*

Αποστολέας Θέμα: Πιστοποιητικό Επάρκειας  (Αναγνώστηκε 55110 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lucinda

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 904
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #84 στις: Μαρτίου 12, 2010, 07:26:09 am »
Lucinda, έχω δηλώσει και σε άλλες μου απαντήσεις πως γράφω με ακρίβεια για ό,τι ισχύει στα τμήματα του δικού μου Πανεπιστημίου, του Εθνικού & Καποδιστριακού Αθηνών. Έτσι, στο τμήμα Φιλολογίας της Αθήνας κάνουν μόνο ένα υποχρεωτικό μάθημα Παιδαγωγικής και ένα Διδακτικής. Κάτι τέτοιο δε σημαίνει παιδαγωγική επάρκεια. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αποκατάστασης καμιάς αλήθειας. Ευχαρίστως όμως να ξανακοιτάξω το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του δικού σου τμήματος, του Δημοκρίτειου, αν και θυμάμαι πως κάνουν ένα υποχρεωτικό και τα άλλα δύο είναι υποχρεωτικά επιλογής (δηλαδή οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν άλλο μάθημα). Όπως και να έχει όμως εννοείται πως δεν κάνουν τα παιδαγωγικά μαθήματα της κατεύθυνσης Παιδαγωγικής των ΦΠΨ & ΦΠ.

Παράθεση
Όσον αφορά στη δεύτερη επισήμανση, ο νόμος αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει και τις καθηγητικές σχολές, τις οποίες δεν αναφέρεις.

Θα μου επιτρέψεις, αλλά ανακρίβεια είναι αυτό που γράφεις. Στο Νόμο 2525/97, παράγραφο του οποίου παρέθεσα, σχετικά με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας ΔΕΝ αναφέρονται οι καθηγητικές σχολές, αλλά μόνο τα τμήματα που διάβασες. Το γεγονός ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται (έως σήμερα) και ότι οι απόφοιτοι όλων των παραδοσιακών καθηγητικών σχολών γίνονται δεκτοί στους διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικών το ανέφερα παραπάνω σε απαντήσεις μου και συγκεκριμένα στη Σμάρω.


Όσον αφορά στη πρώτη επισήμανση τα παιδαγωγικά-διδακτική-ψυχολογία στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωτικά επιλογής. Κι όπως θυμάμαι εγώ όλοι μα όλοι οι φοιτητές είχαν αυτά τα μαθήματα για δύο λόγους. Γιατί το επιλογής είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου και γιατί μέχρι που αποφοίτησα εγώ, αλλά και κάποια χρονάκια αργότερα δεν υπήρχε κανένα άλλο μάθημα προσφερόμενο για να επιλέξουν. Αυτά ίσχυαν από την ίδρυση του τμήματος (1995-1996) και τουλάχιστον μέχρι το 2005-6. Καταλήγω λοιπόν, ότι οι απόφοιτοι του τμήματος ελληνικής φιλολογίας του ΔΠΘ (ως το 2005 τουλάχιστον) έχουν κάνει 4 εξάμηνα παιδαγωγικά-διδακτική.

