχων σχολών του εξωτερικού. Θα είναι πολύ μεγάλη μέρα για την παιδεία μας όταν μπει μουσουλμάνος ή προτεστάντης θεολόγος στα σχολεία μας για να διδάξει θρησκευτικά.

Ασφαλώς υπάρχουν Θεολογικές Σχολές και σε άλλες χώρες (π.χ. Σερβία, Ρωσία,

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 13:16:57 »

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #43 στις: Μαρτίου 26, 2009, 07:22:44 pm »
Από την άλλη αν ήμουν αλλόθρησκη, ενδεχομένως και αλλόδοξη, δεν νομίζω ότι θα ήθελα να εκτίθεται το παιδί μου διαρκώς και αποκλειστικά στις διδαχές της Ορθοδοξίας, γιατί έτσι όπως είναι δομημένο το μάθημα τώρα αυτό συμβαίνει. Είναι πολύ ευαίσθητα πράγματα αυτά.

Αν ήσουν αλλόθρησκη θα είχες το δικαίωμα να λάβεις απαλλαγή από το μάθημα. Πάντως πρέπει να ξέρεις ότι πολλοί αλλόδοξοι ή και αλλόθρησκοι μαθητές δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος της απαλλαγής αλλά παρακολουθούν κανονικά το μάθημα (έχω πολλά τέτοια παραδείγματα). Αυτό δείχνει πως αν οι θεολόγοι διδάξουν πραγματικά ορθόδοξα όλοι οι μαθητές θα ακούσουν αυτά που τους λένε.

Και για να θέσω το θέμα και με μια παράλληλη ερώτηση:  Νομίζετε ότι την Αγία Γραφή μελετούν μόνο οι Χριστιανοί; 

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #44 στις: Μαρτίου 26, 2009, 07:26:04 pm »
Όταν ανακοινώθηκε από τον πρώην Υπουργό Παιδείας ότι όσοι μαθητές θέλουν μπορούν να απαλλάσσονται πια από το μάθημα των θρησκευτικών, είδα την απόφαση αρνητικά.
Τελικά, δε νομίζω να είναι πολλοί οι μαθητές εκείνοι που ζήτησαν απαλλαγή: στο σχολείο μου απαλλάχτηκαν 6 μαθητές από τους 240 συνολικά...
Θεωρώ πως καλά κάνουν και ζητούν να μην παρακολουθούν το συγκεκριμένο μάθημα. Έτσι δείχνουμε όλοι αλληλοσεβασμό στα διάφορα δόγματα και κάνουμε την ανεξιθρησκεία πράξη.
Κι εγώ, αν ήμουν μουσουλμάνα, δε θα ήθελα να ακούω για άλλη θρησκεία 2 φορές την εβδομάδα...
Ίσως, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, θα έπρεπε να διδάσκονται όλες οι θρησκείες ανάλογα με την πίστη του κεθενός...
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #45 στις: Μαρτίου 26, 2009, 07:34:19 pm »
Όταν ανακοινώθηκε από τον πρώην Υπουργό Παιδείας ότι όσοι μαθητές θέλουν μπορούν να απαλλάσσονται πια από το μάθημα των θρησκευτικών, είδα την απόφαση αρνητικά.
Τελικά, δε νομίζω να είναι πολλοί οι μαθητές εκείνοι που ζήτησαν απαλλαγή: στο σχολείο μου απαλλάχτηκαν 6 μαθητές από τους 240 συνολικά...
Θεωρώ πως καλά κάνουν και ζητούν να μην παρακολουθούν το συγκεκριμένο μάθημα. Έτσι δείχνουμε όλοι αλληλοσεβασμό στα διάφορα δόγματα και κάνουμε την ανεξιθρησκεία πράξη.
Κι εγώ, αν ήμουν μουσουλμάνα, δε θα ήθελα να ακούω για άλλη θρησκεία 2 φορές την εβδομάδα...
Ίσως, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, θα έπρεπε να διδάσκονται όλες οι θρησκείες ανάλογα με την πίστη του κεθενός...

