Σύνολο ψηφοφόρων: 91
0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Κατ' αρχάς να χαιρετήσω την παλιά μου φίλη pariel!!! Το καυτό θέμα της Ιστορίας απασχολεί όλους τους συναδέλφους. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, όμως, γιατί ειδικά οι Γαλλικών και Γερμανικών δεν συμπληρώνουν στα μικρά σχολεία ωράριο σε καμμία περίπτωση. Κι αν ο Φιλόλογος έχει 21 ώρες και οι άλλοι 12 π.χ. κάπως του 'ρχεται!!!!
Μάλλον το θέμα της συζήτησης εδώ έπρεπε να είναι "εμπειρίες νεοδιόριστων ΠΕ 02" και όχι γενικά ¨"εμπειρίες νεοδιόριστων"!!!
Το ζήτημα του ποια ειδικότητα είναι κατάλληλη να διδάξει ιστορία σηκώνει πολλή συζήτηση. Προσωπικά πιστεύω ότι ιστορία μπορεί και πρέπει να διδάσκουν μόνοι οι απόφοιτοι ιστορικού-αρχαιολογικού, και κανένας άλλος. Ούτε οι του φιλολογικού ούτε οι του ΦΠΨ ούτε οι των ξενόγλωσσων φιλολογιών ούτε οι θεολόγοι.
Οπότε να εξοβελιστούν όλοι του ΦΠΨ από τα σχολεία ως ακατάλληλοι, αφού τα αρχαία, νέα, λατινικά ανήκουν δικαιωματικά σε μας στους φιλολογους, ενώ οι του ιστορικού να πάνε σε 10 σχολεία ως ειδήμονες να διδάσκουν ιστορία!!
1 και 2----------------->αυτό εξαρτάται από πάααααααααρα πολλούς παράγοντες3---->καλό είναι να δηλώσεις όλη την Ελλάδα, καθώς όσοι είναι από ΑΣΕΠ, επιλέγουν τελευταίοι τοποθέτηση4------------>ψάχνοντας5------------->να υποθέσω δεν σπούδασες μακριά από την πόλη σου;6------------->από ποια άποψη;7---------------->όλοι οι νεοδιόριστοι κάνουν ΠΕΚ (3 φάσεις), όσοι έχουν τουλάχιστον 8 μήνες προυπηρεσία κάνουν μόνο την Α' φάση.8--------------->θα συναντήσεις πολλών ειδών συναδέλφους, άλλοι βοηθούν και άλλοι όχι.9---------------->όχι δεν συμφέρει10--------------->καλό είναι να έχεις κάποιο υλικό μαζί σου, καθώς δεν ξέρεις σε τι σχολείο θα "πέσεις", υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν και την καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή.
Το αν αξιζει τον κοπο να ξενιτευτεις ειναι θεμα υποκειμενικο,σε καποιες περιπτωσεις δεν εχεις και πολλες επιλογες(εγω ειχα δηλωσει μεχρι και τα Ζωνιανα, αναμεσα στις λιγες περιοχες που προσφερθηκαν στους τοτε συμπληρωματικους).Επισης αν πληρωνεις ενοικιο στον τοπο διαμονης σου ειναι δυσκολο να καλυπτεις τα εξοδα 1 ακομη σπιτιου και οσο για την ευρεση του μπορει να ρωτησεις συναδελφισσες/ους , ντοπιες/ους.Η συνεργασια ειναι λαχειο αλλα αυτο ισχυει οπου κι αν πας,με τη διαφορα οτι μακρια απο τον τοπο σου που θα εχεις πολλα να αντιμετωπισεις μια δυσκολη συνεργασια σου προσθετει ενα ακομη βραχνα!Η προσαρμογη ειναι θεμα προσωπικο και που θα πεσεις(υπαρχουν περιοχες που εχουν κακη φημη και ενω σε καποιες απο αυτες αποδεικνυεται ανυποστατη σε καποιες αλλες με τη διαμονη σου επιβεβαιωνεις τη κακη φημη αλλα και παλι καθοριστικος παραγοντας για το ξεπερασμα των δυσκολιων ειναι το πως αντιμετωπιζεις προσωπα και καταστασεις).Στις μικρες κοινωνιες της επαρχιας χρειαζεται καποια προσοχη και ιδιαιτερως με τα ατομα που θα εχεις καθημερινη σχεση οπως γονεις και συναδελφισσες/ους,μια ξεκαθαρη σταση απο την αρχη,ειδικα με ντοπιες/oυς(που σε καποιες περιπτωσεις αντιμετωπιζουν Σπαρτιατικα καθε ατομο απο αλλο μερος) ειναι μια καλη βαση για τη συνεχεια.Οταν δηλωσεις περιοχες για τοποθετηση σε σχολειο σταθμισε καλα τα πραγματα γιατι τα μορια του σχολειου ειναι καθοριστικα για μεταθεση!