Για την δεύτερη επισήμανση ο νόμος για την παιδαγωγική κατάρτιση αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρος και λέει τα εξής, τα μισά από τα οποία λείπουν από την παράθεσή σου:
"Τα πτυχία που αντικαθιστούν το πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) είναι τα κάτωθι:
α) Των Τμημάτων Α.Ε.Ι.:
     -Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών
     -Δημοτικής Εκπαίδευσης
     -Επιστημών της Αγωγής ή Επιστημών Αγωγής Προδημοτικής Εκπαίδευσης ή Επιστημών της
      Αγωγής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Κύπρου
     -Φιλοσοφίας
     -Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
     -Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών
β) Σχολής Νηπιαγωγών
γ) Παιδαγωγικής Ακαδημίας
δ) Διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακός τίτλος στις επιστήμες της Αγωγής και
ε) Καθηγητικών Σχολών.
    Σημειώνεται ότι Καθηγητικές σχολές κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2 παρ.5 του Ν.1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α΄), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ.2 του Ν.3194/2003 (ΦΕΚ 267/20-11-2003 τ.Α΄), για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών από το έτος 2004 και εφεξής, νοούνται τα πανεπιστημιακά τμήματα, των οποίων οι πτυχιούχοι διορίζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα άρθρα 12, 13 και 14 του Ν.1566/1985, χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου ή πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης, σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ70 Δασκάλων, ΠΕ60 Νηπιαγω-γών και των κλάδων ΠΕ1 Θεολόγων, ΠΕ2 Φιλολόγων, ΠΕ3 Μαθηματικών, ΠΕ4 Φυσικών, ΠΕ5 Γαλλικής Γλώσσας, ΠΕ6 Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ7 Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ8 Καλλιτεχνικών Μαθη-μάτων, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας, ΠΕ16 Μουσικής (πτυχιούχων Πανεπι-στημίων), ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών, ΠΕ33 Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), ΠΕ34 Ιταλικής Γλώσσας, καθώς και η Ανώτερη Σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχα-νικών (Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.) της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαί-δευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) για διορισμό εκπαιδευτικών στον κλάδο ΠΕ17 (άρθρο 8, παρ.2 του Ν.3194/2003, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 18 παρ.5 του Ν.3404/2005, ΦΕΚ 260 τ.Α΄ και το άρθρο 1 παρ.3 του Ν.3687/2008)."

Καλημέρα σας!
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 12, 2010, 07:29:27 am από Lucinda »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 04:41:41 »

Αποσυνδεδεμένος χλωρίνη

  • Νέο μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #85 στις: Μαρτίου 12, 2010, 08:20:48 am »
Ξεκινώ από το τελευταίο και συμφωνώ ότι αυτό το αέναο κυνήγι τίτλων και "χαρτιών", αυτή η ψυχοφθόρος διαδικασία εξετάσεων και δοκιμασιών, είναι απαράδεκτη. Συμφωνούμε, λοιπόν, όλοι με αυτή τη βάση. Δυστυχώς, όμως, σε μια εποχή που οι πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί οποιασδήποτε βαθμίδας είναι χιλιάδες και οι θέσεις είναι λίγες, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος αξιολόγησης των ικανοτήτων και της επάρκειας του μελλοντικού εκπαιδευτικού. Σίγουρα δε θα μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης σχολών και τμημάτων, ο καθένας έχει τα επιχειρήματά του και τη γνώμη του (η οποία, όσο υποκειμενική κι αν είναι, καλό είναι να βασίζεται σε ουσιαστικά επιχειρήματα), ανέφερα όμως κάποιες λεπτομέρειες των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων μας, γιατί μπορεί να αστειεύτηκες με το πιστοποιητικό γνωστικού, αναφέρθηκες όμως μονομερώς στις ελλείψεις των τμημάτων, τις οποίες έσπευσα να διορθώσω για του λόγου το αληθές και για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Επίσης, έγραψες για κάποιες περιπτώσεις πτυχιούχων από όλα τα τμήματά μας (εννοώ των ΠΕ02 φιλολόγων καθηγητών) που γνωρίζεις προσωπικά, χωρίς όμως αυτές να είναι ενδεικτικές και να αποτελούν τον κανόνα. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι ο πτυχιούχος με ελλείψεις είτε στα γνωστικά αντικείμενα είτε στην Παιδαγωγική δύσκολα επιτυγχάνει στους εκάστοτε διαγωνισμούς πρόσληψης.

