0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καθε ημερα επαγγελματικης χ2και καθε ωρα διδακτικης χ1η ημερα απο την ωρα εχει μια μικρη διαφορά. τι λες?Επισης, τι εννοεις σχολειο? Δηλαδη, στα ΙΕΚ (Ινστιτουτα Επαγγελματικης Καταρτισης) θα επρεπε να μοριοδοτειται παραπανω η επαγγελματικη? Εγω συμφωνω. Σχολειο διδακτικη και ιεκ επαγγελματικη. Κοβεται η "πιτα" σωστα.
Τα έχω γράψει ξανά, όμως αισθάνομαι την ανάγκη να τα επαναλάβω:Αγαπητοί υποψήφιοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ θέλω να καταθέσω την άποψη μου για την μοριοδότηση της επαγγελματικής εμπειρίας. Πιστεύω σαν εκπαιδευτικός αλλά και ως επαγγελματίας ότι θα έπρεπε η μοριοδότηση της επαγγελματικής εμπειρίας να είναι υψηλότερη από την διδακτική και θα έπρεπε να παραμείνει η 15ετία. Στις ΕΠΑΣ δεν προσφέρουμε στους μαθητές μας ακαδημαϊκή γνώση για να γίνουν αύριο επιστήμονες . Τους εκπαιδεύουμε προσφέροντας τους τις γνώσεις μας αλλά κυρίως τους μεταλαμπαδεύουμε την εμπειρία μας τις δεξιότητες του επαγγέλματος μας ώστε να μπορούν να ασκήσουν αύριο, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους το επάγγελμα που σπούδασαν. Στην περίπτωση των σχολών του ΟΑΕΔ έχω την εκτίμηση ότι μόνο η διδακτική εμπειρία και το τυχών μεταπτυχιακό δεν είναι αυτά από μόνα τους ικανά να δώσουν τα απαραίτητα εφόδια στους μαθητές μας. Είναι αναγκαίο οι εκπαιδευτικοί των ΕΠΑΣ παράλληλα με την διδακτική εμπειρία να έχουν και ικανοποιητική επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών. Φανταστείτε πως θα διδάξει αυτά τα παιδιά ο Ηλεκτρολόγος με μεταπτυχιακό που δεν έχει ακουμπήσει ποτέ στην ζωή του κατσαβίδι ή ο Οικονομολόγος που θα διδάξει Λογιστική ή Σύγχρονο Περιβάλλον Γραφείου και δεν έχει δουλέψει ποτέ σε Επιχείρηση ή Λογιστικό Γραφείο.
iek εσύ και ο aposperitis έχετε διαφορετική οπτική γωνία. Τα κριτήρια πρόσληψης στον ΟΑΕΔ έχουν αλλάξει πολλές φορές. Σχεδόν κάθε 2-3 χρόνια αλλάζουν. Μπορεί οι ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ να βγάζουν τεχνίτες, αλλά δε γίνεται να έρχονται μαθητές προηγούμενων ετών και να παίρνουν τη θέση του καθηγητή που τους πέρασε και πήραν πτυχίο.Αυτό συμβαίνει με τη μοριοδότηση της επαγγελματικής προϋπηρεσίας επί 2, 3 ή 5 αντίστοιχα για ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ.Έχω ακούσει κι εγώ περιπτώσεις, στις οποίες ο εκπαιδευτικός έμεινε άνεργος διότι πήρε τις ώρες παλιός μαθητής του.Η αλεπού 100, το αλεπουδάκι 101; Δεν γίνεται!
Αγαπητέ iek τώρα πια δεν έχει νόημα κανένας αγώνας για να αλλάξουν τα κριτήρια πρόσληψης...Φέτος η Α ΕΠΑΣ λειτουργεί τελευταία χρονιά και του χρόνου θα λειτουργήσει μόνο
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τις ανάγκες της οικονομίας που καλύπτουν οι ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ.Δεν προσφέρουν ακαδημαϊκή γνώση, δεν οδηγούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά μαθαίνουμε στα παιδιά μας τέχνες και επαγγέλματα.Την τέχνη και το επάγγελμα δεν μπορείς να το διδάξεις μόνο θεωρητικά πρέπει και ο ίδιος να το έχεις ασκήσει.Θα ήταν σωστά αυτά που γράφεις αν είχαν αναφορά το Γενικό Λύκειο που ο προορισμός του είναι διαφορετικός από αυτόν των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ .
Μη μου υποδεικνύεις σε παρακαλώ τις ανάγκες που καλύπτουν οι ΕΠΑΣ διότι αντιφάσκεις.Πρώτον: οι ειδικότητες και οι κλάδοι στήνονται με βάση το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι τις ανάγκες της οικονομίας (βλέπε τουριστικές, αγροτικές και κτηνοτροφικές ειδικότητες σε νησιά, Θεσσαλία και Ήπειρο…..δεν υπάρχουν). Δεύτερον: δεν χρειάζεται η εμπειρία των τελευταίων 15-20 ετών, είναι ξεπερασμένη, εάν το θέτεις ως μοναδικό κριτήριο,Τρίτον: ο χειριστής ταμειακής μηχανής δεν είναι επαγγελματική εμπειρία ΠΕ19, το είδαμε κι αυτό,Τέταρτον: δεν αναφέρθηκε κανείς σε ακαδημαϊκή γνώση, αλλά όπως και να το κάνεις είσαι «δάσκαλος» και όχι εργοδότης, καιΠέμπτον: ποιος είπε ότι η πληθώρα των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ ή και εγώ δεν έχουμε επαγγελματική εμπειρία. Δεν μπορεί όμως να είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτήριο πρόσληψης.Πιστεύω εγώ και ο Lasid να σε καλύψαμε. Το πώς επιχειρηματολογεί ο καθένας από εμάς για το πώς θέλει να είναι η προκήρυξη έτσι ώστε να είναι 1ος στον πίνακα, νομίζω ότι απέχει αρκετά από την αλήθεια. Πρώτος πρέπει να είναι αυτός που έχει πολλά προσόντα. Διδακτική, Επαγγελματική, μεταπτυχιακά, διδακτορικά κ.λπ. και όχι ένα κριτήριο (π.χ. Θέλω την επαγγελματική των προηγούμενων 20 ετών πολλαπλασιασμένη Χ2, Χ3 και Χ5 διότι έκλεισα το μαγαζί μου ή τα βιβλία μου και δουλεύω μαύρα. Έτσι θα είμαι πρώτος στον πίνακα στο βωμό των αναγκών της οικονομίας των ΕΠΑΣ και θα παίρνω 23 ώρες. Οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ του 1996, 1997 και έπειτα που στήσανε κάποιες ειδικότητες – και δουλεύουμε εμείς - με πρωτοβουλίες των ίδιων και των Διευθυντών τους δεν έχουν τώρα πλέον θέση;). Όσον αφορά τη θέση σου για το μαθητή και τον καθηγητή, εύχομαι να μη βρεθείς σε παρόμοιες καταστάσεις!Καλησπέρα!
έχουμε κανένα νέο μήπως και αν και πότε το παιδείας θα αναγνωρίσει την προϋπηρεσία πε19 (για τους δικούς τους πίνακες) από το ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ;