0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παραπέμπω, για παράδειγμα, στον Smyth, ο οποίος (1204) λέει ότι μία από τις χρήσεις της αντωνυμίας αυτής είναι αυτή μιας intensive adjective pronoun.
Μια σκέψη που κάνω (με κάθε επιφύλαξη, βεβαίως) είναι ότι η αντων. αυτή βρίσκεται στη θέση του α΄και του β΄προσώπου, όπου το υποκ. θεωρείται δεδομένο (ἐγώ, σύ/ἡμεῖς, ὑμεῖς) και η αντων. απλώς το προσδιορίζει επιθετικά. Ανάλογα, επεκτείνεται η επιθετική της χρήση και στο γ΄πρόσωπο.
(...) θα ήθελα αν μπορείτε να μου προτείνετε βιβλία με θεματογραφία δύσκολων κειμένων (...)
O Smyth δεν είναι και ιδιαίτερα σαφής ως προς αυτό το σημείο, γιατί παραπέμπει στη χρήση του ipse, που επίσης λειτουργεί επιθετικά και αντωνυμικά. Ο ίδιος ο όρος "adjective pronoun" δεν είναι σαφής.
Ένα καλό ερώτημα είναι αν το "αυτός", αλλά και οι δεικτικές αντωνυμίες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται ως επίθετα και στην πορεία λειτούργησαν ως αντωνυμίες επειδή αναφέρονταν σε ευκόλως εννοούμενα ουσιαστικά.Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να απαντηθεί. Πάντως, είναι ένα ισχυρό ενδεχόμενο κατά τη γνώμη μου.
Γεια σας!Είμαι νέα στο φόρουμ αλλά και νέα καθηγήτρια και θα ήθελα αν ήταν εύκολο τις συμβουλές σας!Μου ζητήθηκε να διδάξω άγνωστο στη γ λυκείου και δεν έχω διδάξει ξανά...θα ήθελα αν μπορείτε να μου προτείνετε βιβλία με θεματογραφία δύσκολων κειμένων και αν γνωρίζετε κάποιο καλό λεξικό της αρχαίας ελληνικής που θα με βοηθούσε στη δουλεία μου
Παράθεση από: apri στις Ιουνίου 09, 2013, 06:38:27 pmO Smyth δεν είναι και ιδιαίτερα σαφής ως προς αυτό το σημείο, γιατί παραπέμπει στη χρήση του ipse, που επίσης λειτουργεί επιθετικά και αντωνυμικά. Ο ίδιος ο όρος "adjective pronoun" δεν είναι σαφής.Οι Έλληνες φιλόλογοι, πάντως, χρησιμοποιούν αντίστοιχο όρο: επιθετικές αντωνυμίες (π.χ. Οικονόμου, 219, Σημ.). Φυσικά είναι αδύνατον να ξέρω αν όλοι οι ξένοι μελετητές υιοθετούν αυτόν τον όρο. Με μια πρόχειρη ματιά που έριξα, είδα ότι και ο Goodwin, Greek Grammar, 989 τον ίδιο όρο χρησιμοποιεί, ενώ ο Thomson, Syntax of Attic Greek, 71, χρησιμοποιεί τον όρο definite adjective pronoun.
ἐν δὲ τῷ χρόνῳ τούτῳ οἱ βουλόμενοι νεώτερα πράγματα ἐν τῇ πόλει γίγνεσθαι ἐπεβούλευον, νομίζοντες κάλλιστον καιρὸν εἰληφέναι καὶ μάλιστ’ ἂν ἐν τῷ τότε χρόνῳ τὰ πράγματα, ὡς αὐτοὶ ἐβούλοντο, καταστήσασθαι. Κι εγώ το ίδιο πίστευα και απόρησα όταν διάβασα το παρακάτω: η αντωνυμία αυτοί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως υποκείμενο, γιατί τότε θα ήταν επαναληπτική, αλλά ως τέτοια έχει μόνο πλάγιες πτώσεις. επομένως, είναι οριστική, οπότε χαρακτηρίζεται ως κατηγορηματικός προσδιορισμός στο εννοούμενο υποκείμενο.Μήπως ισχύει στο συγκεκριμένο παράδειγμα;
Παράθεση από: maria-nefeli στις Ιουνίου 09, 2013, 07:36:10 pm(...) θα ήθελα αν μπορείτε να μου προτείνετε βιβλία με θεματογραφία δύσκολων κειμένων (...)γιατί δύσκολων; ή γιατί ΜΟΝΟΝ δύσκολων;
Παράθεση από: maria-nefeli στις Ιουνίου 09, 2013, 07:36:10 pmΓεια σας!Είμαι νέα στο φόρουμ αλλά και νέα καθηγήτρια και θα ήθελα αν ήταν εύκολο τις συμβουλές σας!Μου ζητήθηκε να διδάξω άγνωστο στη γ λυκείου και δεν έχω διδάξει ξανά...θα ήθελα αν μπορείτε να μου προτείνετε βιβλία με θεματογραφία δύσκολων κειμένων και αν γνωρίζετε κάποιο καλό λεξικό της αρχαίας ελληνικής που θα με βοηθούσε στη δουλεία μουΈχω μία υπόψη μου, αλλά αν αυτό που ζητάς είναι μια θεματογραφία με πλήρη συντακτική ανάλυση, λεξιλόγιο, γραμματική και ασκήσεις για αυτενέργεια των μαθητών, δεν θα σου την πρότεινα. Αυτή που έχω υπόψη μου έχει συγκεκριμένη δομή, διαφορετική απ' όλες τις θεματογραφίες που έχω δει ως τώρα.Αν σ' ενδιαφέρει, μπορώ να σου πω περισσότερα.
Sali,τι δομή έχει αυτή η θεματογραφία;