0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: gpapage στις Οκτωβρίου 17, 2010, 05:39:47 pmΕπίσης θα ήθελα να μου πεις ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να αρχίσει ένα παιδί να διδάσκεται πληροφορική. Στη
Επίσης θα ήθελα να μου πεις ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να αρχίσει ένα παιδί να διδάσκεται πληροφορική. Στη
Σε αυτό μπορώ να σου απαντήσω εγώ. Οι γονείς πάντα νιώθουν υποχρεωμένοι να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στα παιδιά τους. Επιπλέον, οι Έλληνες γονείς υιοθετούν μια μάλλον παράδοξη στάση απέναντι στο δημόσιο σχολείο. Απ' τη μια δηλαδή το απαξιώνουν, απ' την άλλη επιθυμούν διακαώς τα παιδιά τους να πρωτεύουν σε αυτό, εξ' ου και τα πλείστα φαινόμενα βαθμοθηρίας. Εφόσον λοιπόν το σχολείο ενέταξε στο πρόγραμμά του τα αγγλικά και την πληροφορική από την Α΄ Δημοτικού, οι γονείς θεωρούν πως έχουν χρέος να ποετοιμάσουν τα παιδιά τους σε αυτά τα αντικείμενα ακόμα νωρίτερα!
Αν αυτά τα αντικείμενα διδάσκονταν αργότερα, πίστεψέ με, κανένας γονιός δε θα επιβάρυνε τα παιδιά του αλλά ούτε και το πορτοφόλι του, για να τα στέλνει φροντιστήριο από τόσο νωρίς. Κι έτσι γίνεται αυτό που όλοι φοβόμασταν από την αρχή: τα παιδιά φορτώθηκαν επιπλέον ώρες και μαθήματα σε μια ηλικία που θα έπρεπε να μαθαίνουν μόνο τα βασικά και στο σχολείο, το πρωί, αλλά και στα φροντιστήρια, το απόγευμα, όταν κανονικά θα έπρεπε να είχαν ελεύθερο χρόνο.
Panos 2, ειλικαρινά, δε σε καταλαβαίνω! Λες ότι χαίρεσαι γιατί η επταχρονη κόρη σου μαθαίνει αγγλικά και πληροφορική τώρα στο σχολείο, γιατί αλλιώς θα την έστελνες στο φροντιστήριο. Επειδή δεν το χωράει το μυαλό μου, εξήγησέ μου, σε παρακαλώ, για ποιο λόγο θα το έκανες αυτό; Αν δηλαδή, το παιδί σου πάρει δίπλωμα αγγλικών για παράδειγμα στα 12 και όχι στα 15, τι θα κερδίσει εκτός από το να κουραστεί σε πολύ τρυφερή ηλικία; Μήπως πιστεύεις πως θα βγει στην αγορά εργασίας μετά το δημοτικό και δεν μπορεί να καθυστερήσει λίγο την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας; Someone, το θέμα μας δεν είναι πώς θα έπρεπε να λειτουργεί το σχολείο, για να μη χρειάζονται τα παιδιά φροντιστήριο, αλλά αν θα έπρεπε τα εξάχρονα να κάνουν εφτάωρα μαθαίνοντας επιπλέον αντικείμενα, τη στιγμή που δεν ξέρουν ακόμα τα βασικά. Gpapage, συμφωνώ πως οι γονείς στέλνουν επί χρόνια τα παιδιά τους φροντιστήριο στην πληροφορική. Άρχισαν, ακριβώς όμως, όταν μπήκε η πληροφορική στα σχολεία. Για σκέψου το λίγο!
Όταν στα επόμενα χρόνια θα λειτουργήσει ο θεσμός αυτός όπως πρέπει (πάντα στην αρχή υπάρχουν προβλήματα) θα έρθουν με φυσικό τρόπο στα παιδιά όλα αυτα τα αντικείμενα. Δεν σημαίνει οτι τα παιδιά θα παίρνουνε τα διπλώματα γρηγορότερα απο τώρα. Έχουμε όμως την ευκαιρία να διδάξουμε τα αντικείμενα αυτά σωστά, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να γλυτώσουνε τα άπειρα φροντιστήρια σε μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν είναι θέμα λοιπόν του πόσο γρήγορα θα κάνουνε κάτι αλλά το οτι θα γίνει μέρος της καθημερινότητας τους απο μικρή ηλικία. Εξάλλου σε κάθε τάξη διδάσκεις και σε ανάλογο επίπεδο. Δεν θεωρώ οτι τα εικαστικά ή η πληροφορική ή τα αγγλικά "κουράζουν" απο μόνα τους σαν αντικείμενα τα παιδιά της Α τάξης. Αν γίνει μάλιστα ένα σωστό πρόγραμμα απο πλευράς σχολείου, πιστεύω οτι είναι ευχάριστο για τα παιδιά.
Λες επίσης οτι τα παιδιά κάνουν 7ωρα για να μάθουν μη βασικά κατά την γνώμη σου αντικείμενα. Κρίνεις δηλαδή οτι οι 2 ώρες πχ πληροφορικής την εβδομάδα είναι κάτι άχρηστο για τα μικρά παιδιά. Λάβε υπόψη σου όμως πωςι οι βασικοί άξονες που ακολουθούμε με βάση το πρόγραμμα απο το Υπουργείο είναι η γνωριμία με την Υπολογιστή και η επικοινωνία των παιδιών με αυτόν. Εσυ θα το θεωρούσες άχρηστο για τα παιδιά σου;;
Τέλος διαφωνώ πλήρως με την άποψη πως οι γονείς στέλνουν τα παιδά τους φροντιστήριο απο τότε που μπήκε η Πληροφορική στο σχολείο (μην ξεχνάμε οτι ήταν στο ολοήμερο μόνο!!!!) Τα στέλνανε επειδή δεν λειτούργησε στον μέγιστο βαθμό λόγω αντικειμενικών δυσκολιών στο ολοήμερο και οι γονείς αντιλαμβάνονταν τις ελλειψεις που θα είχαν τα παιδιά τους στο Γυμνάσιο. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα (και να αλλάξουμε) με λίγη καλή διάθεση!!
