*

Αποστολέας Θέμα: Από το 2010 μισθοί ιδιωτικού τομέα  (Αναγνώστηκε 101748 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Mixanikos_HY

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Απ: Από το 2010 μισθοί ιδιωτικού τομέα
« Απάντηση #364 στις: Αυγούστου 14, 2009, 01:41:45 am »
Καταρχάς σε ευχαριστώ που δίνεις το έναυσμα να πάμε την κουβέντα λίγο παραπέρα. Αλλά πριν την πάμε 8α θελα να ξεκολλήσουμε λίγο με την παγιωμένη ιδεα στον κόσμο των ιδεαλιστών-αντικονφορμιστών ότι όποιος μας λέει την αλήθεια με αριθμούς ή όποιος  περιγράφει την πραγματικότητα με ρεαλισμό είναι τεχνοκράτης ενώ όποιος κάνει παρομοιώσεις περί την έλευση ή μη των  βαρβάρων και τί θα κανουμε τώρα χωρίς αυτούς είναι καβαφικός ποιητικός  ή σοσιαλιστής...Απλά εγώ επειδή τυχαίνει να έχω την εκπαίδευση του μηχανικού και να έχω διαβάσει πολλή Ιστορία Κοινωνιολογία και Πολιτικη Οικονομία  ίσως να σκέφτομαι πιο πρακτικά και πολύπλοκα από κάποιον άλλον..αυτό δε σημαίνει ότι εγώ είμαι ο τεχνοκράτης και εσείς οι ιδεαλιστες μιας άλλης κοινωνίας..αμφότεροι στο ίδιο καζάνι βράζουμε..απλά εγώ ίσως να μην μπορώ να τρέφω τις αυταπάτες σας..ή να μην είμαι όσο επαναστάτης είναι η κυρία με το V στο προφίλ της.
Παράθεση
θα περασουμε και στην αλλαγη του κοσμου..και σου ξαναλεω, εκτος απο την αναλυση που εκανες,εσυ τι προτεινεις
Καταρχάς αυτό που όλοι νομίζω ότι καταλαβαίνουμε είναι ότι ο κόσμος αλλάζει και μάλιστα ραγδαία.Και για όσους έχουν μελετήσει Μαρξ αλλάζει προς την κατεύθυνση που πρέπει..αφού κατά το Μαρξ ο Καπιταλισμός κυοφορεί τον Σοσιαλισμό..καλώς ή κακώς η Ιστορία μας έχει δείξει ότι ένας κοινωνικός σχηματισμός δεν αποχωρεί από το προσκήνιο αν δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες να επαναστατικοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις, να επεκτείνεται παγκοσμίως και να παράγει πλούτο.  
Ο καπιταλισμός έχει κάνει αυτό ακριβώς μέσω της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και του Ιντερνετ έχει επαναστατικοποιήσει τα μέσα που παράγουν πλούτο..κοινώς με τις νέες τεχνολογίες ο άνθρωπος μπορεί και παράγει περισσότερο σε λιγότερο χρόνο. Δεν μιλάω για Ελλάδα! Μιλάω για Japan,USA,France,UK. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο καπιταλισμός σήμερα είναι παγκόσμιος και δεν πρέπει να έχουμε σημείο αναφοράς την Ελλάδα. (θα φτάσω και σε αυτή). Ο καπιταλισμός αν δεν επεκταθεί πεθαίνει..αυτή τη στιγμή επεκτείνεται προς ανατολάς..Η Κίνα αποτελεί το εργοστάσιο του πλανήτη..είναι αυτή που θα μας βγάλει από την ύφεση..Ποιά η Λαική Δημοκρατία της Κίνας με το κομμουνιστικό κόμμα στην εξουσία..Η Κίνα έχει απίστευτο αποθεματικό συνάλλαγμα σε δολλάρια και αποταμιεύουν κάργα. Επίσης εξάγουν πολύ. Άρα η παγκόσμια αγορά θα αρχίσει να τονωνεται μέσω της Κινας. Άρα εν εμείς βρούμε έναν τρόπο να εξάγουμε π.χ λάδι στην Κίνα αυτό θα φέρει πλούτο στη χώρα.  
Επειδή είναι τόσα που πρέπει να κωδικοποιήσω απλά θέλω να σας κάνω να καταλάβετε αυτό που έλεγε ο Μαρξ..το απρόσωπο Κεφάλαιο κυβερνάει τα πάντα σε συνθήκες καπιταλισμού..και προκειμένου να επιβιώσει και να μην καταρρεύσει (καλή ώρα όπως τώρα) δεν έχει κανένα πρόβλημα να στραφεί στην κομμουνιστική Κίνα αλλά και στην κρατικοδίαιτη ενίσχυση (ακούγεται σοσιαλιστική και "αριστερή" η κρατικοποίηση των τραπεζών αυτή τη στιγμή αλλά δεν είναι..απλά το Κεφάλαιο έχει ανάγκη από τα λεφτά του κράτους και τα παίρνει..μόλις ορθοποδήσει θα τα δώσει πίσω) Σε συνθήκες καπιταλισμού δεν υπάρχει κάτι σοσιαλιστικό..Θεωρητικά κατά Μαρξ ο καπιταλισμός θα καταρρεύσει όταν δε θα μπορεί να επακταθεί άλλο..προς το παρόν έχει σε πολλές χώρες να επεκταθεί (Κίνα, Αφρική, Ινδία,
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 14, 2009, 01:54:12 am από Mixanikos_HY »
"Ουδεις μωρότερος των ιατρών αν δεν υπήρχαν οι δάσκαλοι" Μια είναι η λύση: Μηχανικοί στην Εκπαίδευση

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 17:53:06 »

Αποσυνδεδεμένος AntreaEirini

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #365 στις: Αυγούστου 14, 2009, 02:03:00 am »
Παράθεση
Μηχανικέ (για να κάνουμε και λίγο χιουμοράκι) τι κάνεις εδώ στο φόρουμ των κατ'εξοχήν βουλομένων να διοριστούν στο δημόσιο εκπαιδευτικών αντί να προσπαθείς να συμβάλεις στην αύξηση της παραγωγικότητας της χώρας μέσω της επιχειρηματικότητας;
Χωρίς να κάνω χιουμορ θα σου πω ότι οι άνθρωποι με την εκπαίδευση και την κουλτούρα του Μηχανικού μόνο να οφελήσουν έχουν την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση..γιατί όπως εσύ είπες είναι άνθρωποι που συμβάλλουν στο ΑΕΠ της χώρας παράγοντας πλούτο.. ;)   

Τεσπα προφανώς η συζήτησή μας είναι σε διαφορετική κλάση ισοδυναμίας. Εγώ προσπαθησα μέσα από ένα όσο το δυνατόν εκλαικευμένο κείμενο 200 λέξεων να εξηγήσω χοντρικά τις εγγενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Κι εσύ αυτό που κάνεις είναι να περιπτωσιολογείς για τα αποθεματικά.

Παράθεση
Και δεν ξέρω αν δεν το'χεις καταλάβει, είσαι σε φόρουμ και δη εκπαιδευτικών...οπότε τα περί φιλολογικών συζητησεων σχόλια σου...

Φαίνεται ότι είμαι σε φορουμ εκπαιδευτικών είναι σαφής η διαφορά του σε σχέση με άλλα fora στα οποία μπαίνω μην ανησυχείς δεν περνά απαρατήρητη η ταυτότητά του..και γιαυτό δεν παρεμβαίνω συχνά..αλλά όταν το κάνω...του δίνω και καταλαβαίνει..είμαι λάτρης της διαλεκτικής του Hegel έχε υπόψιν σου.. ;D

Μηχανικέ αρχικά ευχαριστούμε που φωτίζεις εμάς τους αδαείς εκπαιδευτικούς.
Συμπληρωματικά, θα ήθελα να πω ότι το επίπεδο και η κουλτούρα δεν περιορίζονται στη ρητορική και την καταφανή επίδειξη γνώσεων, αλλά πρωτίστως φανερώνονται από το αν κάποιος αντιλαμβάνεται τη θέση του, από την ιδέα του για τον εαυτό του και τον ουσιώδη σεβασμό για τον συνομιλητή του. Και από τη χρήση του α' ενικού προσώπου που κάνει. Στη δική σου περίπτωση υπερβολικό θα έλεγα.
Και αυτό σίγουρα δε μπορεί να ωφελήσει την εκπαίδευση...

