0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ναι είναι γνωστά τα δύο αυτά έργα, αλλά δυστυχώς χωρίς μελέτη και ουσιαστικές προϋποθέσεις...
Το θέμα είναι το μέλλον της πληροφορικής, που είναι σίγουρα δυσοίωνο. Δυσοίωνο είναι όμως το μέλλον και των υπολοίπων κλάδων!Κάποιοι εδώ μέσα απλά προσπαθούν να αποδείξουν ότι κάποιοι δουλεύουν περισσότερο και κάποιοι είναι τεμπέληδες.Το ζητούμενο είναι ότι σε λίγα χρόνια όλοι θα παρακαλάμε να μας πάρουν οπουδήποτε, με οποιοδήποτε μισθό, με οποιοδήποτε ωράριο και με σκυμμένο το κεφάλι.Έχω ξαναγράψει παλιότερα ότι σε αυτού του είδους την γελοία εκπαίδευση (ρομποτάκια μαθητές, υποδουλωμένους παιδαγωγούς, ξέσκισμα ονείρων, υπερπροσπάθεια για μια θέση στον ΟΑΕΔ κτλ, κτλ) είναι τουλάχιστον άηθες να καβγαδίζουμε για την αριστεία μας και την διάθεση μας για προσφορά.
Σε μια χώρα που υπάρχει μηδενική οργάνωση και ελάχιστες προϋποθέσεις στα πάντα, μπορούμε να κάνουμε κριτική για όλα αλλά ας βλέπουμε και λίγο γύρω μας τι γίνεται.Το έργο έχει σχεδιασμό από πίσω του, ίσως όχι τον καλύτερο δυνατό (ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο) αλλά υπάρχει σκεπτικό.
Έχω διαβάσει κριτική για την επιλογή φορητών έναντι σταθερών υπολογιστών. Να εξοπλιστούν δηλαδή τα σχολικά εργαστήρια πληροφορικής με σύγχρονους ΗΥ.Μα ο σκοπός δεν είναι να δοθεί η δυνατότητα χρήσης εργαστηρίου ΗΥ σε μια αίθουσα κάθε διδακτική ώρα, αλλά σε δύο ταυτόχρονα ή τρεις. Το έργο θα παραδώσει:- 1 κινητό εργαστήριο με 10 φορητούς σε κάθε Δημοτικό- 3 κινητά εργαστήρια με 15 φορητούς (το καθένα) σε κάθε Γυμνάσιο- 2 κινητά εργαστήρια με 15 φορητούς (το καθένα) σε κάθε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣμέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα να μετατραπεί σε "εργαστήριο ΗΥ" κάθε διδακτική αίθουσα του σχολείου. Έτσι, αν το σχολείο διαθέτει εργαστήριο, τα χρησιμοποιεί στις αίθουσες, αν διαθέτει εργαστήριο με παλιούς ή χαλασμένους σταθερούς, τους αντικαθιστά με ένα από τα κινητά εργαστήρια, ενώ αν δεν διαθέτει αίθουσα εργαστηρίου (όπως αναφέρει κατ'επανάληψη ο perastikos_kav) τα χρησιμοποιεί στις αίθουσες διδασκαλίας.
Ο χρόνος προετοιμασίας δεν είναι όσος γράφετε: τα φορητά φορτίζονται στο ερμάριο, και απλά τα μεταφέρουμε στην αίθουσα και τα ανοίγουμε (χωρίς καλώδια ρεύματος ή ακόμα και χωρίς ποντίκια αν θέλετε).
Το ερμάριο διαθέτει wifi switch και έτσι "μοιράζει" διαδίκτυο (εφόσον χρειάζεται πρόσβαση στο διαδύκτιο και δεν θα δουλέψετε κάποιο προ-φορτωμένο λογισμικό). Είναι η αίθουσα σε όροφο; Μεταφέρουμε μόνο το wifi switch μαζί με τους φορητούς. Δεν έχει η αίθουσα πρίζα δικτύου; Κανένα θέμα, μαζί με τα διαδραστικά συστήματα έχει υπολογιστεί και δικτύωση όλων των αιθουσών του σχολείου.
Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει έργα που θα μεγιστοποιήσουν την αξία του μεγάλου: εντατικοποιούνται οι επιμορφώσεις σχετικά με τη χρήση διαδραστικού πίνακα, ενώ προχωρά η αναβάθμιση της ταχύτητας σύνδεσης με το διαδίκτυο. Παράλληλα εμπλουτίζεται το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με ψηφιακό (διαδραστικό) υλικό, ενώ λειτουργεί πλατφόρμα που θα φιλοξενεί ψηφιακό υλικό για όλες τις ειδικότητες ώστε να μπορούμε να αξιοποιούμε υλικό που έφτιαξαν και χρησιμοποίησαν συνάδελφοι.Για να επιστρέψω στην επιλογή φορητού vs σταθερού, σαφώς υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές, αλλά αναλογιστείτε:- την ποιότητα των "συναρμολογούμενων" σταθερών που έχουν έρθει κατά καιρούς στα σχολεία σε σχέση με την ποιότητα των φορητών που κατά τεκμήριο είναι γνωστών κατασκευαστών.- τη δυνατότητα χρήσης που δίνουν στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων σε σχέση με αυτά που ξέρουμε πως λειτουργούν σε συγκεκριμένη αίθουσα (εργαστήριο)- τις επιλογές που μπορούμε να κάνουμε: στο Γυμνάσιο με 45 φορητούς, καλύπτουμε 3x15 ή 1x30 + 1x15 ή 2x22 ή όποιο συνδυασμό χρειαστεί. Με τους σταθερούς απλά δεν γίνεται αυτό. - την ευκολία μεταφοράς σε περίπτωση προβλήματος.
Καλή είναι η κριτική αλλά θα περίμενα να έχετε ρίξει μια ματιά στις διακηρύξεις πριν, ώστε να έχει και κάποια ουσία αυτή.Φιλικά...
Το έργο ακολούθησε την πεπατημένη: ότι να 'ναι όπως να 'ναι.
Στις προδιαγραφές του έργου είναι ότι οι υπολογιστές πάνε όλοι μαζί και δεν πηγαίνει ένας από εδώ και άλλος από εκεί.
Πως κουβαλάς 10 υπολογιστές χωρίς ερμάριο, στη μασχάλη; Και που τα βάζεις; Στα θρανία που δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να δουλέψουν οι μαθητές;
Το switch είναι ενσωματωμένο στο ερμάριο (στις περισσότερες υλοποιήσεις) και δεν είναι αποσπώμενο. Επιπλέον επειδή είναι μέσα σε μεταλλικό κλωβό (κλωβός Faraday) η εμβέλεια του είναι της τάξης των 4-5 μέτρων.
Αν είχε γίνει μια σωστή μελέτη θα μπορούσαν να είχαν εξεταστεί πολλές λύσεις, όπως πχ οθόνες-υπολογιστές ή μίνι PC με 2-3 αίθουσες υπολογιστών εκτός του εργαστηρίου πληροφορικής.
Η προκήρυξη ήταν για τα μπάζα Δες τα σχόλια που είχαν γίνει από ΕΛΛΑΚ, ΠΕΚΑΠ και άλλους.
Προφανώς μιλάμε για διαφορετική προκήρυξη. Μπορείς να μου στείλεις κάποιον σύνδεσμο;
συμφωνώ απόλυτα με soch προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στον Έλληνα εκπαιδευτικό ότι μπορεί να βρει λύσεις και στο δυσκολότερο πρόβλημααπό την στιγμή που το hardware θα έρθει από εκεί και πέρα με σωστή συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστούν τα πάντατο ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να φαγωθεί κάποιος χρόνος αυτό δεν ακυρώνει την προσπάθεια. Το ότι δεν υπάρχουν αίθουσες αυτό δεν είναι πρόβλημα του έργου αλλά του σχολείου. Μια ιδέα είναι να μετακινούνται από τις αίθουσες τους τα παιδιά, κάποιοι θα ξεβολευτούν σίγουρα, άλλωστε γιαυτό λέω συνεργασία.Επίσης εφόσον υπάρχει πρόβλημα χρόνου στησίματος να απαλλαχθεί ο συνάδελφος από τις εφημερίες. Ξαναλέω ότι για όλα υπάρχουν λύσεις, μπορεί να μην βρεθούν οι καλύτερες αλλά να μην πυροβολούμε το έργο για θέματα που αφορούν εμάς (όλο το σύλλογο).Φιλικά...
Ο χρόνος για μένα ακυρώνει την προσπάθεια. Όποιος έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διαχείρισης τάξης, γνωρίζει ότι μία από τις μεγαλύτερες πηγές θορύβου και αταξίας είναι η "καθυστέρηση" στην έναρξη του μαθήματος και στην οργάνωση της τάξης. Δηλαδή πρέπει οι μαθητές να "μπαίνουν εν ηρεμία" στην τάξη και όταν μπαίνουν όλα να είναι "έτοιμα". Στο σταθερό εργαστήριο λοιπόν έχω κλειδωμένη την πόρτα και πάντα πιάνω την κουβέντα στα παιδιά πριν μπούνε μέσα. Λέω κάποιο αστειάκι, φροντίζω να πάψουν οι φωνές, τα σκουντήματα και τα τσιμπήματα και να μπαίνουν σε ψυχολογία τάξης. Επίσης φροντίζω ότι χρειάζεται για τη διδακτική ώρα που θα ακολουθήσει να είναι έτοιμο (εικόνες ή βίντεο στους κατάλληλους φακέλους, συγκεκριμένη ιστοσελίδα ανοιχτή, φύλλο εργασίας μπροστά από κάθε η/υ). Όταν εγώ θα γίνομαι ο αχθοφόρος της υπόθεσης και θα πρέπει να προλάβω στο διάλειμμα να μαζέψω τους φορητούς στο ερμάριο να μεταφέρω το ερμάριο στην επόμενη τάξη, να τους στήσω και να είναι όλα έτοιμα, τότε μπαίνουμε σε έναν αντιπαιδαγωγικό μόνιμο αγώνα δρόμου. Να μην βάλω το ερώτημα, τι γίνεται αν έχω εφημερία; τελειώνω το μάθημα και πιο νωρίς ενώ ήδη το έχω αρχίσει και τρέχω να αφήσω το ερμάριο στο γραφείο και μετά ξανατρέχω; εγώ λοιπόν το μάθημα μου το απολαμβάνω, η τάξη είναι ευχαρίστηση για μένα και δεν έχω διάθεση να μετατρέψω το μάθημα σε έναν ανελέητο αγώνα δρόμου, όπου θα σέρνω ερμάρια και θα κάνω διαγωνισμό ποιος θα στήσει γρηγορότερα τους η/υ; δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί εγκαταλείφτηκε η υποστήριξη των σταθερών εργαστηρίων για χάρη των φορητών εργαστηρίων και δεν ξέρω αν υπάρχει ανάλογο παράδειγμα σε άλλη χώρα.