0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Φίλη που είναι αναπληρωτρια, μου είπε ότι μετά τις 12.30 δεν ασχολούνται με διαθεματικά, αλλά τα παιδιά τρώνε, κοιμούνται - ξεκουράζονται και παίζουν κανένα παιχνίδι, διαβάζουν παραμύθια, περισσότερο είναι σαν φύλαξη, γιατί και τα παιδιά μετά από τόσες ώρες είναι κουρασμένα....
Ό,τι γίνεται στο ολοήμερο έχει εκπαιδευτικό στόχο. Ακόμα και το στρώσιμο του τραπεζιού και το φαγητό μπορούν και πρέπει να αξιοποιούνται εκπαιδευτικά. Είναι δραστηριότητα κοινωνικοποίησης, συνεργασίας, ομαδικότητας, διατροφής....Το ίδιο και ο ύπνος. Το παιδί μαθαίνει να αυτοεξυπηρετείται, να στρώνει το κρεβάτι του, να μαζεύει τα πράγματα του, να σέβεται τους άλλους που θέλουν να ξεκουραστούν....Όσο για τις δραστηριότητες μετά τον ύπνο-χαλάρωση, σίγουρα είναι πιο ήπιες από τις πρωινές, αλλά δεν παύουν να είναι και αυτές εκπαιδευτικές. Μπορεί να είναι μία χειροτεχνία πάνω σε κάτι που έκανε η πρωινή νηπιαγωγός. Μπορεί να είναι μία δραματοποίηση, ένα τραγούδι, ένα ψυχοκινητικό....Σίγουρα όλα εξαρτώνται από τη νηπιαγωγό, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση κάποιος να ισχυριστεί ότι η απογευματινή βάρδια είναι απλά και μόνο για φύλαξη των παιδιών....Αν ήταν έτσι δεν θα προσλάμβαναν νηπιαγωγούς, αλλά baby sitters!!!!
Παράθεση από: arietta στις Σεπτεμβρίου 14, 2009, 08:26:38 pmΣΩΣΤΑ .ΤΟ ΌΛΟΗΜΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΦΥΛΑΞΗ ,ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ !Δεν είναι φύλαξη απλά εκείνη την ώρα τα παιδιά πρέπει να φάν και να ξεκουραστούν λίγη ώρα μέσα στο υπόλοιπο πρόγραμμα.
ΣΩΣΤΑ .ΤΟ ΌΛΟΗΜΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΦΥΛΑΞΗ ,ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ !
Ό,τι γίνεται στο ολοήμερο έχει εκπαιδευτικό στόχο. Ακόμα και το στρώσιμο του τραπεζιού και το φαγητό μπορούν και πρέπει να αξιοποιούνται εκπαιδευτικά. Είναι δραστηριότητα κοινωνικοποίησης, συνεργασίας, ομαδικότητας, διατροφής....Το ίδιο και ο ύπνος. Το παιδί μαθαίνει να αυτοεξυπηρετείται, να στρώνει το κρεβάτι του, να μαζεύει τα πράγματα του, να σέβεται τους άλλους που θέλουν να ξεκουραστούν....Όσο για τις δραστηριότητες μετά τον ύπνο-χαλάρωση, σίγουρα είναι πιο ήπιες από τις πρωινές, αλλά δεν παύουν να είναι και αυτές εκπαιδευτικές. Μπορεί να είναι μία χειροτεχνία πάνω σε κάτι που έκανε η πρωινή νηπιαγωγός. Μπορεί να είναι μία δραματοποίηση, ένα τραγούδι, ένα ψυχοκινητικό....Σίγουρα όλα εξαρτώνται από τη νηπιαγωγό, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση κάποιος να ισχυριστεί ότι η απογευματινή βάρδια είναι απλά και μόνο για φύλαξη των παιδιών....Αν ήταν έτσι δεν θα προσλάμβαναν νηπιαγωγούς, αλλά baby sitters!!!!Εγώ σίγουρα θα έστελνα το παιδί μου σε ολοήμερο, αλλά πρώτα θα το συζητούσα μαζί του, από τη στιγμή που υπάρχει και δεύτερο παιδάκι στην οικογένεια. Αφού λοιπόν θα μένεις μαζί με το μικρό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσει το άλλο παιδί ότι το στέλνεις στο σχολείο για να το "ξεφορτωθείς" και να μείνεις με το μικρό. Δεν είναι απίθανο ή δύσκολο α το σκεφτεί αυτό κάποιο παιδάκι!!!!
