*

Αποστολέας Θέμα: Άδεια άνευ αποδοχών  (Αναγνώστηκε 388653 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Meg4

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Άδεια άνευ αποδοχών
« Απάντηση #1008 στις: Αυγούστου 17, 2025, 12:01:53 pm »
Το έχω ακούσει κι αυτό για διαφορετική αντιμετώπιση σε πρωτοβάθμια και Δευτεροβαθμια στον ίδιο νομό. Ως προς την υποχρεωτική λήξη στις 31/08, η προσωπική μου άποψη είναι ότι δε θα έπρεπε να λήγει τότε. Είναι άδεια ανατροφής και είναι άνευ αποδοχών, άνευ ενσημων. Για τους δύο μήνες που δε πληρωνόμαστε καθολου, δεν έχουμε ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη και αν θέλουμε να έχουμε πρέπει να πληρώσουμε γύρω στα 180 €. Τους δύο πρώτους μήνες πληρωνόμαστε 530€. Τα λέω αυτά, γιατί ίσως κάποιοι δε τα γνωρίζουν και ήδη μια οικογένεια με αυτές τις συνθήκες ζορίζεται πολύ οικονομικά. Το να έχω άδεια από Μάιο έως Αύγουστο, ενώ είμαι εκπαιδευτικός το θεωρώ κοροϊδία. Στο υπόλοιπο δημόσιο φυσικά και δεν είναι έτσι και τη παίρνουν όποτε θέλουν και όχι όποτε βολεύει την υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που πλέον δε με αφορά προσωπικά, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, όποια κι αν είναι αυτή, γιατί αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι άδικο.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 17, 2025, 12:03:44 pm από Meg4 »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 09:09:30 »

Αποσυνδεδεμένος mfroec

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1009 στις: Αυγούστου 17, 2025, 02:32:39 pm »
Επιτακτικη ειναι η αναγκη νομοθετικης ρυθμισης ετσι ωστε να μπορει να την αιτηθει καποιος οποιαδηποτε στιγμη τη χρειαζεται μεσα στο ετος και οχι μονο στο τελος της σχολικης χρονια (οπως γινεται σε ολους τους υπολοιπους ΔΥ). Επισης να καταργηθει η απαιτηση προσκόμισης δικαιολογητικων!! ειναι προσωπικοι λογοι αυτοι αλλωστε γιατι θα πρεπει να κοινοποιουνται;

Αποσυνδεδεμένος jimpan

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ 86
    • Προφίλ
« Απάντηση #1010 στις: Αυγούστου 17, 2025, 02:58:47 pm »
Αναφέρομαι σε άδειες που ζητά κάποιος επειδή απασχολείται αλλού κλπ, όχι για ειδικούς λόγους (ανατροφής τέκνου, ασθένειας κλπ).
και πάλι βέβαια η ενιαία αντιμετώπιση νομοθετικά είναι αναγκαία.

Αποσυνδεδεμένος modistra

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #1011 στις: Αυγούστου 17, 2025, 03:30:54 pm »
Αν δεν κάνω λάθος, έχω διαβάσει στη νομοθεσία ότι αν πάρεις άδεια άνευ αποδοχών δεν επιτρέπεται να εργάζεσαι άλλου. Ωστόσο, ίσως αυτο να έχει αλλάξει. Δεν ξέρω κι αν είναι πειθαρχικο αδίκημα.

Η λογική πάντως λέει ότι αν εργάζεσαι στον ιδιωτικό τομέα, τους συμφέρει να το δηλώνεις, ώστε να φορολογείσαι. Κι αν (λέω αν) παίρνεις και καλύτερο μισθό από αυτόν του δημοσίου υπαλλήλου θα έχει μεγάλο όφελος το κράτος από τη φορολόγηση. Το υπηρεσιακό συμβούλιο ωστόσο έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, οπότε καλύτερα να ρωτήσει κάποιος τη δική του διεύθυνση, για να δει πώς χειρίζονται αυτές τις περιπτώσεις.

Είχα ακούσει παλιότερα περιπτώσεις καθηγητών πληροφορικής που είχαν πάρει άδεια άνευ αποδοχών κι εργάζονταν σε εταιρείες που πλήρωναν καλύτερα. Αργότερα έμαθα ότι κανενας από αυτούς δεν επέστρεψε μετά από 5 έτη, παραιτήθηκαν. Τοτε όμως καταρχήν δεν ήταν ευκολο (πέρα από τις καρφωτές) να διαπιστώσουν ότι εργάζεσαι κι αλλού, αλλά ο βασικός λόγος που δεν το έψαχναν νομίζω ήταν ότι ήταν χρόνια μνημονιακά... Τους διευκόλυναν κιόλας οι υπάλληλοι παίρνοντας άδεια άνευ αποδοχών... Δεν υπήρχε σάλιο.

