*

Αποστολέας Θέμα: Το πολύ το Κύρ' ελέησον...  (Αναγνώστηκε 7376 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
Απ: Το πολύ το Κύρ' ελέησον...
« Απάντηση #28 στις: Μαΐου 07, 2009, 10:26:23 am »
Προσπαθώ να βάλω τις δικές μου προσωπικές απόψεις στην άκρη και να δω τα πράγματα αντικειμενικά (όσο είναι αυτό δυνατό).
Στο μυαλό μου, λοιπόν, αντικειμενικά, το σχολείο/η εκπαίδευση είναι για να παρέχει γνώση ΣΦΑΙΡΙΚΗ και να βοηθά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του καθένα μας (μαθητών και δασκάλων). Το σχολείο, έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να σέβεται την κάθε "ιδιαιτερότητα" το οποιουδήποτε. Μέσα σε αυτές τις "ιδιαιτερότητες", εγώ εντάσσω και τη θρησκεία. Στα πλαίσια, λοιπόν, του σεβασμού, το σχολείο δεν πρέπει να έχει το ρόλο του κατηχητή και του μέσου που θα συμβάλει στη διάδοση της θρησκείας, αυτό έιναι δουλειά άλλων που σίγουρα είναι και πιο αρμόδιοι, μιας και ξέρουν αυτά τα ζητήματα καλύτερα.
Έτσι, λοιπόν, αν θέλουμε να έχουμε ένα σχολέιο σε αυτά τα πλαίσια, για μένα η πρωινή προσευχή πρέπει να αταργηθεί. Παράλληλα, όμως, να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει, σε όποια θρησκεία ή δόγμα και αν ανήκει, να δίνεται η ευκαιρία πριν ή μετά το σχολικό ωράριο να μπορεί να προσευχηθεί σε χώρο κατάλληλα διμορφωμένο.
Και αν θέλετε να δούμε και την άλλη πλευρά, πόσα από τα παιδιά που συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή όντως συμμετέχουν σε αυτή; Τουλάχιστον από αυτά που θυμάμαι εγώ από το σχολείο, αλλά και από όσα ακούω για το σήμερα (η εμπειρία μου είναι λίγο παλιά), αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Οι περισσότεροι απλά περιμένουν να περάσει αυτό το 5λεπτό και μάλιστα κρύβονται μην τυχόν και τους πουν να ουν την προσευχή από το μικρόφωνο!!! Αυτό έιναι το νόημα;;;;

Υ.Γ. Η λέξη "ιδιαιτερότητες" είναι σε εισαγωγικά γιατί δεν μου αρέσει, ξέρω ότι δεν είναι σωστή, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια καλύτερη αυτή τη στιγμή. Φταίει το πόλύ το διάβασμα ;D ;D ;D ;D Δέχομαι διορθώσεις/προτάσεις/καλοπροαίρετα σχόλια!!!!
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 05:19:38 »

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Μαΐου 07, 2009, 10:36:29 am »
Επαναλαμβάνω, είναι μέρα αργίας για όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου και τις τράπεζες.
Ψάξτο.
Επίσης και τα Χριστούγεννα, η Καθαρά Δευτέρα κ.α., είναι θρησκευτικού λόγου αργίες.
Προτείνεις να καταργηθούν και αυτές?
Πρόσεξε μπορεί να ακούσουν και αν το κάνουν. :-X :-X :-X :-X

δε χρειαζεται να το ψαξω. το ζω!
δεν προτεινα να καταργηθει τιποτα. αυτο λεω.
υπαρχουν τοσα προβληματα ουσιας και ασχολουνται πολλοι (δεν λεω για σενα και μενα,αλλοι εξω απο το φορουμ το ξεκινησαν)) με τη προσευχη κλπ κλπ.

μη βιαζουμε τα πραγματα (εσυ το ειπες συναδελφε και συμφωνησα) ο καιρος θα δειξει για τις οποιες αλλαγες.....