Πρώτον, αν ήσουν μουσουλμάνα θα είχες δικαίωμα απαλλαγής έτσι κι αλλιώς (με την εγκύκλιο του 2002)
Γιατί όμως λες ότι καλώς όλοι οι μαθητές να μπορούν να απαλλάσσονται;  Οι θεολόγοι δεν φωνάζουμε εναντίον των δικαιωμάτων των αλλοθρήσκων ή αλλοδόξων (ανεξιθρησκεία που λες). Αλλά φωνάζουμε γιατί θεωρούμε παράλογο να δίνεται δικαίωμα απαλλαγής και στους Ορθοδόξους (έμμεσα αυτό έκαναν οι εγκύκλιοι του καλοκαιριου, αν και είναι ακόμη ασαφές το τοπίο στο θέμα των απαλλαγών). Τότε γιατί να μη δίνουμε δικαίωμα απαλλαγής και από την Ιστορία ή όλα τα μαθήματα;  Ξέρετε πόσοι μαθητές Αλβανοί ή Τούρκοι θα ζητούσαν απαλλαγή από τα μαθήματα της Ιστορίας ή της Γεωγραφίας;

Αλλά είναι φανερό πως ο πόλεμος εναντίον των Θρησκευτικών έχει στόχο να πλήξει την ελληνορθόδοξη προοπτική της παιδείας στην Ελλάδα. Τα επιχειρήματα για προστασία δήθεν των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, τουλάχιστον στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, αποδεικνύονται "προφάσεις εν αμαρτίαις" της κυβέρνησης
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 26, 2009, 07:36:11 pm από thriskeftika »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 13:16:57 »

Αποσυνδεδεμένος Ίρμα

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #46 στις: Μαρτίου 26, 2009, 07:43:54 pm »
Ο δογματισμός με τον οποίο εκφράζουν μερικοί τις απόψεις τους θα με κάνει να κλίνω υπέρ της απαλλαγής του μαθήματος από τα σχολεία. Αν μιλάτε με συναδέλφους και είστε τόσο δογματικοί, χρησιμοποιώντας τόσες πολλές φορές μέσα σε λίγες μόνο σειρές φορτισμένες ηθικά και ευαίσθητες στη συνειδήση του καθενός έννοιες όπως ορθοδοξία κ.α, φαντάζομαι τον τρόπο διδασκαλίας μέσα στην τάξη απέναντι σε παιδιά που δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη τον αξιακό και ηθικό τους κώδικα.
Ο νοών νοείτω...

Αποσυνδεδεμένος turtle

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #47 στις: Μαρτίου 26, 2009, 07:52:47 pm »
Ο δογματισμός με τον οποίο εκφράζουν μερικοί τις απόψεις τους θα με κάνει να κλίνω υπέρ της απαλλαγής του μαθήματος από τα σχολεία. Αν μιλάτε με συναδέλφους και είστε τόσο δογματικοί, χρησιμοποιώντας τόσες πολλές φορές μέσα σε λίγες μόνο σειρές φορτισμένες ηθικά και ευαίσθητες στη συνειδήση του καθενός έννοιες όπως ορθοδοξία κ.α, φαντάζομαι τον τρόπο διδασκαλίας μέσα στην τάξη απέναντι σε παιδιά που δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη τον αξιακό και ηθικό τους κώδικα.
Ο νοών νοείτω...
[/quote

Συμφωνώ απόλυτα!

Αποσυνδεδεμένος bikini

• Ιστορικό μέλος
  • Έχε ελπίδα... ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #48 στις: Μαρτίου 26, 2009, 07:59:30 pm »

Πρώτον, αν ήσουν μουσουλμάνα θα είχες δικαίωμα απαλλαγής έτσι κι αλλιώς (με την εγκύκλιο του 2002)
Γιατί όμως λες ότι καλώς όλοι οι μαθητές να μπορούν να απαλλάσσονται;  Οι θεολόγοι δεν φωνάζουμε εναντίον των δικαιωμάτων των αλλοθρήσκων ή αλλοδόξων (ανεξιθρησκεία που λες). Αλλά φωνάζουμε γιατί θεωρούμε παράλογο να δίνεται δικαίωμα απαλλαγής και στους Ορθοδόξους (έμμεσα αυτό έκαναν οι εγκύκλιοι του καλοκαιριου, αν και είναι ακόμη ασαφές το τοπίο στο θέμα των απαλλαγών). Τότε γιατί να μη δίνουμε δικαίωμα απαλλαγής και από την Ιστορία ή όλα τα μαθήματα;  Ξέρετε πόσοι μαθητές Αλβανοί ή Τούρκοι θα ζητούσαν απαλλαγή από τα μαθήματα της Ιστορίας ή της Γεωγραφίας;

Αλλά είναι φανερό πως ο πόλεμος εναντίον των Θρησκευτικών έχει στόχο να πλήξει την ελληνορθόδοξη προοπτική της παιδείας στην Ελλάδα. Τα επιχειρήματα για προστασία δήθεν των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, τουλάχιστον στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, αποδεικνύονται "προφάσεις εν αμαρτίαις" της κυβέρνησης

Δεν είπα όλοι οι μαθητές να μπορούν να απαλλάσσονται.
Είπα ότι καλό είναι να απαλλάσσονται όσοι δεν είναι ομόδοξοί μας...
Δεν ανέχομαι πια να περιτριγυρίζομαι από

1) "μαλθακούς"
2) ξερόλες
3) ανθρώπους που κοιτάζουν τους άλλους αφ' υψηλού ._

Αποσυνδεδεμένος Ritalamp

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #49 στις: Μαρτίου 26, 2009, 08:09:07 pm »
Διαφωνώ κάθετα, οριζόντια, διαγώνια κ.λ.π. Γιατί το μάθημα να μην πάρει άλλη χροια και άλλη τροπή μελετώντας αυτά που μας συνδέουν ως ανθρώπους (ανάγκη για πίστη, φόβος απέναντι στο άγνωστο και το θάνατο και επεξεργασία του, ανάγκη για κοινωνικότητα και αίσθημα του ανήκειν). Δε μου αρέσει να αποκλείεται κάποιος από κάτι για οποιοδήποτε λόγο. Παρόλα αυτά με τις παρούσες συνθήκες και στην περίπτωση που το παιδί μου θα έπεφτε σε καθηγητές σαν αυτούς που είχα εγώ στα θρησκευτικά μπορεί και να ζητούσα την απαλλαγή για το παιδί μου. Τα ζητήματα πίστης και θρησκείας είναι λίγο πιο προσωπικά και οικογενειακά. Αν πραγματικά θέλω το παιδί μου να πάρει χριστιανική παιδεία θα το στείλω κατηχητικό και θα ζω με τέτοιο τρόπο που να βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με την εκκλησία και τις διδαχές της, δε θα είχα όμως την απαίτηση να προσυλητίζεται και το παιδί του γείτονα.

Η ιστορία και η γεωγραφία όντως είναι φορτισμένα μαθήματα και εθνοκεντρικά, γιαυτό και το πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων είναι διαφορετικό, γιαυτό κι έγιναν οι (αποτυχημένες εν τέλει) προσπάθειες να αλλάξουν τα βιβλία της ιστορίας. Με δοκιμή και πλάνη πορευόμαστε στη γνώση, όμως και με λίγη καλή θέληση μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή.
ΠΕ60

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #50 στις: Μαρτίου 26, 2009, 08:09:43 pm »
bikini είπε:

Τότε συμφωνούμε. Αλλά οι ετερόδοξοι και αλλόθρησκοι μπορούσαν να λάβουν απαλλαγή και χωρίς τις εγκυκλίους του καλοκαιριού (αρκεί να δήλωναν "επειδή δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος"). Εκεί ζητάμε να επανέλθουμε δηλ. στο δικαίωμα απαλλαγής για ετερόδοξους και αλλόθρησκους με την απλή δήλωση "γιατί δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος".

Γιατί το ΥΠΕΠΘ και ο Συνήγορος του Πολίτη έκριναν ότι και η δήλωση "γιατί δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος" προσβάλλει τα προσωπικά δεδομένα;  Ποιος Μουσουλμάνος ή Καθολικός έχει πρόβλημα να πει ότι δεν είναι Ορθόδοξος;  Ποιος Ορθόδοξος θα δυσκολευόταν να πει "δεν είμαι Μουσουλμάνος"; Κανείς. Άρα η όλη αλλαγή έγινε με δόλο και στόχο το μάθημα των Θρησκευτικών. Η προάσπιση των διακαιωμάτων των ετεροθρήσκων είναι απλώς πρόφαση.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 26, 2009, 08:15:03 pm από thriskeftika »

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
« Απάντηση #51 στις: Μαρτίου 26, 2009, 08:19:03 pm »
Να ρωτήσω κάτι; Τα παιδιά που είναι βαφτισμένα, αλλά δηλώνουν ότι δεν είναι χριστιανά ορθόδοξα, έχουν το δικαίωμα της απαλλαγής ή όχι; Γιατί ο νηπιοβαπτισμός δημιουργεί αυτό το πρόβλημα.  :-\

Αποσυνδεδεμένος Ritalamp

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #52 στις: Μαρτίου 26, 2009, 08:29:01 pm »
Στα νηπιαγωγεία πλέον δε σημειώνουμε το θρήσκευμα γιατί θεωρείται ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Ίσως αυτό να επεκταθεί και στις υπόλοιπες βαθμίδες. Εγώ βέβαια πάντα ρωτάω του γονείς για το θρήσκευμά τους, ώστε να ενθαρρύνω τα παιδιά να δίνουν τη δική τους εκδοχή για τα πράγματα μέσα στην τάξη και για να μην προσβάλλω κανέναν λέγοντας ή κάνοντας κάτι άθελά μου. Μέχρι στιγμής πρόβλημα μόνο με τους χριστιανού αντιμετωπίζω  :o :o :o :o Με τους υπόλοιπους συννενοούμαι, ακόμη και με τους Μουσουλμάνους και τους Μάρτυρες του Ιεχωβά που είναι πολύ αυστηροί. ::) ::) ::)
ΠΕ60

Αποσυνδεδεμένος turtle

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #53 στις: Μαρτίου 26, 2009, 08:31:05 pm »
bikini είπε:

Τότε συμφωνούμε. Αλλά οι ετερόδοξοι και αλλόθρησκοι μπορούσαν να λάβουν απαλλαγή και χωρίς τις εγκυκλίους του καλοκαιριού (αρκεί να δήλωναν "επειδή δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος"). Εκεί ζητάμε να επανέλθουμε δηλ. στο δικαίωμα απαλλαγής για ετερόδοξους και αλλόθρησκους με την απλή δήλωση "γιατί δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος".

Γιατί το ΥΠΕΠΘ και ο Συνήγορος του Πολίτη έκριναν ότι και η δήλωση "γιατί δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος" προσβάλλει τα προσωπικά δεδομένα;  Ποιος Μουσουλμάνος ή Καθολικός έχει πρόβλημα να πει ότι δεν είναι Ορθόδοξος;  Ποιος Ορθόδοξος θα δυσκολευόταν να πει "δεν είμαι Μουσουλμάνος"; Κανείς. Άρα η όλη αλλαγή έγινε με δόλο και στόχο το μάθημα των Θρησκευτικών. Η προάσπιση των διακαιωμάτων των ετεροθρήσκων είναι απλώς πρόφαση.

Τι σχέση έχει το αν δυσκολεύεσαι ή όχι να πεις κάτι με το αν υπάρχει η πιθανότητα να θίγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;

Αποσυνδεδεμένος prf

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #54 στις: Μαρτίου 26, 2009, 08:36:20 pm »
Εγώ έχω μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα.
Για να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή, διαφωνώ απόλυτα με την διδασκαλία των Θρησκευτικών στο σχολεία, εκτός αν είναι Εκκλησιαστικά βέβαια. Θεωρώ πως δεν είναι αρμοδιότητα των σχολείων η κατήχηση των μαθητών στην Ορθοδοξία. Αυτό είναι δουλειά της Εκκλησίας και θα έπρεπε να γίνετε με δική της μέριμνα.
Όσον αφορά τα σχολεία νομίζω οτι θα ήταν προτιμότερο να διδάσκετε ένα μάθημα για την ιστορία των Θρησκειών. Ούτε απαλλαγές, ουτέ τίποτα.
Η διδασκαλία είναι σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Ο ρόλος μας, όμως, είναι περισσότερο σύνθετος.

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #55 στις: Μαρτίου 26, 2009, 08:39:17 pm »
@turtle

Το επιχείρημα του Συνηγόρου του Πολίτη (που υιοθέτησε το ΥΠΕΠΘ) είναι ότι και η αρνητική δήλωση "δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος" θίγει τα προσωπικά δεδομένα. Άρα πρέπει, λέει ο Συνήγορος, να μη λέμε ούτε αρνητικά "δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος" αλλά απλώς "θέλω απαλλαγή για λόγους συνείδησης". Έτσι όμως μπορούν όλοι (και οι Ορθόδοξοι) να ζητούν απαλλαγή και το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται έτσι "προαιρετικό".

Αυτά όμως ειναι "κόλπα" και του Συνηγόρου και του ΥΠΕΠΘ για να υποβαθμίσουν το μάθημα των Θρησκευτικών. Κανείς ετερόδοξος ή αλλόθρησκος δεν είπε ότι θίγονται τα προσωπικά του δεδομένα αν δηλώσει ότι "δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος"

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32921
  • Τελευταία: newton80
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1185413
  • Σύνολο θεμάτων: 19495
  • Σε σύνδεση σήμερα: 746
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)