0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Επίσης, στην επιστολή εκτός από ημερομηνία γράφουμε απαραίτητα και τόπο; Και πώς τα σημειώνουμε, πάνω δεξιά ως εξής; ΤΟΠΟΣ, 4/11/2010;Επιπλέον, στην υπογραφή ως εξής; π.χ. Με τιμή, ΥΠΟΓΡΑΦΗ; Δηλ. σημειώνουμε τις λέξεις ΤΟΠΟΣ και ΥΠΟΓΡΑΦΗ, στη θέση υποτίθεται των πραγματικών στοιχείων;Τέλος, το γένος της μαθήτριας πειράζει να φαίνεται;
Παράθεση από: moagniko στις Νοεμβρίου 04, 2010, 10:32:27 pmΕπίσης, στην επιστολή εκτός από ημερομηνία γράφουμε απαραίτητα και τόπο; Και πώς τα σημειώνουμε, πάνω δεξιά ως εξής; ΤΟΠΟΣ, 4/11/2010;Επιπλέον, στην υπογραφή ως εξής; π.χ. Με τιμή, ΥΠΟΓΡΑΦΗ; Δηλ. σημειώνουμε τις λέξεις ΤΟΠΟΣ και ΥΠΟΓΡΑΦΗ, στη θέση υποτίθεται των πραγματικών στοιχείων;Τέλος, το γένος της μαθήτριας πειράζει να φαίνεται;Εγώ προτείνω στους μαθητές να γράφουν σε παρένθεση πάνω δεξιά (ημερομηνία, τόπος), έτσι ακριβώς. Το ίδιο και με το όνομα: (ονοματεπώνυμο). Έτσι, δηλώνουν ότι εδώ είναι η θέση τους, χωρίς όμως να δίνουν στοιχεία άλλα.Κάτι που θέλω να ρωτήσω: στην αξιολόγηση επαγωγικών συλλογισμών με αναλογία δεν έχω καταλάβει τη μεταφορική αναλογία. Συγκεκριμένα, σημείωση: "Στον μεταφορικά αναλογικό συλλογισμό συγκρίνονται αντικείμενα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, που παρουσιάζουν απροσδόκητες ομοιότητες. Το συμπέρασμά του δεν έχει αποδεικτική αξία".Και από άλλο βιβλίο: "Για την μεταφορική αναλογία πρέπει να ελεγχθεί αν έχει την αποδεικτική αξία ενός λογικού επιχειρήματος. Όταν χρησιμοποιείται στη θέση λογικού επιχειρήματος, μας οδηγεί πάντα σε λογικό σφάλμα". Άρα, μια μεταφορική αναλογία είναι πάντοτε ατελής επαγωγή; Και γιατί πρέπει να ελέγξουμε αν έχει την αποδεικτική αξία ενός λογικού επιχειρήματος, όπως λέει παραπάνω; Επίσης το παρακάτω παράδειγμα είναι κυριολεκτική αναλογία και τέλεια επαγωγή; "Η ελευθερία που μας παρέχουν οι νόμοι μοιάζει με την ελευθερία που παρέχουν στον οδηγό ενός τροχοφόρου οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Μπορεί να πάει παντού, σεβόμενος όμως τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας".
νομιζω πως ναι, αλλά αν δεν με προλάβει αλλος συναδελφος οταν παω σπιτι θα σου απαντησω στα σιγουρα,ψαχνοντας σε ολα τα λεξικα που εχω.
Το "μετέρχομαι" σημαίνει: α) ασκώ (κπ. επάγγελμα), β) χρησιμοποιώ (κπ. μέσο, σύστημα, τακτική κ.τ.λ.). Μπορούμε να πούμε: "ο συγγραφέας μετέρχεται κάποια παραδείγματα στο κείμενό του, προκειμένου να τεκμηριώσει την άποψή του";;
οκ συνάδελφοι σύμφωνα με το λεξικό, αλλά στο γλωσσικό σας αίσθημα κάθεται καλά δηλαδή η φράση: "μετέρχομαι ένα παράδειγμα για να σε πείσω;";;;;
Παράθεση από: moagniko στις Νοεμβρίου 03, 2010, 12:38:21 pmΑγαπητοί συνάδελφοι, όταν ζητηθεί από τα παιδιά να γράψουν ένα κείμενο που θα δημοσιευτεί στο blog, τι είδους κείμενο πρέπει να γράψουν: άρθρο, επιστολή, ομιλία;;Εάν διευκρινίζεται blog: ηλεκτρονικό ημερολόγιο, τότε;αφου διευκρινιζει "ημερολογιο" τοτε δεν εχεις ενδοιασμο. Αλλά σε blog δημοσιευεις "αρθρο" ( εγω παλαιοτερα δημοσιευα σε ηλεκρονικη εφημεριδα αρθρα).
Αγαπητοί συνάδελφοι, όταν ζητηθεί από τα παιδιά να γράψουν ένα κείμενο που θα δημοσιευτεί στο blog, τι είδους κείμενο πρέπει να γράψουν: άρθρο, επιστολή, ομιλία;;Εάν διευκρινίζεται blog: ηλεκτρονικό ημερολόγιο, τότε;
Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να εκληφθούν μόνο ως ειρωνεία.Πάντως,όλα εξαρτώνται από το κείμενο κι από την επικοινωνιακή περίσταση.Το χιούμορ κυρίως το χρησιμοποιεί ο πομπός για να "έρθει" πιο κοντά στο δέκτη,σαν κάτι που προλειαίνει το έδαφος για να γίνει πιο δεκτικός ο τελευταίος.