λες να μας ακουσουν;  μακαρι, γιατι θα μας ακουγαν και για πολλα αλλα, αλλα αυτοι φιλε μου δεν ακουν κανεναν, δυστυχως.....
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος vasp

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ 60, ΠΕ 60.50
    • Προφίλ
« Απάντηση #30 στις: Μαΐου 07, 2009, 09:08:12 pm »
Προσπαθώ να βάλω τις δικές μου προσωπικές απόψεις στην άκρη και να δω τα πράγματα αντικειμενικά (όσο είναι αυτό δυνατό).
Στο μυαλό μου, λοιπόν, αντικειμενικά, το σχολείο/η εκπαίδευση είναι για να παρέχει γνώση ΣΦΑΙΡΙΚΗ και να βοηθά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του καθένα μας (μαθητών και δασκάλων). Το σχολείο, έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να σέβεται την κάθε "ιδιαιτερότητα" το οποιουδήποτε. Μέσα σε αυτές τις "ιδιαιτερότητες", εγώ εντάσσω και τη θρησκεία. Στα πλαίσια, λοιπόν, του σεβασμού, το σχολείο δεν πρέπει να έχει το ρόλο του κατηχητή και του μέσου που θα συμβάλει στη διάδοση της θρησκείας, αυτό έιναι δουλειά άλλων που σίγουρα είναι και πιο αρμόδιοι, μιας και ξέρουν αυτά τα ζητήματα καλύτερα.
Έτσι, λοιπόν, αν θέλουμε να έχουμε ένα σχολέιο σε αυτά τα πλαίσια, για μένα η πρωινή προσευχή πρέπει να αταργηθεί. Παράλληλα, όμως, να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει, σε όποια θρησκεία ή δόγμα και αν ανήκει, να δίνεται η ευκαιρία πριν ή μετά το σχολικό ωράριο να μπορεί να προσευχηθεί σε χώρο κατάλληλα διμορφωμένο.
Και αν θέλετε να δούμε και την άλλη πλευρά, πόσα από τα παιδιά που συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή όντως συμμετέχουν σε αυτή; Τουλάχιστον από αυτά που θυμάμαι εγώ από το σχολείο, αλλά και από όσα ακούω για το σήμερα (η εμπειρία μου είναι λίγο παλιά), αυτοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Οι περισσότεροι απλά περιμένουν να περάσει αυτό το 5λεπτό και μάλιστα κρύβονται μην τυχόν και τους πουν να ουν την προσευχή από το μικρόφωνο!!! Αυτό έιναι το νόημα;;;;
Έχεις αναπτύξει πολύ ωραία το συλλογισμό σου. Εγω δεν μπορώ παρά να το σημειώσω και φυσικά να συμφωνήσω με όσα λες. ;)

Αποσυνδεδεμένος marion

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: Μαΐου 07, 2009, 10:35:19 pm »
Απ' την άλλη βέβαια και το ορθόδοξο δόγμα αποτελεί ξεκάθαρα κομμάτι της ελληνικής παράδοσης. Μας χαρακτηρίζει ως λαό (κοινή γλώσσα, θρησκεία, έθιμα, ήθη, παράδοση) και για αιώνες τώρα είμαστε συνυφασμένοι μαζί του.

Θύμα λοιπόν της παγκοσμιοποίησης και η 5λεπτη πρωϊνή προσευχή στα Ελληνικά σχολεία, με το πρόσχημα ότι κατ' αυτόν τον τρόπο δεν γίνονται σεβαστά άλλα δόγματα κι άλλες θρησκείες;

Όσο για το αν τα σχολεία μας παίζουν το ρόλο του κατηχητή, αυτό πια θεωρώ ότι είναι εντελώς ανεδαφικό (καθώς το αντίθετο μάλλον συμβαίνει), ενώ και οι συνεχείς αναφορές στη δήθεν καταστρατήγηση της ελευθερίας των ατόμων, που δεν ασπάζονται το ορθόδοξο δόγμα, αλλά είναι υποχρεωμένα να παρίστανται στην εκφώνηση της πρωϊνής προσευχής, μου ακούγονται καθαρά αποπροσανατολιστικές. Σαφώς και θα πρέπει να προασπιστούν με κάθε τρόπο τόσο οι ελευθερίες όσο και τα δικαιώματα όλων των μαθητών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φυλής, χρώματος κ.ο.κ. Δε νομίζω ωστόσο ότι όλα αυτά θίγονται από μια προσευχή!

Επίσης και το επιχείρημα ότι ένας άλλος λόγος για τον οποίο και θα πρέπει να καταργηθεί είναι ότι δε συμμετέχουν όλοι σε αυτήν νομίζω ότι αυτοακυρώνεται, καθώς και στα περισσότερα μαθήματα δεν υπάρχει ολική συμμετοχή των μαθητών. Επομένως, θα πρέπει να καταργηθούν κι αυτά;

Τώρα πως ένα ζήτημα δευτερευούσης σημασίας, καταφέραμε να το προάγουμε σε μείζον, αυτό είναι ένα θέμα που χρήζει περαιτέρω συζήτησης.
Πάντως, σαφώς τίθεμαι κατά της κατάργησης.

" Κάθε χώρα έχει την κυβέρνηση που της αξίζει. "

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 05:19:38 »

Αποσυνδεδεμένος selas

• Έμπειρο μέλος
  • ΠΕ60
    • Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: Μαΐου 08, 2009, 08:28:00 am »
Μα το θέμα δεν είναι η κατάργηση, αλλά η αλλαγή. Γιατί και το ποίημα του Ρίτσου, η κάποιο άλλο κέιμενο, για το θεό μιλάει, περιλαμβάνει ή μπορεί να να περιλαμβάνει αξίες που έχουν όλες οι θρησκείες (αγάπη, αναφορά στο ανώτερο Θείο, είτε λέγεται θεός, Αλλάχ κτλ), χωρίς να προέρχεται από κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Η δική μου αντίρρηση δεν είναι στο αν τα παιδιά πρέπει να προσεύχονται ή όχι, αλλά με ποιό τρόπο γίνεται αυτό σε ένα πολυπολιτισμικό σύνολο.
Ό,τι και να γίνει, χαμογέλα...:)

Αποσυνδεδεμένος eleni

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: Μαΐου 08, 2009, 08:58:48 am »

Θύμα λοιπόν της παγκοσμιοποίησης και η 5λεπτη πρωϊνή προσευχή στα Ελληνικά σχολεία, με το πρόσχημα ότι κατ' αυτόν τον τρόπο δεν γίνονται σεβαστά άλλα δόγματα κι άλλες θρησκείες;

Συνάδελφοι ειλικρινά απορώ! Πρώτον,εχω γυρίσει περιπου εφτά σχολεία και σε κανένα η πρωινή προσευχή δεν κρατά πάνω από 30 δεύτερα.Έπειτα μου κάνει εντύπωση γιατί έχουμε αναγάγει σε μείζον θέμα κάτι που δεν ενοχλεί παρά μια μερίδα 'προοδευτικών" εκπαιδευτικών και αφήνει ανεπηρέαστη και αδιάφορη τη μεγαλύτερη μερίδα των μαθητών. Όσο για το επιχείρημα ότι κανείς δεν προσέχει εκείνη την ώρα, μπορώ να πω ότι αυτό συμβαίνει και με την πλειοψηφία των μαθημάτων που κρατούν και 45λεπτο.Πρέπει να σκεφτούμε την κατάργηση τους; Επομένως, αυτό τουλάχιστον το επιχείρημα δεν στέκει.Τώρα οι σύλλογοι που έχουν πάρα πολλά αλλοθρησκα παιδιά -που αντιδρούν στην ορθόδοξη προσευχή-να αντιμετωπίσουν τότε μόνο ίσως θα πρέπει να σκεφτούν μια λύση σαν κι αυτή του 132 δημοτικού.Αν τα αλλόθρησκα παιδιά και οι γονείς του δεν έχουν πρόβλημα και απλά δε θέλουν να συμμετάσχουν στην προσευχή, βεβαίως αυτό είναι δεκτό.Δε βρίσκω, επομένως, το λόγο εκ των προτέρων  να καταργηθεί η πρωινή προσευχή , γεγονός που θίγει το θρησκευτικό αίσθημα τόσο των ορθοδόξων μαθητών-ας μην φαίνεται, πολλά δε δείχνουν τα παιδιά- όσο και των γονιών τους.
"δαπανηρό πράγμα ο βίος. Ναυλώνεις έναν κόσμο για να κάνεις το γύρο μιας βάρκας"

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: Μαΐου 08, 2009, 09:13:45 am »
συμφωνω με .....marion.eleni,selas,    etc
και προσθετω ή μαλλον επαναλαμβανω με αλλα λογια,....
 με την πολυπολιτισμικοτητα και την παγκοσμιοποιηση τα εχουμε κανει "αχταρμα" ή μου φαινεται?
δηλ.θελω να πω, τι σημασια εχει αν στα ελληνικα σχολεια φοιτουν και αλλης θρησκειας μαθητες?
σεβασμος στο πιστευω τους υπαρχει ετσι κι αλλιως. αλλα το προγραμμα του σχολειου δεν θα αλλαξει επειδη 3 ή 10 μαθητες ειναι αλλοθρησκοι!! απλως δε συμμετεχουν. μη τρελαθουμε κιολας.το δικαιωμα για προσευχη των ορθοδοξων που το παμε? στα παλαια των υποδηματων μας για χαρη των λιγων?

