*

Ψηφοφορία

Πώς μπορεί κατά την άποψή σας να ξεμπλοκαριστεί ο κλάδος των φιλολόγων;

Όλοι οι διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ
88 (18.4%)
Με το υπάρχον σύστημα
7 (1.5%)
Με επαναφορά της επετηρίδας
34 (7.1%)
Με διορισμό φιλολόγων και σε Δημοτικά
147 (30.7%)
Με διαχωρισμό του κλάδου σε Αρχαία, Νέα, Ιστορία και μείωση του αριθμού των φιλολογικών σχολών
203 (42.4%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 470

Αποστολέας Θέμα: Πώς μπορεί να ξεμπλοκαριστεί ο κλάδος των Φιλόλογων;  (Αναγνώστηκε 248568 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος LK

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ 02 και ΠΕ80
    • Προφίλ
Απ: Πως μπορεί να ξεμπλοκαριστεί ο κλάδος των φιλόλογων;
« Απάντηση #518 στις: Ιουλίου 19, 2009, 01:08:47 am »
[ΥΓ: το κακό είναι ότι έχω τελειώσει το ιστορικό-αρχαιολογικό, αλλά με κατεύθυνση αρχαιολογίας  :-[ Οποία ντροπή, καταλαβαίνετε!  ;D ;D ;D

LK, παρομοίως  :D!!!!!!
[/quote]
Εδώ ταιριάζει το "μισή ντροπή δική μου και μισή δική σου"  ;D ;D ;D

Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε
                                                           Μ. Μπρεχτ

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος semeli ΠΕ02

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #519 στις: Ιουλίου 19, 2009, 01:11:05 am »
LK, συμφωνώ απόλυτα!!! Και καλά όλα αυτά με τα προγράμματα σπουδών και τα μαθήματα των σχολών, αν όμως μετά το πτυχίο δεν μελετήσεις μόνος σου, δεν επιμορφώνεσαι, δεν καταρτίζεσαι, δεν ενημερώνεσαι , δεν ξενυχτήσεις πάνω από βιβλία, δεν μπορείς να σταθείς σε κανένα μάθημα. Είτε λέγεται σχολείο, είτε φροντιστήριο, είτε ιδιαίτερο. Από όποιο τμήμα και αν έχεις αποφοιτήσει.

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #520 στις: Ιουλίου 19, 2009, 01:12:36 am »
[Εδώ ταιριάζει το "μισή ντροπή δική μου και μισή δική σου"  ;D ;D ;D
[/quote]

;D ;D ;D

Αποσυνδεδεμένος rublev

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #521 στις: Ιουλίου 19, 2009, 01:20:45 am »
LK, συμφωνώ απόλυτα!!! Και καλά όλα αυτά με τα προγράμματα σπουδών και τα μαθήματα των σχολών, αν όμως μετά το πτυχίο δεν μελετήσεις μόνος σου, δεν επιμορφώνεσαι, δεν καταρτίζεσαι, δεν ενημερώνεσαι , δεν ξενυχτήσεις πάνω από βιβλία, δεν μπορείς να σταθείς σε κανένα μάθημα. Είτε λέγεται σχολείο, είτε φροντιστήριο, είτε ιδιαίτερο. Από όποιο τμήμα και αν έχεις αποφοιτήσει.
Aκριβώς,Γι'αυτό είπα ότι για εμένα δεν έχει τεράστια σημασία το πόσα αρχαία  ή ποσες ιστορίες θα διδαχθείς.

Πάντως ως προς την ψηφοφορία,θεωρώ ότι η τελευταία επιλογή θα έπρεπε να σπάσει σε δύο σκέλη.Αν συνέβαινε αυτό,θα μπορούσα να ψηφίσω το δεύτερο σκέλος.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #522 στις: Ιουλίου 19, 2009, 01:38:00 am »
[Aκριβώς,Γι'αυτό είπα ότι για εμένα δεν έχει τεράστια σημασία το πόσα αρχαία  ή ποσες ιστορίες θα διδαχθείς.]

