0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Πολύ ωραία άποψη απο νέο άνθρωπο, συγχαρητήρια! Πήγαινε μια βολτούλα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα δεις πως οι μισες πορτες των καθηγητών είναι με ελληνικά ονόματα!Ανθρώπων που έχουν κάνει τις σπουδές τους στην Ελλάδα!
Εγώ πάντως θεωρώ, έχοντας σπουδάσει εδώ και εξωτερικό, ότι γενικά τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ πιο άχρηστα από του εξωτερικού.Μηδέν έρευνα και έργο! Με ιπτάμενους, τεμπέληδες καθηγητές και εξαφανισμένους αιώνιους φοιτητές.Καλά θα κάνει η Διαμαντοπούλου να καταργήσει τα μισά από αυτά και να απολύσει όλο το άχρηστο προσωπικό!
Δεν ειναι θεμα ταλεντου, αλλα παιδειας και εκπαιδευσης! Τα αναλυτικα προγραμματα σπουδων των πανεπιστημιων μας ειναι σαφως ανωτερα απο αυτα του εξωτερικου. Δεν ειναι τυχαιο οτι τα μαθηματικα που διδασκονται μεχρι τη γ' λυκειου στα σχολεια μας, στο εξωτερικο και συγκεκριμένα στην αγγλία, που τυχαίνει να γνωρίζω, διδάσκονται στα πλαίσια των master! Σαφως το μεγαλο μας προβλημα ειναι η υποχρηματοδοτηση και συμφωνω απολυτα μαζι σου. Αλλα ειδικα στις κρισιμες εποχες που ζουμε,ας μην μιλαμε για τεμπεληδες καθηγητες και αχρηστα πανεπιστημια αλλά για κακοπληρωμενους καθηγητες που κανουν ερευνα με μηδενικα κονδυλια και τεραστιο προσωπικο κοστος, που εχουν σπουδασει τουλαχιστον 10 χρονια και αμειβονται με 1300 ευρω (πρωτος μισθος λεκτορα). Και οσον αφορα τα "αχρηστα πανεπιστημια", πραγματικα ειμαστε πολύ τυχεροι που σπουδασαμε χωρις να πληρωνουμε διδακτρα και τα παιδια του φτωχοτερου αγροτη μπορεσαν να περασουν την πυλη ενος ανωτατου εκπαιδευτικου ιδρυματος με κακοπληρωμενους πανεπιστημιακους και μηδενικες υποδομες! Ομως σε αυτα τα πανεπιστημια γινονται θαυματα! Ένα είναι σιγουρο , πως τα παιδια μας θα ειναι λιγοτερα μορφωμενα απο εμας καθως δεν θα εχουμε τη δυνατοτητα να καταβαλλουμε τα υπερογκα διδακτρα που "ερχονται".
Παράθεση από: vickyN στις Φεβρουαρίου 12, 2012, 02:05:26 pmΕγώ πάντως θεωρώ, έχοντας σπουδάσει εδώ και εξωτερικό, ότι γενικά τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ πιο άχρηστα από του εξωτερικού.Μηδέν έρευνα και έργο! Με ιπτάμενους, τεμπέληδες καθηγητές και εξαφανισμένους αιώνιους φοιτητές.Καλά θα κάνει η Διαμαντοπούλου να καταργήσει τα μισά από αυτά και να απολύσει όλο το άχρηστο προσωπικό!Πλάκα έχεις.. τα εννοείς αυτά ή απλά τα λες για καλαμπούρι;Φυσικά δεν υποστηρίζω ότι στα ελληνικά παν/μια είναι όλα ρόδινα (σε καμία περίπτωση..), αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρνητική εικόνα που προσπάθησες (άκυρα, άκαιρα και χωρίς στοιχεία) να προβάλλεις. Μπορείς να γίνεις καλή.. σύμβουλος στο γραφείο της ΑΔ, θα σε προτιμήσει
Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα....Μπορώ να αναφέρω άπειρα άλλα..... Στην Αγγλία, όπου γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει, αν δεν έχεις τουλάχιστον 3 δημοσιεύσεις σε καλά περιοδικά δεν παίρνεις θέση λέκτορα....Για ανέβεις τις βαθμίδες θέλει ακόμα περισσότερες δημοσιεύσεις, θέλει βιβλία, θέλει έρευνα, θέλει συμμετοχές σε ευρωπαϊκά ή διεθνή προγράμματα.......Και για να "εθυμήσουμε" με τα χάλια των διδασκόντων....πρόσφατα βρέθηκα σε εκπαιδευτικό συνέδριο στην Ελλάδα. Κάποιος ομότιμος καθηγητής (από τα πολύ μεγάλα "κεφάλια" στα παιδαγωγικά) έκανε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Του ζήτησα, λοιπόν, στο τέλος την παρουσίαση του. Η απάντηση του ήταν κατά λεξη "Κυρία μου, αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία. Τι θα γίνει αν το μοιράζω από εδώ και από εκεί! Αν θέλετε αγοράστε τα βιβλία μου και διαβάστε τα!".......Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία στα Ελληνικά πανεπιστήμια, τότε δεν πρόκειται να έχουμε σωστά πανεπιστήμια! Μπορεί να προσφέρουν "άπειρη" γνώση, αλλά δεν είναι ΜΟΝΟ αυτό ένα πανεπιστήμιο.....