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #366 στις: Αυγούστου 14, 2009, 02:18:04 am »
Παράθεση
Τα κείμενά μου δεν απευθύνονται σε θηρευτές ορθογραφικών λαθών..αλλά μ'αρέσεις γιατί μέχρι κι εδώ σε διακρίνει η σχολαστικότητα όπως εμένα με διακρίνει η επαγωγική μου σκέψη και η αναλυτική μου ικανότητα. Τουλάχιστον δεν παραγγέλνω τον καφέ με ήττα όπως η φιλολογος του σχολείου μου... ;)
Αλήθεια: τι βαθμό  θα μου έβαζες στην έκθεση αν το θέμα ήταν από το 2010 μισθοί ιδιωτικού τομέα?

"Ουδεις μωρότερος των ιατρών αν δεν υπήρχαν οι δάσκαλοι" Μια είναι η λύση: Μηχανικοί στην Εκπαίδευση

Αποσυνδεδεμένος Stavroula.V.

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #367 στις: Αυγούστου 14, 2009, 02:35:36 am »
Κύριε μηχανικέ,
Από την πλευρά μου θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις.
1.   Το ότι η οικονομία έχει περιέλθει στην κατάσταση που περιγράφεις, έχει να κάνει με τις επιλογές του εγχώριου  κεφαλαίου (επενδύω στον τουρισμό και όχι κάπου αλλού) και με τη ‘διανομή’ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (η Ελλάδα θα έχει τόση βιομηχανία, τόση γεωργική παραγωγή κλπ βλέπε ΓΚΑΠ κλπ). Από εκεί δημιουργήθηκε και η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής  και της ήδη ισχνής βιομηχανίας που υπήρχε (πχ κλωστοϋφαντουργία).
2.   Σε προηγούμενα μυν. σου είπες ορθά ότι οι κρίσεις στον καπιταλισμό είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Έχουν συμβεί και έχουν ξανασυμβεί.  Γι’αυτό και τα μέτρα που προτείνεις δεν είναι καινοφανή. Έχουν εφαρμοστεί σε άλλες μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες (πχ Αγγλία επί Θάτσερ, Αμέρικα, Αργεντινή). Και πάλι δεν τους γλίτωσαν από την κρίση, την ύφεση ή ό,τι άλλο θες.
3.   Εγώ δεν αμφισβήτησα ότι αυτό που λες, αυτό θα πάνε να κάνουν. Αμφισβητώ όμως     το κατά πόσο αυτό θα ωφελήσει τη χώρα σαν καπιταλιστικό κράτος για τους λόγους που εξηγώ στο 2. Αμφισβητώ το ότι πρέπει εμείς να υιοθετήσουμε αυτή την οπτική, την οπτική του κεφαλαίου, τη στιγμή που είμαστε απλοί εργαζόμενοι.   Η ιστορία και η καθημερινή εμπειρία δείχνουν ότι  είναι αδηφάγοι. 
4.   Τώρα για το τι πρέπει να γίνει, η συζήτηση είναι μεγάλη. Επέμενες να σου πω τι προτείνω. Την άποψή μου  για το τι πρέπει να γίνει ας πούμε μακροπρόθεσμα  την έχω αναφέρει με μια γραμμή και δεν την αναλύω  επειδή είναι και μεγάλη κουβέντα, αλλά και γιατί άλλο είναι το ζητούμενο.
5.   Το προκείμενο είναι το ποια θα πρέπει   να είναι η στάση μας μπροστά σε όλα αυτά. Εσύ προφανώς θεωρείς κοντόφθαλμο το να μην κάνουμε ρούπι πίσω στα ήδη λεηλατημένα κεκτημένα.     Εγώ πάλι θεωρώ κοντόφθαλμο να δέσουμε την μοίρα μας στο άρμα ανθρώπων που σκοπό έχουν μόνο το κέρδος τους (κυρίως από την υπεραξία της εργασίας των πολλών), με τακτικές που έχουν δοκιμαστεί στις άλλες καπιταλιστικές χώρες και  όχι μόνο δεν τους γλίτωσαν, αλλά τους οδήγησαν σε κρίση και ύφεση.       
6.   Τώρα το αν ο καπιταλισμός μπορεί να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο ή να λειτουργήσει σε όφελος των πολλών, ας το κρίνει ο καθένας βασιζόμενος στην εμπειρία του, και στα ιστορικά δεδομένα. Πάντως αν κανείς μπει στο κόπο να διαβάσει την ιστορία του εργατικού κινήματος θα διαπιστώσει ότι ό,τι κερδήθηκε δεν κερδήθηκε σαν μπόνους από την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά   μέσα από σκληρούς αγώνες και διεκδικήσεις.
                      Μη φοβάστε, δεν θα φτωχύνουν με το να συνεχίσουν να μας δίνουν τους ήδη πενιχρούς μισθούς
Noise is relative to the silence preceding it. The more absolute the hush, the more shocking the thunderclap.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 17:53:06 »

