0 μέλη και 7 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παιδιά, το παρακάτω χωρίο είναι από τον λόγο του Λυσία Κατά Αλκιβιάδου.θαυμάζω δέ, ὦ ἄνδρες δικασταί, εἴ τις ἀξιοῖ, ἐὰν μέν τις προσιόντων τῶν πολεμίων τῆς πρώτης τάξεως τεταγμένος τῆς δευτέρας γένηται, τούτου μὲν δειλίαν καταψηφίζεσθαι, ἐὰν δέ τις ἐν τοῖς ὁπλίταις τεταγμένος ἐν τοῖς ἱππεῦσιν ἀναφανῇ, τούτῳ συγγνώμην ἔχειν. καὶ μὲν δή, ὦ ἄνδρες δικασταί, ἡγοῦμαι δικάζειν ὑμᾶς οὐ μόνον τῶν ἐξαμαρτανόντων ἕνεκα,ἀλλ’ ἵνα καὶ τοὺς ἄλλους τῶν ἀκοσμούντων σωφρονεστέρους ποιῆτε.Η γενική "της τάξεως" είναι αντικείμενο του "τεταγμένος"; - της δευτέρας: αντικείμενο του εννοούμενου "τεταγμένος" (κατηγορούμενο από το "γένηται"); Συντάσσεται το "τάσσομαι" με γενική; Το "τούτῳ" είναι αντικείμενο του "συγγνώμην έχειν" ή δοτική της αιτίας;τούτου + δειλίαν: αντικείμενα ή δειλίαν: αιτιατική της αιτίας;παραδείγματι: κατηγορούμενο του αντικειμένου τούτω ή παραδείγματι: αντικείμενο+τούτω: κατηγορηματικός;Τέλος, "τῶν ἐξαμαρτανόντων ἕνεκα" είναι της αναφοράς ή του τελικού αιτίου (σκοπού);Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
Το τάξεως φαίνεται πως κατά το LSJ (Ι, 2) είναι αντικ. του τεταγμένος, αφού παραλληλίζει αυτή τη σύνταξη με αυτή του συστοίχου αντικειμένου (τάσσομαι τάξιν). Σίγουρα δεν είναι εύκολη σύνταξη. Άλλοι μιλούν για γενική διαιρετική και άλλοι για γενική του τόπου. Θα έχει ενδιαφέρον να ακουστούν κι άλλες απόψεις. Το τῆς δευτέρας νομίζω πως εξαρτάται απευθείας από το γένηται ως γενική κατηγορηματική διαιρετική ή κτητική. Το τούτῳ (δοτική προσώπου) επαναλαμβάνει το τις της προηγούμενης υποθετικής και είναι αντικείμενο της έκφρασης συγγνώμην ἔχειν (ή, κατ' άλλους, έμμεσο αντικ. του ἔχειν). Τα τούτου, δειλίαν αντικ. (έμμεσο και άμεσο αντίστοιχα: καταψηφίζομαί τινός τι). Πάντως, η αιτιατική με τέτοια ρήματα μπορεί να δηλώνει πράγματι και την αιτία ή την ποινή (π.χ καταγιγνώσκω τινὸς θάνατον) [Smyth, 1385]. Το τῶν ἐξαμαρτανόντων ἕνεκα εμπρόθετος του τελικού αιτίου (αντιθετ. σύνδεση με την τελ. πρόταση). Ελεύθερη μτφρ. του εμπρόθ.: "όχι μόνο για να τιμωρείτε αυτούς που διαπράττουν αδικήματα".Το παραδείγματι πού υπάρχει;
Το τάξεως φαίνεται πως κατά το LSJ (Ι, 2) είναι αντικ. του τεταγμένος, αφού παραλληλίζει αυτή τη σύνταξη με αυτή του συστοίχου αντικειμένου (τάσσομαι τάξιν). Σίγουρα δεν είναι εύκολη σύνταξη. Άλλοι μιλούν για γενική διαιρετική και άλλοι για γενική του τόπου. Θα έχει ενδιαφέρον να ακουστούν κι άλλες απόψεις. Το τῆς δευτέρας νομίζω πως εξαρτάται απευθείας από το γένηται ως γενική κατηγορηματική διαιρετική ή κτητική.
To LSJ παραθέτει διαφορετικούς τρόπους εκφοράς του πού είναι ταγμένος κάποιος (εμπρόθετος του τόπου, γενική, αιτιατική). Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι, επειδή ταυτίζονται σημασιολογικά, ταυτίζονται και συντακτικά οι τρόποι αυτοί. Έτσι όπως είναι η φράση (τῆς πρώτης τάξεως τεταγμένος τῆς δευτέρας γένηται), φαίνεται πως υπάρχει μια αναλογία στη σύνταξη των δυο γενικών.Ο Smyth αναφέρει το "της πρώτης τάξεως τεταγμένος" ως παράδειγμα γενικής κατηγορηματικής κτητικής, κάτι που ταιριάζει με την πιο εμφανή γενική κατηγορηματική που ακολουθεί, δηλ. "της δευτέρας γένηται". βλ. παρ. 1305, σελ. 315 (ή σελ. 330 του αρχείου pdf): http://cdn.textkit.net/hws_Greek_Grammar_AR5.pdfΠάντως, επειδή η "τάξις" είναι περιληπτικό ουσιαστικό, κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν οι δυο γενικές να θεωρηθούν και γεν. κατ. διαιρετικές.
Nα σου πω την αλήθεια, δεν το είχα στο μυαλό μου ως συνδετικό ρήμα, αλλά δεν μου φαίνεται και παράλογο τουλάχιστον στη συγκεκριμένη πρόταση, γιατί όντως το "τάσσομαι" έχει την έννοια του "ορίζομαι σε μια θέση", άρα "αποκτώ μια ιδιότητα".Δεν ξέρω όμως αν ισχύει γενικώς. Ας πούμε στα νέα ελληνικά, στο "τάχθηκα αλληλέγγυος", θα έλεγα ότι έχουμε επιρ.κατηγορούμενο και όχι απλό κατηγορούμενο, εκτός αν δώσουμε στο ρήμα πιο γενική, συνδετική έννοια. Στο αρχαίο κείμενο όμως έχουμε γενική. Ο Smyth λέει απλώς ότι είναι μια γενική κτητική με κατηγορηματική χρήση, γιατί γενικώς δεν κάνει διάκριση σε γενικές κατηγορηματικές, επιρρηματικά κατηγορούμενα και κατηγορούμενα.
Το τῆς πρώτης τάξεως τεταγμένος δεν σημαίνει, κατ' εμέ τουλάχιστον, τίποτε περισσότερο από το "αν και τοποθετημένος στην πρώτη γραμμή".
Καλημέρα σας, Θα ήθελα να ζητήσω μία διευκρίνιση πάνω σε κάτι που δεν αναφέρεται στα σχολικά συντακτικά (και ούτε ζητείται κατά τις εξετάσεις) αλλά με ενδιαφέρει να γνωρίζω. Γνωρίζουμε ότι ο συντακτικός ρόλος μιας κατηγορηματικής μετοχής είναι τριπλός, μπορεί να είναι κατηγορούμενο, κατηγορηματικός προσδιορισμός ή συμπλήρωμα ρήματος. Σε ποιες όμως περιπτώσεις συμβαίνει το καθένα;
ΥΓ. Επειδή από τη στιγμή που ανήρτησα αυτήν την απάντηση συνέχισα να σκέφτομαι το θέμα, έκανα εκ των υστέρων δυο-τρεις τροποποιήσεις και μια προσθήκη.
Χαχα! Έγινε! Σας ευχαριστώ πολύ!