0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Για μένα και αυτό είναι ένα θέμα που έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια των εκπ/κων και κυρίως των Φιλολόγων και όχι για να καλύψει ουσιαστικά κενά στην εκπ/ση. Το θέμα είναι αν θα απασχολούνται περισσότεροι φιλόλογοι στο σχολείο - ακόμη και στο δημοτικό ή αν τα παιδιά μπορούν να αντέπεξέλθουν στις απαιτήσεις του δημοτικού; Η ποσότητα των πληροφοριών είναι αυτή που μετράει ή η ποιότητα των μαθημάτων. Οχι! Ειμαι κατά της εκμάθησης των αρχαίων στο Δημοτικό. Είναι ήδη αρκετά φορτωμένα τα παιδιά. Φτάνει πια! Πάμε να αποκτήσουμε ανήλικους επιστήμονες και τελικά θα έχουμε φρικαρισμένους ενήλικες.
Μη συνδέετε άκριτα τις γλώσσες με τις ιδεολογίες , με το συντηρητικό ή μοντέρνο.
Φίλε Markos, αν η ανικανότητα ή η αδιαφορία μερικών (όχι όλων) δασκάλων οδήγησε στην παραπαιδεία στο Δημοτικό, τότε φαντάζομαι αναλογικά τι γίνεται στο Γυμνάσιο. Για το δε Λύκειο... Μπήκαν μουσικοί, γυμναστές, εκπαιδευτικοί αγγλικής, γαλλικής κλπ στα δημοτικά. Μαθαίνουν μουσική αγγλικά ή γαλλικά στο Δημοτικό;Εγώ θα πρότεινα κάτι άλλο για να μην υπάρχει φαγωμάρα στους κλάδους μας. Όλες μα όλες οι θέσεις να χτυπιούνται απ' όλους και με βάση τα προσόντα του καθενός να διορίζονται να προάγονται να στελεχώνουν τις διοικητικές θέσεις και το Υπουργείο. Όλοι γνωρίζουν πως οι μισοί δάσκαλοι έχουν δεύτερο πτυχίο ή μεταπτυχιακό και όλοι σχεδόν πιστοποίηση στις νέες τεχνολογίες. Το δέχονται αυτό οι συνάδελφοι της δευτεροβάθμιας;
Δεν εννοώ πως οι συνάδελφοι αγγλικής κλπ δε δουλεύουν. Μιλάω για την άνθιση των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών παρά τον διορισμό τους στο Δημοτικό.
Την άποψή μου στο θέμα την έχω ήδη καταθέσει. Δύο επισημάνσεις μόνο.Η πρώτη με αφορμή το εξής: Παράθεση από: green ice στις Απριλίου 01, 2009, 03:45:50 pmΜη συνδέετε άκριτα τις γλώσσες με τις ιδεολογίες , με το συντηρητικό ή μοντέρνο.Τα αρχαία, και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός εν γένει, έχουν κατά κόρον χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται από την ελληνική πολιτεία για να ορίσουν την εθνική ταυτότητα του Νεοέλληνα. Αυτό είναι ένα ιδεολογικό κατάσκευσμα. Το πόσο κάθε εποχή/κρατούσα ιδεολογία αποφασίζει να τονίσει την αρχαιοελληνικότητα των καταβολών μας, φυσικά και έχει να κάνει με τον συντηρητισμό ή τον προοδευτικότητά της. Π.χ. η καθαρεύουσα δεν γεννήθηκε έτσι απλά, ούτε και καταργήθηκε τόσο αναίμακτα. Και οι δύο τάσεις είχαν ιδεολογικό υπόβαθρο και ιστορία δεκαετιών. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τους φιλολόγους στο δημοτικό. Σίγουρα γνωρίζουν (κάποιοι από αυτούς) την αρχαία ελληνική γλώσσα σε μεγαλύτερο βαθμό από τους δασκάλους. Όμως το κατά πόσο είναι ικανοί να σταθούν σε τάξη δημοτικού δεν βλέπω να αναρωτιέται κανείς. Προσωπικά δεν το θεωρώ ούτε αυτονόητο ούτε εύκολο, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι φιλόλογοι (εξαιρουμένων των αποφοίτων ΦΠΨ) έχουν μηδαμινή σχέση με τα παιδαγωγικά και καμία γνώση για την ιδιαιτερότητα της διδασκαλίας σε ηλικίες δημοτικού.