0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλημέρα,χρόνια πολλά κατ' αρχάς και με συγχωρείτε για το ξέθαμα... δεν βρήκα άλλο σχετικό θέμα Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει στην κατοχή του το βιβλίο της ιστορίας δέσμης (ήταν κοινό για την 3η και 4η από όσο θυμάμαι). Θυμάμαι ότι στην εισαγωγή του (ή στον επίλογο; ) είχε ένα απόφθεγμα του Πολύβιου σχετικά με την αντικειμενικότητα που πρέπει να έχει ένας ιστορικός. Δεν το έχω βρει σε διάφορες λίστες αποφθεγμάτων που έχω ψάξει...Αν κάποιος το έχει και μπορούσε να το μεταφέρει θα του ήμουν ευγνώμων, ευχαριστώ.
Ἐν μὲν οὖν τῷ λοιπῷ βίω τὴν τοιαύτην ἐπιείκειαν ἴσως οὐκ ἂν τις ἐκβάλλοι∙ καὶ γὰρ φιλόφιλον εἶναι δεῖ τὸν ἀγαθὸν ἄνδρα καὶ φιλόπατριν καὶ συμμισεῖν τοῖς φίλοις τοὺς ἐχθροὺς καὶ συναγαπᾶν τοὺς φίλους· ὅταν δὲ τὸ τῆς ἱστορίας ἦθος ἀναλαμβάνῃ τις, ἐπιλαθέσθαι χρὴ πάντων τῶν τοιούτων καὶ πολλάκις μὲν εὐλογεῖν καὶ κοσμεῖν τοῖς μεγίστοις ἐπαίνοις τοὺς ἐχθρούς, ὅταν αἱ πράξεις ἀπαιτῶσι τοῦτο, πολλάκις δ’ ἐλέγχειν καὶ ψέγειν ἐπονειδίστως τοὺς ἀναγκαιοτάτους, ὅταν αἱ τῶν ἐπιτηδευμάτων ἁμαρτίαι τοῦθ’ ὑποδεικνύωσιν. Ὥσπερ γὰρ ζώου τῶν ὄψεων ἀφαιρεθεισῶν ἀχρειοῦται τὸ ὅλον, οὕτως ἐξ ἱστορίας ἀναιρεθείσης τῆς ἀληθείας τὸ καταλειπόμενον αὐτῆς ἀνωφελὲς γίνεται διήγημα.Πολύβιος, Ἱστορίαι 1.14.4-7
εχω τα θεματα που εχουν πεσει σε πανελληνιες απο το 1984 και μετα..αν καποιος ενδιαφερεται ας στειλει pm
Δεν ήταν μόνο αυτό... ήταν μια μικρούλα παράγραφος, όχι μια μόνο πρόταση. Αλλά ρίχνοντας αυτό το κομμάτι στο google βρήκα αμέσως και το υπόλοιπο, οπότε σ' ευχαριστώ πολύ!!!
...οὕτως ἐξ ἱστορίας ἀναιρεθείσης τῆς ἀληθείας τὸ καταλειπόμενον αὐτῆς ἀνωφελὲς γίνεται διήγημα.
και για οποιον αλλον ενδιαφερει εχω ολα τα θεματα Εκθεσης απο το 1926 μεχρι 2000 και Αρχαιων, Ιστοριας και Λατινικων απο το 1950 και μετα. Επισης, επειδη το αρχειακο υλικο ειναι μεγαλο και αρκετα διασπαρτο οποιος θελει ας βαλει ενα χερακι να το οργανωσει... Δεν εχω τιποτα σε ηλεκτρονικη μορφη. Ολα ειναι βιβλιακή, ή απο εφημεριδες.Καποια στιγμη σκεφτηκα να το κανω ως εργασια και να το εκδοσω σε βιβλιο, με βαση τα συστηματα που υπηρχαν απο το 1926 και μετα και με βαση τις ιστορικες περιοδους (π.χ. δικτατορια 1967-1974), μεταπολιτευση υπ.παιδειας Γ.Ραλλης (1974-1981) κλπ και με ενα σχολιασμο ιστορικο-κοινωνικο, βγαζοντας καποια συμπερασματα γυρω απο την επιλογη θεματων. Παραλληλα θα υπηρχαν και ενδεικτικες απαντησεις. Σαν ιδεα ειναι πολυ καλη, αλλα χρονο πολυ δεν εχω και ετσι το αναβαλλω διαρκως....Ιδωμεν!
Σε ευχαριστώ πολύ!!! Μια λέξη θα "πω" μόνο: χάος!!! εχω θέματα από όλα τα συστήματα εξετάσεων. από τοτε που εδιναν απευθείας στις σχολές 1926 μεχρι σήμερα. (η αλήθεια είναι πως μετα το 1983 δεν τα εχω όλα, γιατι πότε δεν ασχολήθηκα να τα "συγκεντρώσω", αλλά αυτά υπάρχουν ετσι κι αλλιως στο ιντερνετ. Οσο για τα πολύ παλιά, και αυτά από τυχη επεφταν κατά καιρους στα χέρια μου καθότι μη μπω σε παλαιοπωλείο και μαλιστα βιβλίων, πέφτω σαν τον.. πόντικα ....
Όταν βρεις χρόνο κάποια στιγμή ανέβασε εδώ κάτι που να έχει ενδιαφέρον από τα πολύ παλιά συστήματα... Από περιέργεια και μόνο θα ήθελα να δω θέματα έκθεσης π.χ. του '50 ή του '60