0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δεν διαφωνώ. Απλώς ο εκπαιδευτικός μπορεί για 1-2 χρόνια να θέλει να πάει σε μια βιβλιοθήκη να κάνει προγράμματα φιλαναγνωσίας ή να κάνει μια επιστημονική έρευνα ή κάπου στον σχεδιασμό δραστηριοτήτων, σε ένα ΚΕΠΕΑ. Εκπαίδευση είναι και αυτά και απείρως σημαντικότερη και δημιουργικότατη από την τάξη, αν δεν βλέπεις το σχολείο σαν έναν χώρο προγυμνασης για εξετάσεις (κοινώς σαν φροντιστήριο). Όχι όμως πάνω από δυο συνεχόμενα έτη. Όπως το λες.
Στο ΚΕΠΕΑ, ναι με προϋποθέσεις, αλλά η βιβλιοθήκη είναι δουλειά του βιβλιοθηκονόμου.
Ο εκπαιδευτικός του σχολείου (φιλόλογος κλπ), ναι μπορεί (και καλά θα κάνει) να συνεργαστεί με τον βιβλιοθηκονόμο και να οργανώσουν προγράμματα, ομίλους, συμμετοχές σε δίκτυα, παρουσιάσεις συγγραφέων και δραστηριότητες φιλαναγνωσίας για τα παιδιά, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων. Αλλά δεν είναι κατάλληλος για να τον αντικαταστήσει στην οργάνωση, ταξινόμηση και λειτουργία της βιβλιοθήκης, που είναι εξειδικευμένη δουλειά.
1. Με τις μουσειοσκευές (όπως βαλιτσάκια με εκπαιδευτικό υλικό), που διαθέτουν τα μεγάλα μουσεία στις βιβλιοθήκες, άνετα κάνει ο βιβλιοθηκονόμος απλά προγράμματα με τους μαθητές, που έρχονται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων. 2. Σε μεγάλα μουσεία, που κάνουν συστηματικά/τακτικά μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά, ναι εκεί ίσως να χρειάζεται και εκπαιδευτικός, που όμως να έχει εξειδικευθεί στη μουσειοπαιδαγωγική.
Αυτό που αναφέρετε σχετικά με τα μουσεία. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα; Να αποσπαστεί εκπαιδευτικός σε μουσείο;