Αποσυνδεδεμένος AntreaEirini

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #368 στις: Αυγούστου 14, 2009, 11:29:07 am »
Παράθεση
Τα κείμενά μου δεν απευθύνονται σε θηρευτές ορθογραφικών λαθών..αλλά μ'αρέσεις γιατί μέχρι κι εδώ σε διακρίνει η σχολαστικότητα όπως εμένα με διακρίνει η επαγωγική μου σκέψη και η αναλυτική μου ικανότητα. Τουλάχιστον δεν παραγγέλνω τον καφέ με ήττα όπως η φιλολογος του σχολείου μου... ;)

δικό σου...

Από όλα όσα είπα κόλλησες στο ω για να κάνεις πνεύμα με τα λεχθέντα μου?

και από τα παραπάνω βλέπω ότι κράτησες την ουσία των λεγομένων μου...

Αλήθεια: τι βαθμό  θα μου έβαζες στην έκθεση αν το θέμα ήταν από το 2010 μισθοί ιδιωτικού τομέα?

Αν λάβεις υπόψη ότι η πρώτη δουλειά του σχολείου είναι να δημιουργήσει κοινωνικές δεξιότητες όχι και τόσο καλό!!!

Αποσυνδεδεμένος L.a.

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #369 στις: Αυγούστου 14, 2009, 06:24:41 pm »
φιλε μηχανικε λες στο ιδιο ποστ, 2 διαφορετικα πραγματα...
τη μια λες οτι συμφωνεις με τις περικοπες στους μισθους στο δημοσιο
και απο την αλλη οτι πρεπει να λιγοστεψουν τα ατομα και να αυξηθουν οι μισθοι
για να πετυχουμε ευελιξια και παραγωγικοτητα..τι απο τα 2 προτεινεις τελικα?
το ερωτημα που σου θετω δεν ειναι τυχαιο αλλα ειναι το ερωτημα που
πρεπει να απαντησει η χωρα αυτη τη στιγμη..και οι πολιτικοι
αλλα και εμεις οι πολιτες-ψηφοφοροι...η πρωτη, ειναι η λογικη του συνεχους ''κοψε''
του ΔΝΤ και της υιοθετησης της απο τον ραγια παπαθανασιου, λογικη η οποια θα φερει
σε ακομα πιο δυσκολη θεση τη χωρα..η αλλη λογικη ειναι ενας αλλος δρομος πιο εξωστρεφης,
που θα φερει την αναπτυξη μεσω της αναβαθμισης του δημοσιου τομεα και οχι μεσω της
περαιτερω υποτιμησης του...σε αυτην την περιπτωση, και αυξησεις μισθων θα εχουμε
και θα ξεφυγουμε απο την λογικη της αιωνιας χρεωμενης ψωροκωσταινας...
(προφανως βεβαια αυτο δεν μπορει να εφαρμοστει απολυτα στον τομεα καθηγητων και δασκαλων
γιατι οσο καλος δασκαλος και να εισαι δε μπορεις να κανεις μαθημα σε ταξη με 100 παιδια πχ.)
το δευτερο που ηθελα να επισημανω ειναι αυτο που λες για τον διαχωρισμο ιδεαλιστων και τεχνοκρατων.
δεν κανω σε καμια περιπτωση τετοιες γενικευσεις και απλουστευσεις..
Οι αποψεις σου ομως εχουν μια απλοικη τεχνοκρατικη αντιληψη, η οποια εχει ελλειψη ρεαλισμου..
υπαρχουν παραγοντες πιο πανω απο την παραγωγικοτητα, τους οποιους ομως δεν υπολογιζεις..το μονοθεσιο
σχολειο στο καστελοριζο, η δημοσια υπηρεσια στη συμη, το δρομολογιο καλυμνος αθηνα το χειμωνα,
η λογοτεχνικη εκπομπη στη νετ,ειναι επιζημια..ο ιδιωτης δεν θα εκανε τετοια λαθη..
Το ΕΣΥ που κατα τα αλλα ειναι μπουρ..λο,οπως και το δημοσιο συστημα υγειας της κουβας που ειρωνευτηκες,
δεν θα σε αφησουν να πεθανεις στο δρομο κι ας
εισαι ανεργος, μεταναστης παρανομος η οτιδηποτε.. δεν θα γινει το ιδιο και στις ΗΠΑ...
Το τριτο που θελω να επισημανω ειναι αυτο που ειπες για τις αντιδρασεις..
εκει εχεις  πολλα δικια, αλλα παλι εχεις μια ωμη λογικη..
το συστημα δεν ειναι ενα ανικητο τερας που θα πετυχει αυτο που θελει οπωσδηποτε..εχει νικηθει και εχει υποχωρησει
πολλες φορες.. σιγουρα τα τελευταια χρονια οι εργαζομενοι εχουν χασει πολλα κεκτημενα δικαιωματα τους..
οχι επειδη το συστημα θα το εκανε ετσι κι αλλιως γιατι ηταν απαραιτητο..αλλα γιατι μπορεσε να το κανει..απαραιτητο δεν ειναι τιποτα..παντα υπαρχει ενας τριτος δρομος... ας αντισταθουμε και ας ψαξουμε να τον βρουμε...    ;) ;)

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #370 στις: Αυγούστου 14, 2009, 08:40:01 pm »
2.   Σε προηγούμενα μυν. σου είπες ορθά ότι οι κρίσεις στον καπιταλισμό είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Έχουν συμβεί και έχουν ξανασυμβεί.  Γι’αυτό και τα μέτρα που προτείνεις δεν είναι καινοφανή. Έχουν εφαρμοστεί σε άλλες μεγαλύτερες καπιταλιστικές χώρες (πχ Αγγλία επί Θάτσερ, Αμέρικα, Αργεντινή). Και πάλι δεν τους γλίτωσαν από την κρίση, την ύφεση ή ό,τι άλλο θες.

Καταρχάς εγώ δεν είπα ότι αν πάρουμε τα μέτρα που προτείνει ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ δε θα ξεφύγουμε από την κρίση. Απλά αν τα πάρουμε θα συνεχίσουν να μας δανείζουν με σχετικά ευνοικούς όρους. Μην ξεχνάτε ότι εμείς ως μη καπιταλιστική χώρα δεν έχουμε κρίση...οι άλλοι έχουν κρίση και δεν μπορούν να μας δανείζουν όπως μας δάνειζαν. Διαφωνεί κάποιος σε αυτό?