Παράθεση
θελω να σου πω, οτι προσωπικα πιστευω πως το να εχει καποιος ενα χαρτι...απο καποια σχολη δεν σημαινει κατι....δεν αποδεικνυει κατι και ουτε τον κανει ικανοτερο καποιου αλλου.....υπαρχουν πολλοι παραγοντες...κ σιγουρα αυτοι δεν σχετιζονται με το ποιο τμημα τελειωσε αλλα ουτε με το αν εκανε πρακτικη ασκηση!

Αυτό κάλλιστα θα μπορούσε, λοιπόν, να ισχύει -σύμφωνα με τη γνώμη σου- και για το γνωστικό είτε είναι πτυχιούχος κατεύθυνσης Γλωσσολογίας, όπως εσύ, είτε Ιστορίας είτε Παιδαγωγικής, αναιρώντας τα περί διαφωνίας σου στο"φλέγον" ζήτημα των τμημάτων μας... Γιατί εκπλήσσομαι, όταν διαβάζοντας σε άλλα topics πχ. για την ανόητη υπεροχή του κλασικού δε βλέπω να διαφωνούν οι συνάδελφοι πτυχιούχοι τμήματος Φιλολογίας και Γλωσσολογίας και όταν τίθεται κάποια... "υπεροχή" παιδαγωγού στα θέματα διδακτικής και παιδαγωγικής, να υπάρχει άμεση ένσταση. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως ένας πτυχιούχος κατεύθυνσης ΜΝΕΦ είναι ειδικευμένος στη νεοελληνική λογοτεχνία περισσότερο από τις άλλες κατευθύνσεις (αφού αποτελεί επιστημονικό του αντικείμενο), έτσι και οι πτυχιούχοι Παιδαγωγικής ΦΠΨ είναι ειδικευμένοι στα θέματα αγωγής, εκπαίδευσης, μάθησης και διδασκαλίας, που αποτελούν ισχυρό εφόδιο (πολλές φορές ισχυρότερο κι από άλλα) για το μετέπειτα εκπαιδευτικό τους έργο.

Και έχεις απόλυτο δίκιο!!! Οι πτυχιούχοι Παιδαγωγικής ΦΠΨ είναι πιο ειδικευμένοι σε θέματα εκπαίδευσης από άλλους συναδέλφους ΠΕ02. Εάν όμως το υπουργείο διαιρέσει τον κλάδο ΠΕ02 δίνοντας παιδαγωγική επάρκεια μόνο σε αποφοίτους ΦΠΨ με την λογική ότι το εφόδιο της παιδαγωγικής επάρκειας είναι πιο ισχυρό από άλλα εφόδια... γιατί να μην ζητήσω να δημιουργηθεί και πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης του θέματος που καλείται ο κάθε εκπαιδευτικός να διδάξει ;
Το ιδανικό θα ήταν να αξιολογούμαστε από την πρόοδο των μαθητών μας.
Να υπενθυμίσω : Το τόπικ ξεκίνησε με ενδιαφερόμενους κυρίως εκείνους που χρειάζονται ΑΣΠΑΙΤΕ για να διοριστούν...  
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 12, 2010, 08:30:09 am από χλωρίνη »

Αποσυνδεδεμένος kbazar

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 329
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #86 στις: Μαρτίου 12, 2010, 08:53:05 am »
Απορώ με μερικούς πώς μπορούν τόσο άνετα να δεχθούν "ακύρωση" του πτυχίου τους και επανεξέταση των "προσόντων" τους μετέχοντας στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ της Αννούλας. ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δεχθώ πώς γίνεται να δεχόμαστε ΑΚΥΡΩΣΗ και ΑΜΦΙΣ

Αποσυνδεδεμένος charm_quark

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 377
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ04.01
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #87 στις: Μαρτίου 12, 2010, 12:05:09 pm »
Δεν έχω καταλάβει...

