0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Επαναλαμβάνω, είναι μέρα αργίας για όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου και τις τράπεζες.Ψάξτο.Επίσης και τα Χριστούγεννα, η Καθαρά Δευτέρα κ.α., είναι θρησκευτικού λόγου αργίες.Προτείνεις να καταργηθούν και αυτές?Πρόσεξε μπορεί να ακούσουν και αν το κάνουν.
Προσπαθώ να βάλω τις δικές μου προσωπικές απόψεις στην άκρη και να δω τα πράγματα αντικειμενικά (όσο είναι αυτό δυνατό).Στο μυαλό μου, λοιπόν, αντικειμενικά, το σχολείο/η εκπαίδευση είναι για να παρέχει γνώση ΣΦΑΙΡΙΚΗ και να βοηθά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του καθένα μας (μαθητών και δασκάλων). Το σχολείο, έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να σέβεται την κάθε "ιδιαιτερότητα" το οποιουδήποτε. Μέσα σε αυτές τις "ιδιαιτερότητες", εγώ εντάσσω και τη θρησκεία. Στα πλαίσια, λοιπόν, του σεβασμού, το σχολείο δεν πρέπει να έχει το ρόλο του κατηχητή και του μέσου που θα συμβάλει στη διάδοση της θρησκείας, αυτό έιναι δουλειά άλλων που σίγουρα είναι και πιο αρμόδιοι, μιας και ξέρουν αυτά τα ζητήματα καλύτερα.Έτσι, λοιπόν, αν θέλουμε να έχουμε ένα σχολέιο σε αυτά τα πλαίσια, για μένα η πρωινή προσευχή πρέπει να αταργηθεί. Παράλληλα, όμως, να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει, σε όποια θρησκεία ή δόγμα και αν ανήκει, να δίνεται η ευκαιρία πριν ή μετά το σχολικό ωράριο να μπορεί να προσευχηθεί σε χώρο κατάλληλα διμορφωμένο. Και αν θέλετε να δούμε και την άλλη πλευρά, πόσα από τα παιδιά που συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή όντως συμμετέχουν σε αυτή; Τουλάχιστον από αυτά που θυμάμαι εγώ από το σχολείο, αλλά και από όσα ακούω για το σήμερα (η εμπειρία μου είναι λίγο παλιά), αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Οι περισσότεροι απλά περιμένουν να περάσει αυτό το 5λεπτό και μάλιστα κρύβονται μην τυχόν και τους πουν να ουν την προσευχή από το μικρόφωνο!!! Αυτό έιναι το νόημα;;;;
Θύμα λοιπόν της παγκοσμιοποίησης και η 5λεπτη πρωϊνή προσευχή στα Ελληνικά σχολεία, με το πρόσχημα ότι κατ' αυτόν τον τρόπο δεν γίνονται σεβαστά άλλα δόγματα κι άλλες θρησκείες;
Καλημέρα στην παρέα ! Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου δεν είναι το ίδιο το μάθημα των θρησκευτικών ,αυτό καθεαυτό,αλλά ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται. Κι εξηγούμαι : αν το μάθημα δίδασκε την ιστορία των Θρησκειών και καλλιεργούσε τον αλληλοσεβασμό όλων των πιστών του κόσμου ή τη συναδέλφωση των λαών ,για μένα δε θα υπήρχε κανένα απολύτως θέμα. Επειδή όμως ήταν πάντοτε ένα "όργανο" επιβολής εξουσίας και προπαγάνδας ,διαφωνώ όχι στην ύπαρξή του ως μάθήματος ,αλλά στον τρόπο που διδάσκεται και στους στόχους που επιδιώκει. Δε διαφωνώ επομένως στην προσευχή και στην ύπαρξη του μαθήματος ,αλλά στην εν γένει "φιλοσοφία" του . [θυμίζω ότι στην αρχαιότητα ,πριν την καθιέρωση του όρου "Φιλοσοφία" ,υπήρχε ο όρος "Θεολογία". Κάτι ήξεραν οι πρόγονοί μας !]
«Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά σου... δικό σας τώρα»!!! Κυκλοφορεί και σαν μαθητικό ανέκδοτο αλλά η ιστορία είναι πραγματική. Πουρνό πουρνό σε συνοικιακό Λύκειο της Αθήνας, μαθητής έχει κληθεί να πει την πρωινή προσευχή, ανεβαίνει στο μικρόφωνο, λέει τα πρώτα λόγια, σταματά και μιμούμενος αστέρα νυχτερινής πίστας καλεί το «κοινό» να συνεχίσει εκείνο τραγουδώντας το «σουξέ»...
Συνάδελφοι ειλικρινά απορώ! Πρώτον,εχω γυρίσει περιπου εφτά σχολεία και σε κανένα η πρωινή προσευχή δεν κρατά πάνω από 30 δεύτερα.
Παράθεση από: eleni στις Μαΐου 08, 2009, 08:58:48 amΣυνάδελφοι ειλικρινά απορώ! Πρώτον,εχω γυρίσει περιπου εφτά σχολεία και σε κανένα η πρωινή προσευχή δεν κρατά πάνω από 30 δεύτερα. Αντ' αυτών, θα μπορούσε να καθιερωθεί ενός λεπτού σιγή κατά την διάρκεια της πρωινής συνάθροισης , προκειμένου όποιος μαθητής θέλει να κάνει από μέσα του μία σύντομη προσευχή, με την απαραίτητη ησυχία που χρειάζεται αυτή (ουσιαστικά δλδ δεν καταργείται η προσευχή, απλά η απαγγελία της από το μικρόφωνο