0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
To eam δεν αλλαζει. Εγω θα το αλλαζα το praeripuisset. Αλλα βλεπω πως τα περισσοτερα φροντιστηρια δεν το αλλαζουν...
Αλλάζουν και τα δύο. Ίσως το eam να ατο πάρουν σωστό κι έτσι, όμως το praeripuisset βάσει ποιας θεωρίας δεν πρέπει να αλλάξει; Υπάρχει θεωρία που να υποστηριζει οτι στον πλάγιο λόγο δεν ισχύουν οι κανόνες ακολουθίας χρόνων; Δεν καταλαβαίνω...
Η άσκηση Γ2β δίνει 4 μονάδες. Άρα μάλλον 4 οι αλλαγές (vocatum, Brutum, illam, venisse).
Παράθεση από: gogligo στις Μαΐου 23, 2011, 11:08:35 amΗ άσκηση Γ2β δίνει 4 μονάδες. Άρα μάλλον 4 οι αλλαγές (vocatum, Brutum, illam, venisse).σωστη η επισημανση...το eam ειναι ισως προτιμοτερο να γινει illam , ωστε ,απο το "αυτη" στο "εκεινη", να φανει και η "αποσταση" στην εκφορα του αφηγημενου λογου...το praeripuisset μαλλον θα πρεπει να διατηρηθει καθως εξακολουθει να εξαρταται αμεσα απο ρηματικο τυπο ιστορικου χρονου...( venit -> venisse )
Παράθεση από: kozzi1 στις Μαΐου 23, 2011, 12:40:14 pmΠαράθεση από: gogligo στις Μαΐου 23, 2011, 11:08:35 amΗ άσκηση Γ2β δίνει 4 μονάδες. Άρα μάλλον 4 οι αλλαγές (vocatum, Brutum, illam, venisse).σωστη η επισημανση...το eam ειναι ισως προτιμοτερο να γινει illam , ωστε ,απο το "αυτη" στο "εκεινη", να φανει και η "αποσταση" στην εκφορα του αφηγημενου λογου...το praeripuisset μαλλον θα πρεπει να διατηρηθει καθως εξακολουθει να εξαρταται αμεσα απο ρηματικο τυπο ιστορικου χρονου...( venit -> venisse )Η συγκεκριμένη αντωνυμία, ωστόσο, χρησιμοποιείται για τις μετατροπές που κάνουμε στον πλάγιο λόγο. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό: όταν έχουμε την κτητική αντωνυμία tuus, γίνεται eius στον πλάγιο λόγο. Επιπλέον, σε όσους βοηθητικούς πίνακες μετατροπών έχω παρατηρήσει, η συγκεκριμένη αντωνυμία δεν εντάσσεται στον ευθύ λόγο, αλλά στον πλάγιο.Σχετικά με το ρήμα: Δεν παύει όμως να εξαρτάται από το dicit. Σύμφωνα με τη θεωρία, η σχέση έγκλισης μιας δευτερεύουσαν έχει άμεση σχέση με το ρήμα εξάρτησης που δίνεται.
Παράθεση από: kozzi1 στις Μαΐου 23, 2011, 12:40:14 pmΠαράθεση από: gogligo στις Μαΐου 23, 2011, 11:08:35 amΗ άσκηση Γ2β δίνει 4 μονάδες. Άρα μάλλον 4 οι αλλαγές (vocatum, Brutum, illam, venisse).σωστη η επισημανση...το eam ειναι ισως προτιμοτερο να γινει illam , ωστε ,απο το "αυτη" στο "εκεινη", να φανει και η "αποσταση" στην εκφορα του αφηγημενου λογου...το praeripuisset μαλλον θα πρεπει να διατηρηθει καθως εξακολουθει να εξαρταται αμεσα απο ρηματικο τυπο ιστορικου χρονου...( venit -> venisse )Το eam δηλώνει ήδη από μόνο του το έμμεσο και την απόσταση από το άμεσο.Ο χρόνος των απαρεμφάτων καθορίζεται από το χρόνο του ρηματικού τύπου από τον οποίο εξαρτώνται. Έτσι κι αλλιώς μόνο η οριστική χωρίζεται σε αρκτικούς και ιστορικούς χρόνους.
Νομίζω ότι εσύ μιλάς για γραμματικό καθορισμό κι εγώ για συντακτικό. Μάλλον έπρεπε να πω επηρεάζεται.Μ' αυτό με τα κόκκινα ήθελα να πω ότι οι υπόλοιπες εγκλίσεις (και εδώ το γενίκευσα και στο απαρέμφατο) πέραν της οριστικής θεωρούνται αρκτικοί χρόνοι στις κύριες προτάσεις. Εννούσα ότι μόνο η οριστική εκφράζει το παρελθόν και μόνο αυτή επηρεάζει και το χρόνο εξαρτημένων τύπων (εδώ το απαρέμφατο).