0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δηλαδή, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης πρότασης η διαφορά δεν βρίσκεται στο είδος της σύνταξης, αλλά μόνο στη σημασία του ρήματος.
Οπότε, στη λατινική φράση accusatores Murenae obiecerunt aliquod flagitium ac dedecus aut in Asia susceptum aut ex Asia deportatum, όπου τα υποκείμενο της μετοχής susceptum είναι το flagitium και το dedecus [κατά λέξη μετάφραση: "οι κατήγοροι προσήψαν στον Μουρήνα κάποιο όνειδος ή ντροπή που ή φορτώθηκε ( υποκ. "όνειδος" και "ντροπή" -το ποιητικό αίτιο εννοείται) στην Ασία ή μεταφέρθηκε από την Ασία], εκείνο που κάνουν οι συγγραφείς των βοηθημάτων, όταν μεταφράζουν "που ή φορτώθηκε ή μετέφερε από την Ασία" (υποκ. και στα δύο ρήματα ο Μουρήνας) είναι ότι στη δεύτερη μετοχή (deportatum) τρέπουν τη σύνταξη από παθητική σε ενεργητική, αλλά στην πρώτη (susceptum = που φορτώθηκε) απλώς χρησιμοποιούν το ρήμα με διαφορετική σημασία, η οποία οδηγεί σε υποκείμενο "ο Μουρήνας". Σωστά; (Προσπαθώ να βρω τρόπο να εξηγήσω στους μαθητές ποια είναι η μετάφραση που συνάδει με τη σύνταξη και ποια αλλαγή έχει γίνει ως προς αυτήν στη μετάφραση που βλέπουν στο βοήθημά τους -το οποίο ακολουθεί το βιβλίο του καθηγητή, όπως και άλλα βοηθήματα- γιατί, αν δεν το καταλάβουν, θα μπερδευτούν με την ανάλυση των μετοχών.)
Όπως σου έχω πει και άλλη φορά, καθαρή προσωπική δείξη εκφράζουν μόνο το α' και το β' πρόσωπο, γιατί δηλώνουν ξεκάθαρα τον ομιλητή και τον ακροατή αντίστοιχα. Το γ' πρόσωπο δεν δηλώνει καθαρή προσωπική δείξη, γιατί το μόνο που δηλώνει είναι ένα πρόσωπο που δεν συμμετέχει στη συζήτηση και χρειάζονται πραγματολογικές πληροφορίες, για να γίνει σαφές ποιο πρόσωπο είναι.
Στη γραμματική των νέων ελληνικών το "αυτός-ή-ό" αναφέρεται απευθείας ως τρίτο πρόσωπο προσωπικής αντωνυμίας. Όμως, αν κοιτάξεις λχ στη Γραμματική της Φιλιππάκη, θα δεις κι εκεί σε υποσημείωση να λέει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δεικτική αντωνυμία που βρίσκεται στη θέση της προσωπικής.Άρα, στην ουσία, το "αυτός-ή-ό" είναι σε όλες τις περιπτώσεις δεικτικό. Όμως, όταν δηλώνει έμψυχη οντότητα ως αντωνυμία, μπορείς να πεις ότι χρησιμοποιείται στη θέση της προσωπικής αντωνυμίας ή πιο απλά να την πεις απευθείας προσωπική αντωνυμία, όπως το έχει και η γραμματική.
Το "προσωπική δείξη" δεν θυμάμαι να το έχω ακούσει. Εκφράζουν δείξη οι προσωπικές αντωνυμίες; Τι εννοείς ότι δηλώνουν τον ομιλητή και τον ακροατή; Ο ομιλητής και ο ακροατής δεν δηλώνονται ήδη από το πρόσωπο του ρήματος, για αυτό και η προσωπική αντωνυμία του α' ή β' προσώπου συνήθως παραλείπεται; Εκτός και αν δεν αναφέρεσαι στις προσωπικές αντωνυμίες, αλλά εννοείς ότι το ρήμα του α΄ ή β΄ προσώπου εκφράζει καθαρή προσωπική δείξη. Μάλλον αυτό εννοείς, γιατί μόνο έτσι μπορώ κάπως να καταλάβω τη διάκριση που κάνεις μεταξύ καθαρής και μη καθαρής προσωπικής δείξης. Αν θέλω να ακολουθήσω τη σχολική Γραμματική, ένας πρακτικός τρόπος για να μπορώ να χαρακτηρίσω το "αυτός" προσωπική ή δεικτική θα μπορούσε να είναι η δυνατότητα αντικατάστασης του "αυτός", "αυτόν", "σε αυτόν" με τα "εγώ" "εμένα", "σε εμένα"; Νομίζω ναι...
Δείξη είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ομιλητής συσχετίζει τα λεγόμενα του με την πραγματικότητα και συγκεκριμένα με τα πρόσωπα, τον τόπο και τον χρόνο της συνομιλίας.Αυτές είναι οι βασικές μορφές δείξης: προσωπική, τοπική, χρονική. Και από εκεί και πέρα, υπάρχουν υποκατηγορίες όπως η κειμενική και η κοινωνική.Αυτά μπορείς να τα βρεις σε οποιοδήποτε βιβλίο Πραγματολογίας. Ή γκούγκλαρε τον όρο "δείξη" ή "deixeis".
Η έκφραση "καθαρή προσωπική δείξη" δεν είναι δική μου, αλλά του J.Lyons, που υπήρξε πολύ σημαντικός καθηγητής Σημασιολογίας/Πραγματολογίας. Θεωρεί -και εύλογα πιστεύω- ότι μόνο το α' και το β' πρόσωπο δηλώνουν καθαρά πρόσωπο, γιατί δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον πληροφορία για να καταλάβεις σε ποιο πρόσωπο της συζήτησης αναφέρονται. Με το που ακούς "εγώ" ξέρεις ότι το πρόσωπο είναι ο ομιλητής.
Είδα αυτά που γράφει η Πύλη. Δύσκολα να τα κατανοήσεις χωρίς να τα έχεις διδαχθεί ποτέ.
Με τη δείξη σχετίζονται και αυτοί οι κειμενικοί δείκτες, που ακούω ότι διδάσκονται στην Έκθεση - Λογοτεχνία γ΄ Λυκείου και για τους οποίους ρωτάω κάποιους που κάνουν Έκθεση τι είναι και μου λένε "τα πάντα";
Ναι, αλλά δεν ξέρεις απαραίτητα αν ο ομιλητής είναι ο Γιώργος ή Γιάννης ή κάποιος άλλος. Και όταν ακούς "αυτός" πάλι καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για τρίτο πρόσωπο και όχι για τον ομιλητή ή τον ακροατή και πάλι μπορεί να ξέρεις ποιος ακριβώς είναι, αλλά μπορεί και να μην το ξέρεις, όπως και όταν ακούς "εγώ" ή "εσύ". