0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Στο σχολείο η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη. Στην Ελληνική πραγματικότητα η ύπαρξη του φροντιστηρίου παράλληλα ευθύνεται για αυτό το κομφούζιο. Οι μαθητές έρχονται στο σχολείο όχι τόσο για να μάθουν αλλά για να διεκπεραιώσουν μια υποχρέωση απέναντι στους γονείς και την νομοθεσία. Όταν ο μαθητής παρακολουθεί το ίδιο μάθημα από δύο διαφορετικούς καθηγητές με διαφορετική προσέγγιση τότε πρέπει να επιλέξει ανάμεσά τους. Και δεν τίθεται θέμα ότι θα ασχοληθεί με το φροντιστήριο που δεν είναι τζάμπα.Πολλοί μαθητές έχουν απορρίψει από πριν το σχολείο ως ανώφελο και καταπιεστικό. Και μαζί απορρίπτουν και τους καθηγητές του. Η απαξίωση της γνώσης καθεαυτής έρχεται μέσα από μια αντίληψη χρησιμοθηρίας που καλλιεργείται στα φροντιστήρια αλλά και τα σχολεία.Γιατί να διαβάσω κάτι που δεν θα μου χρησιμεύσει στο να περάσω τις εξετάσεις και να συγκεντρώσω υψηλή βαθμολογία; Αναρωτιέται ο μαθητής. Από την άλλη οι περισσότεροι καθηγητές αδυνατούν να τεκμηριώσουν τα στοιχειώδη. Δεν εξηγούν στα παιδιά ότι οι γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις που θα αποκτήσουν στο σχολείο είναι συνδεδεμένες με μια ολόκληρη φιλοσοφία που το αποτέλεσμα αυτής θα είναι ορατό σε βάθος χρόνου. Οι μαθηματικοί ,φυσικοί κλπ απαξιώνουν τα φιλολογικά μαθήματα και το αντίστροφο με τους φιλολόγους, υπερτονίζει ο καθένας την ιδιαίτερη σημασία του μαθήματος που διδάσκει και σπάει στο μυαλό των μαθητών τον άρρηκτο δεσμό που επιβάλλεται να έχουν.Ανόητες δικαιολογίες του τύπου «έλα μωρέ δεν τον ενδιαφέρει η φυσική ή η ιστορία» λειτουργούν ,όχι μόνο, σαν άλλοθι για την ασυνέπεια καθηγητών και μαθητών. Υπονομεύουν το βαθύτερο νόημα της μόρφωσης που φιλοδοξεί να πετύχει το σχολείο.Κανένας δεν θα χάσει την κλίση του αν ασχοληθεί με κάτι που δεν τον ενθουσιάζει πολύ αλλά σίγουρα θα χάσει όταν το απορρίψει τελείως όπως συμβαίνει συνήθως.Μπορεί για παράδειγμα να μην τον «τραβάει» η γυμναστική αλλά το να μην έρθει καθόλου σε επαφή μελλοντικά θα έχει συνέπειες…Η εύρυθμη λειτουργία της τάξης ξεκινάει αρχικά από ένα ικανό γυμνασιάρχη ή λυκειάρχη, χωρίς αυτή την προϋπόθεση αρχίζουν ποικίλα προβλήματα.Μετά είναι ένας σύλλογος διδασκόντων με αίσθημα αλληλεγγύης που δεν κάνει τα στραβά μάτια.