Αργεντινή: Μεγάλη καπιταλιστική χώρα? Αυτό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο..  ;D Αυτή που προσπαθεί να γίνει καπιταλιστική χώρα είναι η

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #371 στις: Αυγούστου 14, 2009, 08:52:38 pm »
Παράθεση
Το ότι η οικονομία έχει περιέλθει στην κατάσταση που περιγράφεις, έχει να κάνει με τις επιλογές του εγχώριου  κεφαλαίου
Αχ αυτά τα κλισέ..ποιό είναι το εγχώριο κεφάλαιο στην Ελλάδα? Αν εξαιρέσεις τον Ακτωρα που έχει ίδια κεφάλαια..όλοι οι άλλοι Καπιταλιστές κρατικοδίαιτοι ι σαν τους δημόσιους υπάλληλους κάνουν μπισνες με τα λεφτά του κράτους  (ωραίοι επιχειρηματίες..έτσι ξέρω κι εγώ)...Κι επειδή την πας "μαρξιστικά" η δουλειά..Για πες μου κάτι: Ποιά είναι αυτή τη στιγμή η εργατική τάξη στην Ελλάδα? Οι κρατικοδίαιτοι βολεμένοι δ.υ και εργατοπατέρες ή οι Ινδοι-Πακιστανοί-Αλβανοί, χωρίς τους οποίους οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ταν ακόμη στο μυαλό του

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #372 στις: Αυγούστου 14, 2009, 09:04:18 pm »
Παράθεση
Αμφισβητώ το ότι πρέπει εμείς να υιοθετήσουμε αυτή την οπτική, την οπτική του κεφαλαίου, τη στιγμή που είμαστε απλοί εργαζόμενοι.   Η ιστορία και η καθημερινή εμπειρία δείχνουν ότι  είναι αδηφάγοι.
Συμφωνώ ότι η ταξική συνείδηση είναι αρετή αλλά αν δεν αλλάξει δομικά το σχολείο μας (το οποίο είναι κυρίαρχος ιδεολογικός μηχανισμός κάθε έθνους-κράτους μαζι με στρατό), η ταξική συνείδηση θα υπερφαλλαγγίζεται από την φαντασιακή "εθνική" συνείδηση. Κοινώς..δύσκολα τα πράγματα... Δε σου είπα να υιοθετήσεις την οπτική του κεφαλαίου..εγώ απλά προσπάθησα (βάλτε το μέσα σε άπειρα εισαγωγικά)  να εξηγήσω μέσα σε 20 γραμμές τους 15τόμους που έχουν γράψει οι Μαρξ-Λενιν περί καπιταλισμού..Δεν δικαιολογώ αιτιολογώ...(κυρά δασκάλα καλά το πα?  ;D)

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #373 στις: Αυγούστου 14, 2009, 09:09:40 pm »
Εγώ πάλι νομίζω ότι για πολλούς και διαφόρους λόγους βιώνουμε το τέλος μιας εποχής. Λίγο πολύ όλα έχουν βαλτώσει. Οι παλιές ιδεολογίες προδόθηκαν από τους ιδεολόγους κατά την εφαρμογή,  η απλή διαχείριση της κατάστασης, οι δοκιμασμένες συνταγές (βλ. καπιταλισμός, σοσιαλισμός, κουμουνισμός) ή οι εξυπνάδες δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά πια. Απλώς σερνόμαστε...και το να επιμένουμε να ξαναδοκιμάσουμε τα ίδια αποτυχημένα υλικά δεν βλέπω τι νόημα έχει.
Δεν ξέρω το επόμενο βήμα ποιο θα είναι και πώς θα γίνει, αλλά αργά ή γρήγορα θα περάσουμε σε κάτι καινούργιο. Η ιστορία τουλάχιστον αυτό έχει δείξει. Ας ελπίσουμε το καινούργιο να είναι και καλύτερο.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 14, 2009, 09:14:39 pm από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #374 στις: Αυγούστου 14, 2009, 09:18:31 pm »
Παράθεση
Το προκείμενο είναι το ποια θα πρέπει   να είναι η στάση μας μπροστά σε όλα αυτά. Εσύ προφανώς θεωρείς κοντόφθαλμο το να μην κάνουμε ρούπι πίσω στα ήδη λεηλατημένα κεκτημένα.     Εγώ πάλι θεωρώ κοντόφθαλμο να δέσουμε την μοίρα μας στο άρμα ανθρώπων που σκοπό έχουν μόνο το κέρδος τους (κυρίως από την υπεραξία της εργασίας των πολλών), με τακτικές που έχουν δοκιμαστεί στις άλλες καπιταλιστικές χώρες και  όχι μόνο δεν τους γλίτωσαν, αλλά τους οδήγησαν σε κρίση και ύφεση.      
6.   Τώρα το αν ο καπιταλισμός μπορεί να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο ή να λειτουργήσει σε όφελος των πολλών, ας το κρίνει ο καθένας βασιζόμενος στην εμπειρία του, και στα ιστορικά δεδομένα. Πάντως αν κανείς μπει στο κόπο να διαβάσει την ιστορία του εργατικού κινήματος θα διαπιστώσει ότι ό,τι κερδήθηκε δεν κερδήθηκε σαν μπόνους από την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά   μέσα από σκληρούς αγώνες και διεκδικήσεις.