Προσωπικα,σχετικα με περιοχες, μπορω να μιλησω για την Κρητη!Ευχομαι maritinaki να πανε ολα καλα και οταν εισαι στη φαση να επιλεξεις αναμεσα στις προσφερομενες περιοχες ευχαριστως να σε κατατοπισω για να αποφυγεις κακοτοπιες.Μακαρι να μου ελεγαν κι εμενα τοτε οτι θα επρεπε να αποφυγω συγκεκριμενη περιοχη στο ν. Λασιθιου... και να σκεφτεις οτι καταγομαι απο την Κρητη,ειμαι Χανιωτισσα!
η χρονια που περασε ήταν για εμένα η πρωτη χρονια διορισμου.τα ερωτηματα που θετεις ειναι αρκετα γενικα και δν ξερω πως να σου απαντησω. αρα θα σ πω την δικη μου εμπειρια, ήμουν στο νομό Λασιθιου.επιμορφωση: έκανα και τις 3 φασεις, δεν ειχα παει αναπληρωτρια. 1η φαση 2 εβδομαδων στον Αγιο Νικολαο και 2η-3η σε σχολεια ανα το νομο.οσον αφορα τα του σπιτιου.σπίτι δεν δυσκολευτηκα να βρω.ειδα καμια 10αρια περιπου οι τιμες κυμαινονταν απο 230-350 και αυτο που προσπαθησα να δω ήταν η αναλογια τιμης και τι περιελαμβανε αυτή. ετσι κατεληξα σε ενα πολυ ευρυχωρο δυαρι που είχε τα πάντα και εδινα 300
σχολειο εγω είχα κατεβασει και βιβλία και υλικο, τα οποία δεν χρησιμοποίησα(πλην εξαιρεσεων) καθως η βιβλιοθήκη του σχλειου ήταν υπερπληρης.Ζηλεύω.Αυτό δεν το έχω συναντήσει πουθενά μέχρι τώρα.Στο σχολείο που τοποθετήθηκα πέρσι,όταν πήγα,προς μεγάλη μου απογοήτευση βρήκα 2-3 βιβλία.Όταν έφυγα τα βιβλία ήταν 100. στο θέμα συνεργασίας εγω απογοητευτηκα..αν κ ήμουν σε καινουριο σχολειο, με νέες συναδελφους δεν είδα καποιο φοβερο κλίμα συμπνοιας και αλληλοβοήθειας. αυτο ήταν και το ζήτημα που με έριχνε πιο πολυ απο όλα.Συνήθως έτσι γίνεται.Δυστυχώς! αν και ήμασταν 8 ατομα στο συλλογο ποτε δεν ερωτηθήκαμε για το οτιδήποτε, οφείλαμε παντα να ακολουθούμε τις αποφασεις, Από πού προκύπτει αυτό το οφείλαμε?Ποιος σας υποχρέωνε να ακολουθείται τις αποφάσεις?Μου κάνει τρομερή εντύπψση αυτό που γράφεις.να μην ξοδευουμε χρήματαΑν εξαιρέσουμε την πρώτη φορά που εργάστηκα ως αναπληρώτρια και δε με ενημέρωσε κανείς για τίποτα-κυρίως για τα δικαιώματά μου μιλάω.Αυτή την άγνοιά μου την κατάχράστηκε συνάδελφος (λέμε τώρα) νηπιαγωγός.Τις επόμενες φορές ήμουν σε μονοθέσια νηπιαγωγεία και συστεγαζόμουν με μονοθέσια ή διθέσια δημοτικά.