0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλημέρα σε όλους.Καταρχήν να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που με τις επισημάνσεις τους, φώτισαν αρκετά σκοτεινά σημεία της διατύπωσης. Έτσι έκανα μια ανακοινοποίηση στο ορθό (για να θυμόμαστε και την αγαπητή bitch).Νομίζω πως τώρα τα πράγματα είναι σαφέστερα.
Παράθεση από: fair_play στις Μαρτίου 31, 2013, 08:51:19 amΚαλημέρα σε όλους.Καταρχήν να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που με τις επισημάνσεις τους, φώτισαν αρκετά σκοτεινά σημεία της διατύπωσης. Έτσι έκανα μια ανακοινοποίηση στο ορθό (για να θυμόμαστε και την αγαπητή bitch).Νομίζω πως τώρα τα πράγματα είναι σαφέστερα.Έτσι όπως το έχεις διατυπώσει τώρα ("ποιο ήταν το κέρδος του εμπόρου;"), το κέρδος ήταν το 7% επί της τιμής αγοράς, δηλ. 2.100 ευρώ.Αυτό ζητάς από τα παιδιά ή το ποσό που του έμεινε τελικά από την πώληση, δηλ. 32.100 ευρώ;
Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους που ασχοληθήκατε με το πρόβλημα.Ως προς την αυξημένη δυσκολία συμφωνώ και εγώ. Ένα θέμα όμως, που με προβληματίζει ιδιαίτερα, είναι το ότι τα παιδιά της Α' Γυμνασίου, δυσκολεύονται να κάνουν ορθούς συλλογισμούς και να τους εκφράσουν. Το να προσπαθούν να κάνουν μια αντιστοίχηση με κάποιο παρόμοιο πρόβλημα είναι καλό μεν, αλλά μπλοκάρει την σκέψη. Πράγμα ολέθριο. Εξάλλου και η μελέτη των εφαρμογών του βιβλίου πρέπει να γίνεται με κριτική προσέγγιση. Γίνεται όμως;Και τελειώνω για να μην σας κουράζω: Με στενοχωρεί το γεγονός ένας μαθητής που έχει όλο το θεωρητικό υπόβαθρο να "τα χάνει" μπροστά σε ένα "πρωτότυπο" (ασυνήθιστο) πρόβλημα.Καλό σας βράδυ
Μα πάλι δημιουργείς σύγχυση.Αν τα 900 ευρώ επιβαρύνουν τον πελάτη, τότε η τιμή πώλησης θα πρέπει να είναι 33.900 και στην εκφώνηση πρέπει να αναφέρεις ότι το ποσό ζημίας προστέθηκε στην αρχική τιμή πώλησης.Αν η τιμή πώλησης ήταν τα 33.000, τότε στην εκφώνηση πρέπει να ζητήσεις την "τιμή πώλησης" του αυτοκινήτου.Το κέρδος που γράφεις, ως οικονομικός όρος αναφέρεται στο επιπλέον ποσό που κερδίζει κάποιος επί της τιμής κόστους/αγοράς, δηλ. στο παράδειγμά μας είναι τα 2.100 ευρώ.Τι είναι αυτό που ζητάς τελικά;
Δηλαδή έχουμε ένα πρόβλημα που:(1) Με την αρχική διατύπωση, μεγάλο ποσοστό των καθηγητών του φόρουμ το έλυσαν λάθος και(2) Αλλάζοντας την διατύπωση ώστε να βγαίνει η λύση που θέλουμε οδηγεί σε 3 σενάρια.Και για ποιο λόγο συζητάμε ακόμα αν πρέπει να το βάλουμε σε παιδιά Α' Γυμνασίου;
Πρόσθετα σε προηγούμενες σκέψεις/προτάσεις που αναφέρθηκαν, να φέρω ένα "αντιπαράδειγμα" έλλειψης κριτικής σκέψης.Σε σχολείο στη Γαλλία έδωσαν ένα πρόβλημα μαθηματικών (νομίζω σε μαθητές λυκείου, δεν θυμάμαι), όπου έπρεπε να υπολογίσουν τελικά την ακτίνα της Γης. Κάτι οι λάθος μετατροπές μονάδων, κάτι οι απροσεξίες σε υπολογισμούς, και τελικά δόθηκαν πολλές απαντήσεις - σε ένα ωραίο κουτάκι - όπου η ακτίνα υπολογίστηκε μερικά cm. Κανείς από αυτούς τους μαθητές δεν μπήκε στον κόπο να σκεφτεί αν βρήκε το σωστό αποτέλεσμα, αν βγάζει νόημα κλπ. Αν το είχαν κάνει, θα καταλάβαιναν ότι κάτι έκαναν λάθος και θα ξανακοιτούσαν τους υπολογισμούς τους.