*

Αποστολέας Θέμα: Νεοδιόριστοι και επιλογή Συνταξιοδοτικού Καθεστώτος (Δημοσίου-ΙΚΑ)  (Αναγνώστηκε 84881 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ΕΠ06

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 640
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Sigh...
Έχω πάει από ΕΦΚΑ κι έχω κάνει την αλλαγή ο ίδιος (βέβαια ακόμα και "αυτόματα" να γινόταν δεν έχει λογική στη μια περίπτωση να λέει επ΄αόριστον και στην άλλη να έχει ημερομηνία λήξης). Το πρόβλημά είναι ο υπάλληλος ο οποίος σκόπιμα το έχει με ημερομηνία λήξεως καθώς ισχυρίζεται ότι έτσι προβλέπεται εφόσον δεν έχω μονιμοποίηση ακόμα.
Μέχρι να προσκομίσω χαρτί μονιμοποίησης θα το έχει με λήξη και πρέπει να πηγαίνω καθε χρόνο αντίγραφο μισθοδοσίας για να το ανανεώνει.
Και ξαναέρχομαι στην αρχική μου ερώτηση
Έπεσες στην περίπτωση..κι εγώ και όσοι ξέρω που διοριστήκαμε πέρσι και αλλάξαμε φορέα,γράφει επ' Αόριστον.Πες το στον υπάλληλο μπας και..

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος durin

  • Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Μηνύματα: 147
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Έπεσες στην περίπτωση..κι εγώ και όσοι ξέρω που διοριστήκαμε πέρσι και αλλάξαμε φορέα,γράφει επ' Αόριστον.Πες το στον υπάλληλο μπας και..

Το ξέρω, του το είπα. Δε τον ενδιαφέρει λέει τι κάνουν οι άλλοι υπάλληλοι. Αν θυμάμαι καλά μάλιστα, προϊστάμενος του τομέα του είναι.

Αποσυνδεδεμένος ΕΠ06

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 640
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Το ξέρω, του το είπα. Δε τον ενδιαφέρει λέει τι κάνουν οι άλλοι υπάλληλοι. Αν θυμάμαι καλά μάλιστα, προϊστάμενος του τομέα του είναι.
Υπομονή  συνάδελφε..μακάρι να ήξερα κάτι παραπάνω.

Αποσυνδεδεμένος ioannasol

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 202
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Μόνιμη Εκπαιδευτικός
    • Προφίλ
Συνάδελφοι/σσες εγώ είμαι ήδη στο ΙΚΑ και δεν ξέρω τι να πράξω...Ιδέες;
Επίσης, να σας ενημερώσω ότι μέσα στη βδομάδα θα βγει το ΦΕΚ των νεοδιόριστων.
Η Ζωή είναι μικρή και δεν είναι θλιβερή...αν το επιδιώξουμε
https://www.youtube.com/watch?v=lxSRULoDUlA
https://www.youtube.com/watch?v=ZbNIU-yRhSc
 ΑΡΟΝ

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος mmmm

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 2042
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Όσοι έχουν δικαίωμα επιλογής ένταξης σε συνταξιοδοτικό καθεστώς πρώην ΙΚΑ ή ΔΗΜΟΣΙΟ (δηλαδή ΜΟΝΟ όσοι έχουν προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν την 1/1/2011) δεν έχουνε λόγο να επιλέξουν ΙΚΑ. Οι κρατήσεις είναι ίδιες. Πρέπει να είναι πολύ ακραία περίπτωση ώστε η ένταξη αυτή τώρα να είναι ευνοϊκή αργότερα που θα βγει στη σύνταξη. Σε γενικές γραμμές το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου έχει ευνοϊκότερες διατάξεις. Οπότε 99% συμφέρει το Δημόσιο.

Όσοι δεν έχουν προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν την 1/1/2011 δεν θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα "επιλογή ασφάλισης" (που και αυτή η διατύπωση είναι λάθος αλλά τέλος πάντων). Δεν τους αφορά.

