0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εννοείται ότι ο αυτοπεριορισμός και η αυτοπειθαρχία είναι η καλύτερη επιλογή τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους ενήλικους πολίτες. Φοβάμαι όμως ότι δεν ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία όπου όλα λύνονται αυτομάτως με το διάλογο.Το ερώτημα είναι: Τι γίνεται, όταν κάποιος δεν αυτοπεριορίζεται και δεν αυτοπειθαρχεί και το άμεσο οικογενειακό, κοινωνικό κλπ περιβάλλον δεν ασχολείται ή ακόμα χειρότερα, είναι παρόμοιας νοοτροπίας και στηρίζει αυτήν την επιλογή του; Ευελπιστούμε ότι με τον διάλογο θα τον πείσουμε; Μακάρι, γιατί αυτό θα ήταν το καλύτερο. Αν όμως δεν πείθεται; Νίπτουμε τας χείρας μας; Κάποιος που δεν έχει μάθει στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς δεν θα έχει πρόβλημα αργότερα, όταν βγει στην κοινωνία; Δεν πρέπει να μάθει, όσο είναι καιρός, ότι υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί στην ελευθερία, για να διατηρείται ένα πολιτισμένο επίπεδο ζωής; Και δεν εννοώ να πάμε στο άλλο άκρο της καταδυνάστευσης των μαθητών. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι πάντα κάπου πρέπει να τραβάμε μια γραμμή. Και εννοείται ότι η γραμμή αυτή θα αφορά και τους εκπαιδευτικούς που αποτελούν πρότυπα.Και κάτι άλλο. Ο καλύτερος σεβασμός είναι όντως αυτός που κερδίζεται και όχι αυτός που επιβάλλεται. Θεωρώ ωστόσο ότι, όταν κάποιος εκπροσωπεί έναν θεσμό, πρέπει να αντιμετωπίζεται με έναν στοιχειώδη σεβασμό, για να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Θέλω να πω ότι μπορεί να μην κερδίσει τον σεβασμό μου κάποιος που είναι στην κορυφή της εκάστοτε ιεραρχίας (π.χ ένας διευθυντής, ένας πρωθυπουργός, ένας επίσκοπος κλπ.), μπορεί να μην τον θαυμάζω, αλλά πάντα θα του φέρομαι με έναν στοιχειώδη σεβασμό πιστεύοντας στην αξία ύπαρξης του θεσμού. Η ισοπέδωση είναι πολύ πιο επικίνδυνη, γιατί δύσκολα αναστρέφεται, ακόμα και αν στο μέλλον βρεθούν άξιοι εκπρόσωποι.
Σε μία κοινωνία στην οποία η αξιοπρέπεια, η ευπρέπεια, ο σεβασμός έχουνε πάει περίπατο, και που τα κοριτσάκια βλέπουν ότι όσο πιο ξέκωλο είναι κάποια, τόσο πιο "επιτυχημένη" (σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής), σίγουρα δε φταίνε τα παιδάκια που τη βλέπουν γκομενίτσες από τα 10.
Η ύπαρξη στολής διευκολύνει λίγο σ' αυτό το σημείο και τον εκπαιδευτικό και τον γονιό, γιατί περιορίζει τουλάχιστον τις επιλογές του μαθητή, όπως περιορίζει και τις δυνατότητες επίδειξης του πλούτου. Φυσικά και δεν μπορεί να απαλείψει τις κοινωνικές διαφορές, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει σε σχολείο τόσο αυστηρό σύστημα ένδυσης (όπως π.χ στο στρατό). Διασφαλίζει τουλάχιστον ένα επίπεδο αισθητικής, μαθαίνει στο παιδί (και μέσω των κανόνων ένδυσης) να σέβεται το χώρο στον οποίο κινείται.
Μη παίρνεις και όρκο ότι θα καταλάβει Παπανούτσο.Μήπως να της διάβαζες κάτι πιο εύκολο;Ας πούμε Super Κατερίνα;;;;
Το να είσαι όμορφη και περιποιημένη δε σχετίζεται την υπερβολή και το χυδαιο.Μπορει κάποιος με απλά ρούχα να κατορθώσει να είναι sexy.