0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Επίσης , αύριο μεθαύριο καταργώντας την ιστορική ορθογραφία , μπορεί να θεωρηθεί δόκιμο να γράφονται όλα τα ω ως ο και όλα τα η ή υ ως ι . Δε χρειάζεται κάποιος -α να είναι υπέρμαχος του εθνικισμού για να σέβεται τη γλωσσική του παράδοση ! ! !
http://fimotro.blogspot.gr/2012/07/blog-post_1838.htmlΚαι είναι σίγουρο όταν κάποιος θέλει να κάνει τη ζημιά, θα ξεκινήσει να την οργανώνει νωρίς αρχίζοντας πάντα από τον πιο ευάλωτο στόχο. Αναφέρομαι στο βιβλίο της '' Νέα Ελληνική Γραμματική '' που προορίζεται για τους... μαθητές της Ε' και ΣΤ΄ Δημοτικού. Όπου εκεί, όποιος τη διαβάσει, θα καταλάβει πολύ καλά ότι μετά τα '' περί συνωστισμού '' στην Σμύρνη, για τα οποία φυσικά μας ενημέρωσε η βουλευτής τής ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, με στόχο τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, ήρθε η ώρα να χτυπηθεί καίρια και η γλώσσα, αφού είναι γνωστό η γλώσσα συνδέεται άρρηκτα με την εθνική και την πολιτιστική μας ταυτότητα.Στο παραπάνω λοιπόν βιβλίο της Νέας Ελληνικής Γραμματικής ( το πόσο νέας είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς, αφού η γλώσσα έχει γίνει πραγματικά αγνώριστη) μαθαίνουμε ότι τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας είναι τα εξής πέντε : '' α '', '' ε '','' ι '', '' ο '', αλλά και ο σύνδεσμος '' ου ''. Ακόμα ψάχνουμε τα φωνήεντα '' η '' και ''υ '' τα οποία έπεσαν προφανώς '' υπέρ βωμών και εστιών ''. Όσο για τα σύμφωνα, εδώ έχουμε ένα σύμφωνο παραπάνω, κάτι σαν μπόνους μάλλον, αφού το βιβλίο μας πληροφορεί ότι τα σύμφωνα της ελληνικής γλώσσας είναι 18, ανάμεσα στα οποία όμως συμπεριλαμβάνονται και τα '' ντ '', '' μπ '' και '' γκ '', ενώ το '' ξ '' και το '' ψ '' απλά δεν υπάρχουν.Και πριν ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε ως τώρα, καλό θα ήταν το Υπουργείο Παιδείας να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, αφού ούτε τόσα τυπογραφικά λάθη δικαιολογούνται μαζεμένα, αλλά ούτε και τόση ανοησία και προοδευτικότητα χωράνε μαζί σε ένα μόνο βιβλίο.
Παράθεση από: Ερση στις Ιούλιος 07, 2012, 12:28:49 πμΕπίσης , αύριο μεθαύριο καταργώντας την ιστορική ορθογραφία , μπορεί να θεωρηθεί δόκιμο να γράφονται όλα τα ω ως ο και όλα τα η ή υ ως ι . Δε χρειάζεται κάποιος -α να είναι υπέρμαχος του εθνικισμού για να σέβεται τη γλωσσική του παράδοση ! ! !Aυτό το αύριο-μεθαύριο το ακούμε από τον προηγούμενο αιώνα. Και παρότι αυτό το μαύρο αύριο δεν έρχεται, πάντα υπάρχει κοινό που συνεχίζει να το περιμένει μετά φόβου. Ορθογραφικές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει κατά καιρούς, αλλά η ιστορική ορθογραφία δεν έχει καταργηθεί πουθενά όχι μόνο για ιστορικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους (π.χ γιατί θα υπάρξει ηχητική σύμπτωση μορφημάτων ή και ολόκληρων λέξεων). Μάλιστα, στα γαλλικά αναγκάστηκαν στο παρελθόν κυριολεκτικά να εφεύρουν διαφορετική ορθογραφία σε λέξεις ομόηχες που γράφονταν μέχρι τότε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, για να διευκολυνθεί η επικοινωνία (π.χ vin= κρασί/ vinght=είκοσι).Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ιερότητα του "ω" και του "η", που "άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι" σ' αυτήν τη ζωή, να θυμίσω μόνο για την ιστορία ότι πριν από το 403 π.Χ, που πραγματοποιήθηκε η μεταρρύθμιση του Ευκλείδη στην Αθήνα, το "ω" δεν υπήρχε καν ως γράμμα στην αττική διάλεκτο και όλα τα [ο] γράφονταν με όμικρον, το δε "η" δήλωνε τη δασεία και όλα τα [ε] γράφονταν με έψιλον. Και όμως, παρά την έλλειψη αυτή μια χαρά τα πήγε η αττική διάλεκτος τα χρόνια που προηγήθηκαν. Τα μεγάλα λογοτεχνικά αριστουργήματα τότε γράφτηκαν. Αυτά επειδή κάποια πράγματα τα θεωρούμε τόσο δεδομένα που τρέμουμε μονίμως μην κι αλλάξει κάτι.Καλό να υπάρχει έννοια για τη γλώσσα, αλλά πρώτον, μεγαλύτερη γλωσσική καταστροφή βλέπω να συντελείται με τον απερίσκεπτο τρόπο που γράφονται τα μηνύματα στο διαδίκτυο, με την έλλειψη βιβλίων, την έλλειψη καθηγητών στα σχολεία κλπκαι δεύτερον, μεγαλύτερη εθνική καταστροφή βλέπω να συντελείται τα τελευταία χρόνια γύρω μας με τα μέτρα που λαμβάνονται. Κι αυτές οι καταστροφές δεν "μπορεί" να συμβούν. Συμβαίνουν ήδη.
Eγω εχω μάθει πως τα φωνήεντα ειναι επτα (7) και φωνάζουν δυνατά.