0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Η διέξοδος είναι μία και λέγεται δημοκρατία.Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που βιώσαμε μέχρι τώρα ήταν μια ολιγαρχική διακυβέρνηση καμουφλαρισμένη ως δημοκρατία. Σε όλα τα κόμματα είχαμε αυταρχική κατοχή ή ολοκληρωτική νομή τους από μεμονωμένα πρόσωπα ή ολιγομελείς ομάδες...Αυτοί οι αντιδημοκρατικοί σχηματισμοί ασκούσαν τον έλεγχο τόσο της εξουσίας όσο και της προοπτικής διεξόδου. Με το δεύτερο αναφέρομαι και στον ρόλο της αριστεράς που μονολιθικά σμίλευσε μια «επαναστατική» ρητορική στοχεύοντας στην απόρριψη της δημοκρατίας και όχι στην διάσωσή της...Έτσι η δημοκρατία αποδυναμώθηκε και απ’ την εξουσία και απ’ την αντιπολίτευση…Τελικά ο κόσμος έπαψε να πιστεύει στην δημοκρατία δηλαδή στον ίδιο του τον εαυτό.
Παράθεση από: Empedocles στις Φεβρουαρίου 18, 2012, 01:35:25 amΟ Ελληνας καλά κάνει και διαδηλώνει, την αυτοκριτική του όμως δεν ξέρω αν έχει κάνει ! Διότι πολύ φοβάμαι ότι με τα μυαλά που κουβαλά εδώ για κάτι χρόνια ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, αν δεν τα αλλάξει, και τα παππούτσια του να λιώσει στις πορείες το μόνο που θα καταφέρει είναι να αποφύγει την υποδούλωση δια του ... μπαχάλου ! Ας αρχίσει να προσέχει κανείς συμπεριφορές : διακοποδάνεια, πλήθος πιστωτικών καρτών από ανθρώπους που με ένα μισθό ζούσανε το σήμερα εις βάρος του αύριο, μάστορες ερχόταν σπίτι παρέα με έναν ξένο που έβγαζε όλη τη δουλειά και μετά πληρωνόταν ο ... Ελληνας (!) και μαύρα (τι περίεργο που μετά ο ξένος άνοιγε δική του δουλειά ...). τσιμεντουπόλεις (να μην εκμεταλλευτούν οι άνθρωπο την περιουσία τους;! ) χωρίς πάρκα ή πεζοδρόμια, σκουπίδια να εκσφενδονίζονται από αυτοκίνητα, θρασύτητα και αναίδεια που έχει μεταφερθεί και στα παιδιά χωρίς σεβασμό των θεσμών ή παραδοσιακότατων αξιών , από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις ; Εχετε δει τη Μύκονο από το καράβι; Παντού σπίτια διάσπαρτα ατάκτως τοποθετημένα ! Παρόμοια στη Σαντορίνη ! Τα σκουπίδια στις άκρες των δρόμων στην εξοχή τα έχετε δει ; Την απίστευτη ηχορύπανση σε κεντρικότα σημεία που γίνεται ανεκτή; Παίζει ένας ντάμπα-ντούμπα δίπλα από τις πολυκατοικίες, ο δήμος και η αστυνομία είναι απόντες ! Την οδήγηση την έχετε δει ; Για τη νοοτροπία το λέω ! Ενα κάρο κόσμο που στο χώρο της παιδείας κυνηγά χαρτιά χωρίς να έχει τα προσόντα και που όμως ικανοποιείται τον έχετε δει ; Εγώ εχω δει ανθρώπους να παίρνουν απολυτήριο Λυκείου χωρίς να ξέρουν διαίρεση ! Που πηγαίναμε ; Που γίνονταν αυτά τα πράγματα που γίνονταν στην Ελλάδα ; Τα έχει δει κανείς αλλού σε ανατολή και δύση ; Δεν ξέρω ρε παιδιά, δεν έχω κάνει συγκριτική μελέτη, αλλά υπάρχει άλλο εκπαιδευτικό σύστημα που να περνάει κανείς τάξη λυκείου με μέσο όρο το 9,5 από όλα τα μαθήματα και να παίρνει απολυτήριο με 2 ή 3 στα μαθηματικά επείδή πήρε 18 στο σχέδιο : Σοβαρολογούμε τώρα : Ολοι λένε το μέλλον το παιδιών είναι δύσκολο, αλλά με το αν τα παιδιά παίρνουν τα κατάλληλα προσόντα από το σχολείο (ή τους το "χρωστάει" η ζωή το μέλλον, ενώ προφανώς δεν το χρωστάει στα παιδιά του Μπαγκλαντές) κανείς δεν ασχολείται ! Γενικά μια χώρα της ευκολίας, της μάσας και της ισοπέδωσης σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπου για να βρείς το δικιο σου έπρεπε να μαλώσεις και για τα αυτονόητα αλλού και που το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας σου πήγαινε στο να λύνεις προβλήματα, αντί να παράγεις, αυτό ήταν η Ελλάδα !Λοιπόν, αν δεν επανέλθουν τα μυαλά πρώτα, οι απεργίες, οι πορείες και οι αγώνες οδηγούν και αυτοί σε ένα αποτέλεσμα που ούτε κι αυτό είναι θετικό ! Γνώμη μου ...γνωμη δική σου,δική μου ...αλλά και πολλών άλλων που θεωρούν πως δεν φταινε μονον οι "άλλοι"
Ο Ελληνας καλά κάνει και διαδηλώνει, την αυτοκριτική του όμως δεν ξέρω αν έχει κάνει ! Διότι πολύ φοβάμαι ότι με τα μυαλά που κουβαλά εδώ για κάτι χρόνια ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, αν δεν τα αλλάξει, και τα παππούτσια του να λιώσει στις πορείες το μόνο που θα καταφέρει είναι να αποφύγει την υποδούλωση δια του ... μπαχάλου ! Ας αρχίσει να προσέχει κανείς συμπεριφορές : διακοποδάνεια, πλήθος πιστωτικών καρτών από ανθρώπους που με ένα μισθό ζούσανε το σήμερα εις βάρος του αύριο, μάστορες ερχόταν σπίτι παρέα με έναν ξένο που έβγαζε όλη τη δουλειά και μετά πληρωνόταν ο ... Ελληνας (!) και μαύρα (τι περίεργο που μετά ο ξένος άνοιγε δική του δουλειά ...). τσιμεντουπόλεις (να μην εκμεταλλευτούν οι άνθρωπο την περιουσία τους;! ) χωρίς πάρκα ή πεζοδρόμια, σκουπίδια να εκσφενδονίζονται από αυτοκίνητα, θρασύτητα και αναίδεια που έχει μεταφερθεί και στα παιδιά χωρίς σεβασμό των θεσμών ή παραδοσιακότατων αξιών , από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις ; Εχετε δει τη Μύκονο από το καράβι; Παντού σπίτια διάσπαρτα ατάκτως τοποθετημένα ! Παρόμοια στη Σαντορίνη ! Τα σκουπίδια στις άκρες των δρόμων στην εξοχή τα έχετε δει ; Την απίστευτη ηχορύπανση σε κεντρικότα σημεία που γίνεται ανεκτή; Παίζει ένας ντάμπα-ντούμπα δίπλα από τις πολυκατοικίες, ο δήμος και η αστυνομία είναι απόντες ! Την οδήγηση την έχετε δει ; Για τη νοοτροπία το λέω ! Ενα κάρο κόσμο που στο χώρο της παιδείας κυνηγά χαρτιά χωρίς να έχει τα προσόντα και που όμως ικανοποιείται τον έχετε δει ; Εγώ εχω δει ανθρώπους να παίρνουν απολυτήριο Λυκείου χωρίς να ξέρουν διαίρεση ! Που πηγαίναμε ; Που γίνονταν αυτά τα πράγματα που γίνονταν στην Ελλάδα ; Τα έχει δει κανείς αλλού σε ανατολή και δύση ; Δεν ξέρω ρε παιδιά, δεν έχω κάνει συγκριτική μελέτη, αλλά υπάρχει άλλο εκπαιδευτικό σύστημα που να περνάει κανείς τάξη λυκείου με μέσο όρο το 9,5 από όλα τα μαθήματα και να παίρνει απολυτήριο με 2 ή 3 στα μαθηματικά επείδή πήρε 18 στο σχέδιο : Σοβαρολογούμε τώρα : Ολοι λένε το μέλλον το παιδιών είναι δύσκολο, αλλά με το αν τα παιδιά παίρνουν τα κατάλληλα προσόντα από το σχολείο (ή τους το "χρωστάει" η ζωή το μέλλον, ενώ προφανώς δεν το χρωστάει στα παιδιά του Μπαγκλαντές) κανείς δεν ασχολείται ! Γενικά μια χώρα της ευκολίας, της μάσας και της ισοπέδωσης σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπου για να βρείς το δικιο σου έπρεπε να μαλώσεις και για τα αυτονόητα αλλού και που το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας σου πήγαινε στο να λύνεις προβλήματα, αντί να παράγεις, αυτό ήταν η Ελλάδα !Λοιπόν, αν δεν επανέλθουν τα μυαλά πρώτα, οι απεργίες, οι πορείες και οι αγώνες οδηγούν και αυτοί σε ένα αποτέλεσμα που ούτε κι αυτό είναι θετικό ! Γνώμη μου ...