Αναφέρομαι σε άδειες που ζητά κάποιος επειδή απασχολείται αλλού κλπ, όχι για ειδικούς λόγους (ανατροφής τέκνου, ασθένειας κλπ).
και πάλι βέβαια η ενιαία αντιμετώπιση νομοθετικά είναι αναγκαία.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 09:09:30 »

Αποσυνδεδεμένος jimpan

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕ 86
    • Προφίλ
« Απάντηση #1012 στις: Αυγούστου 17, 2025, 03:50:52 pm »
Ίσα ίσα, προβλέπεται άνευ αποδοχών με προϋποθέσεις (όσον αφορά την απασχόληση που θα έχεις).

Αποσυνδεδεμένος modistra

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #1013 στις: Αυγούστου 17, 2025, 04:54:23 pm »
Μπορείς να μου δώσεις κάποιες παραπάνω πληροφορίες, για να το ψάξω; Ενδιαφερόμαστε.

Ίσα ίσα, προβλέπεται άνευ αποδοχών με προϋποθέσεις (όσον αφορά την απασχόληση που θα έχεις).

Αποσυνδεδεμένος jimpan

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕ 86
    • Προφίλ
« Απάντηση #1014 στις: Αυγούστου 17, 2025, 05:01:53 pm »
Δες για παράδειγμα γυμναστές που αναλαμβάνουν ομάδες ως προπονητές, βοηθοί, γυμναστές κλπ.
Εννοώ επαγγελματικές ομάδες που τους απασχολούν όλο το ωράριο με πρόσληψη, ασφάλιση, εφορία κλπ (όχι ερασιτεχνικές ομάδες στις οποίες δουλεύουν πολλοί συνάδελφοι απογεύματα με άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου από ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ κλπ).
Και πολλά άλλα παραδείγματα υπάρχουν, φυσικά δεν δίνεται άδεια για οποιοδήποτε απασχόληση.

Αποσυνδεδεμένος mmmm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1015 στις: Αυγούστου 17, 2025, 05:36:05 pm »
Σχετικά με τη γνωμοδότηση του 2016 που παρέθεσε ο @Patreas, γνώμη μου είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί ασχολήθηκε με τον 3528/07, όπως ίσχυε τότε. Οι διατάξεις για τις οποίες γνωμοδότησε τότε έχουν αλλάξει σε ουσιώδη σημεία με τον 4830/2021.
Όσον αφορά στα διοικητικά εφετεία του 2024 και 2025 αν κατάλαβα καλά ασχολήθηκαν με την ερμηνεία της λέξης "μέχρι" και όχι με την ουσία της υπόθεσης, αγγίζει τα όρια του αστείου η υπόθεση. Έμμεσα όμως προκύπτει ότι το διοικητικό εφετείο δέχεται ότι ταυτόχρονα για την ίδια άδεια ισχύουν 2 νόμοι: 1566/85 και 3528/07.
Σίγουρα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, ό,τι και να προτείνει κανείς θα πει ένας άλλος "ναι αλλά" κλπ. Ας το σκεφτούνε, όπως τα κάνανε ας βρούνε και τη λύση. Αυτή τη στιγμή ελάχιστες διευθύνσεις δίνουν την άδεια για όσο χρονικό διάστημα ζητάει ο/η εκπαιδευτικός και οι περισσότερες τη δίνουν υποχρεωτικά έως 31/08.
Ειπώθηκε από κάποιον ότι για τους 2 μήνες άνευ αποδοχών καταβάλλονται οι εισφορές από τον εκπαιδευτικό. Μπορεί να μας πει πού το έχει δει αυτό;
Η άσκηση ιδιωτικού έργου χωρίς προηγούμενη άδεια από το πυσπε/πυσδε είναι σοβαρό παράπτωμα, μην το ρισκάρετε.

Αποσυνδεδεμένος Meg4

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1016 στις: Αυγούστου 17, 2025, 06:46:10 pm »
Για τους δύο μήνες που δεν πληρώνονται καθόλου δε καταβάλλονται εισφορές από τον εκπαιδευτικό. Τους δύο πρώτους μήνες ο μισθός είναι ΥΕ Κλητήρα και γίνονται κρατήσεις για ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη και ΜΤΠΥ και άλλα. Τους επόμενους δύο μήνες η μισθοδοσία είναι μηδενική και καθώς δεν υπάρχουν ένσημα και κρατήσεις δεν υπάρχει και ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη. Δε μας υποχρεώνει κανένας να πληρώσουμε τίποτα. Προσωπικά αυτή τη στιγμή εγώ δεν έχω ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη. Συνάδελφος όμως με διάφορα προβλήματα υγείας πλήρωσε γύρω στα 180€ στο ΕΦΚΑ για να έχει ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη για τους δύο μήνες. Οι περισσότερες διευθύνσεις δε το αναφέρουν καν αυτό. Κι εγώ το έμαθα από συναδέλφους που έκαναν χρήση της άδειας.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 17, 2025, 06:51:09 pm από Meg4 »

