0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
συναδελφοι πρεπει να ξεχωρισουμε κατι * οι γερμανοι εχουν πολεμησει με τους γαλλους παρα πολλες φορες , ειδικα λιγο πριν την περιοδο του '21 που μας ενδιαφερει ολη η ευρωπη βρισκονταν σε πολεμο με πολλους νεκρους στα πεδια των πολεμων ομως προσεξτε : νεκροι μονο στα πεδια των μαχων δεν εγιναν ποτε εξολοθρευσεις πληθυσμων και εξανδραποδισεις , γεννοκτονιες , σκλαβοπαζαραοι συγκρουεις με τους τουρκους επερναν μορφη ολοκληρωτικου πολεμου εναντια οχι μονο σε πολεμιστες αλλα και γυναικες και παιδια*βεβαια καποιος μπορει να πει οτι αυτα εγιναν πολυ παλια σε περιοδους βαρβαροτητας για δειτε τι εγινε το '22 ενα αιωνα μετα τι εγιεν το '74 θυμηθειτε την χαρακτηριστικη φωτο με του 4 αιχμαλωτους που ειναι γονατισμενοι αναγμωριστικαν φετος τα πτωματα τους και εμφανη η εκτελεση τους .να συνεχισω;
Κι ένα λινκ που έχω πρόχειρο:H ιστορικότητα έθνους και εθνικισμού(Είναι λίγο μεγάλο το κείμενο, αλλά αξίζει τον κόπο).
Παράθεση από: GiannisV στις Μαΐου 18, 2010, 12:00:52 am@ioannaΠαράθεσηΌταν, για παράδειγμα, εμείς μιλάμε για "έθνος" και "εθνική ταυτότητα", έχουμε στο μυαλό μας κάτι που ήταν άγνωστο στους ανθρώπους που έζησαν πριν από τον 18ο αιώνα. Διαφωνώ μαζί σου. Ακόμα και στην αρχαιότητα, υπήρχε ο διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και μη Ελλήνων. Επομένως η έννοια του έθνους, όπως τη γνωρίζουμε και σήμερα, υπήρχε. Το να πούμε οτι η εθνική ταυτότητα ήταν "κατασκεύασμα" του 19ου αιώνα, απλά δε στέκει, με βάση ιστορικά γεγονότα. Ήδη το είχε ορίσει ο Ηρόδοτος.Δεν είναι έτσι. Το ότι υπήρχαν κοινά χαρακτηριστικά και κάποιο αίσθημα του "συνανήκειν" δε σημαίνει ότι υπήρχε έθνος με τη σημερινή έννοια (το οποίο είναι δημιούργημα του εθνικισμού). Άλλο έθνος, άλλο εθνότητα (εθνοπολιτιστική ομάδα).Αυτά είναι πλέον κοινός τόπος στη σύγχρονη ιστοριογραφία. Οι ιστορικοί συγκλίνουν ως προς το νεωτερικό χαρακτήρα του έθνους. Διαφωνίες υπάρχουν ως προς τη διαδικασία δημιουργίας των εθνών και τα συστατικά τους. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για το θέμα (Hobsbawm, Anderson, Gellner, Smith, παραδοσιακοί μαρξιστές π.χ. Κορδάτος, κ.α.)
@ioannaΠαράθεσηΌταν, για παράδειγμα, εμείς μιλάμε για "έθνος" και "εθνική ταυτότητα", έχουμε στο μυαλό μας κάτι που ήταν άγνωστο στους ανθρώπους που έζησαν πριν από τον 18ο αιώνα. Διαφωνώ μαζί σου. Ακόμα και στην αρχαιότητα, υπήρχε ο διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και μη Ελλήνων. Επομένως η έννοια του έθνους, όπως τη γνωρίζουμε και σήμερα, υπήρχε. Το να πούμε οτι η εθνική ταυτότητα ήταν "κατασκεύασμα" του 19ου αιώνα, απλά δε στέκει, με βάση ιστορικά γεγονότα. Ήδη το είχε ορίσει ο Ηρόδοτος.
Όταν, για παράδειγμα, εμείς μιλάμε για "έθνος" και "εθνική ταυτότητα", έχουμε στο μυαλό μας κάτι που ήταν άγνωστο στους ανθρώπους που έζησαν πριν από τον 18ο αιώνα.
Παράθεση από: ioanna89 στις Μαΐου 18, 2010, 12:23:07 amΠαράθεση από: GiannisV στις Μαΐου 18, 2010, 12:00:52 am@ioannaΠαράθεσηΌταν, για παράδειγμα, εμείς μιλάμε για "έθνος" και "εθνική ταυτότητα", έχουμε στο μυαλό μας κάτι που ήταν άγνωστο στους ανθρώπους που έζησαν πριν από τον 18ο αιώνα. Διαφωνώ μαζί σου. Ακόμα και στην αρχαιότητα, υπήρχε ο διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και μη Ελλήνων. Επομένως η έννοια του έθνους, όπως τη γνωρίζουμε και σήμερα, υπήρχε. Το να πούμε οτι η εθνική ταυτότητα ήταν "κατασκεύασμα" του 19ου αιώνα, απλά δε στέκει, με βάση ιστορικά γεγονότα. Ήδη το είχε ορίσει ο Ηρόδοτος.Δεν είναι έτσι. Το ότι υπήρχαν κοινά χαρακτηριστικά και κάποιο αίσθημα του "συνανήκειν" δε σημαίνει ότι υπήρχε έθνος με τη σημερινή έννοια (το οποίο είναι δημιούργημα του εθνικισμού). Άλλο έθνος, άλλο εθνότητα (εθνοπολιτιστική ομάδα).Αυτά είναι πλέον κοινός τόπος στη σύγχρονη ιστοριογραφία. Οι ιστορικοί συγκλίνουν ως προς το νεωτερικό χαρακτήρα του έθνους. Διαφωνίες υπάρχουν ως προς τη διαδικασία δημιουργίας των εθνών και τα συστατικά τους. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για το θέμα (Hobsbawm, Anderson, Gellner, Smith, παραδοσιακοί μαρξιστές π.χ. Κορδάτος, κ.α.)Δε μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να ισχύει αυτό. Οι Μαρξιστές είναι απόλυτα φυσιολογικό, για πολιτικούς λόγους να θέλουν να αποδείξουν με οποιοδήποτε τρόπο οτι δεν υπάρχει έθνος.