Παράθεση από: xionati στις Σεπτεμβρίου 14, 2009, 06:37:34 pmΠαράθεση από: arietta στις Σεπτεμβρίου 14, 2009, 08:26:38 pmΣΩΣΤΑ .ΤΟ ΌΛΟΗΜΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΦΥΛΑΞΗ ,ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ !Δεν είναι φύλαξη απλά εκείνη την ώρα τα παιδιά πρέπει να φάν και να ξεκουραστούν λίγη ώρα μέσα στο υπόλοιπο πρόγραμμα.Παράθεση από: jamais στις Σεπτεμβρίου 14, 2009, 05:58:28 pmΦίλη που είναι αναπληρωτρια, μου είπε ότι μετά τις 12.30 δεν ασχολούνται με διαθεματικά, αλλά τα παιδιά τρώνε, κοιμούνται - ξεκουράζονται και παίζουν κανένα παιχνίδι, διαβάζουν παραμύθια, περισσότερο είναι σαν φύλαξη, γιατί και τα παιδιά μετά από τόσες ώρες είναι κουρασμένα....Παράθεση από: emmaki στις Σεπτεμβρίου 14, 2009, 07:49:36 pmΌ,τι γίνεται στο ολοήμερο έχει εκπαιδευτικό στόχο. Ακόμα και το στρώσιμο του τραπεζιού και το φαγητό μπορούν και πρέπει να αξιοποιούνται εκπαιδευτικά. Είναι δραστηριότητα κοινωνικοποίησης, συνεργασίας, ομαδικότητας, διατροφής....Το ίδιο και ο ύπνος. Το παιδί μαθαίνει να αυτοεξυπηρετείται, να στρώνει το κρεβάτι του, να μαζεύει τα πράγματα του, να σέβεται τους άλλους που θέλουν να ξεκουραστούν....Όσο για τις δραστηριότητες μετά τον ύπνο-χαλάρωση, σίγουρα είναι πιο ήπιες από τις πρωινές, αλλά δεν παύουν να είναι και αυτές εκπαιδευτικές. Μπορεί να είναι μία χειροτεχνία πάνω σε κάτι που έκανε η πρωινή νηπιαγωγός. Μπορεί να είναι μία δραματοποίηση, ένα τραγούδι, ένα ψυχοκινητικό....Σίγουρα όλα εξαρτώνται από τη νηπιαγωγό, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση κάποιος να ισχυριστεί ότι η απογευματινή βάρδια είναι απλά και μόνο για φύλαξη των παιδιών....Αν ήταν έτσι δεν θα προσλάμβαναν νηπιαγωγούς, αλλά baby sitters!!!!Εγώ σίγουρα θα έστελνα το παιδί μου σε ολοήμερο, αλλά πρώτα θα το συζητούσα μαζί του, από τη στιγμή που υπάρχει και δεύτερο παιδάκι στην οικογένεια. Αφού λοιπόν θα μένεις μαζί με το μικρό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσει το άλλο παιδί ότι το στέλνεις στο σχολείο για να το "ξεφορτωθείς" και να μείνεις με το μικρό. Δεν είναι απίθανο ή δύσκολο α το σκεφτεί αυτό κάποιο παιδάκι!!!!το ιδιο πραγμα λέμε , απλως δωσατε έμφαση στο'' σαν φύλαξη''.μετά τις 12:30 είναι συγκεκριμενες δραστηριοτητες που πρεπει να ακολουθηθουν και ειναι καθημερινα οι ίδιες υπνος, φαγητο,χαλαρωση κτλ.Και εσεις αυτο λετε ,δεν καταλαβαινω για ποιο λόγο ολες αυτες οι αντιδρασειςΑυτή ακριβώς είναι και η διαφορά!!!! Δεν είναι σαν φύλαξη! Δεν έχει καμία σχέση με φύλαξη!!!! Έχει παιδαγωγικό στόχο! Η φύλαξη δεν έχει παιδαγωγικό στόχο, αλλά πλά είναι για να περνά η ώρα και να διευκολύνονται οι γονέις ΜΟΝΟ!!!!Το ολοήμερο και οι δαστηριότητες που υπάρχουν μετά τις 12:30 είναι πολύ σημαντικές. Ακόμα και η καθημερινή τους επανάληψη βοηθά το παιδί πολύ. Αν δεν βοηθούσε, ας πούμε το στρώσιμο του τραπεζιού, θα υπήρχαν παντού τραπεζοκόμοι (σε κάποια νηπιαγωγεία υπάρχουν αλλά τους προσλαμβάνουν οι γονείς ψιλοπαράνομα για ευκολία).Αλήθεια, είσαι νηπιαγωγός; Μην το παίρνεις ως μομφή, απλά μου κάνει εντύπωση η άποψη σου.
Η επιφύλαξη που έχω εγώ για το ολοήμερο νηπιαγωγείο δεν είναι για τον τρόπο δουλειάς της/του συναδέλφου,αλλά για την έλλειψη υποδομών .Πολύ συχνά οι συνθήκες διαβίωσης εόναι άθλιες και οχτώ ώρες μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν είναι ότι καλύτερο για πεντάχρονα παιδάκια