*

Αποστολέας Θέμα: Το lobby των φιλολόγων κτύπησε στο ΕΑΠ  (Αναγνώστηκε 117460 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος semeli ΠΕ02

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
Απ: Το lobby των φιλολόγων κτύπησε στο ΕΑΠ
« Απάντηση #126 στις: Ιουλίου 22, 2009, 08:03:39 pm »

[/quote]
 [ΠΕ02 είναι απόφοιτοι της φιλοσοφικής. Δε θα έπρεπε να εντάσσεται το ιστορικό-αρχαιολογικό στους ΠΕ02; Για όνομα του θεού! Πληροφοριακά πάντα, το 1/3 των μαθημάτων που διδασκόμαστε είναι φιλολογικά (λατινικά, αρχαία, φιλοσοφία κτλ.). Πάντα πληροφοριακά, το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στον ΑΣΕΠ το έχουν οι απόφοιτοι του ιστορικού-αρχαιολογικού. Τέλος, στα σχολεία διδάσκεται και ιστορία, μην το ξεχνάμε. Μήπως πρέπει να μας αφαιρεθεί και το δικαίωμα να κάνουμε ιστορία; Προφανώς, θα εννοείς ότι δεν πρέπει να μας αποκαλούν φιλολόγους. Μα ούτε και εμείς θέλουμε, γιατί απλά δεν είμαστε. ]
[/quote]

LK, με κάλυψες απόλυτα... :)

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:00:28 »

Αποσυνδεδεμένος AntreaEirini

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #127 στις: Ιουλίου 22, 2009, 08:42:31 pm »

Γενικά, πιστευω πως το κάθε τμήμα θα πρέπει να κρίνεται με εξατομικευμένο τρόπο. Για ιστορικο- αρχαιολογικό που αναφέρεις η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να εντάσσεται τουλάχιστον στην ΠΕ02. Δεν το λέω αυτό για να μειώσω την αξία του απλώς πιστεύω ότι είναι άλλος ο χαρακτήρας του.

ΠΕ02 είναι απόφοιτοι της φιλοσοφικής. Δε θα έπρεπε να εντάσσεται το ιστορικό-αρχαιολογικό στους ΠΕ02; Για όνομα του θεού! Πληροφοριακά πάντα, το 1/3 των μαθημάτων που διδασκόμαστε είναι φιλολογικά (λατινικά, αρχαία, φιλοσοφία κτλ.). Πάντα πληροφοριακά, το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στον ΑΣΕΠ το έχουν οι απόφοιτοι του ιστορικού-αρχαιολογικού. Τέλος, στα σχολεία διδάσκεται και ιστορία, μην το ξεχνάμε. Μήπως πρέπει να μας αφαιρεθεί και το δικαίωμα να κάνουμε ιστορία; Προφανώς, θα εννοείς ότι δεν πρέπει να μας αποκαλούν φιλολόγους. Μα ούτε και εμείς θέλουμε, γιατί απλά δεν είμαστε.

Αν αρχίσουμε να μπαίνουμε στη διδικασία μόνοι μας να διαχωριζόμαστε και να περιχαρακωνόμαστε το χάσαμε το παιχνίδι! Εξετάστηκες, πέτυχες και διορίστηκες ως φιλόλογος. Τι εννοείς ότι δε θέλεις να σε αποκαλούν φιλόλογο και ότι δεν είσαι; Στο σχολείο ποια μαθήματα θέλεις να διδάσκεις, μόνο της ιστορίας;

Και επίτρεψε μου να διαφωνήσω για τα στατιστικά. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιο τμήμα έχουν τελειώσει όλοι οι επιτυχόντες και οι διοριστέοι. Όλοι ισχυρίζονται ότι η δική τους υπό-κατηγορία ΠΕ02 υπερέχει των άλλων. Σε μια ψηφοφρία που είχε γίνει μετά τον προηγούμενο ΑΣΕΠ μέσα στο φόρουμ είχαν βγει περισσότεροι οι ΠΕ 02.02 φιλολογίας. Όχι ότι έχει κάποια σημασία, αλλά και η δήλωση ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στον ΑΣΕΠ το έχουν οι απόφοιτοι του ιστορικού-αρχαιολογικού το μόνο που αποτελεί είναι μια άλλη όψη του ισχυρισμού των αποφοίτων της φιλολογίας ότι είναι οι γνήσιοι φιλόλογοι! Μόνο διαχωρισμό προκαλεί! Άσε που σε κάθε διαγωνισμό τα ποσοστά μπορεί να είναι καθαρά θέμα τύχης!

