0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Εγώ πραγματικά αναρωτιέμαι, όλοι αυτοί που θεωρούν ότι λιγότερα από 10 ευρώ την ώρα καθαρά σε φροντιστήριο είναι μισθός πείνας, ζητάνε 25 ευρώ ακατέβατα στα ιδιαίτερά τους;
1. Αντίσταση στους γονείς που ζητάνε ιδιαίτερα με 5-10-15 ευρώ.
Εννοώ ότι κάποιος που πληρώνεται καθαρά 10 ευρώ την ώρα κοστίζει στον εργοδότη του γύρω στα 18 ευρώ την ώρα όταν συνυπολογήσεις ΙΚΑ, επιδόματα, δώρα και επιπλέον πληρώνεται τις αργίες και όλες τις μέρες που είναι προγραμματισμένο να δουλέψεις (δεν πρόκειται το φροντιστήριο να σου πει μην έρθεις σήμερα γιατί είμαι άρρωστος). ΟΚ καταλαβαίνω ότι δεν μπαίνουν και τα 18 ευρώ στην τσέπη του εργαζόμενου, αλλά διατείθενται υπέρ του για σύνταξη και ασφάλιση, ένα προνόμιο που δεν το έχει όταν πληρώνεται μαύρα στα ιδιαίτερα.Συνεπώς αν δεν το δούμε από την πλευρά του πόσα χρήματα μπαίνουν στην τσέπη σου αλλά το πόσα πληρώνεσαι (πόσα διαθέτει αυτός που σε πληρώνει) η λογική λέει ότι όταν σνομπάρεις 18 ευρώ στο φροντιστήριο γιατί είναι λίγα, θα πρέπει αναλόγως να θεωρείς λίγα τα 25-30 ευρώ στο ιδιαίτερο. Λέω 25-30 γιατί υπολογίζω κάτι παραπάνω για τα έξοδα που έχεις δουλεύοντας ιδιαίτερα δηλαδή τα μεταφορικά σου, το κόστος αγοράς βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού, το κόστος φωτοτυπιών και γραφικής ύλης και λοιπά έξοδα που δεν έχει κάποιος που δουλεύει σε φροντιστήριο.Σε όλα αυτά πρόσθεσε και τον ΟΑΕΔ που δεν δικαιούσαι όταν κάνεις ιδιαίτερα.Δεν ξέρω αν εγώ το υπολογίζω λάθος, αλλά με τη λογική μου δεν σε συμφέρει με τίποτα να κάνεις ιδιαίτερα με 15 ευρώ, εκτός αν είσαι κάτω των 30 χρονών και πιστεύεις ότι η ασφάλιση είναι κάτι που θα συμβεί με μαγικό τρόπο στο μέλλον ή αν έχεις οικονομική βοήθεια από άλλη πηγή (γονείς, σύζυγο) ή αν δουλεύεις παράλληλα και σε φροντιστήριο οπότε καλύπτεσαι ασφαλιστικά από εκεί.
\2. Αντίσταση στο κράτος που σκαρφίζεται συνεχώς νέους φόρους για τους επαγγελματίες π.χ. τέλος επιτηδεύματος.
3. Άρνηση εργασίας στους εργοδότες που δεν πληρώνουν ικανοποιητικά
(όχι 8 χρόνια ανοχή και μετά στα δικαστήρια).Το να μην κάνεις τίποτα από τα παραπάνω και να περιμένεις να εμφανιστούν ξαφνικά υψηλά ωρομίσθια απλά και μόνο επειδή κάποιοι κινούνται νομικά απέναντι σε εργοδότες με τους οποίους συνεργάζονταν επί σειρά χρόνων και ξαφνικά (?) κατάλαβαν ότι δεν τους πλήρωναν τα νόμιμα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, εκτός από το να αφήσει αυτούς που έφτασαν στα δικαστήρια χωρίς δουλειά, με λιγότερα λεφτά (φαντάζομαι ότι και το δικαστήριο έχει το κόστος του) και με όνειρα δικαίωσης.
Συμφωνώ απόλυτα.Προφανώς και είναι μεγάλη ασυνέπεια και βλακεία παράλληλα να θεωρεί κάποιος καλό ένα ιδιαίτερο με 5-10-15 ευρώ και κακό ένα ωρομίσθιο των 10 ευρώ.
Κατά την άποψη μου ο σοβαρός καθηγητής πρέπει όχι απλά να μην κλέβει/παίρνει μαθήματα από το φροντιστήριό αλλά πρέπει να φέρνει τους μαθητές που τον ζητάνε για ιδιαίτερο στο φροντιστήριο που εργάζεται, αν αυτό είναι δυνατό. Και για να κάνουμε μια σύνδεση και με το ζήτημα αφορμή της συζήτησης οι καθηγητές στην υπόθεση της ¨Ανέλιξης¨ το είχαν αυτό ως μια από τις βασικές τους αρχές.
Συμφωνώ και επαυξάνω.Αλλά από ποιους; Θα πρότεινα από τους ιδιοκτήτες και όχι από τους καθηγητές. Από κάποια ένωσή εργοδοτών κλπ. δεν νομίζω να υπάρχει διαφωνία. Και όχι μόνο αυτό να κάνουν και άλλα πολλά.
Μαζί σου και εγώ...Ότι λέω τόσο καιρό...
Το φροντιστήριο δεν είναι συνεταιρισμός τις δύσκολες εποχές και κερδοσκοπική επιχείρηση τις εύκολες...
Ο πρώτος εργοδότης ανακαινίζει το εξοχικό του στην Πάρο, ο δεύτερος αγόρασε προ μηνός ένα τζιπ Lexus (καινούριο, γιατί δεν εμπιστεύεται τα μεταχειρισμένα...) και ο τρίτος πράττει οτιδήποτε περνά από το χέρι του, για να ανθίσει και πάλι η επιχείρησή του (διαφημίσεις, προσφορές, δωρεάν τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού κ.ά.)... Πρέπει να συζητήσω και με τους τρεις την πρόταση μείωσης ωρομισθίου. Έχω πάρει την απόφασή μου... Δεν είναι η ίδια και για τους τρεις...