καλέ μου φίλε και συνάδελφε joap, όταν λες δημοκρατία μπορεις να μου εξηγησεις πως ακριβως την εννοεις; Σωστα μιλας, αλλά πρεπει να εχεις κατά νου πως ο όρος δημοκρατία, εχει πολλες ερμηνειες,οσοι και οι ανθρωποι οπως λεει ο Πλατωνας.Γιαυτο ακριβως το λογο και στην Πολιτεια του (που σε εκταση ειναι μικροτερη του Μνημονιου 2) λεει πως ενα πολιτευμα "ιδανικο" ειναι αυτο που θα ειναι κράμα Δημοκρατιας-Αριστοκρατίας αλλα και "βασιλειας" (εννοώντας ενα ικανο ηγέτη που δεν θα χαριζεται ουτε θα χαιδευει τα αφτια μας με ωραια λογια.χρήσιμα κομματια θεωρουνται τα: α) αν δεν βασιλευσουν οι φιλοσοφοι και β)η αλληγορία του σπηλαιου, οπου ο "φιλοσοφος" δεν θελει να αναλαβει την εξουσία...
Αχ βρε Μάρκο η "ιδανική" πολιτεία δεν υπήρξε ούτε στην εποχή του Πλάτωνα
Η δημοκρατία όντως προϋποθέτει πολίτες με παιδεία και ενεργό συμμετοχή στα κοινά.Στις μέρες μας η πάντα ελλειματική παιδεία υποβαθμίστηκε όμως ακόμα κι ως αξία.Η δε λατρεία του χρήματος και η αλαζονία που αυτό προκαλεί, μας έστρεψε προς την ιδιωτεία, δηλ. την ενασχόληση μόνο με τις ιδιωτικές μας υποθέσεις και τελικά μας καταδίκασε στην αποβλάκωση.Με λίγα λόγια, ζούσαμε ένα κακέκτυπο δημοκρατίας, όπου οι πολίτες εξουσιοδοτούσαν μονίμως εν λευκώ κάποιους να τους κυβερνήσουν αδιαφορώντας από εκεί και πέρα για τι πραγματικά συνέβαινε γύρω τους.Αρκούσε να ρέει το χρήμα, για να κάνουμε τα στραβά μάτια στην παρακμή που διαπιστώναμε σε όλους τους τομείς.Το μόνο καλό που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα είναι ότι ο κόσμος σιγά-σιγά έχει αρχίσει να ξυπνά από το λήθαργο της προσωπικής του καλοπέρασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (το κύμα συμπαράστασης Ευρωπαίων πολιτών προς την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες δεν είναι τυχαίο).Κάτι είναι κι αυτό, έστω κι αν είναι αργά.
Παράθεση από: apri στις Φεβρουαρίου 18, 2012, 11:51:33 pmΗ δημοκρατία όντως προϋποθέτει πολίτες με παιδεία και ενεργό συμμετοχή στα κοινά.Στις μέρες μας η πάντα ελλειματική παιδεία υποβαθμίστηκε όμως ακόμα κι ως αξία.Η δε λατρεία του χρήματος και η αλαζονία που αυτό προκαλεί, μας έστρεψε προς την ιδιωτεία, δηλ. την ενασχόληση μόνο με τις ιδιωτικές μας υποθέσεις και τελικά μας καταδίκασε στην αποβλάκωση.Με λίγα λόγια, ζούσαμε ένα κακέκτυπο δημοκρατίας, όπου οι πολίτες εξουσιοδοτούσαν μονίμως εν λευκώ κάποιους να τους κυβερνήσουν αδιαφορώντας από εκεί και πέρα για τι πραγματικά συνέβαινε γύρω τους.Αρκούσε να ρέει το χρήμα, για να κάνουμε τα στραβά μάτια στην παρακμή που διαπιστώναμε σε όλους τους τομείς.Το μόνο καλό που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα είναι ότι ο κόσμος σιγά-σιγά έχει αρχίσει να ξυπνά από το λήθαργο της προσωπικής του καλοπέρασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (το κύμα συμπαράστασης Ευρωπαίων πολιτών προς την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες δεν είναι τυχαίο).Κάτι είναι κι αυτό, έστω κι αν είναι αργά. Σωστά όλα.Ομως είναι μία ακόμη επανάληψη της κατάστασης που πέρασε και τιποτε αλλο.Το ζητούμενο είναι πλέον η πολιτική κάθαρση και η τιμωρία.Πόσες φορές πρέπει να το ακούσει κανείς? Όλοι βρίζουν τους πολιτικούς-οι οποιοι βεβαίως είναι και οι υπευθυνοι- και κανείς δεν ζητά την τιμωρία τους?Εχουμε 300 παράσιτα στο Κοινοβουλιο και κανείς δεν ζητά τη μείωση στους 200?