0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ 3Π/2008, η οποία αφορά τους θεολόγους (ΠΕ01) παραθέτω το εξής: Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης....Και όπως επίσης αναφέρεται ότι στους τίτλους σπουδων για το συγκεκριμένο κλάδο συμπεριλαμβάνονται οι εξής: "Ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής". Αν διαβάζω σωστά, δεν είναι απαραίτητο να είναι καν Έλληνας πολίτης ένας εκπαιδευτικός για να διδάξει στην εκπαίδευση μας, και απ'όσο διαβάζω στην προκύρυξη, δεν αποκλείονται και οι πτυχιούχοι αντιστοίχων σχολών του εξωτερικού. Θα είναι πολύ μεγάλη μέρα για την παιδεία μας όταν μπει μουσουλμάνος ή προτεστάντης θεολόγος στα σχολεία μας για να διδάξει θρησκευτικά.
Από την άλλη αν ήμουν αλλόθρησκη, ενδεχομένως και αλλόδοξη, δεν νομίζω ότι θα ήθελα να εκτίθεται το παιδί μου διαρκώς και αποκλειστικά στις διδαχές της Ορθοδοξίας, γιατί έτσι όπως είναι δομημένο το μάθημα τώρα αυτό συμβαίνει. Είναι πολύ ευαίσθητα πράγματα αυτά.
Όταν ανακοινώθηκε από τον πρώην Υπουργό Παιδείας ότι όσοι μαθητές θέλουν μπορούν να απαλλάσσονται πια από το μάθημα των θρησκευτικών, είδα την απόφαση αρνητικά.Τελικά, δε νομίζω να είναι πολλοί οι μαθητές εκείνοι που ζήτησαν απαλλαγή: στο σχολείο μου απαλλάχτηκαν 6 μαθητές από τους 240 συνολικά...Θεωρώ πως καλά κάνουν και ζητούν να μην παρακολουθούν το συγκεκριμένο μάθημα. Έτσι δείχνουμε όλοι αλληλοσεβασμό στα διάφορα δόγματα και κάνουμε την ανεξιθρησκεία πράξη.Κι εγώ, αν ήμουν μουσουλμάνα, δε θα ήθελα να ακούω για άλλη θρησκεία 2 φορές την εβδομάδα...Ίσως, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, θα έπρεπε να διδάσκονται όλες οι θρησκείες ανάλογα με την πίστη του κεθενός...
Ο δογματισμός με τον οποίο εκφράζουν μερικοί τις απόψεις τους θα με κάνει να κλίνω υπέρ της απαλλαγής του μαθήματος από τα σχολεία. Αν μιλάτε με συναδέλφους και είστε τόσο δογματικοί, χρησιμοποιώντας τόσες πολλές φορές μέσα σε λίγες μόνο σειρές φορτισμένες ηθικά και ευαίσθητες στη συνειδήση του καθενός έννοιες όπως ορθοδοξία κ.α, φαντάζομαι τον τρόπο διδασκαλίας μέσα στην τάξη απέναντι σε παιδιά που δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη τον αξιακό και ηθικό τους κώδικα.Ο νοών νοείτω...[/quoteΣυμφωνώ απόλυτα!
Παράθεση από: bikini στις Μαρτίου 26, 2009, 07:26:04 pmΌταν ανακοινώθηκε από τον πρώην Υπουργό Παιδείας ότι όσοι μαθητές θέλουν μπορούν να απαλλάσσονται πια από το μάθημα των θρησκευτικών, είδα την απόφαση αρνητικά.Τελικά, δε νομίζω να είναι πολλοί οι μαθητές εκείνοι που ζήτησαν απαλλαγή: στο σχολείο μου απαλλάχτηκαν 6 μαθητές από τους 240 συνολικά...Θεωρώ πως καλά κάνουν και ζητούν να μην παρακολουθούν το συγκεκριμένο μάθημα. Έτσι δείχνουμε όλοι αλληλοσεβασμό στα διάφορα δόγματα και κάνουμε την ανεξιθρησκεία πράξη.Κι εγώ, αν ήμουν μουσουλμάνα, δε θα ήθελα να ακούω για άλλη θρησκεία 2 φορές την εβδομάδα...Ίσως, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, θα έπρεπε να διδάσκονται όλες οι θρησκείες ανάλογα με την πίστη του κεθενός...Πρώτον, αν ήσουν μουσουλμάνα θα είχες δικαίωμα απαλλαγής έτσι κι αλλιώς (με την εγκύκλιο του 2002)Γιατί όμως λες ότι καλώς όλοι οι μαθητές να μπορούν να απαλλάσσονται; Οι θεολόγοι δεν φωνάζουμε εναντίον των δικαιωμάτων των αλλοθρήσκων ή αλλοδόξων (ανεξιθρησκεία που λες). Αλλά φωνάζουμε γιατί θεωρούμε παράλογο να δίνεται δικαίωμα απαλλαγής και στους Ορθοδόξους (έμμεσα αυτό έκαναν οι εγκύκλιοι του καλοκαιριου, αν και είναι ακόμη ασαφές το τοπίο στο θέμα των απαλλαγών). Τότε γιατί να μη δίνουμε δικαίωμα απαλλαγής και από την Ιστορία ή όλα τα μαθήματα; Ξέρετε πόσοι μαθητές Αλβανοί ή Τούρκοι θα ζητούσαν απαλλαγή από τα μαθήματα της Ιστορίας ή της Γεωγραφίας; Αλλά είναι φανερό πως ο πόλεμος εναντίον των Θρησκευτικών έχει στόχο να πλήξει την ελληνορθόδοξη προοπτική της παιδείας στην Ελλάδα. Τα επιχειρήματα για προστασία δήθεν των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, τουλάχιστον στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών, αποδεικνύονται "προφάσεις εν αμαρτίαις" της κυβέρνησης
bikini είπε:Δεν είπα όλοι οι μαθητές να μπορούν να απαλλάσσονται.Είπα ότι καλό είναι να απαλλάσσονται όσοι δεν είναι ομόδοξοί μας...Τότε συμφωνούμε. Αλλά οι ετερόδοξοι και αλλόθρησκοι μπορούσαν να λάβουν απαλλαγή και χωρίς τις εγκυκλίους του καλοκαιριού (αρκεί να δήλωναν "επειδή δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος"). Εκεί ζητάμε να επανέλθουμε δηλ. στο δικαίωμα απαλλαγής για ετερόδοξους και αλλόθρησκους με την απλή δήλωση "γιατί δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος".Γιατί το ΥΠΕΠΘ και ο Συνήγορος του Πολίτη έκριναν ότι και η δήλωση "γιατί δεν είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος" προσβάλλει τα προσωπικά δεδομένα; Ποιος Μουσουλμάνος ή Καθολικός έχει πρόβλημα να πει ότι δεν είναι Ορθόδοξος; Ποιος Ορθόδοξος θα δυσκολευόταν να πει "δεν είμαι Μουσουλμάνος"; Κανείς. Άρα η όλη αλλαγή έγινε με δόλο και στόχο το μάθημα των Θρησκευτικών. Η προάσπιση των διακαιωμάτων των ετεροθρήσκων είναι απλώς πρόφαση.