Παράθεση από: TEM στις Φεβρουαρίου 12, 2010, 08:39:39 pmΠαράθεση από: aeee στις Φεβρουαρίου 12, 2010, 08:35:43 pmΠαράθεση από: Landau στις Φεβρουαρίου 12, 2010, 08:21:48 pmΑν το παιδάκι π.χ. δεν διαβάζει, τεμπελιάζει, δεν δίνει σημασία και η μανούλα του αναρωτιέται πως πήρε 8 ή 10 στο τρίμηνο, θα ακούσει την αλήθεια. Αν δεν της αρέσει η αλήθεια, ας πάει παραπέρα να βρει το "δίκιο" της. Οι βαθμοί δεν χαρίζονται, κερδίζονται (και οκ δεν είπαμε να είναι κανείς τσεκούρι και να κόβει αβέρτα, αλλά οι κανονικοποιημένοι βαθμοί πρέπει να πηγαίνουν και με βάση την αξία). Τι θα κάνει δηλαδή ο διευθυντής.. θα σου πει γιατί έβαλες χαμηλό βαθμό; Ας προσπαθήσει περισσότερο στο επόμενο τρίμηνο. Πωπωωωωεχω ακούσει περίπτωση όπου ο διευθυντής πίεσε καθηγητή να αλλάξει χαμηλό ( το 15 να το κάνει και το έκανε 17) βαθμό σε καλό μαθητη στον έλεγχο... Μόνο αυτό ! Εδώ οι διευθυντές πιέζουν να περάσουν τούβλα την τάξη! Πάνε το Σεπτέμβρη,τους δίνουν τα θέματα,τους δίνουν τις απαντήσεις και γράφουν 12! και ο λόγος όπως έμαθα για να μη χασουν την πελατεία
Παράθεση από: aeee στις Φεβρουαρίου 12, 2010, 08:35:43 pmΠαράθεση από: Landau στις Φεβρουαρίου 12, 2010, 08:21:48 pmΑν το παιδάκι π.χ. δεν διαβάζει, τεμπελιάζει, δεν δίνει σημασία και η μανούλα του αναρωτιέται πως πήρε 8 ή 10 στο τρίμηνο, θα ακούσει την αλήθεια. Αν δεν της αρέσει η αλήθεια, ας πάει παραπέρα να βρει το "δίκιο" της. Οι βαθμοί δεν χαρίζονται, κερδίζονται (και οκ δεν είπαμε να είναι κανείς τσεκούρι και να κόβει αβέρτα, αλλά οι κανονικοποιημένοι βαθμοί πρέπει να πηγαίνουν και με βάση την αξία). Τι θα κάνει δηλαδή ο διευθυντής.. θα σου πει γιατί έβαλες χαμηλό βαθμό; Ας προσπαθήσει περισσότερο στο επόμενο τρίμηνο. Πωπωωωωεχω ακούσει περίπτωση όπου ο διευθυντής πίεσε καθηγητή να αλλάξει χαμηλό ( το 15 να το κάνει και το έκανε 17) βαθμό σε καλό μαθητη στον έλεγχο... Μόνο αυτό ! Εδώ οι διευθυντές πιέζουν να περάσουν τούβλα την τάξη! Πάνε το Σεπτέμβρη,τους δίνουν τα θέματα,τους δίνουν τις απαντήσεις και γράφουν 12!
Παράθεση από: Landau στις Φεβρουαρίου 12, 2010, 08:21:48 pmΑν το παιδάκι π.χ. δεν διαβάζει, τεμπελιάζει, δεν δίνει σημασία και η μανούλα του αναρωτιέται πως πήρε 8 ή 10 στο τρίμηνο, θα ακούσει την αλήθεια. Αν δεν της αρέσει η αλήθεια, ας πάει παραπέρα να βρει το "δίκιο" της. Οι βαθμοί δεν χαρίζονται, κερδίζονται (και οκ δεν είπαμε να είναι κανείς τσεκούρι και να κόβει αβέρτα, αλλά οι κανονικοποιημένοι βαθμοί πρέπει να πηγαίνουν και με βάση την αξία). Τι θα κάνει δηλαδή ο διευθυντής.. θα σου πει γιατί έβαλες χαμηλό βαθμό; Ας προσπαθήσει περισσότερο στο επόμενο τρίμηνο. Πωπωωωωεχω ακούσει περίπτωση όπου ο διευθυντής πίεσε καθηγητή να αλλάξει χαμηλό ( το 15 να το κάνει και το έκανε 17) βαθμό σε καλό μαθητη στον έλεγχο...