Παράθεση από: emmaki στις Φεβρουαρίου 12, 2012, 03:32:08 pmΚαι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα....Μπορώ να αναφέρω άπειρα άλλα..... Στην Αγγλία, όπου γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει, αν δεν έχεις τουλάχιστον 3 δημοσιεύσεις σε καλά περιοδικά δεν παίρνεις θέση λέκτορα....Για ανέβεις τις βαθμίδες θέλει ακόμα περισσότερες δημοσιεύσεις, θέλει βιβλία, θέλει έρευνα, θέλει συμμετοχές σε ευρωπαϊκά ή διεθνή προγράμματα.......Και για να "εθυμήσουμε" με τα χάλια των διδασκόντων....πρόσφατα βρέθηκα σε εκπαιδευτικό συνέδριο στην Ελλάδα. Κάποιος ομότιμος καθηγητής (από τα πολύ μεγάλα "κεφάλια" στα παιδαγωγικά) έκανε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Του ζήτησα, λοιπόν, στο τέλος την παρουσίαση του. Η απάντηση του ήταν κατά λεξη "Κυρία μου, αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία. Τι θα γίνει αν το μοιράζω από εδώ και από εκεί! Αν θέλετε αγοράστε τα βιβλία μου και διαβάστε τα!".......Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία στα Ελληνικά πανεπιστήμια, τότε δεν πρόκειται να έχουμε σωστά πανεπιστήμια! Μπορεί να προσφέρουν "άπειρη" γνώση, αλλά δεν είναι ΜΟΝΟ αυτό ένα πανεπιστήμιο.....Για το 1ο (με το ελάχιστο όριο δημοσιεύσεων κλπ. που ισχύει και στις ΗΠΑ): δεν είναι πάντα θετικό αυτό. Ξέρεις πόσες άχρηστες δημοσιεύσεις βγαίνουν, απλά για να βγουν; Σίγουρα καλό είναι να υπάρχει κάποιας μορφής πίεση, αλλά στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί τους περισσότερους σε.. αναδημοσιεύσεις και αναμασήματα.
Παράθεση από: BELLISSIMA στις Φεβρουαρίου 12, 2012, 03:23:02 pmΔεν ειναι θεμα ταλεντου, αλλα παιδειας και εκπαιδευσης! Τα αναλυτικα προγραμματα σπουδων των πανεπιστημιων μας ειναι σαφως ανωτερα απο αυτα του εξωτερικου. Δεν ειναι τυχαιο οτι τα μαθηματικα που διδασκονται μεχρι τη γ' λυκειου στα σχολεια μας, στο εξωτερικο και συγκεκριμένα στην αγγλία, που τυχαίνει να γνωρίζω, διδάσκονται στα πλαίσια των master! Σαφως το μεγαλο μας προβλημα ειναι η υποχρηματοδοτηση και συμφωνω απολυτα μαζι σου. Αλλα ειδικα στις κρισιμες εποχες που ζουμε,ας μην μιλαμε για τεμπεληδες καθηγητες και αχρηστα πανεπιστημια αλλά για κακοπληρωμενους καθηγητες που κανουν ερευνα με μηδενικα κονδυλια και τεραστιο προσωπικο κοστος, που εχουν σπουδασει τουλαχιστον 10 χρονια και αμειβονται με 1300 ευρω (πρωτος μισθος λεκτορα). Και οσον αφορα τα "αχρηστα πανεπιστημια", πραγματικα ειμαστε πολύ τυχεροι που σπουδασαμε χωρις να πληρωνουμε διδακτρα και τα παιδια του φτωχοτερου αγροτη μπορεσαν να περασουν την πυλη ενος ανωτατου εκπαιδευτικου ιδρυματος με κακοπληρωμενους πανεπιστημιακους και μηδενικες υποδομες! Ομως σε αυτα τα πανεπιστημια γινονται θαυματα! Ένα είναι σιγουρο , πως τα παιδια μας θα ειναι λιγοτερα μορφωμενα απο εμας καθως δεν θα εχουμε τη δυνατοτητα να καταβαλλουμε τα υπερογκα διδακτρα που "ερχονται".Σωστά αυτά, αλλά υπάρχει και διαφθορά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα που γκρινιάζουν για υποχρηματοδότηση, υπάρχουν και κονδύλια για έρευνα που φαγώθηκαν και γιοί, θυγατέρες και σύζυγοι που βολεύτηκαν από το παράθυρο επειδή ο μπαμπάς ήταν πανεπιστημιακός. Όπως παντού στο ελληνικό δημόσιο η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η ατιμωρησία είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και μην ξεχνάμε ότι μόνοι στον κόσμο, οι έλληνες πανεπιστημιακοί αρνούνται να αξιολογηθούν.