Σε αυτή την περίπτωση τη διαχείριση των οικονομικών την έχει ο διευθυντής δάσκαλος-α.Είναι κανόνας ότι θα σου πουν ότι το δημοτικό έχει τις μεγαλύτερες ανάγκες και το νηπιαγωγείο δε χρειάζεται χρήματα.Το θέμα αυτό το έχω ψάξει πολύ.Τί ισχύει.Τα χρήματα της κάθε δόσης μοιράζονται ισόποσα με τον αριθμό των παιδιών.Αυτό ισχύει κάθε φορά που έχουμε ενιαία σχολική επιτροπή δημοτικού-νηπιαγωγείουΤο πόσα χρήματα έρχονται δε μένει κρυφό.Ενημερώνονται από τη δ/νση τόσο ο διευθυντής του δημοτικού,όσο και του νηπιαγωγείου.Αφού ξεχρεώσουμε ΔΕΗ νερό ΟΤΕ πετρέλαιο,πάντα αναλογικά,μένει και ένα σεβαστό ποσό για να εξοπλίσουμε το νηπ/γείο μας,είτε με βιβλία είτε με επιτραπέζια είτε με υλικά.και κάθε φορα να προσαρμοζόμαστε σε οτι μας ανακοινωναν την τελευταια στιγμη.Ποιοί ήταν αυτοί που ασκούσαν τόση εξουσία πάνω σας?η νοοτροπία τους ήταν ποια θα κάνει την καλυτερη κατασκευή και σε ποια έφεραν τα περισσότερα δώρα. (Μπούού!!)Δίνουν ΑΣΕΠ,γράφουν 90 και μετά ασχολούνται με το ποια θα κάνει την καλύτερη κατασκευή? Ή μιλάμε για παλιές?Δεν έχω καταλάβει,αν και οι 8 ήταν νηπιαγωγοί.Ή ήσασταν νηπιαγωγοί-δασκάλες.Επίσης δεν έχω καταλάβει αν ήσασταν όλες νέες ή ανακατεμένες. επειδη όμως η συνεργασια είναι αμφιδρομη και πιθανο θα σκεφτεις οτι κάπου φταιγαμε και εμεις οι καινουριες θα σου πω πως είχα δουλεψει και στο παρελθόν σε ιδιωτικο νηπιαγωγειο(με τελειως διαφορετικες συνθηκες) και καμια συναδελφος δεν είχε παραπονο απο εμένα και ουτε εγω απο εκεινες. και με την κοπέλα που ήμασταν μαζι στο ολοήμερο είχα αψογη συνεργασια και ας μην είχαμε ιδιαιτερες σχεσεις στην αρχη, καμια όμως δεν επεδιωξε τον υποσκελισμό της αλλης και τις διαφωνιες μας σε όποιο ζήτημα τις συζητούσαμε και τις αφηναμε αναμεσά μας. Συμφωνώ.Κ γώ ,τις χειρότερες σχέσεις συνεργασίας τις έχω βιώσει στο δημόσιο σχολείο.Λες και έχουμε να μοιράσουμε τίποτα.Κ την προσπάθεια υποσκελισμού,όπως ακριβώς το λες,την έζησα έντονα την 1η χρονιά που πήγα αναπληρώτρια.Έκτοτε βέβαια,άλλαξε και γω πολύ.Δεν αφήνω πλέον κανένα περιθώριο να με καπελώσει κάποιος.Προτιμώ 1000 φορές να έρθω σε ρήξη.