Ποιά είναι τα λεηλατημένα κεκτημένα? Το 8 ώρες εργασία- 8 ύπνος - 8 διασκέδαση? Αν είναι αυτό μαζί σου αρκεί να έχεις την παραγωγικότητα που πρέπει..Στη Γαλλία όπου το Δημόσιο και όχι μόνο έχει απίστευτη παραγωγικότητα (ρώτα όποιον θες) δουλεύουν πιλοτικά το 35ωρο δηλ. λιγότερο και απο 8 ωρες την ημέρα..Και στον ιδιωτικό (γιατίέχω φίλους μηχανικούς εκεί δουλευουν αυστηρά οκτάωρο) Αλλά εμείς έχουμε εξηγώ και πάλι μηδενική παραγωγικότητα. Κάτι πολύ λογικό αφού δεν έχουμε υιοθετήσει τις Νεες Τεχνολογίες ("τα επαναστατικοποιημένα μέσα παραγωγής του Κεφαλαίου" που θα έλεγε και ο θείος Κάρολος)  στο Δημόσιο και άλλου.
Εγώ δεν αμφισβήτησα την αξία και τη συμβολή των Διεθνών Ενώσεων Εργατών (1η 2η 3η) στην θωράκιση/ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων κατά το πρώτο στάδιο εξάπλωσης  του καπιταλισμού από το Ην.

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #375 στις: Αυγούστου 14, 2009, 09:25:59 pm »
Παράθεση
Εγώ πάλι νομίζω ότι για πολλούς και διαφόρους λόγους βιώνουμε το τέλος μιας εποχής. Λίγο πολύ όλα έχουν βαλτώσει. Οι παλιές ιδεολογίες προδόθηκαν από τους ιδεολόγους κατά την εφαρμογή,  η απλή διαχείριση της κατάστασης, οι δοκιμασμένες συνταγές (βλ. καπιταλισμός, σοσιαλισμός, κουμουνισμός) ή οι εξυπνάδες δεν φαίνεται να οδηγούν πουθενά πια. Απλώς σερνόμαστε...και το να επιμένουμε να ξαναδοκιμάσουμε τα ίδια αποτυχημένα υλικά δεν βλέπω τι νόημα έχει.
Δεν ξέρω το επόμενο βήμα ποιο θα είναι και πώς θα γίνει, αλλά αργά ή γρήγορα θα περάσουμε σε κάτι καινούργιο. Η ιστορία τουλάχιστον αυτό έχει δείξει. Ας ελπίσουμε το καινούργιο να είναι και καλύτερο.
Σωστός ο παίχτης..Με μια διαφορά..και μετά την κρίση πάλι καπιταλισμό έχουμε..άλλου είδους άλλης έντασης αλλά Καπιταλισμό..Η Ιστορία έχει δείξει ακριβώς αυτό...ότι ο καπιταλισμός αυτοανανεώνεται μέσα απο δημιουργικές καταστροφές μεταβάλλεται προσαρμόζεται και συνεχίζει ακάθεκτος...(Σε ποιό άλλο σύστημα οικονομίας θα γινόταν μπλουζάκι το USSR και ο CHE? ) Αυτή είναι η "μαγκιά" του καπιταλισμού (σαν έννοια μην βάζετε στο νου σας ανθρώπους) ό,τι δεν το σκοτώνει τον κάνει πιο δυνατό. Αυτό που λες για αποτυχημένα υλικά ισχύει: Πρέπει να αλλάξουμε τρόπους δράσης..η επανάσταση θα έλθει από το Ιντερνετ.. ;)

Αποσυνδεδεμένος Stavroula.V.

