0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Α όσον για τους χαρακτηρισμούς είμαι σίγουρος ότι λέει καθαρές κουβέντες πχ για τον Ρίτσο ότι έγραφε ποίηση διαβάζοντας τον Ριζοσπάστη. Μάλλον κάτι σαν αυτό είχε στο μυαλό του: Γιάννης Ρίτσος: Ιωσήφ
Οι Ελληνες εξακολουθούμε απο την αρχαιότητα να έχουμε συναίσθηση της μειονεξίας μας. Εμφανίζεται κάποιος και "τα χώνει" στο σύστημα που έχει αλλοιώσει το πολιτικό και αισθητικό μας κριτήριο (δημοσιογράφοι και κανάλια μεγαλοσυμφερόντων) και παρόλα αυτά το ρίχνουμε στο κουτσομπολιό!Κάνουμε π.χ. ακριβώς αυτό για το οποίο μερικοί κατηγόρησαν τον συγκεκριμένο ποιητή.Από το πρωί,αντί να δω εκπαιδευτικούς να ικανοποιούνται,επειδή ένας άνθρωπος του πνεύματος επιτέλους ανέδειξε μια διαφορετική γλώσσα,την οποία ο ψεύτικος κόσμος των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης τόσα χρόνια καταστρέφουν,σπεύδουμε να δείξουμε την εξυπνάδα μας κρίνοντάς τον μέσα από το ηθικιστικό καταφύγιο όπου το σύστημα αυτό μας έχει εγκλωβίσει!Ασχολούμαστε με το ποιός είναι ο Χριστιανόπουλος!Ας δεχτούμε ότι είναι μέτριος ποιητής και ο χειρότερος ανάμεσά μας.Ωστόσο,όταν η δημοσιογράφος θίγεται, επειδή ο ποιητής τολμά να παραβεί τους κανόνες ευγενείας και να της πει ότι δεν τη θυμάται,να της υπενθυμίσει ότι δεν βρίσκεται εκεί για την ίδια (λες και έχει κάνει κάτι αξιόλογο) ή όταν κλαίει από τα νεύρα της ή από την απαξίωση που μόλις συνειδητοποίησε ότι αξίζει το έργο της (ενώ αμείβεται με τα δεκαπλάσια χρήματα π.χ. από έναν εκπαιδευτικό,για να διαφθείρει τις συνειδήσεις των πολιτών),χωρίς ωστόσο να μπορέσει να κάμψει τη δυσπιστία του καλεσμένου της (σημάδι ότι όντως η απόσταση της από έναν άλλο κόσμο είναι τεράστια),τότε θεωρώ ότι επιτέλους η εικόνα,το ψεύτικο χρηματιστήριο αξιών του σύγχρονου κόσμου καταρρέει και αποκαθίσταται η ποιότητα του λόγου.Δυστυχώς συμφωνώ με τον ποιητή ως προς το ότι τα πράγματα πολύ δύσκολα μπορούν να αλλάξουν.Εδώ βλέπω και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς την πλήρη ισοπέδωση των αξιών.Αν υπήρχε κοινό αξιολογικό πλαίσιο,τότε θα υπήρχε και κοινός νους και θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα (παράλογα πολλές φορές) επιμέρους συμφέροντά μας.Θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε τόσα χρόνια στην αναγκαιότητα του ΑΣΕΠ,της αξιολόγησης,στην πάταξη της παραπαιδείας,να απαιτήσουμε κατάργηση των πανελληνίων,ανθρωπιστική παιδεία και αγάπη για την πατρίδα.Αντί αυτών μπορούμε να συνεχίσουμε να βρίζουμε την υπουργό μέσα από την ανωνυμία του πληκτρολογίου και να την κοροιδεύουμε για τη δήλωσή της περί κλάματος (θα αντέχαμε άραγε να της μιλήσουμε με τη γλώσσα του Χ. επωνύμως και δημοσίως,ειδικά εάν απολαμβάναμε την δική του καταξίωση;).Παράλληλα να λυπόμαστε την καημένη εργαζόμενη που υπέστη τη σκληρότητα ενός μισάνθρωπου γέρου την ώρα που βγάζει το ψωμί της (μειωμένο όπως είπε η ίδια).Αλλωστε καλά κάνει και βγάζει τόσα λεφτά.Οποιοσδήποτε θα το έκανε εάν μπορούσε.Και άσε τον γέρο να αναρωτιέται για την εντιμότητα της εργασίας...Υ.Γ.Ας συγχωρέσουν οι πολύ καλοί συνάδελφοι το δικό μου ύφος αυτή τη φορά.Εννοείται ότι σε αντίστοιχη περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα είχα την ίδια αντίδραση.Δεν εξαιρώ φυσικά τον εαυτό μου από τις παραπάνω διαπιστώσεις.
Rublev, ποιος ακριβώς "το ρίχνει στο κουτσομπολιό"; Εμείς ή ο κ. Χριστιανόπουλος που "ξεσκόνισε" τους πάντες, αποκαλώντας τον Σολωμό "μπάσταρδο", τον Σεφέρη "γλύφτη", τον Ελύτη "τεμπελχανά"; Ή μήπως μόνο αυτός έχει το δικαίωμα να αναφέρεται στην προσωπική ζωή του καθενός, κρίνει αφ' υψηλού αλλά όχι να κρίνεται; ...και να σου πω...είναι ο μόνος και ο πρώτος που "τα χώνει στο σύστημα", όπως λες; Απλοί και αμόρφωτοι άνθρωποι το ίδιο κάνουν! Δε θεωρώ σωστό, επίσης, να μην κρίνουμε ποιος είναι ο Χριστιανόπολυλος! Ο καθένας μας κρίνεται όχι μόνο από τα λόγια του αλλά και από τις πράξεις του και τη στάση ζωής του. Στα λόγια όλοι τέλειοι είναι και πρώτοι απ' όλους τα "καμάρια" μας, οι πολιτικοί! Και δε νομίζω να είναι πράξη αντίστασης και επανάστασης το ότι είπε ότι δε γνωρίζει την Τσαπανίδου και δε βρίσκεται εκεί γι΄αυτή! Λάθος στόχος, νομίζω! Κατά τη γνώμη μου, παρουσιάστηκε πιο πολύ να μιλά ως ένας άνθρωπος με απωθημένα παρά ως πνευματικός άνθρωπος. Εμένα καθόλου δε με άγγιξε ο λόγος του, ούτε έγινα πιο σοφή ακούγοντάς τον! Ίσως, όμως, όπως εσύ λες, να είμαι απλώς μία "εκπαιδευτικός με πλήρη ισοπέδωση αξιών"...!!!
Όταν μια κατάσταση είναι βαθύτατα υποκριτική το να φαίνεσαι προκλητικός είναι κατά την γνώμη μου ταυτόσημο με το να γίνεσαι αποκαλυπτικός. Όχι απαραίτητα ντεντέκτιβ, μπορεί απλά να αναφέρεις την αλήθεια και αυτό πάραυτα να δηλώνει πρόκληση. Πχ διαβάζω στο σημερινό κυριακάτικο βήμα μερικά «σπαράγματα δημόσιου λόγου» δηλαδή αποσπασμένου λόγου από παλαιότερες συνεντεύξεις του:«από το ’98 που έχω να γράψω ποιήματα, έχω την εντύπωση ότι τα πήρε ο Θεός και με άφησε έτσι. Και δεν μπορώ να διαμαρτυρηθώ. Ήθελε πια να μου κόψει την έμπνευση; Να μου την κόψει, βρε αδερφέ!»«η Θεσσαλονίκη ήταν οβρέικια. Ας μην το ξεχνούμε. Άλλά κι η Αθήνα –κάτσε καλά-ήταν αρβανίτικια. Απάνω σε ξένους λαούς χτίστηκε αυτό που λέμε ελληνικός πολιτισμός».«ζω με λιγότερα από 600 ευρώ χωρίς να θέλω πολυτέλειες, αυτοκίνητα και σπίτια. Και με ολίγους παράδες μπορώ να ζω»«η ομοφυλοφιλία είναι μια παθολογία που δεν θεραπεύεται από τους γιατρούς, θεραπεύεται με την αυτογνωσία»«ο Καβάφης είχε πετάξει 180 ποιήματα, που ενώ αυτός τα θεωρούσε σαβούρες, ήρθαν οι φιλόλογοι-μεγάλη μάστιγα της νεοελληνικής λογοτεχνίας-τα βρήκαν πολύ σπουδαία και τα πρόσθεσαν μαζί με τα καλά».Λέω, με το μυαλό μου, κάθε ένα απ’ τα παραπάνω αρκεί να ξεσηκώσει αντιδράσεις. Και όμως μιλάει με ειλικρίνεια που φαντάζει στους περισσότερους υπερβολή ενώ δεν είναι.