Αποσυνδεδεμένος LK

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 02 και ΠΕ80
    • Προφίλ
« Απάντηση #128 στις: Ιουλίου 22, 2009, 09:02:18 pm »
Δεν κάνω κανένα διαχωρισμό. Όλα τα τμήματα της φιλοσοφικής είναι ισότιμα και έχουν λόγο ύπαρξης στα σχολεία.  Φιλόλογος όμως δεν είμαι. Το θεωρώ άδικο να οικειοποιηθώ κάτι που δεν μου ανήκει. Είμαι απόφοιτος της φιλοσοφικής, που τέλειωσε το ιστορικό-αρχαιολογικό. Αυτό με το ποσοστό επιτυχίας στον ΑΣΕΠ λέγεται στη φιλοσοφική από τους καθηγητές. Προφανώς, αν ισχύει, οφείλεται στη δυσκολία της ιστορίας.Όσον αφορά στο κατά πόσο ο ΑΣΕΠ είναι θέμα τύχης, από την πρώτη στιγμή είπα στο φόρουμ ότι θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έπεσα σε καλούς διορθωτές. Λύθηκε, λοιπόν, η παρεξήγηση;

Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε
                                                           Μ. Μπρεχτ

Αποσυνδεδεμένος AntreaEirini

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #129 στις: Ιουλίου 22, 2009, 09:18:51 pm »
Δεν κάνω κανένα διαχωρισμό. Όλα τα τμήματα της φιλοσοφικής είναι ισότιμα και έχουν λόγο ύπαρξης στα σχολεία.  Φιλόλογος όμως δεν είμαι. Το θεωρώ άδικο να οικειοποιηθώ κάτι που δεν μου ανήκει. Είμαι απόφοιτος της φιλοσοφικής, που τέλειωσε το ιστορικό-αρχαιολογικό. Αυτό με το ποσοστό επιτυχίας στον ΑΣΕΠ λέγεται στη φιλοσοφική από τους καθηγητές. Προφανώς, αν ισχύει, οφείλεται στη δυσκολία της ιστορίας.Όσον αφορά στο κατά πόσο ο ΑΣΕΠ είναι θέμα τύχης, από την πρώτη στιγμή είπα στο φόρουμ ότι θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έπεσα σε καλούς διορθωτές. Λύθηκε, λοιπόν, η παρεξήγηση;

Καμία παρεξήγηση εξ αρχής!
Η ιστορία, όπως και όλα τα αντικείμενα κατά την άποψή μου κατακτούνται με το διάβασμα. Δεν εννούσα ότι το να διοριστεί κάποιος είναι θέμα τύχης, αν και σε κάποιο βαθμό ισχύει εξαιτίας συνάρτησης πολλών ασταθμητων παραγόντων. Εννοούσα ότι τα ποσοστά των διάφορων τμημάτων μπορεί σε κάθε διαγωνισμό να διαφέρουν, αυτό είναι καθαρά θέμα τύχης. Και αυτό μου δείχνει ότι όλοι μας μπορούμε να κατακτήσουμε όλα τα αντικείμενα, με βασική προϋπόθεση το διάβασμα!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 22, 2009, 09:24:30 pm από AntreaEirini »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:00:28 »

Αποσυνδεδεμένος unsettled

• Νέο μέλος
  • *
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #130 στις: Ιουλίου 22, 2009, 11:15:07 pm »
fair play,
για να μιλήσουμε δίκαια και ειλικρινά:
τα εργασιακά δικαιώματα ενός φιλόλογου του δίνουν το δικαίωμα να διδάξει στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι δίκαιο να αποκτάει κάποιος τα εργασιακά δικαιώματα του φιλόλογου χωρίς να έχει διδαχθεί αρχαία ελληνικά, λατινικά και παιδαγωγικά;
Η επιλογή των φοιτητών του ΕΑΠ γίνεται με κλήρωση, και επειδή η αξιοκρατία και η διαφάνεια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ελληνικής Δημοκρατίας  ::) 8), δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουν πάρει θέσεις άτομα με μέσον. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ίδια άτομα θα έπαιρναν με μέσον ώρες διαδασκαλίας ΠΔΣ αν ονομάζονταν φιλόλογοι, μαζεύοντας μόρια.
Μπορεί βέβαια η επιλογή να γίνεται με κλήρωση και όχι με πανελλαδικές εξετάσεις (αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του θεσμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου), η ολοκλήρωση όμως των σπουδών απαιτεί τη συγγραφή πολλών και απαιτητικών εργασιών...
Και εδώ ερχόμαστε σε ένα θέμα ταμπού...
Οι φοιτητές που γράφουν μόνοι τους τις εργασίες τους δουλεύοντας ίσως παράλληλα είναι άξιοι μέγιστου σεβασμού και δεν αναφέρομαι σε αυτούς. Όμως...
Στην Ελλάδα λειτουργούν πολλές εταιρίες που προσφέρουν "υποστήριξη σε φοιτητές", οι οποίες προσλαμβάνουν φιλόλογους για να γράφουν τις εργασίες των φοιτητών του ΕΑΠ. Οι εταιρίες μάλιστα είναι πλήρως οργανωμένες με βιβλιογραφία και οδηγίες συγγραφής εργασιών για εγγυημένα αποτελέσματα. Λόγω της ανεργίας στον κλάδο των φιλολόγων, πολλοί είναι οι συνάδελφοι που απασχολούναται σε αυτές τις εταιρίες, δουλεύοντας χωρίς ασφάλιση και με πολύ λίγα χρήματα για την κάθε εργασία. Η μικρή αμοιβή αντισταθμίζεται βέβαια από τον μεγάλο όγκο των πελατών, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για έτοιμες εργασίες. Υπάρχει μάλιστα και εξειδίκευση, έτσι κάποιος αναλαμβάνει τις εργασίες φιλοσοφίας, άλλος τις εργασίες λογοτεχνίας και πάει λέγοντας.
Όποιος θέλει μπορεί να κάνει μία έρευνα στο google και να βρει τέτοιες εταιρίες. Δεν είναι κάτι το μυστικό ή το κρυφό καθώς οι ίδιες διαφημίζονται και οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει χρήση των "υπηρεσιών" που προσφέρουν.
Έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων ευρώ γύρω από το ΕΑΠ, και πριν κάποιος μιλήσει για αδικία στο ότι δεν κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του "Ελληνικού Πολιτισμού", πρέπει να λάβει υπόψη του το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, τη διαδικασία επιλογής των φοιτητών και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάθε ένας από αυτούς πήρε το πτυχίο του. Μέχρι τώρα καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πτυχιούχοι του τμήματος είναι φιλόλογοι.
'Οσοι δεν έβαλαν μέσον και δεν έκαναν χρήση υπηρεσιών "υποστήριξης σε φοιτητές" είναι γνώστες πολλών πτυχών του Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ οι υπόλοιποι είναι απλώς απατεώνες.

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #131 στις: Ιουλίου 22, 2009, 11:31:45 pm »
Δεν κάνω κανένα διαχωρισμό. Όλα τα τμήματα της φιλοσοφικής είναι ισότιμα και έχουν λόγο ύπαρξης στα σχολεία.  Φιλόλογος όμως δεν είμαι. Το θεωρώ άδικο να οικειοποιηθώ κάτι που δεν μου ανήκει. Είμαι απόφοιτος της φιλοσοφικής, που τέλειωσε το ιστορικό-αρχαιολογικό. Αυτό με το ποσοστό επιτυχίας στον ΑΣΕΠ λέγεται στη φιλοσοφική από τους καθηγητές. Προφανώς, αν ισχύει, οφείλεται στη δυσκολία της ιστορίας.Όσον αφορά στο κατά πόσο ο ΑΣΕΠ είναι θέμα τύχης, από την πρώτη στιγμή είπα στο φόρουμ ότι θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έπεσα σε καλούς διορθωτές. Λύθηκε, λοιπόν, η παρεξήγηση;

Καμία παρεξήγηση εξ αρχής!
Η ιστορία, όπως και όλα τα αντικείμενα κατά την άποψή μου κατακτούνται με το διάβασμα. Δεν εννούσα ότι το να διοριστεί κάποιος είναι θέμα τύχης, αν και σε κάποιο βαθμό ισχύει εξαιτίας συνάρτησης πολλών ασταθμητων παραγόντων. Εννοούσα ότι τα ποσοστά των διάφορων τμημάτων μπορεί σε κάθε διαγωνισμό να διαφέρουν, αυτό είναι καθαρά θέμα τύχης. Και αυτό μου δείχνει ότι όλοι μας μπορούμε να κατακτήσουμε όλα τα αντικείμενα, με βασική προϋπόθεση το διάβασμα!

Διαφωνώ λίγο με τη συλλογιστική σου, AntreaEirini. Σίγουρα το διάβασμα είναι το κλειδί, αλλά χρειάζεται και μια αρχική καθοδήγηση που θα βοηθήσει να καταλάβεις τι ξέρεις, τι δεν ξέρεις και πώς θα το μάθεις. Αυτός είναι και ο ρόλος των πανεπιστημιακών σχολών, των πανεπιστημιακών καθηγητών, των εργασιών κλπ. Διαφορετικά θα έπαιρναν όλοι τα βιβλία σπίτι τους και θα γίνονταν πανεπιστήμονες.