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #376 στις: Αυγούστου 14, 2009, 10:59:58 pm »
Και μερικές δικές μου ερωτήσεις:
1. Η Κίνα τί πολίτευμα έχει?
2.Ο Ομπάμα γιατί "κρατικοποιησε" τις Bank Of America και Citigroup?
3.Η Μερκελ γιατί έδωσε λεφτά του κράτους στην DeutscheBank?
4. Γιατί η Funnie Fredie πήρε λεφτά από την Αγγλική Κυβέρνηση μόλις κατέρρευσε η Northern Rock?

Μηχανικέ να σου απαντήσω όσο μπορώ
1. Αν ρωτάς για το οικονομικό σύστημα της χώρας (γιατί το πολίτευμα ανήκει στο επικοδόμημα) ΔΕΝ προσπαθούν να οικοδομήσουν σοσιαλισμο βασισμένοι στους κλασικους Μαρξ Εγκελς, Λενιν, αλλά έχουν τη δικιά τους 'αίρεση' τον Μαοϊσμό. Απορώ κιόλας που ρωτάς γιατί αυτά είναι πασίγνωστα πράγματα. Μην ψάχνεις σε αυτούς απολογητές του κλασικού κομμουνισμού, θα χάσεις την ώρα σου
2-3 Οι κυβερνήσεις αυτές των καπιταλιστών κάνουν ακριβώς τη δουλειά τους: βοηθούν τα αφεντικά τους να διατηρήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιώντας τα 'λεφτά του φορολογούμενου' που θα έλεγε και ένας απλός πολίτης. Μήπως πρέπει να ξαναδιαβάσεις τα κιτάπια σου; Είναι καραμπινάτη περίπτωση.
4. Δεν τη ξέρω την περίπτωση αλλά πιθανολογώ ότι είναι ίδια με τις 2 και 3.

''Και για όσους λένε ότι είμαι τεχνοκράτης: Να σας παρουσιάσω τους 2 τεχνοκράτες δασκάλους μου, και τα βιβλία που μου άλλαξαν τον τρόπο σκέψης (θεωρώ προς το καλύτερο):
"Imperialism. the highest stage of Capitalism" Lenin
"State and revolution" Lenin
"Das Kapital I&II" Marx
"Manifesto of the communist party" Marx''

Οι 'δασκαλοί' σου δεν είναι τεχνοκράτες, αλλά για το πόσο ΔΕΝ σε έχουν επηρρεάσει φαίνεται από τα κείμενα σου και κυρίως από τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τους συνομιλητές σου. Παρόλαυτά, μπράβο σου που μπήκες στο κόπο να αναζήτησεις αναγνώσματα που θεωρούνται ξεπερασμένα στην εποχή μας.
 Και επειδή στα επόμενα σου κείμενα παρατηρώ μια ας πούμε  στρεψιδικία (ειδικά στις αναφορέςσου για ΓΣΕΕ λες και υπάρχει κανείς εδώ που τους υποστηρίζει) και οι νοητικοί σου ακροβατισμοί  ''Γιαυτό σου λέω ας γίνει καλύτερα μια κοινωνική επανάσταση, ένα νέο 1909'' τάδε έφη Μηχανικός δεν συνεχίζω άλλο. Όταν θα λες Α και θα εμμένεις στο Α ιιισως το ξανασκεφτώ.
Regards
Noise is relative to the silence preceding it. The more absolute the hush, the more shocking the thunderclap.

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #377 στις: Αυγούστου 15, 2009, 12:28:18 am »
Διαβαστε και λιγο Μαρξ και Λενιν και εφημεριδα Derbby (παναθηναικου). δεν θα παθετε τιποτα. αφηστε το ciao, το "Λοιπον" τη Μανίνα και την Κατερινα για λιγο, καλο θα σας κανει.
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182666
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 671
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144