Οι ΠΕ04 - καθηγητικές σχολές, μέχρι τώρα θεωρητικά πάντα, υποτίθεται ότι είχαν παιδαγωγική επάρκεια. Μαζι με το πτυχίο δώρο και η επάρκεια. Όχι τίποτα άλλο, αλλα στη σχολή μου δεν ήταν υποχρεωτικά τα μαθήματα διδακτικής-παιδαγωγικών. Προσωπικά τα παρακολουθησα 3 εξάμηνα μόνο και μόνο επειδή μ'αρεσε.

Με τις εξαγγελίες για την επάρκεια αναρρωτιέμαι. Πρέπει να παρακολουθήσω κάποιο σεμινάριο; Να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό; Τι μπορώ να κάνω μέχρι το Σεπτεμβρη του 2010; (μιλάμε τια 5 μήνες). Και αναρρωτιέμαι. Απο τι θα κρίνεται η εισαγωγη/εγγραφη κάποιου στα προγράμματα;
Μην το κοροιδευουμε, έχω χάσει θέση διδακτορικου απο τα "μέσα" και τα έξω των πανεπιστημίων παρότι ήμουν η μοναδική υποψήφια που πληρούσα τις προυποθέσεις. Και μιλάω για ένα διδακτορικό που δεν το ήξερε ούτε η μάνα του, που λέει ο λόγος.
Τώρα που οι αιτήσεις θα είναι χιλιάδες για 20-30 (άντε και 50) θέσεις... ποιος θα αποφασίζει ποιος θα παρακολουθησει το πρόγραμμα; Σφαγή θα γίνει. Και μη σας πω ότι προβλέπω να πρέπει να τα χρυσοπληρώσουμε τα σεμιναρια/μεταπτυχιακά αυτά. Εμ τι... να μην βγάλει και κάτι το πανεπιστήμιο απο αυτά;
Τα πάντα όλα... και τα κοάλα τίποτα;;


Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 04:41:41 »

Αποσυνδεδεμένος zenia78

  • Νέο μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 40
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #88 στις: Μαρτίου 12, 2010, 05:37:58 pm »
Και μη σας πω ότι προβλέπω να πρέπει να τα χρυσοπληρώσουμε τα σεμιναρια/μεταπτυχιακά αυτά. Εμ τι... να μην βγάλει και κάτι το πανεπιστήμιο απο αυτά;
[/quote]

Έλα ντε...
Θέλω να βγω από το αδιέξοδο, αλλά δε θυμάμαι πως μπήκα...

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 342
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #89 στις: Μαρτίου 12, 2010, 07:11:17 pm »
Παράθεση
Όσον αφορά στη πρώτη επισήμανση τα παιδαγωγικά-διδακτική-ψυχολογία στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωτικά επιλογής.