Αν το παιδάκι π.χ. δεν διαβάζει, τεμπελιάζει, δεν δίνει σημασία και η μανούλα του αναρωτιέται πως πήρε 8 ή 10 στο τρίμηνο, θα ακούσει την αλήθεια. Αν δεν της αρέσει η αλήθεια, ας πάει παραπέρα να βρει το "δίκιο" της. Οι βαθμοί δεν χαρίζονται, κερδίζονται (και οκ δεν είπαμε να είναι κανείς τσεκούρι και να κόβει αβέρτα, αλλά οι κανονικοποιημένοι βαθμοί πρέπει να πηγαίνουν και με βάση την αξία). Τι θα κάνει δηλαδή ο διευθυντής.. θα σου πει γιατί έβαλες χαμηλό βαθμό; Ας προσπαθήσει περισσότερο στο επόμενο τρίμηνο. Πωπωωωω
Παράθεση από: aeee στις Φεβρουαρίου 12, 2010, 08:41:40 pmΠαράθεση από: TEM στις Φεβρουαρίου 12, 2010, 08:39:39 pmΠαράθεση από: aeee στις Φεβρουαρίου 12, 2010, 08:35:43 pmΠαράθεση από: Landau στις Φεβρουαρίου 12, 2010, 08:21:48 pmΑν το παιδάκι π.χ. δεν διαβάζει, τεμπελιάζει, δεν δίνει σημασία και η μανούλα του αναρωτιέται πως πήρε 8 ή 10 στο τρίμηνο, θα ακούσει την αλήθεια. Αν δεν της αρέσει η αλήθεια, ας πάει παραπέρα να βρει το "δίκιο" της. Οι βαθμοί δεν χαρίζονται, κερδίζονται (και οκ δεν είπαμε να είναι κανείς τσεκούρι και να κόβει αβέρτα, αλλά οι κανονικοποιημένοι βαθμοί πρέπει να πηγαίνουν και με βάση την αξία). Τι θα κάνει δηλαδή ο διευθυντής.. θα σου πει γιατί έβαλες χαμηλό βαθμό; Ας προσπαθήσει περισσότερο στο επόμενο τρίμηνο. Πωπωωωωεχω ακούσει περίπτωση όπου ο διευθυντής πίεσε καθηγητή να αλλάξει χαμηλό ( το 15 να το κάνει και το έκανε 17) βαθμό σε καλό μαθητη στον έλεγχο... Μόνο αυτό ! Εδώ οι διευθυντές πιέζουν να περάσουν τούβλα την τάξη! Πάνε το Σεπτέμβρη,τους δίνουν τα θέματα,τους δίνουν τις απαντήσεις και γράφουν 12! και ο λόγος όπως έμαθα για να μη χασουν την πελατεία Αυτή η πίεση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Το πιο αισχρό είναι ότι μερικοί διευθυντές αλλάζουν αυθαίρετα τους βαθμούς χωρίς να ενημερώνουν τους καθηγητές.
ή σβήνουν τις απουσίες!
Ποιά πελατεία να χάσουν?
Ακριβώς, όπως λέει ο jak13. Ειδικά όταν μιλάμε για χωριά, που ούτως ή άλλως έχουν λίγα παιδιά, καταλαβαίνει κανείς πόσο φοβούνται οι διευθυντές μην κλείσει το σχολείο και χάσουν τα μεγαλεία τους!
να ρωτησω το εξης απλο:πως γινεται στο σχολειο ενας μαθητης να μην σεβεται κανεναν και τιποτα και να αντιμιλαει και στο φροντιστηριο να ειναι παναγιτσα και να μην προκαλει προβληματα ; μηπως επειδη ξερει οτι στο φροντιστηριο υπαρχουν κανονες και αν προκαλει προβληματα θα παρει ποδι ενω στο σχολειο εκμεταλλευεται την χαλαροτητα και την ατιμωρησια ;
Παράθεση από: rorygr στις Φεβρουαρίου 08, 2010, 07:06:16 pmνα ρωτησω το εξης απλο:πως γινεται στο σχολειο ενας μαθητης να μην σεβεται κανεναν και τιποτα και να αντιμιλαει και στο φροντιστηριο να ειναι παναγιτσα και να μην προκαλει προβληματα ; μηπως επειδη ξερει οτι στο φροντιστηριο υπαρχουν κανονες και αν προκαλει προβληματα θα παρει ποδι ενω στο σχολειο εκμεταλλευεται την χαλαροτητα και την ατιμωρησια ;ακριβως αυτη την ερωτηση εκανα στους μαθητες μου. και η απαντηση ηταν "στο φροντιστηριο πληρωνουμε"
Συνεπώς : πρέπει να καταργηθει η δωρεάν παιδεια!!