0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αν το κείμενο αναφέρεται στην αρνητική χρήση του διαδικτύου τότε φανερά η θεματική περίοδος είναι στην αρχή.Αν πάλι η παράγραφος είναι στο μέρος του κειμένου όπου αναπτύσσει τις αιτίες αναγκαίας περιφρούρησης της δημοκρατίας τότε ναι, η τελευταία περίοδος θα μπορούσε να ήταν η θεματική, αν και αυτή η τακτική είναι ιδιαιτέρως σπάνια.Σε καμία περίπτωση όμως δεν συνεχίζει στη δεύτερη περίοδο λόγου, καθώς ήδη από την πρώτη έχουμε ολοκληρωμένο νόημα.Στην περίπτωση του 2004 μέχρι την πρώτη τελεία δεν υπάρχει ρήμα επομένως πρέπει να συνεχίσουμε για να καθορίσουμε τη θεματική.
Ευχαριστώ πολύ. Και αναφορικά με την πειστικότητα του ισχυρισμού;Φαίνεται αληθής. Για την εγκυρότητα δεν είμαι σίγουρη. Γενικά, πάντως δεν μου φαίνεται 100% πειστικός, καθώς δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία.
Παράθεση από: Άρια 25 στις Νοεμβρίου 05, 2012, 08:07:07 pmKαλησπέρα σας.Χρειάζομαι επειγόντως βοήθεια. Διαβάζω ότι καλό είναι κάθε παράγραφος να έχει μία μόνο κατευθυντήρια ιδέα. Άρα, όταν μας ζητούν π.χ τα αίτια ενός φαινομένου, θα πρέπει να αναλύεται ένα μόνο αίτιο στα σχόλια κάθε παραγράφου. Με αυτόν τον τρόπο όμως, δεδομένου του περιορισμού των λέξεων και του ότι κάθε θέμα έχει συνήθως δύο σκέλη, σε ένα γραπτό 600 λέξεων θα αναλυθούν μόνο 2-3 αίτια. Τα ερωτήματά μου είναι:Μήπως είναι λίγα τα "αίτια";Μήπως είναι προτιμότερη η παράθεση περισσότερων αιτίων αλλά λιγότερο αναλυμένων;Ευχαριστώ.Κανόνες δεν υπάρχουν αλλά δεν είναι ανάγκη να υπάρχει μόνο ένα αίτιο σε κάθε παράγραφο. Σε μια παράγραφο μπορεί να αναλύονται τα οικονομικά αίτια, σε μια δεύτερη τα κοινωνικά κλπ.
Kαλησπέρα σας.Χρειάζομαι επειγόντως βοήθεια. Διαβάζω ότι καλό είναι κάθε παράγραφος να έχει μία μόνο κατευθυντήρια ιδέα. Άρα, όταν μας ζητούν π.χ τα αίτια ενός φαινομένου, θα πρέπει να αναλύεται ένα μόνο αίτιο στα σχόλια κάθε παραγράφου. Με αυτόν τον τρόπο όμως, δεδομένου του περιορισμού των λέξεων και του ότι κάθε θέμα έχει συνήθως δύο σκέλη, σε ένα γραπτό 600 λέξεων θα αναλυθούν μόνο 2-3 αίτια. Τα ερωτήματά μου είναι:Μήπως είναι λίγα τα "αίτια";Μήπως είναι προτιμότερη η παράθεση περισσότερων αιτίων αλλά λιγότερο αναλυμένων;Ευχαριστώ.
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εγκυρότητα και αλήθεια σε επαγωγικό συλλογισμό, παρά μόνο σε παραγωγικό.Άρια 25, μεγάλο πρόβλημα αυτό που θίγεις, γιατί, πραγματικά, πολλές φορές ο αριθμός των λέξεων κάνει το γραπτό να ασφυκτιά. Γι΄αυτό και πολύ συχνά βλέπουμε γραπτά στα οποία υπεραναλύονται πχ τα αίτια σε 2 σελίδες και μετά δεν επαρκεί ο αριθμός των λέξεων, οπότε το 2ο ζητούμενο το περνούν επιδερμικά σε μισή σελίδα.Η προσωπική μου άποψη είναι η εξής. Επειδή η έλλειψη αφαιρεί περισσότερους βαθμούς από την ελλιπή ανάπτυξη, συστήνω στους μαθητές προκειμένου να μην τον γράψουν καθόλου, να προτιμούν έστω και την απλή αναφορά κάποιου τομέα. Επομένως, σε 1 παράγραφο είναι προτιμότερο να συγκεντρώνουν ως πχ αίτιο τους φορείς κοινωνικοποίησης όλους, παρά να αναπτύσσουν 1 παράγραφο για την οικογένεια, 1 για το σχολείο κλπ.