Lucinda, πρωτίστως να διαχωρίσουμε τα μαθήματα Παιδαγωγικής από αυτά της Ψυχολογίας. Μπορεί να αποτελούν συγγενικές επιστήμες, άλλο όμως η παιδαγωγική και άλλο η ψυχοπαιδαγωγική κατάρτιση. Και εμείς σε αυτή τη συζήτηση μιλούμε για την παιδαγωγική επάρκεια και κατάρτιση. Πάντως, χαίρομαι που διευκρίνησες και επιβεβαίωσες αυτό που έγραψα περί υποχρεωτικών επιλογής στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας Κομοτηνής. Γιατί όλοι γνωρίζουμε τη διαφορά υποχρεωτικού μαθήματος και υποχρεωτικού επιλογής από μια λίστα μαθημάτων. Δέχομαι όμως και δεν αμφισβητώ αυτό που γράφεις, ότι μέχρι το 2005 δεν υπήρχαν άλλα μαθήματα υποχρεωτικά επιλογής εκτός από τα παιδαγωγικά. Θα μπορούσαν άλλωστε να το επιβεβαιώσουν και συνάδελφοι του εν λόγω τμήματος. Μελετώντας όμως πάλι το πρόγραμμα σπουδών σας διαπιστώνω πως σήμερα υπάρχει ένα μάθημα Εισαγωγής στην Παιδαγωγική Επιστήμη στο Ε΄ εξάμηνο (δε διευκρινίζεται αν είναι υποχρεωτικό επιλογής), ένα Γενικής Διδακτικής στο Ζ΄ και ένα Ειδικής Διδακτικής στο Η΄(τα δύο τελευταία είναι υποχρεωτικά επιλογής ΜΑΖΙ με Νεοελληνική Ιστορία, Νεοελληνική Φιλολογία, Καθημερινός
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 12, 2010, 07:16:36 pm από Ioannis! »
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 342
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #90 στις: Μαρτίου 12, 2010, 07:26:01 pm »
Χλωρίνη, διαχωρισμός κλάδου δεν τέθηκε ποτέ από το υπουργείο, αλλά από κάποιους μεμονωμένους συναδέλφους που σκεπτόμενοι μονόπλευρα και συμφεροντολογικά θέτουν ως προτεραιότητά τους το προσωπικό τους βόλεμα. Διαχωρισμός όμως ΠΕ02 δεν υφίσταται.
Όσο για αυτό που έγραψες περί πιστοποιητικού επαρκούς γνώσης θέματος από κάποιους, καλό θα ήταν να διάβαζες προσεκτικότερα προηγούμενη απάντησή μου σε συνάδελφο. Παραθέτω:
"ελλείψεις στα γνωστικά/διδακτικά αντικείμενα έχουν και τα άλλα δύο ελληνικά τμήματα των φιλοσοφικών σχολών. Οι απόφοιτοι του τμήματος Φιλολογίας με ένα μάθημα Ιστορίας ή Φιλοσοφίας δεν έχουν τεράστιες ελλείψεις στα συγκεκριμένα αντικείμενα; Εκτός φυσικά από το ένα μάθημα Εισαγωγής στην Παιδαγωγική & ένα Διδακτικής, σύνολο μόνο 2, ankas. Αντιθέτως, οι φοιτητές ΦΠΨ διδάσκονται περισσότερα μαθήματα πχ. Ιστορίας ή Φιλοσοφίας από εκείνους του τμήματος Φιλολογίας και περισσότερα μαθήματα Αρχαίων ή Νέων Ελληνικών ή Φιλοσοφίας από εκείνους του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Μήπως, λοιπόν, οι πτυχιούχοι και των δύο αυτών τμημάτων εκτός από το ΠΠΔΕ να πρέπει να πάρουν και πιστοποιητικό γνωστικού όπου χρειάζεται;"

ΥΓ: Αναφέρομαι στα τμήματα Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 12, 2010, 07:27:32 pm από Ioannis! »
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος Lucinda