Αποσυνδεδεμένος g.t

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 1849
    • Προφίλ
Συνάδελφοι/σσες εγώ είμαι ήδη στο ΙΚΑ και δεν ξέρω τι να πράξω...Ιδέες;
Επίσης, να σας ενημερώσω ότι μέσα στη βδομάδα θα βγει το ΦΕΚ των νεοδιόριστων.
Το ζητημα αυτο  αφορά στο αν θα επιλεξει ο νεοδιοριστος την υπαγωγη του στην ασφάλιση του κλάδου κύριας  σύνταξης-υγειας
με τις ρυθμισεις του πρωην ΙΚΑ -ΕΤΑΜ ή του Δημοσίου, όπου και εαν αυτές οι ρυθμισεις εχουν διαφορές.
Για να εχει δικαιωμα  στην επιλογη αυτη ο νεοδιοριστος θα πρεπει να 'εχει ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ (ασχετα αν η προυπηρεσια αυτη ηταν στην εκπαιδευση -αναπληρωτης /ωρομισθιος- ή σε αλλη υπηρεσια του δημοσιου)  ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΣΕ Ο.Τ.Α. Α΄ ΚΑΙ
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 07, 2023, 08:14:30 pm από g.t »

Αποσυνδεδεμένος mmmm

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 2042
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Πολύ σωστά όλα. Απλώς να επαναλάβουμε ότι η επιλογή (για όποιον έχει το δικαίωμα να επιλέξει φυσικά) αφορά μόνο τον κλάδο ΣΥΝΤΑΞΗΣ και είναι μόνο θέμα αποτύπωσης στα εσωτερικά συστήματα του ΕΦΚΑ. Και δεν πρέπει να λέμε "έχω επιλέξει ΙΚΑ" ή "έχω επιλέξει δημόσιο" γιατί δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Το σωστό είναι "έχω επιλέξει συνταξιοδοτικό καθεστώς δημοσίου" ή "συνταξιοδοτικό καθεστώς πρώην ΙΚΑ".
Στην υγειονομική περίθαλψη δεν υπάρχει διαφοροποίηση: όλοι τα ίδια ποσοστά με την ίδια εσωτερική κωδικοποίηση του ΕΦΚΑ.
Μπορεί ο καθένας να δει τη δική του "αποτύπωση" στον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης:
https://www.efka.gov.gr/el/atomikos-logariasmos-asphalises

Κανείς δεν έχει βρεθεί ποτέ (ούτε καν από τον ΕΦΚΑ) να εξηγήσει ποια θα ήταν η περίπτωση που θα ήταν συμφέρουσα η επιλογή "πρώην ΙΚΑ" για όσους διορίζονται μετά την 1/1/2017 και έχουν εννοείται το δικαίωμα επιλογής. Συνεπώς, όπως το 99% προτείνει εδώ και αλλού, η σωστή επιλογή είναι "συνταξιοδοτικό καθεστώς πρώην Δημοσίου".

Αποσυνδεδεμένος g.t

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 1849
    • Προφίλ
κατ αρχας ευχαριστω για τα καλα λογια.
Ως προς το υπο συζητηση θεμα:

Διευκρινιζω οτι η επιλογη για υπαγωγη στις διαταξεις ασφαλισης του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αφορά μόνο τον Κλάδο Κύριας
σύνταξης του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
στο κοινό καθεστώς  ή τις αντιστοιχες (πρωην) διαταξεις του Δημοσίου, ενώ συνεχιζουν οι υπαλληλοι αυτοι  να διεπονται ως προς τον κλαδο ασθενειας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ βοήθηματος απο τις διαταξεις των οικειων φορεων, στους οποίους υπάγονται όσοι από αυτούς είχαν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1/1/1993 και μετά στο Δημόσιο ή αντίστοιχα στους υπόλοιπους φορείς Κύριας ασφάλισης.