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εγκυρότητα και αλήθεια σε επαγωγικό συλλογισμό, παρά μόνο σε παραγωγικό.
Προβάλλεται συχνά το επιχείρημα ότι η ηλεκτρονική συγκέντρωση και επεξεργασία πληροφοριών απειλεί το ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Το ενδεχόμενο τέτοιων καταχρήσεων διευκολύνεται αλλά δεν εξαρτάται από τις προχωρημένες ηλεκτρονικές μεθόδους. Αποδείχθηκε πολλές φορές ότι, και χωρίς αυτές, παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Συνεπώς, το κύριο θέμα είναι η διαρκώς βαθύτερη και απ' όλες τις κατευθύνσεις εδραίωση της υπεύθυνης και σταθερής λειτουργίας της δημοκρατίας.Ιω. ΠεσμαζόγλουΔομή παραγράφου: Θεματική: Προβάλλεται ... ελευθερίες. Σχόλια: Το ενδεχόμενο ... ελευθερίες. Κατακλείδα: Συνεπώς ... δημοκρατίας. Αποδεκτική μέθοδος: Επίκληση στη λογική. Μέσα πειθούς: Επιχείρημα. Αρχικά, θα ήθελα να ρωτήσω αν συμφωνείτε και, εν συνεχεία, σε ερώτημα αν είναι πειστικός ο ισχυρισμός, ποια η γνώμη σας;;
Παράθεση από: moagniko στις Νοεμβρίου 06, 2012, 05:50:20 pmΕυχαριστώ πολύ. Και αναφορικά με την πειστικότητα του ισχυρισμού;Φαίνεται αληθής. Για την εγκυρότητα δεν είμαι σίγουρη. Γενικά, πάντως δεν μου φαίνεται 100% πειστικός, καθώς δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Ούτε εμένα μου μοιάζει 100% πειστικός. Όχι όμως λόγω εγκυρότητας και αλήθειας (αυτά υπάρχουν: και λογικά προχωράει από τις προκείμενες στο εξαγόμενο συμπέρασμα και οι προκείμενες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα). Πρόκειται για επαγωγικό συλλογισμό ( οπότε για την αξιολόγησή του θα χρειαστείς το πινακάκι σελ. 18;, 19 του βιβλίου) οργανωμένο με αίτιο αποτέλεσμα.Έχει στοιχεία αναγκαία αλλά μη επαρκή (δεν είναι για παράδειγμα μόνο ζήτημα δημοκρατίας, είναι και ζήτημα παιδείας).Αναφορικά με το ότι δεν χρησιμοποιεί συγκεκριμένα στοιχεία δεν με πείθει ότι αυτό καθιστά το συλλογισμό αστήρικτο, γιατί τα παραδείγματα της καθημερινότητας δεν είναι ανάγκη να απαριθμηστούν, για να με πείσουν.Αρκεί να τα σκεφτώ.
Παράθεση από: moagniko στις Νοεμβρίου 05, 2012, 08:49:11 pmΠροβάλλεται συχνά το επιχείρημα ότι η ηλεκτρονική συγκέντρωση και επεξεργασία πληροφοριών απειλεί το ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Το ενδεχόμενο τέτοιων καταχρήσεων διευκολύνεται αλλά δεν εξαρτάται από τις προχωρημένες ηλεκτρονικές μεθόδους. Αποδείχθηκε πολλές φορές ότι, και χωρίς αυτές, παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Συνεπώς, το κύριο θέμα είναι η διαρκώς βαθύτερη και απ' όλες τις κατευθύνσεις εδραίωση της υπεύθυνης και σταθερής λειτουργίας της δημοκρατίας.Ιω. ΠεσμαζόγλουΔομή παραγράφου: Θεματική: Προβάλλεται ... ελευθερίες. Σχόλια: Το ενδεχόμενο ... ελευθερίες. Κατακλείδα: Συνεπώς ... δημοκρατίας. Αποδεκτική μέθοδος: Επίκληση στη λογική. Μέσα πειθούς: Επιχείρημα. Αρχικά, θα ήθελα να ρωτήσω αν συμφωνείτε και, εν συνεχεία, σε ερώτημα αν είναι πειστικός ο ισχυρισμός, ποια η γνώμη σας;;Πού μπορούμε να δούμε ολόκληρο το κείμενο ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη;