0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Lucinda, έχω δηλώσει και σε άλλες μου απαντήσεις πως γράφω με ακρίβεια για ό,τι ισχύει στα τμήματα του δικού μου Πανεπιστημίου, του Εθνικού & Καποδιστριακού Αθηνών. Έτσι, στο τμήμα Φιλολογίας της Αθήνας κάνουν μόνο ένα υποχρεωτικό μάθημα Παιδαγωγικής και ένα Διδακτικής. Κάτι τέτοιο δε σημαίνει παιδαγωγική επάρκεια. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αποκατάστασης καμιάς αλήθειας. Ευχαρίστως όμως να ξανακοιτάξω το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του δικού σου τμήματος, του Δημοκρίτειου, αν και θυμάμαι πως κάνουν ένα υποχρεωτικό και τα άλλα δύο είναι υποχρεωτικά επιλογής (δηλαδή οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν άλλο μάθημα). Όπως και να έχει όμως εννοείται πως δεν κάνουν τα παιδαγωγικά μαθήματα της κατεύθυνσης Παιδαγωγικής των ΦΠΨ & ΦΠ.ΠαράθεσηΌσον αφορά στη δεύτερη επισήμανση, ο νόμος αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει και τις καθηγητικές σχολές, τις οποίες δεν αναφέρεις.Θα μου επιτρέψεις, αλλά ανακρίβεια είναι αυτό που γράφεις. Στο Νόμο 2525/97, παράγραφο του οποίου παρέθεσα, σχετικά με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας ΔΕΝ αναφέρονται οι καθηγητικές σχολές, αλλά μόνο τα τμήματα που διάβασες. Το γεγονός ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται (έως σήμερα) και ότι οι απόφοιτοι όλων των παραδοσιακών καθηγητικών σχολών γίνονται δεκτοί στους διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικών το ανέφερα παραπάνω σε απαντήσεις μου και συγκεκριμένα στη Σμάρω.
Όσον αφορά στη δεύτερη επισήμανση, ο νόμος αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει και τις καθηγητικές σχολές, τις οποίες δεν αναφέρεις.
Ξεκινώ από το τελευταίο και συμφωνώ ότι αυτό το αέναο κυνήγι τίτλων και "χαρτιών", αυτή η ψυχοφθόρος διαδικασία εξετάσεων και δοκιμασιών, είναι απαράδεκτη. Συμφωνούμε, λοιπόν, όλοι με αυτή τη βάση. Δυστυχώς, όμως, σε μια εποχή που οι πτυχιούχοι εκπαιδευτικοί οποιασδήποτε βαθμίδας είναι χιλιάδες και οι θέσεις είναι λίγες, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος αξιολόγησης των ικανοτήτων και της επάρκειας του μελλοντικού εκπαιδευτικού. Σίγουρα δε θα μπούμε στη διαδικασία σύγκρισης σχολών και τμημάτων, ο καθένας έχει τα επιχειρήματά του και τη γνώμη του (η οποία, όσο υποκειμενική κι αν είναι, καλό είναι να βασίζεται σε ουσιαστικά επιχειρήματα), ανέφερα όμως κάποιες λεπτομέρειες των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων μας, γιατί μπορεί να αστειεύτηκες με το πιστοποιητικό γνωστικού, αναφέρθηκες όμως μονομερώς στις ελλείψεις των τμημάτων, τις οποίες έσπευσα να διορθώσω για του λόγου το αληθές και για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Επίσης, έγραψες για κάποιες περιπτώσεις πτυχιούχων από όλα τα τμήματά μας (εννοώ των ΠΕ02 φιλολόγων καθηγητών) που γνωρίζεις προσωπικά, χωρίς όμως αυτές να είναι ενδεικτικές και να αποτελούν τον κανόνα. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι ο πτυχιούχος με ελλείψεις είτε στα γνωστικά αντικείμενα είτε στην Παιδαγωγική δύσκολα επιτυγχάνει στους εκάστοτε διαγωνισμούς πρόσληψης.Παράθεσηθελω να σου πω, οτι προσωπικα πιστευω πως το να εχει καποιος ενα χαρτι...απο καποια σχολη δεν σημαινει κατι....δεν αποδεικνυει κατι και ουτε τον κανει ικανοτερο καποιου αλλου.....υπαρχουν πολλοι παραγοντες...κ σιγουρα αυτοι δεν σχετιζονται με το ποιο τμημα τελειωσε αλλα ουτε με το αν εκανε πρακτικη ασκηση!Αυτό κάλλιστα θα μπορούσε, λοιπόν, να ισχύει -σύμφωνα με τη γνώμη σου- και για το γνωστικό είτε είναι πτυχιούχος κατεύθυνσης Γλωσσολογίας, όπως εσύ, είτε Ιστορίας είτε Παιδαγωγικής, αναιρώντας τα περί διαφωνίας σου στο"φλέγον" ζήτημα των τμημάτων μας... Γιατί εκπλήσσομαι, όταν διαβάζοντας σε άλλα topics πχ. για την ανόητη υπεροχή του κλασικού δε βλέπω να διαφωνούν οι συνάδελφοι πτυχιούχοι τμήματος Φιλολογίας και Γλωσσολογίας και όταν τίθεται κάποια... "υπεροχή" παιδαγωγού στα θέματα διδακτικής και παιδαγωγικής, να υπάρχει άμεση ένσταση. Προσωπικά πιστεύω ότι όπως ένας πτυχιούχος κατεύθυνσης ΜΝΕΦ είναι ειδικευμένος στη νεοελληνική λογοτεχνία περισσότερο από τις άλλες κατευθύνσεις (αφού αποτελεί επιστημονικό του αντικείμενο), έτσι και οι πτυχιούχοι Παιδαγωγικής ΦΠΨ είναι ειδικευμένοι στα θέματα αγωγής, εκπαίδευσης, μάθησης και διδασκαλίας, που αποτελούν ισχυρό εφόδιο (πολλές φορές ισχυρότερο κι από άλλα) για το μετέπειτα εκπαιδευτικό τους έργο.
θελω να σου πω, οτι προσωπικα πιστευω πως το να εχει καποιος ενα χαρτι...απο καποια σχολη δεν σημαινει κατι....δεν αποδεικνυει κατι και ουτε τον κανει ικανοτερο καποιου αλλου.....υπαρχουν πολλοι παραγοντες...κ σιγουρα αυτοι δεν σχετιζονται με το ποιο τμημα τελειωσε αλλα ουτε με το αν εκανε πρακτικη ασκηση!
Απορώ με μερικούς πώς μπορούν τόσο άνετα να δεχθούν "ακύρωση" του πτυχίου τους και επανεξέταση των "προσόντων" τους μετέχοντας στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ της Αννούλας. ΑΡΝΟΥΜΑΙ να δεχθώ πώς γίνεται να δεχόμαστε ΑΚΥΡΩΣΗ και ΑΜΦΙΣ
Όσον αφορά στη πρώτη επισήμανση τα παιδαγωγικά-διδακτική-ψυχολογία στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωτικά επιλογής.