Συμφωνώ, rublev...Ας μην αγγίζουμε πια τα όρια της εμμονής. Υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι, από όλα τα τμήματα. Και το θέμα των βάσεων των σχολών που αναφέρθηκε παραπάνω, δεν μου λέει και πολλά. Τα δεδομένα αλλάζουν με την πάροδο των χρόνων και η διαμόρφωση των βάσεων των σχολών σχετίζεται και με την ζήτηση που έχουν. Το  Ιστορ.-Αρχαιολ. για παράδειγμα πριν μια δεκαετία είχε αρκετά μεγαλύτερη ζήτηση και σαφώς υψηλότερη βάση. Όπως τα Παιδαγωγικά κάποτε, όταν ήμουν μαθήτρια, θεωρούνταν από πολλούς β΄ κατηγορίας και πολλοί ήταν εκείνοι που σνόμπαραν το επαγγελμα του δασκάλου και δήλωναν μόνο Φιλολογία και Αρχαιολογία. Προφανώς και είχαν τότε χαμηλότερη βάση τα Παιδαγωγικά. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν πιστεύω, συνάδελφε philologe, ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση του κλάδου αν πάψουν οι απόφοιτοι του Ιστορ.-Αρχαιολ. ( 6 τμήματα νομίζω στην Ελλάδα )να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται ως φιλόλογοι. Είναι δηλαδή καλύτερο το γεγονός ότι στα σχολεία διδάσκουν Ιστορία συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων, για να συμπληρώσουν απλά το ωράριο; Όσο για τα προγράμματα σπουδών, προφανώς έχουν γίνει αλλαγές στο ΦΠΨ που αγνοώ. Δεν έχω βρει τον χρόνο να ασχοληθώ τόσο επισταμένα με τα προγράμματα σπουδών όλων των σχολών που βγάζουν ΠΕ02 και επιπλέον οι συνάδελφοι απόφοιτοι ΦΠΨ με τους οποίους έχω επαφή έχουν αποφοιτήσει πολύ πριν, γι' αυτό και λένε ότι έχουν κάνει λίγα αρχαία και καθόλου λατινικά.

Αποσυνδεδεμένος philologos

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #523 στις: Ιουλίου 19, 2009, 05:51:31 am »
Syllas ακριβώς γι’αυτό ανέφερα τα περί προγραμμάτων σπουδών των σχολών μας, για να μην γράφονται ανακρίβειες.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 19, 2009, 03:07:09 pm από philologos »

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #524 στις: Ιουλίου 19, 2009, 03:57:03 pm »
Συνάδελφε, τα "καθαρά" Ιστορικά-Αρχαιολογικά είναι Αθήνας, Θεσσαλονίκης,

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #525 στις: Ιουλίου 19, 2009, 04:07:46 pm »
Επίσης συνάδελφε δεν είναι δέκα χρόνια που το ΦΠΨ έχει ξεπεράσει το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, είναι λιγότερα και είμαι σε θέση να το γνωρίζω καλά διότι πριν δέκα χρόνια ακριβώς έδωσα πανελλήνιες και σε καμία περίπτωση η Αρχαιολογία δεν απαιτούσε λιγότερα μόρια από το ΦΠΨ. Ήταν ακόμα περιζήτητη και υψηλόβαθμη σχολή. Όχι ότι έχει καμία σημασία, απλά επειδή αναφέρθηκε. Χαίρομαι που, όπως λες, δεν έχεις τις "αφοριστικές" διαθέσεις των συναδέλφων σου, διότι στις αρχές διεφάνη μία ελαφρά διάθεση "αφορισμού" των αποφοίτων του Ιστορικού-Αρχαιολογικού...Ίσως δεν κατάλαβα καλά, μάλλον έκανα λάθος...

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #526 στις: Ιουλίου 19, 2009, 04:47:07 pm »
αντε, πιασατε παλι τα των τμηματων?!!! καιρο ειχατε.
δε βαρεθηκατε?
τι νοημα εχει αυτη η συζητηση ποτε μου δεν καταλαβα και μαλλον δεν θα καταλαβω ποτε.γιατι απλα δεν θελω να καταλαβω.

ενας στοχος πρεπει να μας ενωνει ρε παιδια,και οχι να εριζουμε για τετοια ζητηματα.

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 19, 2009, 05:25:51 pm από MARKOS »
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #527 στις: Ιουλίου 19, 2009, 05:36:00 pm »
Συνάδελφε Semeli, τα τμήματα Ιστορίας - Αρχαιολογίας είναι όντως αυτά που ανέφερες και συμπεριέλαβα και εγώ παραπάνω. Τώρα το 'καθαρά' δεν το κατάλαβα. Με το γενικό τίτλο 'Ιστορίας - Αρχαιολογίας' αναφερόμουν σε όλα τα τμήματα που ανήκουν στο ΠΕ02 ακόμα και εκείνα που δεν έχουν κατεύθυνση Αρχαιολογίας, από τη στιγμή που υπάρχει η βασική κατεύθυνση της Ιστορίας με το διδακτικό της αντικείμενο. Έτσι η Ιστορία της Κέρκυρας και της Κομοτηνής (εκτός από την Εθνολογία) ανήκει στο ΠΕ02 σύμφωνα με το νόμο. Το τμήματα της Καλαμάτας δεν συμμετείχαν στον ΑΣΕΠ γιατί ως καινούρια τμήματα δεν είχαν ακόμα πτυχιούχους το 2006 που βγήκε η προκήρυξη. Όσο για του Αιγαίου δεν αναφερόμουν στο Μεσογειακών Σπουδών, παρόλο που έχει κατεύθυνση Αρχαιολογίας - Αρχαιομετρίας (που ίσως καταφέρουν να μπουν στο ΠΕ02 καποια στιγμή, όπως και η κατεύθυνση της Γλωσσολογίας τους), αλλά στο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Μυτιλήνης, που είχα ακούσει ότι προσπαθούν αυτοί της κατεύθυνσης Ιστορίας να μπουν στο ΠΕ02, αφού θυμήθηκα και το τμήμα του
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 19, 2009, 05:56:19 pm από philologos »