......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος LIONKING

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #132 στις: Ιουλίου 23, 2009, 08:01:10 am »

Ως προς τη λογοτεχνία, το ίδιο ακριβώς γνωστικό αντικείμενο σε ύλη και περιεχόμενο έχεις διδαχθεί εσύ όπως και ένας απόφοιτος του ΕΑΠ , από τον ίδιο πανεπιστημιακό καθηγητή με εσένα, αλλά με τη διαφορά πως αυτός έχει εκπονήσει και 4 γραπτές εργασίες υπό την επίβλεψή του και έχει παρακολουθήσει και ευρωπαϊκή λογοτεχνία,  άρα διαθέτει σφαιρικότερη γνώσει του αντικειμένου. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα μπορούσε να διδάξει επαρκώς; Γιατί αμφιβάλεις ή αμφισβητείς ότι και κάποιοι άλλοι διαθέτουν επάρκεια εκτός από εσάς; Μήπως υπάρχει προκατάληψη; Γιατί αυτό διακρίνω. Στο ΕΑΠ, ξέρεις, ο καθηγητής δεν κάθεται σαν τον παραμυθά να τους διαβάζει και αυτοί να ροχαλίζουν....

Ο καλύτερος τρόπος για να πείσεις για την άποψή σου είναι να επιτεθείς στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς κόπιασε για να μπεί, και από το οποίο κόπιασε για να βγει. Και το οποίο δεν έχει ως κριτήριο εισαγωγής την κλήρωση, την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό και το μέσον.
Σε ό,τι αφορά τις εργασίες την καλύτερη απάντηση την έχεις ήδη πάρει από άλλο συνάδερφο, μερικές σελίδες πριν!
Έχεις μπει σε αμφιθέατρο για να δεις τι γίνεται ή έχεις μείνει στις κακές εμπειρίες που είχες στο λύκειο; Ξέρεις ποια δουλειά γίνεται ή αρέσκεσαι στο να υποτιμάς τη δουλειά του δημόσιου πανεπιστημίου για να νιώθεις καλύτερα για ό,τι έκανες εσύ; Επιπλέον ξέρεις ποια είναι τα προγράμματα σπουδών και μιλάς για "σφαιρικότητα";
Τον ισχυρισμό ότι ο απόφοιτος του Ελληνικού Πολιτισμού γνωρίζει καλύτερα από λογοτεχνία ή ακόμη οτι κάνει τα ίδια μαθήματα τον αφήνω ασχολίαστο... Αν μη τι άλλο υπάρχουν τα στοιχεία στο διαδίκτυο και ο καθένας μπορεί να κάνει τις διαπιστώσεις του!
Στο θέμα της προκτάληψης, όχι δεν την είχα εναντίον κανενός, μου τη δημιούργησες εσύ με την επίθεση που έκανες σε όλους τους υπόλοιπους.

Προφανώς εσύ πιστεύεις ότι αντικείμενα τα οποία υποτίθεται ότι "αλληλοκαλύπτονται" μπορούν να διδαχτούν και από τους δύο. Εγώ όχι, και υποθέτω ότι δεν είμαι η μόνη. Η λογοτεχνία διδάσκεται από καθηγητή φιλόλογο, όχι απ'  όποιον έχει κάνει μαθήματα λογοτεχνίας.

Καλά συγγνώμη, ο Καθήγητης πώς προέκυψε, από παρθενογένεση?
Δεν παρακολούθησε μαθήματα λογοτεχνίας, φιλοσοφίας κλπ?

Εκτός αν υποστηρίζεις ότι στα σχολεία θα πρέπει να προσλαμβάνονται μόνο κάτοχοι διδακτορικού (αν αυτούς θεωρείς ως "καθηγητές" με την πλήρη έννοια του όρου).

Καλά είναι να προσέχουμε τι λέμε για να μη βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας γιατί μας διαβάζει και κόσμος.

Εγώ που έχω τελειώσει ένα οποιδήποτε τμήμα φιλοσοφικής (καθηγητικής) σχολής είμαι καθηγήτρια και έχω διδακτική επάρκεια. Τι ακριβώς δεν είναι κατανοητό;  ???

