0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η αλήθεια είναι πως το σύστημα χρειάζεται βελτιώσεις. Ως επιστήμονες, καλό θα είναι να μιλάμε με επιχειρήματα. Η γενίκευση "μόνο στην Ελλάδα" είναι υπερβολική. Όσον αφορά το ισότιμο απολυτήριο, γυμνασίου, κάθε χώρα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή επιτροπή, προσαρμόζει την εκπαίδευση ενηλίκων σύμφωνα με το δικό της Εκπαιδευτικό Σύστημα και τις αντίστοιχες κοινωνικές συνθήκες. Επίσης κάθε χώρα έχει επίσημο συντονιστή ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή συνεργασία μεταξύ των χωρών και της Επιτροπής. Δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει.Περισσότερες πληροφορίες εδώ:https://ec.europa.eu/epale/en/policy-in-the-eu/implementing-the-european-agenda-for-adult-learningΕπίσης, πολλές χώρες, αντίστοιχα και η Ελλάδα δίνουν ισότιμο πτυχίο στους αποφοίτους στα ΣΔΕ."Some schools can offer the same diplomas (for instance the Schulabschluss in the case of the German schools, national qualifications in the case of Athens, the NVQs and GCSEs in Leeds, the scuola media in Catania);"Το παραπάνω αναφέρονται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής επιτροπής:http://www.e2oespana.org/wp-content/uploads/2016/06/Report_E2C-Schools_pilot_project.pdfΌσον αφορά τα σεμινάρια, όντως έρχεται με κουριερ στο σπίτι η βεβαίωση, όπως μπορεί να έρθει με κούριερ και το πτυχίο του ΕΑΠ ή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Αγγλίας. Το βασικό θέμα είναι η αξιολόγηση των φορέων. Δεν ξέρω με τι κριτήρια γίνεται, και η προσωπική άποψη είναι πάντα σεβαστή, αλλά δε μπορεί να αντικαταστήσει μια επίσημη έρευνα. Επίσης, εκτός από τη βεβαίωση, παίρνεις και πιστωτικές μονάδες που είναι αναγνωρίσιμες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε, ας μην απαξιώνουμε τα πάντα, έστω κι αν πολλά από τα λεγόμενα έχουν κάποια βάση.Ας συζητήσουμε με επιχειρήματα πως πρέπει να γίνουν καλύτερα τα πράγματα στην εκπαίδευση και όντως να διδάσκουν οι καλύτεροι, ανεξάρτητα αν είναι μόνιμοι ή όχι.
Τα ΣΔΕ δεν θα έπρεπε (όπως σχεδιάστηκαν) να έχουν σχέση με την τυπική εκπαίδευση.Αν υπάρξει ποτέ σοβαρό υπουργείο παιδείας (μετά 200 χρόνια ίσως), θα σταματήσει τις αποσπάσεις μονίμων από Δ.Ε./Π.Ε. σε ΣΔΕ αλλά ταυτόχρονα θα σταματήσει την παροχή από τα ΣΔΕ αποδεικτικού ισοδύναμου με Γυμνάσιο (κάτι που μόνο στην Ελλάδα γίνεται).Αυτό φυσικά θα σήμαινε ότι το 90% των ΣΔΕ θα έκλειναν. Δεν θα συνέφερε κανέναν κάτι τέτοιο.Ούτε τους μόνιμους, ούτε τους ωρομίσθιους, ούτε τους μαθητές που με ελαχιστότατο κόπο αποκτούν απολυτήριο γυμνασίου.Όσο για τα δήθεν υπερπροσόντα που έχουν (και χρειάζεται να έχουν) οι "υπερεπιστήμονες" που διδάσκουν στα Σ.Δ.Ε.,με βάση τις πρόσφατες αυξήσεις:Με μέσο όρο 150 Ευρώ αγοράζεις 200 ώρες εκπαιδευσης σε θέματα ΣΔΕ.Για τις 600 ώρες που πήγε το νέο όριο πιάνεις ταβάνι με 450Ε.Και άλλα 450Ε για την Εκπαίδευση Ενηλίκων... Με 900 Ευρώ γίνεσαι γκουρού σε θέματα ΣΔΕ και Εκπ. Ενηλίκων και σου έρχεται με courier η πιστοποίηση μετά από την υποτιθέμενη εργασία που θα σου βάλει ο φορέας (συνήθως ΚΕΚ).Και η δήθεν αριστερή μας κυβέρνηση αύξησε το όριο αυτό απο 300 σε 600 και κατήργησε τα σεμινάρια που είχαν γίνει από ΕΚΕΠΙΣ, που τουλάχιστον ήταν κανονικά σεμινάρια. Όλοι θα δώσουν τον οβολό τους. Ετοιμαστείτε μόνιμοι και ωρομίσθιοι να ξαναβάλετε το χέρι στην τσέπη.Ελλαδιστάν 2018. Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες για το ποιος την έχει μεγαλύτερη (την επιστημονική εξειδίκευση).
Αφού είναι υπερβολικό αυτό που λέω, ποιες άλλες χώρες λοιπόν, δίνουν ισοδυναμία Γυμνασίου?Τι σχέση έχει το Γυμνάσιο με το ΣΔΕ, είτε στην ύλη, είτε στη δυσκολία απόκτησης, είτε στη διάρκεια?Ποιο είναι το επιχείρημα λοιπόν ώστε να δίνουν ισοδύναμα χαρτιά?Υπάρχει κάποια αξιολόγηση των φορέων από τα οποία αγοράζουν όλοι τις πιστοποιήσεις τους?Ποια είναι αυτή? Η προσωπική σου εμπειρία τι λέει? Η δική μου λέει ότι μπορώ να πάρω όσες ώρες θέλω μέσα σε 2 μέρες με ένα τηλέφωνημα και μία κατάθεση.Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας με το πρόσχημα ότι είμαστε "επιστήμονες"Εμπόριο δήθεν πτυχίων και δήθεν βεβαιώσεων γίνεται αυτή τη στιγμή και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ακόμη και τα μεταπτυχιακά έχουν ξεφτιλιστεί και ο πήχης έχει πέσει εξαιρετικά χαμηλά.
Μπράβο σου που λες τα πράγματα με το όνομά τους (ίσως να έλεγες και 2-3 άλλες αλήθειες σε κατάλληλο περιβάλλον συζήτησης-κρίμα που δεν μπορεί να γίνει εδώ, να βρούμε έναν άνθρωπο με συναντίληψη τουλάχιστον). Το "επιστήμονες" πάει και σε μερικούς μόνιμους αλλά και σε ωρομίσθιους που αυτοί κι αν θεωρούν εαυτούς "υπερεπιστήμονες". [σχετικοάσχετο: Για μια ακόμη φορά πάντως και στα ΣΔΕ φαίνεται ότι κλάδος δεν μπορεί να διαχειριστεί την ευελιξία που του δίνεται λελογισμένα και το κλείνω εδώ.
Συνάδελφοι, μία ερώτηση ενός άσχετου: οι εκπαιδευτές σδε ετοιμάζουν μόνοι τους το διδακτικό υλικό τους; υπάρχουν βιβλία ή σημειώσεις;ευχαριστώ!