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 904
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #91 στις: Μαρτίου 12, 2010, 07:34:42 pm »
Αγαπητέ Ιωάννη, νομίζω ότι παίζουμε με τα λόγια κι όλο αυτό είναι ατέρμονο. Τι μου λες για ώρες(5 εδώ, 9 εκεί κλπ κλπ) και διάκριση κλάδων ψυχολογίας, που είναι κάτι άλλο από τα παιδαγωγικά και ένα σωρό αναλύσεις. Εγώ ξέρω ότι στην αναλυτική μου, όπως και τόσος κόσμος που αποφοίτησε από το συγκεκριμένο τμήμα (τουλάχιστον ως το 2005) έχει αναγραφόμενα ως 4 εξαμηνιαία μαθήματα παιδαγωγικά-διδακτική-ψυχολογία. Το πώς ονομάζεται ακριβώς στο πρόγραμμα σπουδών, μπορεί να εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, που δεν γνωρίζω, ούτε και φαντάζομαι. Εγώ ξέρω ότι στο συγκεκριμένο τμήμα διδαχθήκαμε όλα όσα νοούνται ως παιδαγωγικές γνώσεις και αυτές περιλαμβάνουν και παιδαγωγικές θεωρίες και διδακτική και ψυχολογία. Δώσαμε εξετάσεις στο τέλος κάθε εξαμήνου και περάσαμε τα μαθήματα αυτά. Το αν έγινε το μάθημα 3 ή 5 ή 10 ώρες δεν με αφορά γιατί έχει να κάνει με το τι αποφασίζει κάθε σχολή. Κι όλοι μας ξέρουμε πως ο όγκος της βιβλιογραφίας που είχαμε να διαβάσουμε ως φοιτητές δεν είχε καμία σχέση με αυτά που είχε προλάβει να παραδώσει ο καθηγητής στις εξαμηνιαίες διαλέξεις.
Επιπλέον, με τον όρο παιδαγωγική κατάρτιση, εγώ τουλάχιστον, καταλαβαίνω ότι νοείται η γνώση λίγο από όλες αυτές τις συγγενικές επιστήμες όπως λες, που όλες μαζί δίνουν(ως ένα βαθμό πάντα) την δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να διαχειρίζεται τις καταστάσεις και να διδάσκει με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος και τον νόμο για την παιδαγωγική επάρκεια, δεν αρνήθηκες την συνέχεια του νόμου, αλλά δεν την ανέφερες κιόλας στην παράθεση του νόμου. Αφού υπάρχει αυτή η τροποποιητική, όπως την είπες γιατί εγώ το ξέρω για νόμο, γιατί δεν την παραθέτεις για να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος που σε διαβάζει; Υπάρχουν και πολύ νέοι συνάδελφοι, που δεν γνωρίζουν ακόμα καλά τα πράγματα και τι ισχύει και τι όχι. Αυτά πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας!

Και για να σταματήσει εδώ όλο αυτό. Ας μην παραθέτουμε νόμους ή τα προγράμματα των σχολών για να αποδείξουμε ποιος έχει ή ποιος δεν έχει παιδ.κατάρτιση και ποιος την δικαιούται ή δεν την δικαιούται. Όλα αυτά είναι μία μεθοδευμένη κίνηση του υπουργείου, που μας χωρίζει σε κάστες και μια ανεβάζει την μία και μια την άλλη. Αυτοί που την μια στιγμή χαίρονται γιατί ένας νόμος μπορεί να τους καλύπτει, την άλλη στιγμή μπορεί να βρεθούν στο Καιάδα. Ρόδα είναι και γυρίζει. Συνάδελφοι δεν υπάρχει λέξη να περιγράψει την κατάσταση κι εμείς αντί να τους πάρουμε με τις πέτρες κάνουμε φιλολογικές συζητήσεις.

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 342
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #92 στις: Μαρτίου 12, 2010, 08:36:30 pm »
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 12, 2010, 08:38:38 pm από Ioannis! »
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος aspinoulas

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 443
  • ΠΕ03
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #93 στις: Μαρτίου 12, 2010, 08:57:11 pm »
Συνάδελφοι νομίζω ότι πρέπει να γίνει κατανοητό κάτι : δεν είμαστε υπεύθυνοι για τα προγράμματα σπουδών των σχολών μας. Αν είναι δυνατόν να αμφισβητήσουμε την επάρκεια ενός προγράμματος σπουδών σχολής που μέχρι τώρα έδινε δικαίωμα στον απόφοιτό του να μπει στην εκπαίδευση. Αν υπάρχουν σχολές -τώρα -που δε θα έπρεπε για κάποιο λόγο να λέγονται ¨καθηγητικές" με την παιδαγωγική έννοια του όρου, αυτό είναι μια πολυ μεγάλη συζήτηση με πολιτικές προεκτάσεις αλλά σε κάθε περίπτωση για μας ΟΛΟΥΣ θα πρέπει να ισχύει το ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΟΣ όσον αφορά την παιδαγωγική μας επάρκεια.  Προβλήματα στα προγράμματα σπουδών υπάρχουν . Αν θέλουν να τα λύσουν όμως θα πρέπει ό,τι αποφασίσουν να ισχύει να είναι σύνέπεια διαλόγου και μόνο για τους ΝΕΟΥΣ απόφοιτους οι οποίοι -με το νέο πρόγραμμα σπουδών τους πλέον- θα πάρουν και "πιστοποιητικό".   

