0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Χάθηκαν οι βιολόγοι που εξειδικεύτηκαν σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη βιολογία για να τη διδάξουν?
Δεν είμαστε νομπελίστες στην ειδικότητα μας, αλλά σε εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπάιδευσης νομίζω οτι είναι μέσα στις δυνατότητες μας να ανταπεξέλθουμε. Η έννοια "Φυσικές Επιστήμες" σου λέει κάτι;
Μεταξύ μας τώρα,χημεία κάνεις από το ζόρι να μαζέψεις ώρες στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα και όχι γιατί έτσι γουστάρεις.Εντελώς μεταξύ μας όμως.
Το βασικό μου επιχείρημα είναι οτι αυτό μου βολεύει τον καθένα μας, το βαφτίζουμε "συμφέρον των μαθητών". Και δεν βγάζω τον εαυτό μου απ΄εξω.
Χημεία κάνεις για να μαζέψεις ώρες και άρα λεφτά.
Πουθενά απλώς φαίνεται που είναι το συμφέρον όλων μας
Θέλεις να πεις ότι 4 και πλέον χρόνια που διαρκούν οι σπουδές μας,δεν είναι αρκετά ώστε να μας ξεχωρίσουν έστω τους φυσικούς από τους χημικούς κτλ?
Και δε ζούμε στην αναγέννηση για να είναι όλες οι φυσικές επιστήμες μία. Αν ήταν έτσι για ποιο λόγο να υπήρχαν οι σχολές των θετικών επιστημών?
Η διαφορά μας είναι οτι σε αντίθεση με σένα (για τους καθ'όλα σεβαστούς λόγους) βλέπω τον κλάδο ως ενιαίο σύνολο. Δεν είμαστε νομπελίστες στην ειδικότητα μας, αλλά σε εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπάιδευσης νομίζω οτι είναι μέσα στις δυνατότητες μας να ανταπεξέλθουμε. Η έννοια "Φυσικές Επιστήμες" σου λέει κάτι;
...οι Φυσικοι θα επρεπε να επιθυμουν να διδασκουν μονο το αντικειμενο τους, οπως ολοι οι αλλοι κλαδοι (Μαθηματικοι, καθηγητες Αγγλικης, κλπ).
Ύλη βιολογίας Γ΄Ενιαίου Λυκείου γενικής Παιδείας:Κεφάλαιο 1 «Άνθρωπος και Υγεία», εκτός από τις σελίδες 19-21 (Πολλαπλασιασμός των ιών) της ενότητας 1.2, την υποενότητα 1.3.3 (Προβλήματα στη δράση του ανοσοβιολογικού συστήματος), καθώς και τις ενότητες 1.4 (Καρκίνος) και 1.5 (Ουσίες που προκαλούν εθισμό).Κεφάλαιο 2 «Άνθρωπος και Περιβάλλον», εκτός από την υποενότητα 2.2.3 (Η έννοια της παραγωγικότητας), την ενότητα 2.4 (εισαγωγή- σελίδες 92-94) και τις υποενότητες 2.4.1 (Άνθρωπος και περιβαλλοντικά προβλήματα), 2.4.2 (Μείωση της βιοποικιλότητας) και τη σελίδα 112 (Ρύπανση του εδάφους και Ηχορύπανση) της υποενότητας 2.4.4 Κεφάλαιο 3 «Εξέλιξη»: μόνο την Εισαγωγή 3.1 (σελίδες 119-131). Πολύ καλά έκανε το Υπουργείο και πρόσθεσε την Εξέλιξη στην διδακτέα-εξεταστέα ύλη .Ίσως αλλάξει η αντίληψη των Ελλήνων για κάποια πράγματα .Η Εξέλιξη διδάσκονταν παλιά ( 1999-2000) στην Γ΄ Λυκείου και έκτοτε βγήκε εκτός ύλης (προφανώς κάτω από πιέσεις...)Σήμερα υπάρχει στο τελευταίο κεφάλαιο (7) της Γ΄γυμνασίου αλλά πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να προλάβει να το διδάξει ....Επίσης το Υπουργείο αφαίρεσε δύσκολα για τους μαθητές κομμάτια : Πολλαπλασιασμός Ιών,Προβλήματα από τη δράση του ανοσοβιολογικού,Παραγωγικότητα και έτσι ο όγκος της εξαταστέας ύλης έμμεινε ο ίδιος(αφαίρεσε 10 σελίδες και πρόσθεσε 10) ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την δυσκολία των μονώωρων μαθημάτων.Οι ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ αυτές ...με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο .
Παράθεση από: SUNBIRD στις Οκτωβρίου 06, 2009, 12:12:44 amΕπίσης το Υπουργείο αφαίρεσε δύσκολα για τους μαθητές κομμάτια : Πολλαπλασιασμός Ιών,Προβλήματα από τη δράση του ανοσοβιολογικού,Παραγωγικότητα και έτσι ο όγκος της εξαταστέας ύλης έμμεινε ο ίδιος(αφαίρεσε 10 σελίδες και πρόσθεσε 10) ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την δυσκολία των μονώωρων μαθημάτων.Οι ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ αυτές ...με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο . Κατ' αρχήν ο Πολλαπλασιασμός των ιών είναι προαπαιτούμενη γνώση για τη βιολογία κατεύθυνσης και πολύ κακώς βγήκε.Οι 10 σελίδες της εξέλιξης που προστέθηκαν δεν δίνουν στον βιολόγο - πόσο μάλλον σε κάποιον άλλης ειδικότητας που θα το "διδάξει" - τη δυνατότητα να περάσει το μήνυμα περί εξέλιξης έχοντας κάποια πιθανότητα επιτυχίας... Είναι γενικότητες χωρίς επιστημονική βάση κατάλληλες για να προκαλέσουν την περιέργεια ενδεχομένως
Επίσης το Υπουργείο αφαίρεσε δύσκολα για τους μαθητές κομμάτια : Πολλαπλασιασμός Ιών,Προβλήματα από τη δράση του ανοσοβιολογικού,Παραγωγικότητα και έτσι ο όγκος της εξαταστέας ύλης έμμεινε ο ίδιος(αφαίρεσε 10 σελίδες και πρόσθεσε 10) ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την δυσκολία των μονώωρων μαθημάτων.Οι ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ αυτές ...με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο .
Αλλά δε συμφωνω οτι επρεπε να παραμεινουν εντος υλης οσα αφαιρεθηκαν - απλά κριμα που αντι οι μαθητες να κανουν καμια ασκηση παραγωγικοτητας, θα καθονται να παπαγαλίζουν θεωριες.Και κριμα που ο εθισμος κι ο καρκινος παρεμειναν εκτος υλης, γιατι ειναι γνωσεις απαραιτητες για την καθημερινη ζωη.