Αγαπητή φίλη,
ως απόφοιτος του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του ΕΑΠ θα ήθελα να σε ενημερώσω πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι στα 18 τους  έδωσαν Πανελλαδικές εξετάσεις για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Λόγοι οικονομικοί τους εμπόδισαν να παρακολουθήσουν μαθήματα φροντηστηρίου ή αντίστοιχα οικογενειακές αντιξοότητες, να διεκπεραιώσουν τις σπουδές τους σε επαρχιακή πόλη. Έτσι, δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, παρά τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλαν. Θα σου θυμήσω πως πριν 20 χρόνια οι φιλοσοφικές σχολές δεν είχαν τις βάσεις που έχουν σήμερα, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός. Προσωπικά, έδινα Πανελλαδικές επί τρία συνεχή χρόνια με στόχο τη Φιλοσοφική Αθηνών και με απολυτήριο Άριστα, χωρίς αποτέλεσμα όμως, καθώς δεν μπορούσα να ξενιτευτώ σε άλλη πόλη. Πολύ αργότερα, μου δόθηκε η δυνατότητα να σπουδάσω στο ΕΑΠ. Το ότι κληρώθηκα ωστόσο, δεν συνιστά για μένα τύχη, αλλά μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μου.  Δεν σημαίνει δηλαδή πως αυτοί που κληρώνονται, ντε και καλά, υπήρξαν ρέμπελοι στην προηγούμενη ζωή τους. Το αντίθετο μάλιστα! Κόπιασαν κι αυτοί, όπως εσείς, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, εφόσον δεν πρόκειτο για 18άρηδες εφήβους αλλά 35άρηδες οικογενειάρχες και εργαζόμενους. Η διαδικασία δε περάτωσης των σπουδών εντός του Πανεπιστημίου απαιτεί τεράστιες και επίπονες προσπάθειες. Αυτός που κατορθώνει να φτάσει στο τέρμα, δεν τερματίζει αβασάνιστα, επειδή εισήλθε με κλήρωση  ή με μέσον, όπως ισχυρίζεσαι. Τα ρουσφέτια θα τα  βρεις στους κόλπους των δημοσίων πανεπιστημίων που για να γίνει κανείς δεκτός σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα πρέπει να έχει τον πανεπιστημιακό μπάρμπα! Θα επισημάνω επίσης, πως το γεγονός ότι πλήρωνα τα δίδακτρά μου μόνη μου επί 4 χρόνια με καθιστά υπερήφανη, καθώς προσωπικά ανέλαβα τα έξοδα των σπουδών μου, χωρίς να περιμένω τον μπαμπάκα μου να με συνδράμει. Το ότι θίγεις το θέμα των διδάκτρων ως μέσο απόκτησης του πτυχίου είναι τουλάχιστον προσβλητικό...Καταβάλαμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια πληρώνοντας αναγκαστικά, χωρίς  να απολαμβάνουμε το ευεργέτημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας όπως εσείς, καθώς δεν μπορούσαμε να πράξουμε αλλιώς. Ε μην κατηγορούμαστε λοιπόν και για καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, για ρουσφέτια, κ.λ.π., γιατί αυτό παραπάει!  Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει...