Ως προς το οτι κανεις δεν έχει βρεθεί ποτέ (ούτε καν από τον ΕΦΚΑ) να εξηγήσει ποια θα ήταν η περίπτωση που θα ήταν συμφέρουσα η επιλογή "πρώην ΙΚΑ" για όσους διορίζονται μετά την ενοποιηση των ταμειων, θα σου προτεινα να διαβασεις και να αρκεστεις (ισως) στις δικες μου παρακατω εξηγησεις, μιας και δεν προκειται ποτε στον αιώνα τον άπαντα να μας επισκεφτει καποιος ΕΦΚΑφιτης (και που να μας βρει αλλωστε στο ανωνυμο περιβαλλον μας..):

Πιο συγκεκριμενα, ενα κινητρο για να μην αποεπιλέξει τις ρυθμισεις του πρωην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενας νεοδιοριστος εκπκος ειναι το γεγονος οτι  αν η μεχρι τωρα ασφαλιστικη του ζωη περιλαμβάνει μονο  ενσημα ΙΚΑ, τοτε δεν υπαρχει λογος να συνεχισει με ρυθμισεις δημοσιου στην περιπτωση που μεταξυ αυτων συμπεριλαμβανονται και βαρεα-ανθυγιεινα (προφανως απο εργασια εκτος εκπσης) και τα οποια θα τον βοηθησουν να θεμελιωσει πιο ευκολα δικαιωμα συνταξης συνεχιζοντας με ρυθμισεις πρωην ικα εταμ.

Το κυριοτερο ομως πιθανο πλεονεκτημα των διαταξεων πρωην ικα -εταμ βρισκεται στο παρακατω:

Ενω γενικα για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2013 και μετά, εξακολουθούν να ισχύουν τα  γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τον e-ΕΦΚΑ (για άνδρες και γυναίκες),όπως αυτά διαμορφώθηκαν με τις διατάξεις του ν.4336/15, ητοι:

62 ετών για πλήρη σύνταξη με τουλάχιστον 40 έτη (12.000 ημέρες) ασφάλισης,

62 ετών για  μειωμένη σύνταξη με 15 χρόνια (4.500 ημέρες), εφόσον η χορήγηση μειωμένης σύνταξης προβλέπεται από τις καταστατικές διατάξεις του εντασσόμενου στον e-ΕΦΚΑ Ταμείου και σύμφωνα με τις σχετικές ειδικές χρονικές προϋποθέσεις.

67 ετών για πλήρη σύνταξη με τουλάχιστον 15 έτη (4.500 ημέρες) ασφάλισης,

εντουτοις οσοι θεμελιωνουν δικαιωμα πριν το 2012 ισως να τους βολευαν οι ρυθμισεις πρώην ΙΚΑ οπως πχ Η παρακατω ρυθμιση που  προβλεπεται στο αρθρο 10 του 3863

 " ΛΟΙΠΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Άρθρο 10

Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αναγνωριζόμενοι χρόνοι

1. Τα δύο πρώτα εδάφια της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ν. 825/1978 (ΦΕΚ 189 Α΄), όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ δικαιούται σύνταξης, αν κατά την υποβολή της αίτησης έχει πραγματοποιήσει 10.500 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ και έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του.

Ο ανωτέρω χρόνος ασφάλισης για τους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν αυτόν από 1.1.2011 αυξάνεται κατά 300 ημέρες κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση 12.000 ημερών ασφάλισης.

Το όριο ηλικίας που προβλέπεται από το πρώτο εδάφιο, αυξάνεται σταδιακά από 1.1.2012 κατά ένα (1) έτος κάθε χρόνο και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.»

Μια τετοια ρυθμιση ας πουμε δεν την εχουν ως επιλογη οι εκπκοι που διοριστηκαν στο δημοσιο πριν την 1/1/2011 (δηλ υπαγονται στις ρυθμισεις δημοσιου)  και οι οποιοι θεμελιωνουν  σε μεγαλυτερα ορια ηλικιας (απο 62+ και πανω).

Τελος θα προσθεσω σε σχεση με την πρωτη μου αναρτηση και τις παρακατω λεπτομερειες:

"Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, της
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 08, 2023, 10:51:54 am από g.t »

Αποσυνδεδεμένος mmmm

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 2042
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
Νομίζω ότι οι περιπτώσεις που θα ήταν καλύτερη η επιλογή με πρώην ΙΚΑ είναι ελάχιστες για να μπορούν να συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις μαζί.
Κυκλοφορεί και ένα βίντεο που εξηγεί ένας ειδικός σε μια ομάδα εκπαιδευτικών το θέμα.
Τέλος πάντων, ο καθένας ας κάνει αυτό που κρίνει καλύτερο για τον εαυτό του.

