*

Αποστολέας Θέμα: Συμβουλές-Προτάσεις για τον επόμενο ΑΣΕΠ - ΠΕ 02  (Αναγνώστηκε 695623 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος NASOS

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Συμβουλές-Προτάσεις για τον επόμενο ΑΣΕΠ - ΠΕ 02
« Απάντηση #70 στις: Ιουλίου 23, 2007, 04:29:58 pm »
Παιδία καλημέρα και απο μένα.Πιστεύω οτι για τον επόμενο ασεπ η ύλη της ιστορίας δεν θα αλλάξει και καλο ειναι να αρχίσουμε σιγα-σιγα.αυτό το λέω γιατι η ύλη που είχαμε ηταν μεγάλη και απροσδιόριστη ( δεν εδωσαν σχετικη βιβλιογραφια).επίσης,καλύπτει μεγάλες και σημαντικές περιοδους της ιστοριας.ιδιαίτερα για τη νεώτερη ουτε συζήτηση.εκει πια ολοι δυσκολευτήκαμε να καταλάβουμε τι ακριβως επρεπε να διαβάσουμε.επομένως θεωρώ οτι για την ιστορία τουλάχιστον να μην περιμένουμε αλλαγες.ερωτήσεις υπάρχουν χιλιάδες που μπορούν να βάλουν.τωρα για νεα και αρχαια εκει ευκολα μπορουν να αλλάξουν τα πράγματα οσο αφορα την ύλη.υπάρχου πολλοί συγγραφεις και λογοτέχνες για να τους...τιμήσουν.συμφωνείτε;

Γεία σας, παιδιά. Πιστεύω ότι η ύλη της ιστορἰας μπορεί να αλλάξει. Να μου το θυμηθείτε που θα βάλουν άλλες περιόδους. Γι'αυτό πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε από τα σταθερά: γραμματολογίες, παιδαγωγικά και διδακτική. Το θέμα είναι να ενημερωθούμε για την ύλη νωρίτερα. Αν μπορούσε να γίνει αυτό...

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:25:16 »

Αποσυνδεδεμένος para5

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #71 στις: Ιουλίου 23, 2007, 04:32:16 pm »
Να δώσω και γω τις προτάσεις μου με βάση την εμπειρία από ασεπ. Είχα δώσει και το 2005 αλλά έχασα το διορισμό από την ιστορία.

Κάποιες γενικές συμβουλές:
1. Αρχικά, τα σχολικά βιβλία πρέπει να διαβαστούν πολύ καλά. Αποτελούν το Α και το Ω της ύλης και, απ' ό,τι φαίνεται, του φάσματος μέσα στο οποίο κινείται η επιλογή των περισσότερων θεμάτων.
2. Επίσης, επειδή κανείς μας δεν είναι φωστήρας και στα τρία αντικείμενα, προτείνω (εγώ αυτό έκανα) εκεί όπου κάποιος νομίζει πως είναι άσχετος, να επικεντρωθεί στα σχολικά και να μην χαθεί με επιπλέον βιβλιογραφία που δεν μπορεί να αφομοιώσει και κατ' επέκταση να συγκρατήσει την ώρα των εξετάσεων. Λίγα και καλά, παρά πολλά και χαωτικά.
3. Πάντα θα υπάρχουν ερωτήσεις εκτός των σχολικών, αλλά αυτές δεν είναι πολλές. Για παράδειγμα, ακόμη και στη φετινή ιστορία όπου οι ερωτήσεις εκτός σχολικών είναι αρκετές, δεν μπόρεσαν να μου στερήσουν έναν ικανοποιητικό βαθμό.
4. Τέλος, η επιτυχία έρχεται με την ικανοποιητική επίδοση σε όλα τα αντικείμενα, οπότε μην αφήσετε τίποτα στην τύχη. Όλα τα αντικείμενα, και όλο το φάσμα της ύλης πρέπει να διαβαστούν πολύ καλά.