Αποσυνδεδεμένος LIONKING

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #133 στις: Ιουλίου 23, 2009, 08:37:20 am »
fair play,
τα εργασιακά δικαιώματα ενός φιλόλογου του δίνουν το δικαίωμα να διδάξει στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι δίκαιο να αποκτάει κάποιος τα εργασιακά δικαιώματα του φιλόλογου χωρίς να έχει διδαχθεί αρχαία ελληνικά, λατινικά και παιδαγωγικά;
Η επιλογή των φοιτητών του ΕΑΠ γίνεται με κλήρωση, και επειδή η αξιοκρατία και η διαφάνεια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ελληνικής Δημοκρατίας  ::) 8), δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουν πάρει θέσεις άτομα με μέσον. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ίδια άτομα θα έπαιρναν με μέσον ώρες διαδασκαλίας ΠΔΣ αν ονομάζονταν φιλόλογοι, μαζεύοντας μόρια.
Μπορεί βέβαια η επιλογή να γίνεται με κλήρωση και όχι με πανελλαδικές εξετάσεις (αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του θεσμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου), η ολοκλήρωση όμως των σπουδών απαιτεί τη συγγραφή πολλών και απαιτητικών εργασιών...
Οι φοιτητές που γράφουν μόνοι τους τις εργασίες τους δουλεύοντας ίσως παράλληλα είναι άξιοι μέγιστου σεβασμού και δεν αναφέρομαι σε αυτούς. Όμως...
Στην Ελλάδα λειτουργούν πολλές εταιρίες που προσφέρουν "υποστήριξη σε φοιτητές", οι οποίες προσλαμβάνουν φιλόλογους για να γράφουν τις εργασίες των φοιτητών του ΕΑΠ. Οι εταιρίες μάλιστα είναι πλήρως οργανωμένες με βιβλιογραφία και οδηγίες συγγραφής εργασιών για εγγυημένα αποτελέσματα. Λόγω της ανεργίας στον κλάδο των φιλολόγων, πολλοί είναι οι συνάδελφοι που απασχολούναται σε αυτές τις εταιρίες, δουλεύοντας χωρίς ασφάλιση και με πολύ λίγα χρήματα για την κάθε εργασία. Η μικρή αμοιβή αντισταθμίζεται βέβαια από τον μεγάλο όγκο των πελατών, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει για έτοιμες εργασίες. Υπάρχει μάλιστα και εξειδίκευση, έτσι κάποιος αναλαμβάνει τις εργασίες φιλοσοφίας, άλλος τις εργασίες λογοτεχνίας και πάει λέγοντας.
Όποιος θέλει μπορεί να κάνει μία έρευνα στο google και να βρει τέτοιες εταιρίες. Δεν είναι κάτι το μυστικό ή το κρυφό καθώς οι ίδιες διαφημίζονται και οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει χρήση των "υπηρεσιών" που προσφέρουν.
Έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων ευρώ γύρω από το ΕΑΠ, και πριν κάποιος μιλήσει για αδικία στο ότι δεν κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του "Ελληνικού Πολιτισμού", πρέπει να λάβει υπόψη του το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, τη διαδικασία επιλογής των φοιτητών και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάθε ένας από αυτούς πήρε το πτυχίο του. Μέχρι τώρα καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πτυχιούχοι του τμήματος είναι φιλόλογοι.
'Οσοι δεν έβαλαν μέσον και δεν έκαναν χρήση υπηρεσιών "υποστήριξης σε φοιτητές" είναι γνώστες πολλών πτυχών του Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ οι υπόλοιποι είναι απλώς απατεώνες.

Αγαπητή φίλη,
Ως προς την περίπτωση των πληρωμένων εργασιών, θα συμφωνήσω μαζί σου, καθώς αποτελεί μια μεγάλη πληγή για το ΕΑΠ. Ωστόσο η παραπαιδεία δεν νομίζω πως συνιστά μεμονωμένο φαινόμενο του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Εγώ την διακρίνω παντού, σε όλους τους χώρους της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θα ήθελα να επισημάνω βέβαια, πως αυτό δεν αποτελεί καθεστώς για τους φοιτητές του ΕΑΠ, εφόσον η πλειονότητα εκπονεί τις εργασίες ατομικά με τη συνδρομή του καθηγητή και τη βοήθεια της βιβλιογραφίας. Αυτό που πρέπει κατά τη γνώμη μου να συμπεράνει κανείς-κι αυτό το λέω γι αυτούς που θεωρούν πως αβασάνιστα κανείς διεκπεραιώνει τις σπουδές του στο ΕΑΠ, είναι πως τα θέματα του πλήθους των εργασιών που εκπονούνται είναι τόσο εξιδεικευμένα και απαιτητικά, ώστε ορισμένοι να χρειάζονται την επικουρική βοήθεια ενός φροντηστηρίου. Αν, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, οι σπουδές στο ΕΑΠ ήταν περίπατος και οι εργασίες της ξεπέτας, δεν νομίζω να δικαιολογείτο η ύπαρξη της παραπαιδείας. Ωφείλω ωστόσο να πω πως αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την ειλικρινή προσπάθεια χιλιάδων συναδέλφων που εργάστηκαν και εργάζονται εξατομικευμένα.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 23, 2009, 08:40:36 am από LIONKING »

Αποσυνδεδεμένος someone

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #134 στις: Ιουλίου 23, 2009, 08:41:03 am »
Αν μπούμε στη διαδικασία να εξετάζουμε αν οι απόφοιτοι του ΕΑΠ δικαουνται να διοριστουν με βάση τον τροπο που κάποιοι απο αυτους περνούν τις εξετάσεις, κάνουν εργασίες  και παίρνουν πτυχίο... τότε πρέπει να δούμε τι γίνεται και στις δικές μας σχολές, στα δημόσια πανεπιστήμια. Μην μου πείτε ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα!
Όλοι δεν ειχαμε συμφοιτητές που περνούσαν τις εξετάσεις με σκονακια, που έκαναν ιδιαίτερα με τον λεκτορα/τον αναπληρωτη κλπ και ειχαν εξασφαλισμενο τουλαχιστον το 5αρι στο μάθημα - και να μην συζητήσουμε για τους γνωστους συνδικαλιστές-αιώνιους φοιτητές που λογω των σχέσεων με διδάσκοντες όλων των παρατάξεων και της ανταλλαγης αλληλοεξυπηρετησεων (σε ψηφιζω στις πρυτανικες, μου δινεις συστατικη επιστολη) περνουσαν συνηθως τα παντα με καλους βαθμους?... Πολλοι απο αυτους τους άσχετους βρισκονται αυτοι τη στιγμη σε σχολεια!
Σε τι είναι καλύτερος ο αιώνιος φοιτητής του δημόσιου πανεπιστημιου που δεν παταει ποτέ στη σχολή του, απο έναν συνεπή φοιτητη του ΕΑΠ?
Μηπως τελικα ειναι άδικες για όλους αυτες οι συγκρισεις?

