0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: gringa στις Ιουνίου 06, 2013, 12:40:30 pmΜε δεδομένο ότι η κάθε παράγραφος είναι 80-100 λέξεις, δεν θα ξεφύγει κατά πολύ από το όριο των λέξεων;Τα άρθρα δεν τα μετράμε στον αριθμό των λέξεων. Οι καθαρές λέξεις μας ενδιαφέρουν. Και φυσικά αν μια έκθεση βγει 650 ή 700 λέξεις, δεν αποτελεί κριτήριο αρνητικής βαθμολόγησης.
Με δεδομένο ότι η κάθε παράγραφος είναι 80-100 λέξεις, δεν θα ξεφύγει κατά πολύ από το όριο των λέξεων;
Νομίζω πως είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να χρησιμοποιούν μία ιδέα σε κάθε παράγραφο. Είναι μία ιδέα που απαιτεί συγκεκριμένη αιτιολόγηση. Όσες φορές έχω δει έκθεση με παραπάνω από 2 ιδέες μέσα σε παράγραφο έχει γίνει ένας αχταρμάς, οπού δε στηρίζεται επαρκώς καμία από τις δύο ιδέες..
Αν αναπτύξει μια ολοκληρωμένη παράγραφο με επιχειρήματα που να στηρίζουν επαρκώς την ιδέα θεωρώ πως είναι αρκετό, αφού τα ζητούμενα είναι δύο. Μπορεί να γράψει και τρεις παραγράφους για το πρώτο και δύο για το δεύτερο χωρίς να χρησιμοποιήσει μεταβατική παράγραφο, αλλά σε σύνολο δε μπορεί να έχει πανω από 5-6 παραγράφους στο κυρίως θέμα γιατί μετά θα ξεφύγει πολύ στις λέξεις..
H λογική αλληλουχία, η πορεια του συλλογισμού, η ορθοτητα των προκειμενων κλπ ειναι τα πλεον σημαντικά.
Παράθεση από: monogramma στις Ιουνίου 07, 2013, 03:26:02 pmΑν αναπτύξει μια ολοκληρωμένη παράγραφο με επιχειρήματα που να στηρίζουν επαρκώς την ιδέα θεωρώ πως είναι αρκετό, αφού τα ζητούμενα είναι δύο. Μπορεί να γράψει και τρεις παραγράφους για το πρώτο και δύο για το δεύτερο χωρίς να χρησιμοποιήσει μεταβατική παράγραφο, αλλά σε σύνολο δε μπορεί να έχει πανω από 5-6 παραγράφους στο κυρίως θέμα γιατί μετά θα ξεφύγει πολύ στις λέξεις..αρα λες οτι γινεται σε μια παραγραφο 2-3 επχειρηματα να συνυπαρχουν και σε μια αλλη μονο ενα;
Παράθεση από: MARKOS στις Ιουνίου 06, 2013, 02:59:58 pmH λογική αλληλουχία, η πορεια του συλλογισμού, η ορθοτητα των προκειμενων κλπ ειναι τα πλεον σημαντικά.Αυτό είναι το Α και το Ω για τις σωστές παραγράφους.Από εκεί και έπειτα: αν συγκεντρώνεις μικρό αριθμό επιχειρημάτων για κάποιο ερώτημα ή αν θες να εμβαθύνεις σε μια ιδέα, μπορείς να συνθέσεις μία παράγραφο στην οποία θα εκθέτεις ένα μόνο επιχείρημα για την αρχική σου θέση. Έτσι, φωτίζεις περισσότερο τις διαστάσεις και το ρόλο του σε σχέση με το ερώτημα (προσοχή μην απεραντολογείς ή φλυαρείς προκειμένου να γεμίσεις τις γραμμές, πράγμα που κάνουν πολλοί, γιατί η εικονά είναι απογοητευτική).Αν, όμως, έχεις συγκεντρώσει μεγαλύτερο αριθμό επιχειρημάτων και θες να τα παρουσιάσεις μπορείς να τα ομαδοποιήσεις, καταγράφοντας στην ίδια παράγραφο δύο επιχειρήματα που θα αποδεικνύουν την αρχική σου θέση. Σ' αυτή την περίπτωση, το γραπτό υπερέχει ως προς την πληρότητα του περιεχομένου, αφού καλύπτει το θέμα από πολλές οπτικές γωνίες (προσοχή στην υπερβολή:μην αναφέρεις απλά το ένα επιχείρημα δίπλα στο άλλο προκειμένου να δείξεις ότι ξέρεις πολλά, γιατί το γραπτό θα μοιάζει με κατάλογο εστιατορίου).
Εξαρτάται από τη θέση που επιδιώκεις να αποδείξεις, τη συνδυαστική σκέψη σου, την αλληλουχία των νοημάτων, το συλλογισμό που επιλέγει ν' ακολουθήσει, τη γνώση των τρόπων ανάπτυξης παραγράφων κ.α. Εάν ο μαθητής μπορεί να ομαδοποιήσει επιχειρήματα και να τα αποδείξει στη μία παράγραφο μπορεί να το κάνει και στην άλλη. Αλλιώς δεν μπορεί να το κάνει καθόλου.