μηπως για χαρη της παγκοσμιοποιησης και της ελευθερης επικοινωνιας των λαων καταργησουμε και τη γλωσσα μας και μιλαμε στην αγγλικη? λεω εγω...(το ειπε η Αννα Διαμαντοπουλου καποτε)

ελεος ρε παιδια, τιποτα δε θα αφησουμε πια ορθιο?!!! ολα στην αναποδη?

Αποσυνδεδεμένος Sun

• Ιστορικό μέλος
  • αιτία ελομένου ' θεός αναίτιος
    • Προφίλ
« Απάντηση #35 στις: Μαΐου 08, 2009, 09:24:34 am »
Καλημέρα στην παρέα !
Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου δεν είναι το ίδιο το μάθημα των θρησκευτικών ,αυτό καθεαυτό,αλλά ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται. Κι εξηγούμαι : αν το μάθημα δίδασκε την ιστορία των Θρησκειών και καλλιεργούσε τον αλληλοσεβασμό όλων των πιστών του κόσμου ή τη συναδέλφωση των λαών ,για μένα δε θα υπήρχε κανένα απολύτως θέμα. Επειδή όμως ήταν πάντοτε ένα "όργανο" επιβολής εξουσίας και προπαγάνδας ,διαφωνώ όχι στην ύπαρξή του ως μάθήματος ,αλλά στον τρόπο που διδάσκεται και στους στόχους που επιδιώκει. Δε διαφωνώ επομένως στην προσευχή και στην ύπαρξη του μαθήματος ,αλλά στην εν γένει "φιλοσοφία" του . [θυμίζω ότι στην αρχαιότητα ,πριν την καθιέρωση του όρου "Φιλοσοφία" ,υπήρχε ο όρος "Θεολογία". Κάτι ήξεραν οι πρόγονοί μας !]

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #36 στις: Μαΐου 08, 2009, 09:38:24 am »
Καλημέρα στην παρέα !
Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου δεν είναι το ίδιο το μάθημα των θρησκευτικών ,αυτό καθεαυτό,αλλά ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται. Κι εξηγούμαι : αν το μάθημα δίδασκε την ιστορία των Θρησκειών και καλλιεργούσε τον αλληλοσεβασμό όλων των πιστών του κόσμου ή τη συναδέλφωση των λαών ,για μένα δε θα υπήρχε κανένα απολύτως θέμα. Επειδή όμως ήταν πάντοτε ένα "όργανο" επιβολής εξουσίας και προπαγάνδας ,διαφωνώ όχι στην ύπαρξή του ως μάθήματος ,αλλά στον τρόπο που διδάσκεται και στους στόχους που επιδιώκει. Δε διαφωνώ επομένως στην προσευχή και στην ύπαρξη του μαθήματος ,αλλά στην εν γένει "φιλοσοφία" του . [θυμίζω ότι στην αρχαιότητα ,πριν την καθιέρωση του όρου "Φιλοσοφία" ,υπήρχε ο όρος "Θεολογία". Κάτι ήξεραν οι πρόγονοί μας !]

συναδελφε Sun, ακριβως τα ιδια πιστευω και τα εχω αναφερει στο τοπικ "καταργηση του μαθηματος των θρησκευτικων"
και συνεπως, μερος του μαθηματος αποτελει και η προσευχη.

Αποσυνδεδεμένος συννεφούλα

• Πλήρες μέλος
  • φωτο: σύννεφα στο
    • Προφίλ
« Απάντηση #37 στις: Μαΐου 08, 2009, 09:51:08 am »
«Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά σου... δικό σας τώρα»!!! Κυκλοφορεί και σαν μαθητικό ανέκδοτο αλλά η ιστορία είναι πραγματική. Πουρνό πουρνό σε συνοικιακό Λύκειο της Αθήνας, μαθητής έχει κληθεί να πει την πρωινή προσευχή, ανεβαίνει στο μικρόφωνο, λέει τα πρώτα λόγια, σταματά και μιμούμενος αστέρα νυχτερινής πίστας καλεί το «κοινό» να συνεχίσει εκείνο τραγουδώντας το «σουξέ»...

Αυτό το "δικό σας τώρα" τα λέει όλα! Είναι τόσο γνωστό, τόσο δικό τους (των παιδιών), τόσο οικείο, τόσο λαοφιλές, τόσο "σουξέ".
Άρα προς τι κόπτονται ορισμένοι; Η εισαγωγή του άρθρου αποτελεί και την αυτοακύρωσή του!
H ομορφιά θα σώσει τον κόσμο, Φ.Ντοστογιέφσκι

"Καθένας μας κρύβει μέσα του μιαν αναπάντεχη άνοιξη" Α.Κ.

Αποσυνδεδεμένος happiness

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 19 - Μηχ. Η/Υ & Πληρ. - ΠΠ
    • Προφίλ
« Απάντηση #38 στις: Μαΐου 08, 2009, 10:39:29 am »

Συνάδελφοι ειλικρινά απορώ! Πρώτον,εχω γυρίσει περιπου εφτά σχολεία και σε κανένα η πρωινή προσευχή δεν κρατά πάνω από 30 δεύτερα.
Τελικά το ερώτημα που μου δημιουργείται εμένα είναι το εξής. Η πρωινή προσευχή, καθώς και οι εικόνες του Χριστού στις τάξεις, υπάρχουν ως συνήθεια/διακοσμητικά στοιχεία, ή εμπεριέχουν ουσία; Διότι το να λέει κάποιος "έλα μωρέ, 30 δευτερόλεπτα είναι η προσευχή και τέρμα, δεν θα πρεπε να ενοχλεί κανέναν" , σημαίνει ότι πρώτα απ όλα ο ίδιος υποβαθμίζει την ουσιαστική σημασία της διαδικασίας. Άμα η προσευχή είναι μία σύντομη διαδικασία που όλοι έχουμε συνηθίσει, και οι εικόνες είναι διακόσμηση, τότε ναι, κανένας αλλόθρησκος δεν θα πρέπει να ενοχλείται από αυτά. Σε αυτή την περίπτωση όμως, μπορούμε να κόψουμε την πρωινή συνήθεια για να κερδίσουμε λίγο χρόνο, και όσο για την διακόσμηση, κυκλοφορούν και καλύτερα πορτραίτα από του Χριστού. Εάν όμως η πρωινή προσευχή υπάρχει διότι ο μαθητής θέλει να ξεκινάει την μέρα του με την ψυχική ανάταση που μπορεί να προσφέρει σε κάποιον πιστό η προσευχή, και οι εικόνες υπάρχουν για να του θυμίζουν ότι ο θεός του είναι παρών μέσα στην τάξη και τον προστατεύει και τον ευλογεί, τότε το θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο να μην δίνεται η ίδια δυνατότητα και στους αλλόθρησκους μαθητές *. Διότι φαντάζομαι ότι κι αυτοί θα θέλαν να ξεκινάνε την μέρα τους με μία σύντομη ψυχική επικοινωνία με τον θεό που πιστεύουν και να βλέπουν το σύμβολό του μέσα στην τάξη για να ξέρουν ότι είναι κοντά τους. Εκτός κι αν τα Ελληνικά σχολεία είναι εκτός δικαιοδοσίας των υπόλοιπων θεών και τους απαγορεύεται η είσοδος.

Το να γίνονται όμως 5-6 διαφορετικές προσευχές κάθε πρωί και να υπάρχουν τα αντίστοιχα σύμβολα μέσα σε κάθε τάξη είναι μάλλον ανέφικτο πρακτικά. Και δεδομένου ότι υπάρχουν και άθεοι μαθητές, η κατάργηση της πρωινής προσευχής και η εξαφάνιση των θρησκευτικών συμβόλων από τους χώρους του σχολείου, είναι κατά την γνώμη μου ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος. Αντ' αυτών, θα μπορούσε να καθιερωθεί ενός λεπτού σιγή κατά την διάρκεια της πρωινής συνάθροισης , προκειμένου όποιος μαθητής θέλει να κάνει από μέσα του μία σύντομη προσευχή, με την απαραίτητη ησυχία που χρειάζεται αυτή (ουσιαστικά δλδ δεν καταργείται η προσευχή, απλά η απαγγελία της από το μικρόφωνο), και να επιτρέπεται στους μαθητές να φέρουν μαζί τους, μέσα στις τσάντες τους θρησκευτικά σύμβολα για να έχουν την θρησκευτική στήριξη που χρειάζονται κάθε στιγμή της ημέρας.

* οι οποίοι υπενθυμίζω ότι είναι Έλληνες πολίτες. Και ναι, μπορεί παλιότερα το σύνολο των Ελλήνων πολιτών να ήταν (ή να δήλωναν ότι ήταν) της ίδιας θρησκείας, αλλά αυτό έχει πάψει να ισχύει εδώ και καιρό, και όχι λόγω της εισροής μεταναστών στην χώρα, αλλά λόγω της αλλαγής της θρησκευτικής συνείδησης πολλών αυτόχθονων Ελλήνων.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 08, 2009, 10:42:06 am από happiness »

Αποσυνδεδεμένος Ritalamp

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #39 στις: Μαΐου 08, 2009, 10:52:38 am »
Happiness έγραψες!!! :) :) :)
Άλλωστε ουδέποτε υπήρξε ομοιογενης πληθυσμός (θρησκευτικά, πολιτισμικά γλωσσικά κ.λ.π.)σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, πάντα οι άνθρωποι είχαν διαφορές μεταξύ τους, όμως πάντα υπήρχε ο εξωτερικός εξαναγκασμός (υποχρεωτικός εκκλησιασμός, υποχρεωτικές παρελάσεις και εκδηλώσεις "πατριωτισμού").
Ακόμη όμως κι αν υποθέσουμε ότι υπήρχε αυτή η ομοιομορφία, ε, τι να κάνουμε τα δεδομένα έχουν αλλάξει, άρα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα αντανακλαστικά μας.
Και για να μη μπερδευόμαστε σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κόσμου σίγουρα θα βρεις ορθόδοξες εκκλησιές, στην Αθήνα πόσα τζαμιά, πόσες συναγωγές, πόσα βουδιστικά τεμένη υπάρχουν;
Το πα και το ξαναλέω το σχολείο πρέπει να συνδέει και όχι να διακρίνει και η ευθύνη της θρησκευτικής εκπαίδευσης ανάλογα με κάποιο δόγμα θα πρέπει να βαραίνει την οικογένεια. Ναι να προσευχηθούμε, αλλά αγκαλιάζοντας όλους και όλες όχι μόνο αυτούς που επικρατούν. Ούτως ή άλλως ο θεός δεν κάνει διακρίσεις, όποιο και όσα ονόματα και να έχει.

Κλείνοντας, το σχολείο αυτό δεν είναι που είχε κάνει τα καταπληκτικά προγράμματα διαπολιτισμικής και λειτουργούσε υπέροχα στο μεγαθήριο της Γκράβας με μείωση της παραβατικότητας και εκτοξευση της αποδοχής και του σεβασμού, αλλά και των επιδόσεων όλων των παιδιών. Και που βέβαια η διευθύντρια πήρε πόδι με συνοπτικές διαδικασίες; Χαίρε βάθος αμέτρητον, χαίρε "φιλόξενε" ελληνικέ λαέ. :(
ΠΕ60

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #40 στις: Μαΐου 08, 2009, 10:54:54 am »

Συνάδελφοι ειλικρινά απορώ! Πρώτον,εχω γυρίσει περιπου εφτά σχολεία και σε κανένα η πρωινή προσευχή δεν κρατά πάνω από 30 δεύτερα.
Αντ' αυτών, θα μπορούσε να καθιερωθεί ενός λεπτού σιγή κατά την διάρκεια της πρωινής συνάθροισης , προκειμένου όποιος μαθητής θέλει να κάνει από μέσα του μία σύντομη προσευχή, με την απαραίτητη ησυχία που χρειάζεται αυτή (ουσιαστικά δλδ δεν καταργείται η προσευχή, απλά η απαγγελία της από το μικρόφωνο

αυτο σκεπτομουν και γω να προτεινω ως λυση. το εθεσες παρα πολυ ωραια happiness. αντικατασταση λοιπον και οχι καταργηση.

Αποσυνδεδεμένος green ice

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #41 στις: Μαΐου 08, 2009, 12:36:51 pm »
Δεν πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθεί  το μάθημα των Θρησκευτικών ή η πρωινή προσευχή.Θεωρώ ότι πρέπει να αναπροσαρμοστεί το μάθημα  σε Θρησκειολογία αλλά ταυτόχρονα  να δίνεται έμφαση στο Χριστιανισμό που είναι η επίσημη Θρησκεία του κράτους.Κάτι ανάλογο θα  έλεγα να συμβαίνει κ σε άλλες χώρες(έμφαση στην κυρίαρχη θρησκευτική συνείδηση).Με την ίδια λογική υποστηρίζω κ την πρωινή προσευχή ως πηγή άντλησης εσωτερικής δύναμης κ κουράγιου κατά την  έναρξη του  καθημερινού σχολικού προγράμματος.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 08, 2009, 01:00:18 pm από green ice »

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32873
  • Τελευταία: eirini0709
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182742
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 679
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144