Αποσυνδεδεμένος Meg4

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1017 στις: Αυγούστου 17, 2025, 06:48:32 pm »
Για τους δύο μήνες που δεν πληρώνονται καθόλου δε καταβάλλονται εισφορές από τον εκπαιδευτικό. Τους δύο πρώτους μήνες ο μισθός είναι ΥΕ Κλητήρα και γίνονται κρατήσεις για ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη και ΜΤΠΥ και άλλα. Τους επόμενους δύο μήνες η μισθοδοσία είναι μηδενική και καθώς δεν υπάρχουν ένσημα και κρατήσεις δεν υπάρχει και ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη. Δε μας υποχρεώνει κανένας να πληρώσουμε τίποτα. Προσωπικά αυτή τη στιγμή εγώ δεν έχω ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη. Συνάδελφος όμως με διάφορα προβλήματα υγείας πλήρωσε γύρω στα 180€ στο ΕΦΚΑ για να έχει ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη για τους δύο μήνες. Οι περισσότερες διευθύνσεις δε το αναφέρουν καν αυτό. Κι εγώ το έμαθα από συναδέλφους που έκαναν χρήση της άδειας.

Αποσυνδεδεμένος mmmm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #1018 στις: Αυγούστου 17, 2025, 07:14:57 pm »

Ασφαλιστική ικανότητα έχεις με 50 ένσημα το προηγούμενο έτος. Δεν απαιτείται να πληρώσεις εισφορές. Μπορείτε να μας παραθέσετε κάποια εγκύκλιο που τα αναφέρει αυτά που λέτε;
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 17, 2025, 08:30:51 pm από mmmm »

Αποσυνδεδεμένος Meg4

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1019 στις: Αυγούστου 17, 2025, 08:14:08 pm »
Όπως έγραψα και παραπάνω, εγώ δε μπήκα στη διαδικασία να πληρώσω τίποτα και δε το έψαξα παραπάνω. Συνάδελφος όμως μου είπε ότι στη διεύθυνσή της την ενημέρωσαν για αυτό και πήγε στο ΕΦΚΑ και ήδη πλήρωσε αυτά τα ποσά την άνοιξη. Δεν εμπλέκεται η διεύθυνση σε αυτό. Εμένα δε μου είπαν τίποτα. Αν τώρα αυτό δεν ίσχυει, δε ξέρω τι να πω.

Αποσυνδεδεμένος Ege

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • ΠΕ11
    • Προφίλ
« Απάντηση #1020 στις: Αυγούστου 18, 2025, 01:40:41 am »
Μπορείτε να μας παραθέσετε κάποια εγκύκλιο που τα αναφέρει αυτά που λέτε;
https://dide.kyk.sch.gr/diefthynsi/tmima-diikitikon-thematon/
Μάλλον ισχύουν αυτά που αναφέρει η @Meg4. Κι εγώ ήξερα ότι με 50 ένσημα τη χρονιά είσαι καλυμμένος για την επόμενη, όμως φαίνεται ότι δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση...

Υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της άδειας άνευ αποδοχών (Ν.4529/2018, άρθρο 23, παρ. 3):

3. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. κατά τη διάρκεια της άδειας άνευ αποδοχών που λαμβάνουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄ 26) και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α΄ 143) πέραν του ενός (1) μηνός, δύνανται να συνεχίσουν την ασφάλισή τους για υγειονομική περίθαλψη στο φορέα που υπάγονταν πριν από την χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών, κατόπιν αιτήσεως. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλουν ανά μήνα τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη ασφαλισμένου και εργοδότη που υπολογίζονται επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από τη λήψη της άδειας άνευ αποδοχών. Αν ο υπάλληλος δεν ασφαλιστεί, η ασφαλιστική ικανότητα διακόπτεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της απόφασης χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στους λοιπούς υπαλλήλους ή λειτουργούς του κράτους ή Ν.Π.Δ.Δ., οι οποίοι κατά τη συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη διέπονται από ειδικές γι’ αυτούς διατάξεις.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 18, 2025, 01:43:33 am από Ege »

Αποσυνδεδεμένος Meg4

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1021 στις: Αυγούστου 18, 2025, 02:54:41 am »
Βρήκα τη συνομιλία που είχα με τη συνάδελφο. Μου είπε ότι θα πληρώσει επί δύο τα ποσά που βρίσκονται στο σημείωμα μισθοδοσίας μας στη δεξιά στήλη
Κωδικός
4065200 ΕΦΚΑ - Εισφ. Παροχές Είδος Υπαλλ. Δήμο. έως 31/12/2010

4065200 ΕΦΚΑ - Εισφ σε χρήμα Υπαλλ. Δημοσίου έως 31/12/2010
Αυτα της τα είπαν από τη διεύθυνσή της. Κάποια στιγμή που συναντηθήκαμε αργότερα μου είπε ότι τα πλήρωσε στο ΕΦΚΑ και μου είπε και το ακριβές ποσό. Αυτά γνωρίζω, αλλά όπως είπα δεν έχω κάνει αυτή τη διαδικασία.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 33110
  • Τελευταία: Mimao
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1193276
  • Σύνολο θεμάτων: 19561
  • Σε σύνδεση σήμερα: 457
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)