Δε θέλουν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει έθνος (κανείς δε λέει κάτι τέτοιο), αλλά ότι είναι δημιούργημα της νεωτερικότητας.
Παράθεση από: GiannisV στις Μαΐου 18, 2010, 12:48:23 amΠαράθεση από: ioanna89 στις Μαΐου 18, 2010, 12:23:07 amΠαράθεση από: GiannisV στις Μαΐου 18, 2010, 12:00:52 am@ioannaΠαράθεσηΌταν, για παράδειγμα, εμείς μιλάμε για "έθνος" και "εθνική ταυτότητα", έχουμε στο μυαλό μας κάτι που ήταν άγνωστο στους ανθρώπους που έζησαν πριν από τον 18ο αιώνα. Διαφωνώ μαζί σου. Ακόμα και στην αρχαιότητα, υπήρχε ο διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και μη Ελλήνων. Επομένως η έννοια του έθνους, όπως τη γνωρίζουμε και σήμερα, υπήρχε. Το να πούμε οτι η εθνική ταυτότητα ήταν "κατασκεύασμα" του 19ου αιώνα, απλά δε στέκει, με βάση ιστορικά γεγονότα. Ήδη το είχε ορίσει ο Ηρόδοτος.Δεν είναι έτσι. Το ότι υπήρχαν κοινά χαρακτηριστικά και κάποιο αίσθημα του "συνανήκειν" δε σημαίνει ότι υπήρχε έθνος με τη σημερινή έννοια (το οποίο είναι δημιούργημα του εθνικισμού). Άλλο έθνος, άλλο εθνότητα (εθνοπολιτιστική ομάδα).Αυτά είναι πλέον κοινός τόπος στη σύγχρονη ιστοριογραφία. Οι ιστορικοί συγκλίνουν ως προς το νεωτερικό χαρακτήρα του έθνους. Διαφωνίες υπάρχουν ως προς τη διαδικασία δημιουργίας των εθνών και τα συστατικά τους. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για το θέμα (Hobsbawm, Anderson, Gellner, Smith, παραδοσιακοί μαρξιστές π.χ. Κορδάτος, κ.α.)Δε μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να ισχύει αυτό. Οι Μαρξιστές είναι απόλυτα φυσιολογικό, για πολιτικούς λόγους να θέλουν να αποδείξουν με οποιοδήποτε τρόπο οτι δεν υπάρχει έθνος.Συγγνώμη αν γίνομαι προσβλητικός με σένα αλλά δεν ξέρεις γιατι πράγμα μιλάς. Κάθε μαρξιστής είναι και διεθνιστής, για να είσαι διεθνιστής προφανώς αναγνωρίζεις τα έθνη και τα εθνικά κράτη. Πριν μιλήσουμε για κάτι καλό θα ήταν να διαβάσουμε και κάτι ε; εκτός αν έτσι κάνουμε και μάθημα στις τάξεις...
GiannisV, αν θέλεις, διάβασε το κείμενο στο λινκ που παρέθεσα. Θα δεις ότι στην αρχαιότητα η λέξη "έθνος" δε δήλωνε το ίδιο πράγμα.
Παράθεση από: ioanna89 στις Μαΐου 18, 2010, 01:10:33 amGiannisV, αν θέλεις, διάβασε το κείμενο στο λινκ που παρέθεσα. Θα δεις ότι στην αρχαιότητα η λέξη "έθνος" δε δήλωνε το ίδιο πράγμα.Ιωάννα, το μέγεθος δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι οτι ο συγγραφέας είχε τη φαεινή ιδεά να βάλει μαύρα γράμματα σε βαθύ μπλε φόντο.
Η λέξη έθνος στους αρχαίους κλασικούς έχει πολλές σημασίες, καμία από αυτές όμως δεν αντιστοιχεί σε αυτήν που της αποδίδουμε σήμερα. Στον Όμηρο για παράδειγμα, έχει την έννοια της συντροφιάς ("έθνος εταίρων", Ιλ. Γ32, Η115), του στρατού γενικά ("έθνος λαών", Ιλ. Ν495, "έθνεα πεζών" Ιλ. Λ724) ή κάποιας συγκεκριμένης στρατιάς "έθνος Αχαιών", Ιλ. Ρ552), του σωρού νεκρών ("έθνεα νεκρών", Οδ. λ34, κ526) και τέλος του σμήνους εντόμων ή πτηνών ("έθνεα μελισσάων, ορνίθων, μυιάων", Ιλ.