Παράθεση από: emmaki στις Φεβρουαρίου 12, 2012, 03:32:08 pmΚαι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα....Μπορώ να αναφέρω άπειρα άλλα..... Στην Αγγλία, όπου γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει, αν δεν έχεις τουλάχιστον 3 δημοσιεύσεις σε καλά περιοδικά δεν παίρνεις θέση λέκτορα....Για ανέβεις τις βαθμίδες θέλει ακόμα περισσότερες δημοσιεύσεις, θέλει βιβλία, θέλει έρευνα, θέλει συμμετοχές σε ευρωπαϊκά ή διεθνή προγράμματα.......Και για να "εθυμήσουμε" με τα χάλια των διδασκόντων....πρόσφατα βρέθηκα σε εκπαιδευτικό συνέδριο στην Ελλάδα. Κάποιος ομότιμος καθηγητής (από τα πολύ μεγάλα "κεφάλια" στα παιδαγωγικά) έκανε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Του ζήτησα, λοιπόν, στο τέλος την παρουσίαση του. Η απάντηση του ήταν κατά λεξη "Κυρία μου, αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία. Τι θα γίνει αν το μοιράζω από εδώ και από εκεί! Αν θέλετε αγοράστε τα βιβλία μου και διαβάστε τα!".......Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία στα Ελληνικά πανεπιστήμια, τότε δεν πρόκειται να έχουμε σωστά πανεπιστήμια! Μπορεί να προσφέρουν "άπειρη" γνώση, αλλά δεν είναι ΜΟΝΟ αυτό ένα πανεπιστήμιο.....Για το 1ο (με το ελάχιστο όριο δημοσιεύσεων κλπ. που ισχύει και στις ΗΠΑ): δεν είναι πάντα θετικό αυτό. Ξέρεις πόσες άχρηστες δημοσιεύσεις βγαίνουν, απλά για να βγουν; Σίγουρα καλό είναι να υπάρχει κάποιας μορφής πίεση, αλλά στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι οδηγεί τους περισσότερους σε.. αναδημοσιεύσεις και αναμασήματα.Για το 2ο (με τον μεγαλοκαθηγητή που αρνήθηκε να σου δώσει την παρουσίασή του): έχουν πρόβλημα οι.. "παιδαγωγοί"; Γιατί πριν μερικές βδομάδες ένας λαμπρός (και ως δάσκαλος και ως επιστήμονας) καθηγητής μας, φυσικός, έδωσε μια διάλεξη, η οποία και μαγνητοσκοπήθηκε από έναν υ.δ. συνάδελφο (υπάρχει στο youtube ελεύθερα) και ανέβασαν (με την άδεια του καθηγητή) την παρουσίαση σε pdf. Είναι θέμα νοοτροπίας αυτά.. κάποιοι το έχουν δει μπίζνα και όχι επιστήμη. Τι να πεις..
Ελληνικά πανεπιστήμια???Υπάρχουν και πανεπιστήμια στην Ελλάδα?Απο οσο γνωρίζω ειναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Που ο μπαμπας καθηγητής στέλνει την κόρη-τούβλο στη