Αποσυνδεδεμένος ΜαρίαΝ

  • Νέο μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 59
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Συνάδελφοι καλησπέρα. Πρόσφατα άλλαξα ασφαλιστικό φορέα χάρη και στη δική σας βοήθεια ειδικά του mmmm και ΕΠΟ και σας ευχαριστώ πολύ. Ειναι εντάξει ή πρέπει να ξαναπάω στον ΕΦΚΑ να το διορθώσουν; Δηλ στα έμμεσα μέλη έχει ετήσια ισχύ και πρέπει να ανανεώνεται, ή είναι λάθος και να πάω να το διορθώσουν; Ευχαριστώ πάρα πολύ προκαταβολικά!
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 07, 2024, 12:01:53 am από ΜαρίαΝ »

Αποσυνδεδεμένος rnikola

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 292
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Με το χαρτι της ορκωμοσιας πηγα στη ΔΥΠΑ για να διακοπει το επιδομα ανεργιας. Εχω επιλεξει την ασφαλεια δημοσιου, πρεπει να παω και στον εφκα να κανω κατι;

Αποσυνδεδεμένος Lasid

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 11732
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ83 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
    • Προφίλ
Συνάδελφοι καλησπέρα. Πρόσφατα άλλαξα ασφαλιστικό φορέα χάρη και στη δική σας βοήθεια ειδικά του mmmm και ΕΠΟ και σας ευχαριστώ πολύ. Πέρασα και την κόρη μου (19 ετών)που σπουδάζει ως έμμεσα ασφαλισμένη, αλλά στην κόρη μου βγάζει λήξη ασφαλιστικής ικανότητας 29/2/2024. Ειναι εντάξει ή πρέπει να ξαναπάω στον ΕΦΚΑ να το διορθώσουν; Δηλ στα έμμεσα μέλη έχει ετήσια ισχύ και πρέπει να ανανεώνεται, ή είναι λάθος και να πάω να το διορθώσουν; Ευχαριστώ πάρα πολύ προκαταβολικά!
Στους έμμεσα ασφαλισμένους η ασφαλιστική ικανότητα γίνεται ετήσια, επειδή υπάρχουν προϋποθέσεις. Για τους φοιτητές υπάρχει ηλικιακός περιορισμός και πρέπει κάθε χρόνο να πιστοποιείται από τη γραμματεία της σχολής ότι η φοίτηση συνεχίζεται.

Αποσυνδεδεμένος Lasid

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 11732
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ83 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
    • Προφίλ
Με το χαρτι της ορκωμοσιας πηγα στη ΔΥΠΑ για να διακοπει το επιδομα ανεργιας. Εχω επιλεξει την ασφαλεια δημοσιου, πρεπει να παω και στον εφκα να κανω κατι;
Στον ΕΦΚΑ θα πας να δηλώσεις ότι εφόσον είσαι πλέον με μόνιμη σύμβαση στο Δημόσιο, η ασφαλιστική σου ικανότητα δεν πρέπει να λήγει.

Αποσυνδεδεμένος ΜαρίαΝ

  • Νέο μέλος
  • *
  • Μηνύματα: 59
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Στους έμμεσα ασφαλισμένους η ασφαλιστική ικανότητα γίνεται ετήσια, επειδή υπάρχουν προϋποθέσεις. Για τους φοιτητές υπάρχει ηλικιακός περιορισμός και πρέπει κάθε χρόνο να πιστοποιείται από τη γραμματεία της σχολής ότι η φοίτηση συνεχίζεται.

Συνάδελφε Lasid καλησπέρα! σε ευχαριστώ πάρα πολύ! :) :)

 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182618
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 687
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 16
Επισκέπτες: 622
Σύνολο: 638

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.062 δευτερόλεπτα. 32 ερωτήματα.