Αποσυνδεδεμένος eleniCH06

  • Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Μηνύματα: 186
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #94 στις: Μαρτίου 12, 2010, 09:42:43 pm »
Ακριβως.......... αλλιως με την λογικη οτι μονο μεσου ΑΣΕΠ φαινεται ο καλτερος εκπαιδευτικος οπως λεει και η αννουλα θα επρεπε να φυγουν ολοι οι μονιμοι που διοριστικαν χωεις ΑΣΕΠ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ?????????? απλα προσπαθουν να κανουν το διορισμο μας απιαστο ονειρο........... αν ειναι ονειρο πλεον με ολα αυτα που εχουμε περασει. και θα περασουμε.... μαλλον εφιαλτης εχει γινει............
δευτερη ζωη δεν εχει

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 342
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #95 στις: Μαρτίου 13, 2010, 09:33:55 am »
Πρέπει να πιέσετε, συνάδελφοι, να καταργηθεί ο ΑΣΕΠ. Τώρα τι άλλο θα σκαρφιστούν... αυτό είναι άλλο θέμα (σοβαρό). Δεν περίμενε όμως κανείς ένα πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, για να θεωρήσει το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ως άπιαστο όνειρο! Ήδη οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που συν/ανταγωνίζονται για λιγοστές θέσεις (από τις οποίες οι μισές είναι καπαρωμένες από πολύτεκνους -ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό το μέτρο!) αποδεικνύουν περίτρανα ότι και πιστοποιητικό να μην υπήρχε το όνειρο είναι άπιαστο για τους περισσότερους... Το επάγγελμα/λειτούργημά μας, όπως και τα περισσότερα, δυστυχώς, κορέστηκε. Και μην παρασύρεστε από τη φούσκα των δημοδιδασκάλων. Κάποτε η ψαλίδα θα κλείσει και οι θέσεις θα συμπληρωθούν, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι βάσεις των τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης στα πραγματικά τους (χαμηλά) επίπεδα, όπως ήταν στην εποχή μου...
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος aspinoulas

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 443
  • ΠΕ03
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #96 στις: Μαρτίου 13, 2010, 12:15:47 pm »

Αποσυνδεδεμένος giak

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 508
    • Προφίλ
Απ: Πιστοποιητικό Επάρκειας
« Απάντηση #97 στις: Μαρτίου 13, 2010, 01:46:40 pm »
Άλλο ένα κόλπο για να παρακάμψουν την ιεραρχία στους διορισμούς. Αυτό που θα κάνουν είναι να δίνουν τα πανεπιστήμια 300 θέσεις πχ για το πρόγραμμα παιδαγωγικής επάρκειας. Όσοι έχουν μέσον να γίνονται δεκτοί και να διορίζονται.. Όλοι οι άλλοι άνεργοι. Το ίδιο κόλπο έκανε και ο Λυκουρέντζος για να βολέψει την κόρη του με μία προεκλογική τροπολογία που το έδειξε ο Τριανταφυλόπουλος. Απλά τώρα αυτό θα γίνει σε όλους τους κλάδους.

Θεωρητικά θα ήταν πολύ καλό μέτρο ώστε να έχουμε καλύτερους εκπαιδευτικούς. Αλλά πιστεύω ότι πρακτικά θα γίνει για να καταργηθεί η αξιοκρατία διορισμών που υπάρχει σε κάποιου κλάδους.

 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182687
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 656
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 0
Επισκέπτες: 470
Σύνολο: 470

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.051 δευτερόλεπτα. 30 ερωτήματα.