0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: someone στις Μαρτίου 21, 2010, 09:54:57 pmΜπορει ενας δάσκαλος ας πουμε να φτανει καθημερινα, για ενα χρονο, στο σχολειο στις 8:30 όταν το κουδουνι χτυπάει στις 8:10 και να μην υπάρχει καμια συνέπεια?Εσύ δεν μας λες τι προτείνεις.Όσο για το θέμα που έθιξες παραπάνω, υπάρχει και ο Αυτιάς.
Μπορει ενας δάσκαλος ας πουμε να φτανει καθημερινα, για ενα χρονο, στο σχολειο στις 8:30 όταν το κουδουνι χτυπάει στις 8:10 και να μην υπάρχει καμια συνέπεια?
Ας υποθεσουμε οτι ο εν λογω κυριος ειναι υπερβολικός, ίσως και παράλογος.Εσεις απο ποιον πιστευετε οτι μπορεί να κριθεί ο εκπαιδευτικός? Ή δεν μπορει να κριθεί απο κανέναν?
Απορία: Όταν θα κρινόμαστε από το μέντορα.... το Στέντορα, τον ψυχίατρο, το σύμβουλο, το διευθυντή, τους γονείς, τον ενδυματολόγο, τον παπά της ενορίας κλπ, θα μπορούμε τουλάχιστον να καθόμαστε ή θα στεκόμαστε σε στάση προσοχής στα 5 μέτρα;
Το να υπάρχει μια οργάνωση και μια διαδικασία εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού να διδάσκει στο δημόσιο ή γενικά να διδάσκει είναι βασικό. Μέχρι τώρα αυτό που ισχύει είναι ένας αυτοσχεδιασμός που καταλήγει στον υποκειμενισμό. Απόψεις του τύπου «έχω κριθεί στην τάξη» δηλώνουν φοβία για μια αντικειμενική θεώρηση αυτού που κάνουμε. Πως μπορεί να κρίνει μια τάξη; Με ποιο τρόπο, σαφή και προσδιορισμένο ,αποτυπώνεται η κρίση της τάξης; Μας βολεύει μια αοριστία σαν αυτή των αστρολόγων ; Υπάρχουν μετρήσιμα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας εκπαιδευτικός και όχι μυθολογίες για την δήθεν χημεία με τους μαθητές κλπΤο να μιλάει κανείς δυνατά και καθαρά , έστω και αν παρακολούθησε μαθήματα ορθοφωνίας δεν είναι κάτι συγκεκριμένο; Το να γράφει κανείς καλά στον πίνακα; Να έχει σχέδιο για κάθε μάθημα που να το εμπλουτίζει με το χρόνο; Το να είναι καταρτισμένος και ενήμερος; Και κυρίως να γνωρίζει τις επιστημονικές μεθόδους της διδακτικής;Αυτά και άλλα είναι μετρήσιμα και όχι μια εγωιστική άποψη: είμαι καλός γιατί στην τάξη μου δεν επικρατεί το μπάχαλο όπως με άλλους… πιάνω επαφή με του μαθητές, ένα είδος ενόρασης που λείπει από τους πολλούς…Και το κυριότερο η καθοδήγηση από κάποιον που μπορεί να συμβουλεύει και να στηρίζει τον αρχάριο δάσκαλο. Να τον διορθώνει και να τον ενθαρρύνει ώστε να γίνει πραγματικά καλός και αποτελεσματικός. Αυτά έπρεπε εδώ και καιρό να είναι απαίτηση της ΔΟΕ & ΟΛΜΕ. Αυτά θα ήταν κέρδος για κάθε έναν που μπλέκει στην εκπαίδευση και χωρίς πυξίδα κ’ εφόδια βρίσκεται μπροστά σε απίθανες έως εφιαλτικές καταστάσεις μέσα στην τάξη… Έλα τώρα που μας έλαχε η Διαμάντω, να μας πιάσει στα πράσα και να μας την λέει κ’ από πάνω. Δικιά μας δουλεία ήταν τόσα χρόνια να φωνάζουμε για την επιμόρφωση και την ρεαλιστική αξιολόγηση αυτού που κάνουμε, όχι τίποτα άλλο , για δικό μας και μόνο όφελος…
Συνάδελφοι, πολλές απόψεις γράφτηκαν από σας επί του θέματος, αλλά να προσθέσω κ εγώ κάτι που δεν ειπώθηκε; Δεν μίλησε κανείς για την συνείδηση... Δεν θεωρείτε σημαντικό να πέφτεις το βράδυ για ύπνο χωρίς τύψεις για την δουλειά σου την ημέρα που πέρασε;Προσωπικά πιο πολύ υπολογίζω την καθαρή και ήσυχη συνείδησή μου παρά τον οποιονδήποτε σύμβουλο ή διευθυντή ή γονιό ή μαθητή.