0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Όσο για τη διχοτόμηση, γενικά μόνο μπορώ να το συλλάβω. Στο πρακτικό μέρος δυσκολεύομαι. Δηλαδή, κόπηκαν τα λεφτά του κόσμου στη μέση; Πώς έγινε; Μόνοι τους το έκαναν; Οι τράπεζες;Και πώς το κράτος εξοικονόμησε έτσι χρήματα; Γιατί δεν τύπωσε χαρτονομίσματα; Επειδή δεν υπήρχε απόθεμα, ώστε αυτά να έχουν αντίκρισμα; Κι αν όντως αυτό ίσχυε, πώς τα μισά του κόσμου χαρτονομίσματα είχαν αντίκρισμα; Δεν ξέρω.. Μπορεί να λέω και χαζομάρες, αλλά δεν μπορώ επακριβώς να το συλλάβω...
Κι όσο για τον εξωτερικό δανεισμό του 1917, ο δανεισμός ήταν θεωρητικός.. Δηλαδή οι δανειστές λειτούργησαν ουσιαστικά ως εγγυητές, για να εκδώσουμε εμείς χαρτονόμισμα, επειδή δεν είχαμε αποθέματα; Γενικώς, οι χώρες τυπώνουν χαρτονόμισμα ανάλογα με τα απόθεματά τους; Κι αν όντως ισχύει αυτό, πώς τότε η έκδοση γενικά χαρτονομίσματος θεωρείται τρόπος εξόδου από μια οικονομική κρίση, όπως κάπου έχω διαβάσει;
Από ό,τι έχω καταλάβει, όντως κόπηκαν τα χαρτονομίσματα στη μέση. Οι πολίτες υποχρεώθηκαν να πάνε στις τράπεζες και να ανταλλάξουν το μισό χαρτονόμισμα με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ενώ το άλλο μισό χαρτονόμισμα (το κομμένο) παρέμεινε στην κυκλοφορία με τη μισή από την αναγραφόμενη αξία. Στη συνέχεια, το κράτος έριξε στην κυκλοφορία νέα ολόκληρα χαρτονομίσματα ίσης αξίας με το ποσό που εξοικονόμησε από το δάνειο, τα οποία είχαν τυπωμένη την ένδειξη "Νέον" για να "περνάνε" ολόκληρα στην αγορά. Δηλ. όσα ολόκληρα χαρτονομίσματα δεν είχαν τυπωμένο το "Νέον" δεν "περνούσαν" πλέον.Ευχαριστώ πολύ.. Δηλαδή οι συναλλαγές δεν έγιναν με το κομμένο χαρτονόμισμα, αλλά με το Νέον;
από το μέτρο εξαιρέθηκαν οι ξένοι υπήκοοι και οι ξένες εταιρείες, που προφανώς θα αντάλλαξαν τα χαρτονομίσματά τους με αυτά με την ένδειξη "Νέον"Αυτό το έχω διαβάσει κι εγώ. Εξαιρέθηκαν λόγω συμφερόντων ή επειδή ήταν ξένοι;
Παράθεση από: moagniko στις Ιουλίου 12, 2010, 08:52:22 pmΑπό ό,τι έχω καταλάβει, όντως κόπηκαν τα χαρτονομίσματα στη μέση. Οι πολίτες υποχρεώθηκαν να πάνε στις τράπεζες και να ανταλλάξουν το μισό χαρτονόμισμα με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ενώ το άλλο μισό χαρτονόμισμα (το κομμένο) παρέμεινε στην κυκλοφορία με τη μισή από την αναγραφόμενη αξία. Στη συνέχεια, το κράτος έριξε στην κυκλοφορία νέα ολόκληρα χαρτονομίσματα ίσης αξίας με το ποσό που εξοικονόμησε από το δάνειο, τα οποία είχαν τυπωμένη την ένδειξη "Νέον" για να "περνάνε" ολόκληρα στην αγορά. Δηλ. όσα ολόκληρα χαρτονομίσματα δεν είχαν τυπωμένο το "Νέον" δεν "περνούσαν" πλέον.Ευχαριστώ πολύ.. Δηλαδή οι συναλλαγές δεν έγιναν με το κομμένο χαρτονόμισμα, αλλά με το Νέον;Κυκλοφορούσαν παράλληλα, για ένα διάστημα τουλάχιστον, τα κομμένα χαρτονομίσματα και τα ολόκληρα με το "Νέον".Παράθεσηαπό το μέτρο εξαιρέθηκαν οι ξένοι υπήκοοι και οι ξένες εταιρείες, που προφανώς θα αντάλλαξαν τα χαρτονομίσματά τους με αυτά με την ένδειξη "Νέον"Αυτό το έχω διαβάσει κι εγώ. Εξαιρέθηκαν λόγω συμφερόντων ή επειδή ήταν ξένοι;Εξαιρέθηκαν προφανώς για να μη θιγούν οι ξένες εταιρείες (πολλές από τις οποίες ήταν στα χέρια Ελλήνων ομογενών-ξένων υπηκόων) που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα. Από το παραπάνω, αλλά και από το ότι οι εύποροι Έλληνες (είτε είχαν ελληνική υπηκοότητα είτε όχι) είχαν μέρος της περιουσίας τους σε χρυσό ή ξένο νόμισμα, καταλαβαίνει κανείς ότι το μέτρο της διχοτόμησης έθιξε κυρίως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
...ένα μέρος της νομισματικής κυκλοφορίας έμεινε χωρίς αντίκρισμα.. λέει το σχολικό..πρακτικά αυτό τι σήμαινε;δεν υπήρχε απόθεμα σε χρυσό και σε συνάλλαγμα, που να καλύπτει το νόμισμα που κυκλοφορούσε;δηλαδή, τι συνέπειες είχε αυτό πρακτικά;
και γιατί τύπωσε νέα ολόκληρα χαρτονομίσματα το κράτος; δηλαδή χρειάστηκε τα κομμένα, για να τα μετατρέψει σε απόθεμα, που μετά του έδωσε τη δυνατότητα να τυπώσει νέα χαρτονομίσματα;τα κομμένα δεν τα χρειάστηκε για να χρηματοδοτήσει κάποιες ανάγκες πιο σημαντικές (όπως μικρασιατικό μέτωπο) αντί να είναι στα χέρια του πολίτη και να χρησιμοποιούνται για τις δικές τους ανάγκες;
Mπορεί κάποιος πιο έμπειρος να προτείνει ένα προγραμματισμό ολοκλήρωσης της ύλης μέχρι Μάρτιο περίπου, με 2 ώρες την εβδομάδα αρχίζοντας από την καλοκαιρινή περίοδο; Eυχαριστώ!