Αρχαία-Άγνωστο: Εγώ άγνωστο δεν διάβασα, γιατί έχω εξοικείωση με τα αρχαία, αλλά αυτό που θα συμβούλευα κάποιον που θέλει να ξεκινήσει προετοιμασία θα ήταν να επιλέξει τυχαία 10-20 σελίδες από κάθε βασικό συγγραφέα της κλασικής περιόδου (Θουκυδίδης, Πλάτωνας, Ηρόδοτος, Αριστοτέλης, Δημοσθένης και ρήτορες), και να αρχίσει από κει.
Αρχαία Γραμματολογίες: Lesky (δεν θα τον συμβούλευα σε κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος), Κακριδή (είναι πολύ καλή και εύχρηστη), Easterling-Knox (το ίδιο). Για τις υπόλοιπες δεν ξέρω.

Ελπίζω να βοήθησα.

Αποσυνδεδεμένος Rwxanh

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Λατρεύω την εκπαίδευση -ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #72 στις: Ιουλίου 23, 2007, 04:40:26 pm »
Καλησπέρα σας,
Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο για όλους εσάς που με την εμπειρία σας μας βοηθάτε αφάνταστα (τουλάχιστον εμάς τους αρχάριους) και κατά δεύτερον μια ερωτησούλα. Εγώ έχω αρχίσει σιγά σιγά διάβασμα Γραμματολογία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από τον Λίνο Πολίτη και για την αρχαία Γραμματολογία Lesky. Δεν βλέπω όμως πουθενά να  προτείνετε τον δεύτερο. Μήπως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή άραγε? Προτείνετε να αγοράσω Easterling - Knox ή Γεωργοπαπαδάκο αντί αυτού?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #73 στις: Ιουλίου 23, 2007, 04:44:54 pm »
Συμφωνώ με NASO.Ισως μια κίνηση μεσω του συλλογου αδιορίστων και με βοήθεια των δημοσιογράφων που ασχολούνται με το εκπαιδευτικό ρεπορταζ (βλ.Χρ.Κατσικας,Λια Νικητάκη κά)να μπορεσει να γίνει κατι με την ανακοινωση της ύλης.τελος πάντων δεν είμαστε μαθητες,εχουμε οικογενειακες υποχρεωσεις.Και επιπλέον η ύλη οσο πάει χρονο με το χρόνο αυξάνεται,ξεφεύγει απο τα σχολικα και μονο βιβλία,γίνεται πιο επιστημονική ( αλλο που οι ερωτήσεις που βάζουν μόνο επιστημονικες δεν θεωρούνται) αυτο απαιτει και προυποθέτει χρόνο για να μελετηθεί. τι να πω; Να πω οτι περυσι ολοι μας διαβαζαμε ιστορια και μετα αλλαξε; τωρα ισως σκεφτουν οι του ασεπ οτι κανεις δεν διαβασε γνωστικο κατω απο την ιδεα της επικείμενης αλλαγης ασε τους λοιπόν ίδια την ύλη της  ιστοριας να μάθουν τι εστι ασεπ.(ΑΠΡΟ
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 01:25:16 »

Αποσυνδεδεμένος NASOS

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #74 στις: Ιουλίου 23, 2007, 04:59:27 pm »

Η γραμματολογία του Lesky είναι πολύ καλή. Στο πανεπιστήμιο μας παρέπεμπαν συνέχεια σ'αυτή. Είναι, ομως, λίγο δύσχρηστη. Προσωπικά, διάβασα Γεωργοπαπαδάκο και λίγο Lesky. Aυτό που σκέφτομαι να κάνω στον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είναι προσωπικές σημειὠσεις, ένα συμπίλημα από τις πιο γνωστές γραμματολογίες. Για τα νέα νομίζω ότι ο Πολίτης, οι εισαγωγές των σχολικών βιβλίων και η θεωρία της έκφρασης έκθεσης είναι αρκετά ( Κι έχει πλάκα να ισχύσει το τεστ δεξιοτήτων και σε μας και να τρέχουμε να διαβάζουμε πρακτική αριθμητική και στοιχεία δημοκρατικού πολιτεύματος!)

Αποσυνδεδεμένος Pixie

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #75 στις: Ιουλίου 23, 2007, 05:18:46 pm »
Κατά τη γνώμη μου ο Lesky είναι too much για το ΑΣΕΠ, εφόσον η γραμματολογία είναι το 1/4 των Αρχαίων, δηλαδή το 1/12 του γνωστικού. Καλύτερα να ξεκινήσετε από το καινούργιο βιβλίο του Γυμνασίου (είναι αρκετά καλό) και τις εισαγωγές όλων των σχολικών βιβλίων (δηλ. και Όρνιθες Γ Γυμνασίου, Λυρική ποίηση

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #76 στις: Ιουλίου 23, 2007, 05:20:47 pm »
Στους δύο τελευταίους ΑΣΕΠ έχασα το διορισμό για πολύ λίγο.Με βάση την εμπειρία μου θα ήθελα να πω τα εξής:
ΑΡΧΑΙΑ: Εμένα το άγνωστο δεν με αγχώνει τόσο γιατί είναι το ένα ζήτημα στα τέσσερα και ακόμη και στην χειρότερη των περιπτώσεων το μισό ζήτημα θα το ''πιάσω''. Νομίζω ότι αν κάποιος διαβάσει Γραμματική και Συντακτικό και ''αντιμετωπίσει '' ορισμένα από τα κείμενα των συγγραφέων της ύλης σαν άγνωστα ,θα έχει κάνει μία πάρα πολύ καλή εξάσκηση πάνω στο άγνωστο.
Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στον Όμηρο. Είναι στην εξεταστέα ύλη αδιαλείπτως από τον ΑΣΕΠ του 1998 και ,αν δεν κάνω λάθος, ''πέφτει'' συνεχώς είτε στο γνωστικό είτε στην ειδική διδακτική είτε και στα δυο μαζί.Επίσης, πολύ καλό διάβασμα των σχολικών βιβλίων(συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών, ερμηνευτικών σχολίων).
ΝΕΑ:Οπωσδήποτε τις εισαγωγές , τα εισαγωγικά σημειώματα των κειμένων και τα βιογραφικά σημειώματα των συγγραφέων των σχολικών βιβλίων του Λυκείου.
ΙΣΤΟΡΙΑ:Δεν στηρίχτηκα μόνο στα σχολικά βιβλία.
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ: Δεν θα μπορούσα να προτείνω κάτι γιατί δεν έχω πάρει ποτέ πάνω από 63-64. Πιστεύετε ότι τα βιβλία του καθηγητή βοηθάνε και αν ναι,πόσο;Μπορεί κάποιος να προτείνει κάποιο βιβλίο που να περιλαμβάνει πλήρη πορεία διδασκαλίας;(με ενδιαφέρει η διδακτική Ιστορίας)

Αποσυνδεδεμένος pariel

• Έμπειρο μέλος
  • Για να πετύχεις, μην παίρνεις τίποτε προσωπικά
    • Προφίλ
« Απάντηση #77 στις: Ιουλίου 23, 2007, 05:39:55 pm »
rica,ο ασεπ που δώσαμε ηταν του 2006 ( διεξήχθει Ιανουάριο 2007) σωστά; Ο επόμενος θα γίνει το 2008 ( αφου καθε δύο χρόνια γίνεται) και μάλλον προς το τέλος του 2008.Αρα Αυγουστο του 2008 (σε 1 χρόνο δηλ.) θα πρέπει να περιμένουμε την προκήρυξη. Σωστα δεν τα υπολογίζω; ή κανω λάθος;

Αφού οι επόμενοι διορισμοί θα είναι για το σχολικό έτος 2009-2010 εγώ υπολογίζω την προκήρυξη τέλη του 2008 και το διαγωνισμό  αρχές ή άνοιξη του 2009

Αποσυνδεδεμένος NASOS

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #78 στις: Ιουλίου 23, 2007, 05:44:53 pm »
Syrrahm, διορίζεσαι; Για τη διδακτική δεν ξέρω πραγματικά τι πρέπει να γράψει κάποιος . Η Pariel λέει ότι πρέπει να δειξεις ότι γνωρίζεις καλά το αντικείμενο. Κι εγώ αυτό έκανα ( μαζί με ειδική ορολογία) και πήρα 66. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο βαθμός ενός συναδέλφου που δεν ήταν επιτυχών. 27 στο γνωστικό αρχαίωμ και 87 στη διδακτική. Δεν ακούγεται λίγο αντιφατικό. Δε θέλω να πω ότι ο διαγωνισμός είναι διαβλητός. Το επαναλαμβάνω. Απλώς, νομίζω ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη διόρθωση της διδακτικής, με αποτέλεσμα ο κάθε, διορθωτής να πράττει κατά το δοκούν. Αν, πάντως, κάποιος συνάδελφος θα μπορόυσε να προτείνει συγκεκριμένα βοηθήματα διδακτικής, θα του ήμουν ευγνώμων. ΥΓ: Ξέρω πως η Pariel θα διαφωνήσει, αλλά μήπως δε φτάνει, τελικά, να δείχνεις μόνο ότι κατέχεις το γνωστικό; Ίσως κάποιοι βαθμολογητές να θαμπώνονται με την επίδειξη γνώσεων και άλλοι όχι

Αποσυνδεδεμένος pariel

• Έμπειρο μέλος
  • Για να πετύχεις, μην παίρνεις τίποτε προσωπικά
    • Προφίλ
« Απάντηση #79 στις: Ιουλίου 23, 2007, 05:50:09 pm »
Syrrahm, διορίζεσαι; Για τη διδακτική δεν ξέρω πραγματικά τι πρέπει να γράψει κάποιος . Η Pariel λέει ότι πρέπει να δειξεις ότι γνωρίζεις καλά το αντικείμενο. Κι εγώ αυτό έκανα ( μαζί με ειδική ορολογία) και πήρα 66. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο βαθμός ενός συναδέλφου που δεν ήταν επιτυχών. 27 στο γνωστικό αρχαίωμ και 87 στη διδακτική. Δεν ακούγεται λίγο αντιφατικό. Δε θέλω να πω ότι ο διαγωνισμός είναι διαβλητός. Το επαναλαμβάνω. Απλώς, νομίζω ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη διόρθωση της διδακτικής, με αποτέλεσμα ο κάθε, διορθωτής να πράττει κατά το δοκούν. Αν, πάντως, κάποιος συνάδελφος θα μπορόυσε να προτείνει συγκεκριμένα βοηθήματα διδακτικής, θα του ήμουν ευγνώμων. ΥΓ: Ξέρω πως η Pariel θα διαφωνήσει, αλλά μήπως δε φτάνει, τελικά, να δείχνεις μόνο ότι κατέχεις το γνωστικό; Ίσως κάποιοι βαθμολογητές να θαμπώνονται με την επίδειξη γνώσεων και άλλοι όχι
Το έχω πει κι άλλη φορά, ότι κάποιος δεν πρέπει να στηρίζεται στη διδακτική για να περάσει. Με 66 διδακτική πιστεύω, nasos, θα ήσουν διοριστέος αν είχες καλύτερο γνωστικό. Δεν είναι καλύτερο καποιος να ασχοληθεί κυρίως με το σίγουρο, από το να κυνηγά τα ασαφή; Δεν είπα και να αδιαφορήσουμε τελείως. Θεωρώ πάντως ότι η καλύτερη επιλογή για τη διδακτική είναι τα βιβλία του καθηγητή και οι οδηγίες του παιδαγωγικού ινστιτούτου

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #80 στις: Ιουλίου 23, 2007, 05:52:36 pm »
ΝΑSOS, όχι δεν διορίζομαι.Έδωσα στους δύο τελεταίους διαγωνισμούς και έμεινα έξω για 1 και 1.5 μονάδα.Ελπίζω ομως σε αναπλήρωση γιατί έχω πάνω από 30 μόρια.

Αποσυνδεδεμένος Pixie

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02
    • Προφίλ
« Απάντηση #81 στις: Ιουλίου 23, 2007, 06:45:10 pm »
Προσπαθώ να επισυνάψω ένα zip 29 KB με τις οδηγίες του Π.Ι. για την Ιστορία (νομίζω ότι δεν υπάρχουν πλέον στην ιστοσελίδα του) που περιέχουν και παραδείγματα σχεδίου διδασκαλίας, αλλά βγαίνει μήνυμα ότι "ο φάκελος αποστολής είναι γεμάτος".

Αποσυνδεδεμένος demis_n

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #82 στις: Ιουλίου 23, 2007, 07:23:00 pm »
Συνάδελφοι καλησπέρα! Είμαι στους διοριστέους με Διδακτική Ιστορίας 89 (στον προηγούμενο διαγωνισμό είχα 93, άλλα είχα ατυχήσει στο γνωστικό Αρχαίων). Το μόνο που θα συνιστούσα είναι να μην υπάρχει άγχος και να μπορείς να συνδυάσεις γνώσεις με παιδαγωγικές μεθόδους!
Αν θα μπορούσα να βοηθήσω κάπως είναι να σας γράψω την πορεία που ακολούθησα: Ξεκινούσα κανονικά πατώντας στα βήματα του Bloom (αφόρμηση, σύνδεση με τις ήδη κεκτημένες γνώσεις, ένταξη στο νέο θέμα, διευκρίνιση τυχόν άγνωστων όρων κλπ. : η πορεία διδασκαλίας βρίσκεται σε οποιοδήποτε βιβλίο του καθηγητή και σε βοηθήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο), αλλά ενδιάμεσα έβαζα παραγράφους με παιδαγωγικές σκέψεις (π.χ. ξεκινούσα μια παράγραφο λέγοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να αφήσουμε τους μαθητές να ψάξουν τους χ λόγους, τις αφορμές... θα πρέπει να έχουμε σ΄αυτό το σημείο απλά συντονιστικό ρόλο κλπ) Κατα κάποιο τρόπο δηλαδή αποτύπωνα τις δεύτερες σκέψεις μου σε ξεχωριστές παραγράφους ανάμεσα στην πορεία διδασκαλίας και τα ζητήματα που μας έθεταν.
Μακαρι να σας βοήθησα, γιατί μάλλον η συνταγη πέτυχε! Παρ' όλα αυτά αν θα μπορούσα να σας συμβουλέψω θα σας έλεγα να είστε ο εαυτός σας και σε συνδυσμο βέβαια με τις γνώσεις να τους δείξετε πόσο πραγματικά αγαπάτε αυτό που κάνετε!! Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε διευκρίνιση εδώ είμαστε!
Υ.Γ. το μήνυμα το ξαναέστειλα , αλλά προφανώς δεν πρέπει να στάλθηκε την πρώτη φορά..

Αποσυνδεδεμένος VICA

• Πλήρες μέλος
  • "...κάθε αναπνοή είναι νοσταλγία..."
    • Προφίλ
« Απάντηση #83 στις: Ιουλίου 23, 2007, 08:11:29 pm »
Μην μπλέκετε με Lesky...Κάντε οικονομία δυνάμεων.Η γραμματολογία του Κακριδή και οι εισαγωγές όλων των σχολικών μπορούν να διαβαστούν άνετα και σχετικά ευχάριστα από τώρα. Και νομίζω ότι επαρκούν.Και για τα νέα επαρκούν οι εισαγωγές των σχολικών.Εγώ δεν άνοιξα Λ. Πολίτη ούτε τώρα ούτε το 2005 και παρά την απίστευτη βιασύνη μου(σε 10 λεπτά απάντησα κι έχασα ερωτήσεις που ήξερα για να έχω χρόνο για την ιστορία) έγραψα 76 και 83 στα νέα.
Να πληρώνεσαι μόνος σου
Χωρίς έξωθεν αναμονές
Και
Με την πληρότητά σου
Πορεύσου
Μαζί τους

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30