0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: karxarias29 στις Νοεμβρίου 07, 2012, 08:58:15 amΔεν μπορούμε να μιλήσουμε για εγκυρότητα και αλήθεια σε επαγωγικό συλλογισμό, παρά μόνο σε παραγωγικό.Γιατί όχι;! Για δες εδώ:http://ekthesilikeiou.blogspot.gr/2010/09/blog-post.html
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εγκυρότητα και αλήθεια σε επαγωγικό συλλογισμό, παρά μόνο σε παραγωγικό.
Καλημέρα! Ξέρω ότι έχω κουράσει με το ίδιο παράδειγμα κάθε φορά, αλλά σπάω το κεφάλι μου.Προβάλλεται συχνά το επιχείρημα ότι η ηλεκτρονική συγκέντρωση και επεξεργασία πληροφοριών απειλεί το ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Το ενδεχόμενο τέτοιων καταχρήσεων διευκολύνεται αλλά δεν εξαρτάται από τις προχωρημένες ηλεκτρονικές μεθόδους. Αποδείχθηκε πολλές φορές ότι, και χωρίς αυτές, παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Συνεπώς, το κύριο θέμα είναι η διαρκώς βαθύτερη και απ' όλες τις κατευθύνσεις εδραίωση της υπεύθυνης και σταθερής λειτουργίας της δημοκρατίας.Ο ισχυρισμός είναι ή όχι πειστικός; :Διάβασα την άποψη -κι ευχαριστώ πολύ- ότι οι αιτίες που απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι επαρκείς, άρα αυτό δεν τον καθιστά και τόσο πειστικό. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη άποψη επί του θέματος;
Παράθεση από: moagniko στις Νοεμβρίου 08, 2012, 10:05:24 amΚαλημέρα! Ξέρω ότι έχω κουράσει με το ίδιο παράδειγμα κάθε φορά, αλλά σπάω το κεφάλι μου.Προβάλλεται συχνά το επιχείρημα ότι η ηλεκτρονική συγκέντρωση και επεξεργασία πληροφοριών απειλεί το ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Το ενδεχόμενο τέτοιων καταχρήσεων διευκολύνεται αλλά δεν εξαρτάται από τις προχωρημένες ηλεκτρονικές μεθόδους. Αποδείχθηκε πολλές φορές ότι, και χωρίς αυτές, παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Συνεπώς, το κύριο θέμα είναι η διαρκώς βαθύτερη και απ' όλες τις κατευθύνσεις εδραίωση της υπεύθυνης και σταθερής λειτουργίας της δημοκρατίας.Ο ισχυρισμός είναι ή όχι πειστικός; :Διάβασα την άποψη -κι ευχαριστώ πολύ- ότι οι αιτίες που απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι επαρκείς, άρα αυτό δεν τον καθιστά και τόσο πειστικό. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη άποψη επί του θέματος;Η επαγωγική ισχύς ενός (επαγωγικού) επιχειρήματος, σε αντίθεση με την ορθότητα του παραγωγικού επιχειρήματος, είναι σχετικό και όχι απόλυτο μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι μερικά επαγωγικά επιχειρήματα είναι ισχυρότερα από άλλα. Εδώ, το συμπέρασμα "το κύριο θέμα είναι η διαρκώς βαθύτερη και απ' όλες τις κατευθύνσεις εδραίωση της υπεύθυνης και σταθερής λειτουργίας της δημοκρατίας" μου φαίνεται αρκετά πιθανό, γιατί, πράγματι, μόνο τότε θα σταματήσουν να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες. Κατάφερε, λοιπόν, να ανατρέψει το επιχείρημα ότι ο βασικός "εχθρός" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι "η ηλεκτρονική συγκέντρωση και επεξεργασία πληροφοριών", αφού και χωρίς αυτές η παραβίαση υφίσταται. Πιστεύω ότι το επιχείρημα έχει πειστική αξία. Εχω επηρεαστεί και από το βοήθημά μου που λέει σχετικά με τους επαγωγικούς συλλογισμούς ότι "όσο πιο πιθανό είναι ένα συμπέρασμα, τόσο πιο ισχυρό είναι το επιχείρημα".Επειδή ασχολούμαι με αυτό το μάθημα πρώτη φορά καλό είναι να περιμένεις τις απόψεις εμπειρότερων συναδέλφων.
Θεωρία σελ 16 και ασκήσεις σελ 17 αφορούν αξιολόγηση παραγωγικών συλλογισμών. Θεωρία και άσκηση σελ 18-19 αφορούν αξιολόγηση επαγωγικών συλλογισμών. Επομένως, τα διαχωρίζει το ίδιο το βιβλίο.
Καλημέρα! Ξέρω ότι έχω κουράσει με το ίδιο παράδειγμα κάθε φορά, αλλά σπάω το κεφάλι μου.Προβάλλεται συχνά το επιχείρημα ότι η ηλεκτρονική συγκέντρωση και επεξεργασία πληροφοριών απειλεί το ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες. Το ενδεχόμενο τέτοιων καταχρήσεων διευκολύνεται αλλά δεν εξαρτάται από τις προχωρημένες ηλεκτρονικές μεθόδους. Αποδείχθηκε πολλές φορές ότι, και χωρίς αυτές, παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Συνεπώς, το κύριο θέμα είναι η διαρκώς βαθύτερη και απ' όλες τις κατευθύνσεις εδραίωση της υπεύθυνης και σταθερής λειτουργίας της δημοκρατίας.Ο ισχυρισμός είναι ή όχι πειστικός; Διάβασα την άποψη -κι ευχαριστώ πολύ- ότι οι αιτίες που απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι επαρκείς, άρα αυτό δεν τον καθιστά και τόσο πειστικό. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη άποψη επί του θέματος;
Να ζητήσω τη συνδρομή σας κι εγώ: όταν οι μαθητές καλούνται να συντάξουν περίληψη ενός κειμένου το περιεχόμενο του οποίου καλούνται να μεταφέρουν π.χ. στους συμμαθητές τους (τους ζητείται να την εντάξουν στο κατάλληλο επικοινωνιακό πλαίσιο), πρέπει να γράψουν προσφώνηση; Π.χ. "Αγαπητοί συμμαθητές, σε άρθρο που διάβασα πρόσφατα..." ;;; Τι προτείνετε;;;