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #528 στις: Ιουλίου 19, 2009, 06:25:36 pm »
χαχαχα Μάρκο, συζήτηση κάνουμε ρε. Εξάλλου, όπως θα θυμάσαι από τα φοιτητικά σου χρόνια, αυτές τις 'βυζαντινές' ίντριγκες παλαιοτέρων κυρίως προσπαθούμε να σταματήσουμε εν έτει 2009 :-) Είχα βρεθεί ρε παιδιά, όταν ήμουν φοιτητής, σε καυγά ανάμεσα σε 2 κατίνες κλασικάριες και μία κοπέλα ΦΠΨ, στην οποία έβγαλαν τέτοιο κόμπλεξ και μίσος που έμεινα άφωνος, τις έβρισα. Τεσπα ισχύς εν τη ενώσει. :-)

Αποσυνδεδεμένος Syllas

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Ένας φακίρης, πολλοί φουκαράδες
    • Προφίλ
« Απάντηση #529 στις: Ιουλίου 19, 2009, 06:40:23 pm »
Μία ερώτηση: Πόσες ώρες μαθηματικά κάνουν τα παιδιά στο γυμνάσιο και πόσες στο λύκειο; Και πόσες ώρες φιλολογικά συνολικά;

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #530 στις: Ιουλίου 19, 2009, 08:43:44 pm »
Philologe, λέγοντας καθαρά Ιστορικά-Αρχαιολογικά εννοούσα τμήματα με κατευθύνσεις Ιστορίας και Αρχαιολογίας ( σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η ακριβής κατεύθυνση είναι Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης, όπως θα γνωρίζεις, καθώς βλέπω ότι μελετάς αναλυτικά τα προγράμματα σπουδών). Τα υπόλοιπα που αναφέρεις, δεν έχουν κατεύθυνση Αρχαιολογίας, συνεπώς δεν είναι Ιστορικά- Αρχαιολογικά αλλά Ιστορικά και κάτι άλλο. Καμία αντίρρηση σχετικά με όσα λες για τα παιδιά του ΦΠΨ. Απλά όπως σου είπα, στις αρχές εισέπραξα ότι τις "αφοριστικές' διαθέσεις που έχουν οι συνάδελφοί σου κατά του ΦΠΨ, τις ίδιες έχεις και εσύ για το Ιστορικό-Αρχαιολογικό. ίσως έκανα λάθος, το είπα παραπάνω. Απλά ήταν λίγο περίεργη η σύγκριση, η παράθεση μαθημάτων κ.λπ..Άλλο πράγμα να τα βλέπεις στον οδηγό σπουδών και άλλο να τα έχεις διδαχτεί για να μπορείς να μιλήσεις για ύλη, βαθμό δυσκολίας κ.λπ..Συνάδελφε, δεν έχω καμία διάθεση ούτε να "αφορίσω" ούτε να υπερθεματίσω κανέναν. Ούτε νιώθω την ανάγκη να αποδείξω κάτι σε κάποιον, απλά τυχαίνει να γνωρίζω πολύ καλά τη δυσκολία του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Αθηνών ! Ελλείψεις έχουν ΟΛΑ τα τμήματα, όχι μόνο το συγκεκριμένο. Εντάξει, αφού όπως λες δεν έχεις κάτι με το συγκεκριμένο τμήμα... Mea culpa !!! Φυσικά και να είχες, δικαίωμά σου...

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #531 στις: Ιουλίου 19, 2009, 08:48:44 pm »
Νομίζω επίσης ότι το 2008 υπήρχαν οι πρώτοι απόφοιτοι του τμήματος Καλαμάτας που προανέφερες, απλά δεν τους δόθηκε δικαίωμα συμμετοχής. Στον επόμενο διαγωνισμό πάντως διάβασα ότι το έχουν.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182531
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 684
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)