Είναι όπως τα λές....μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε. Και μόνο που λές γιατί δεν κάνει την γνωριμία με τον υπολογιστή ο δάσκαλος ...μου φτάνει. Επειδή ΔΕΝ είναι η δουλειά του!!!!!!!! Όπως δεν κάνω εγω την γνωριμία με την μουσική, την γλώσσα, την γυμναστική, τα μαθηματικά κλπ. Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό δεν έχει νόημα να συζητάμε. Και συγνωμη για το έντονο ύφος αλλά έχω κουραστεί να αντιμετωπιζόμαστε ως support για άλλα μαθήματα, καθηγητές, δασκάλους και όχι ως επιστήμονες αποκλειστικά ικανοι να διδάξουμε το αντικείμενο μας έστω και σε βασικό επίπεδο!
...Όσο για την απλή γνωριμία με τους υπολογιστές, γιατί να μην μπορεί να την κάνει ο δάσκαλος
Παράθεση από: olyadro στις Οκτωβρίου 18, 2010, 08:29:45 pm...Όσο για την απλή γνωριμία με τους υπολογιστές, γιατί να μην μπορεί να την κάνει ο δάσκαλοςΕ πες το από την αρχή. Τι το κρατάς μέσα σου; Ντρέπεσαι; Να το κάνει ο δάσκαλος λοιπόν το μάθημα. Και όλα τα μαθήματα των ειδικοτήτων. Όπως τη γυμναστική. http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=21537.0Αυτό είναι το θέμα σας. Ούτε η κούραση, ούτε τίποτα! Θα ξαναέλεγα τη λέξη ντροπή, αλλά για να ντραπεί κανείς, πρέπει να είναι άνθρωπος και όχι "κανίβαλος".Νομίζω πλέον όλες οι ειδικότητες πρέπει να δράσουμε από κοινού. Απορώ για πιο λόγο το συντονιστικό ωρομισθίων, βλέποντας όλες αυτές τις ανακοινώσεις απο τη ΔΟΕ και όλους αυτούς τους διαλόγους, δεν παίρνει θέση...
Καθένας με τον πόνο του.....
Ρε μην απαντάτε στους δασκλάκουςςςςςςςςςςςςςςςςςς αφήστε τα παιδιά στην μιζέρια τους. Παιδαγωγική Ακαδημία αυτο τα λεει ολα.Δασκαλάκια ειναι τετραετους φοιτησης ή ακόμη διετούς?!!!!!
Παράθεση από: olyadro στις Οκτωβρίου 18, 2010, 09:57:06 pmΚαθένας με τον πόνο του.....Δεν είναι πόνος, είναι αγανάκτηση. Γιατί τόσα χρόνια όλες οι ειδικότητες στήριξαν το ολοήμερο σχολείο, με το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας. Τότε κανένας δάσκαλος δεν ήθελε να κάνει τα μαθήματα τους. Τώρα όμως με το νέο πρόγραμμα, έγιναν θελκτικά για τα "πιράνχας" της εκπαίδευσης. Γιατί ο δάσκαλος μόνο όταν υπάρχει οργανική καταδέχεται να διδάξει.Αλλά για να έρθουμε στο θέμα μας. Δεν μπορούμε να καταδικάζουμε ένα νέο πρόγραμμα, αν δεν δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου. Μπορούμε να επισημαίνουμε τα λάθη του αρχικά και να προσπαθούμε να το βελτιώνουμε. Ειδικά όταν το προηγούμενο είχε αποτύχει παταγωδώς και είχε καταντήσει πάρκινγκ παιδιών.Και κριτές αυτού του νέου προγράμματος θα είναι οι γονείς, οι μαθητές και η εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν θα το κρίνει ο ξανθομάλλης συνδικαλιστής. Να είναι σίγουρα για αυτό τα φερέφωνα της ΔΟΕ, εντός και εκτός forum.
Το χειρότερο όμως είναι ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα βασίζεται σε κοινοτικά χρήματα με ημερομηνία λήξης το 2013. Ένα "ολοήμερο" σχολείο χτίστηκε χωρίς διορισμούς μονίμων αλλά με αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ και με ένα νέο ιδιότυπο καθεστώς πρόσληψης όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του υπ.παιδείας. Αναπληρωτές, με απώτερο στόχο να συμπληρώνουν ωράριο, με παρουσιολόγια κλπ προκειμένου να πληρωθούν.Με άλλα λόγια ξεκινάμε κάτι τώρα που υπάρχουν τα λεφτά αλλά κανείς δεν μας εγγυάται για τη συνέχιση και τη βελτίωσή του. Πιθανή (πιθανότατη) εξέλιξη ο μαρασμός και η κατάργηση του όπως ακριβώς έγινε με το αρχικό ολοήμερο σχολείο, με την πδσ και ότι άλλο ξεκίνησε σαν φαγοπότι...