Αποσυνδεδεμένος fair_play

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #135 στις: Ιουλίου 23, 2009, 08:52:22 am »
Αν μπούμε στη διαδικασία να εξετάζουμε αν οι απόφοιτοι του ΕΑΠ δικαουνται να διοριστουν με βάση τον τροπο που κάποιοι απο αυτους περνούν τις εξετάσεις, κάνουν εργασίες  και παίρνουν πτυχίο... τότε πρέπει να δούμε τι γίνεται και στις δικές μας σχολές, στα δημόσια πανεπιστήμια. Μην μου πείτε ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα!
Όλοι δεν ειχαμε συμφοιτητές που περνούσαν τις εξετάσεις με σκονακια, που έκαναν ιδιαίτερα με τον λεκτορα/τον αναπληρωτη κλπ και ειχαν εξασφαλισμενο τουλαχιστον το 5αρι στο μάθημα - και να μην συζητήσουμε για τους γνωστους συνδικαλιστές-αιώνιους φοιτητές που λογω των σχέσεων με διδάσκοντες όλων των παρατάξεων και της ανταλλαγης αλληλοεξυπηρετησεων (σε ψηφιζω στις πρυτανικες, μου δινεις συστατικη επιστολη) περνουσαν συνηθως τα παντα με καλους βαθμους?... Πολλοι απο αυτους τους άσχετους βρισκονται αυτοι τη στιγμη σε σχολεια!
Σε τι είναι καλύτερος ο αιώνιος φοιτητής του δημόσιου πανεπιστημιου που δεν παταει ποτέ στη σχολή του, απο έναν συνεπή φοιτητη του ΕΑΠ?
Μηπως τελικα ειναι άδικες για όλους αυτες οι συγκρισεις?

Πέστα someone!!!!!!!!

Και διευκρινιστικά ξαναλέω: Δεν ζητάμε διορισμό από το παράθυρο.

Δ Ι Κ Α Ι Ω Μ Α συμμετοχής σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για διορισμό στην Εκπαίδευση ζητάμε.

Ξαναλέω Δ Ι Κ Α Ι Ω Μ Α.

Και όχι ως ΠΕ02 αλλά σε άλλο κλάδο για διδασκαλία των μαθημάτων που έχουν ήδη αναφερθεί.

Καλημέρα!

Αποσυνδεδεμένος LIONKING

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #136 στις: Ιουλίου 23, 2009, 09:41:59 am »
fair play,
Η επιλογή των φοιτητών του ΕΑΠ γίνεται με κλήρωση, και επειδή η αξιοκρατία και η διαφάνεια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ελληνικής Δημοκρατίας  ::) 8), δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουν πάρει θέσεις άτομα με μέσον. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ίδια άτομα θα έπαιρναν με μέσον ώρες διαδασκαλίας ΠΔΣ αν ονομάζονταν φιλόλογοι, μαζεύοντας μόρια.

Αγαπητή φίλη,
Κανένας από εμάς δεν διεκδικεί τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου των φιλολόγων, καθώς όπως σωστά επισημαίνεις, δεν έχουμε διδαχθεί αρχαία και λατινικά. Για τα παιδαγωγικά θα διαφωνήσω, εφόσον, από όσο τουλάχιστον γνωρίζω, πολλοί από τους εν ενεργεία καθηγητές, τους μεγαλύτερους σε ηλικία που δεν είναι και λίγοι, δεν διδάχθηκαν ποτέ στις σχολές τους τη διδακτική του ειδικού μαθήματος ή τα παιδαγωγικά, όπως οι μαθηματικοί, πληροφορικοί κα., αλλά παρ'όλα αυτά διδάσκουν, χωρίς κανένα απολύτως μορφωτικό υπόβαθρο παιδαγωγικών, αξιολογούμενοι αποκλειστικά από τον ΑΣΕΠ, στον οποίο νομίζω πως τα πάντα κρίνονται. Εξάλλου ο καλός δάσκαλος δεν αφορά αυτόν που ξεπέταξε τα παιδαγωγικά στο πλαίσιο του πανεπιστημίου. Αξιολογώντας σήμερα το επίπεδο τήρησης των προδιαγραφών παιδαγωγικής στα δημόσια σχολεία, φρίττω!, όπως και οι περισσότεροι που εθελοτυφλούν παριστάνοντας τους κινέζους.
Για να επανέλθω όμως, αυτό που διεκδικούν οι απόφοιτοι του ελληνικού πολιτισμού του ΕΑΠ, αφορά τη δημιουργία ειδικού κλάδου και την ένταξή τους στον ΑΣΕΠ. Δεν επιθυμούμε να ενταχθούμε στον κλάδο των φιλολόγων, καθώς προείπα δεν είμαστε γνώστες αρχαίας και λατινικής γραμματείας. Ωστόσο, το ότι δεν διδαχθήκαμε αρχαία και λατινικά, δεν συνεπάγεται πως δεν μπορούμε να διδάξουμε τα υπόλοιπα φιλολογικά μαθήματα που εκτενώς και με αξιώσεις διεκπεραιώσαμε επιτυχώς, όπως ιστορία της τέχνης, φιλοσοφία και ένα σωρό άλλα. Τώρα αν αυτό ενοχλεί κάποιους, αυτό είναι πρόβλημά τους και ας στρέψουν τα πολυβόλα προς την πολιτεία που θέσπισε μια σχολή με συναφές με αυτούς αντικείμενο σπουδών και όχι προς τους αποφοίτους, οι οποίοι ισότιμα και ισάξια πάλαιψαν για το έρημο το πτυχίο!

Συνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
« Απάντηση #137 στις: Ιουλίου 23, 2009, 10:07:42 am »
Να μπω και γω στη συζήτηση αν και άσχετη με το αντικέιμενο της φιλολογίας;
Μία ερώτηση μονο θέλω να κάνω. Ας υποθέσουμε ότι οι του ΕΑΠ έχουν δικάιωμα συμμετοχής στον ΑΣΕΠ και ότι διορίζονται για να διδάξουν φιλοσοφία και ιστορία τέχνης. Πόσες ώρες την εβδομάδα είναι αυτά τα μαθήμετα; Δεν θα πρέπει να τρέχουν σε 3 σχολέια τουλάχιστον για συμπληρώσουν ωράριο; Είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό;
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Αποσυνδεδεμένος LIONKING

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #138 στις: Ιουλίου 23, 2009, 10:32:32 am »
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο fairplay και όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που αντιλαμβάνονται την προσπάθειά μας, όσο και το δίκαιο αίτημα για την ένταξή μας, με ειδικό κλάδο, στον ΑΣΕΠ. Επισημαίνω ωστόσο, σύμφωνα με τα παραπάνω σχόλια, πως όσο και αν ορισμένοι μας αντιμετωπίζουν, όπως αναφέρθηκε, ως "νέγρους" και "σκουλήκια" των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων προς ίδιον όφελος και εξαιτίας μικρο-συντεχνιακών συμφερόντων, εμείς δεν μασάμε! Έχουμε απόλυτη επίγνωση του ποιοι είμαστε, τι μπορούμε να προσφέρουμε στην εκπαίδευση και προχωράμε δυναμικά. Καλό θα ήταν ο καθένας, πριν να προβεί σε ρατσιστικές κρίσεις και εξευτελιστικούς χαρακτηρισμούς να κάνει την αυτοκριτική του. Θα επιθυμούσαμε να βλέπαμε τον κλάδο των φιλολόγων να παρατάσσεται στο πλάι μας και όχι να στέκεται απέναντί μας. Εμείς δεν ψάχνουμε για εχθρούς αλλά για συμμάχους στο δίκαιο αίτημά μας προς τα υπουργικά συμβούλια και τα προεδρικά διατάγματα που μας εξαιρούν από τον ΑΣΕΠ, παρά τις υποσχέσεις, εθελοτυφλώντας σε αυτό που οι ίδιοι δημιούργησαν και οργάνωσαν γι αυτό τον σκοπό.

Αποσυνδεδεμένος Stavroula.V.

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #139 στις: Ιουλίου 23, 2009, 10:39:14 am »

Ο χαρακτηρισμός ' νεγροι' αναφέρθηκε απ΄τον fair play και από κανέναν άλλον.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 23, 2009, 10:42:37 am από Stavroula.V. »
Noise is relative to the silence preceding it. The more absolute the hush, the more shocking the thunderclap.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182620
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 687
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)