0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δεν ειπα αυτο. δεν μου απαντας ομως στην ερωτηση: Τι παραπανω σου δινει η Αγγλικη και σε κανει ικανοτερο για διδασκαλία?
Συγγνωμη για την παρεμβαση, αλλα ειναι σα να λενε οτι καποιος που ειχε στο λυκειο 20 αρχαια μπορει να αντικαταστασει καθηγητη αποφοιτο φιλολογιας!
Παράθεση από: MARKOS στις Σεπτεμβρίου 12, 2012, 02:00:11 pmΔεν ειπα αυτο. δεν μου απαντας ομως στην ερωτηση: Τι παραπανω σου δινει η Αγγλικη και σε κανει ικανοτερο για διδασκαλία?Το πανεπιστημιο, οποιο τμημα ειτε ελληνικης ειτε ξενογλωσσης φιλλολογιας, από το προγραμμα σπουδών του μπορουμε να δούμε οτι έχει ως στόχο την παροχη των απαραιτητων γνώσεων για να μπορει ο μελλοντικός καθηγήτης να ανταπεξέλθει. Στην πράξη περα απο τα αλλα θεωρητικά μαθηματα κ γλωσσικά διδάσκονται διδακτική, ψυχολογία, παιδαγωγικά που ειναι απαραίτητα για οποιον θελει να μπει σε ταξη. Καποια τμηματα εχουν την τυχη να εχουν κ πρακτικη κατα την διαρκεια των σπουδών τους.Οπως εγω σεβομαι τους αλλους συναδελφους και δεν διδασκω ελληνικά ή μαθηματικά γιατι ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ετσι θελω να να σεβονται κ οι αλλοι να σεβονται εμενα τον κοπο τον δικο μου κ των γονιων μου για να σπουδασω..
despair θεωρω οτι κυριως ενοχλησε ο τονος σου στο μηνυμα που διεγραφη κυριως και οχι τοσο το περιεχομενο του..η αληθεια ειναι οτι ολοι μας ειμαστε απελπισμενοι και απογοητευμενοι απο την επικρατουσα κατασταση,ωστοσο θα συμφωνησω με το marko στο οτι το πανεπιστημιο δε σε κανει κατι ιδιαιτερο και παραπανω αξιοσεβαστο απο καποιους αλλους..ας μη γελιομαστε ολοι σε ελληνικα πανεπιστημια τελειωσαμε..ο,τι μαθαμε το μαθαμε μονοι μας..δε λεω οτι ειναι το σωστο και το πρεπον και αυτο που θα πρεπε να ισχυει αλλα ας μην υποτιμουμε την προσπαθεια και τη θεληση κανενος,ενα απλο χαρτι για μενα δε σημαινει τιποτα..
Μάρκο στ αληθεια δεν καταλαβαινω για ποιο λογο δυσπιστεις. Η παιδαγωγικη καταρτιση που προσφέρουν τα 2 τμηματα Αγγλικης στην Ελλαδα ειναι κατι παραπανω απο αρτια. Οι φοιτητες παρακολουθουν μαθηματα διδακτικης, ψυχολογιας, αντιμετωπισης μαθησιακων δυσκολιων και ειδικοτερα μεθοδολογιας διδασκαλιας, αξιολογησης επιδοσης, διδασκαλιας λεξιλογιου, σωματα κειμενων, classroom management, διδασκαλία αγγλικων για ειδικούς σκοπους και φυσικα πρακτική ασκηση. Μιλαω παντα για ΑΠΘ οπου και φοιτησα. Μετα απο 4 χρονια σπουδων αποκτας και ανωτερο επιπεδο γλωσσας, παιδαγωγικης καταρτισης και κρισης αν μη τι αλλο ωστε να μπορεις να ανταποκριθεις στις διδακτικες αναγκες του καθε μαθητη. Πως λοιπόν να συγκριθει ο κατοχος προφισιενσι σε παιδαγωγικες γνωσεις με καποιον πτυχιουχο; Πως να αποκτησει, με ποια μεσα ο κατοχος προφισιενσι αυτες τις γνωσεις και αυτες τιςς εμπειριες. Σε επιπεδο γλωσσας ισως ειναι ικανος, ισως αγαπα τη διδασκαλία αλλα σε επιπεδο καταρτισης υστερει. Το οτι μπαινω στο γκαραζ δε με κανει αυτοκινητο, το οτι ξερω προσθεση δε με κανει μαθηματικο κλπ.
θα εμπιστευομουν καποιον που με εμπνεει και μου κεντριζει το ενδιαφερον να μαθω. αρκει να γνωριζει τι θα διδαξει και πως θα το διδαξει....
Γιατί αυτή η επίθεση κάθε φορά απέναντι στους πτυχιούχους αγγλικής φιλολογίας? Πραγματικά με λυπεί το γεγονός αυτό. Καμία σχολή δεν εξασφαλίζει τις μετέπειτα επαγγελματικές ικανότητες του καθενός κι αυτό ισχύει για όλους και για γιατρούς, δικηγόρους, φιλολόγους κ.ο.κ. αν όμως θεωρούμε πως αυτό από μόνο του σημαίνει πως το πτυχίο και οι πανεπιστημιακές σπουδές δε σου δίνουν τίποτα, τότε ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει κι έτσι θα γίνω κι εγώ γιατρός μιας και διαβάζω ανατομία, ιατρικά περιοδικά, πάω σε σεμινάρια θεμάτων υγείας και πάει λέγοντας κι ας κριθώ στην πράξη αν είμαι καλή ή όχι μπορεί να έχω και περισσότερο μεράκι από ένα απόφοιτο ιατρικής. Λυπάμαι που ζω στην Ελλάδα που εξισώνει τα πιστοποιητικά με τα πτυχία, που ο καθένας χώνεται στα χωράφια του καθενός και έχει γνώμη για τα πάντα. Από αύριο θα διδάσκω ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, έτσι γιατί γράφω ποιήματα κι έχω κερδίσει και σε διαγωνισμούς γραπτού λόγου κι άρα είμαι καλύτερη από ένα φιλόλογο...έλεος πια. Τελικά, τι την ήθελα την αγγλική, Cambridge Proficiency με grade A έχω, ας σπούδαζα κάτι άλλο για να μη απολογούμουν σε κανέναν όσον αφορά στα αυτονόητα! Σε κάθε κλάδο υπάρχουν καλοί και κακοί, εργατικοί και τεμπέληδες. Αν όλοι έβρισκαν μία δουλειά στο αντικείμενο τους, δε θα χώνονταν σε δουλειές άλλων κι αυτή η συζήτηση δε θα γινόταν. Τέλος, το φταίξιμο είναι του υπουργείου που δεν κατήργησε την επάρκεια όταν δημιουργήθηκαν ξενόγλωσσα τμήματα ΑΕΙ...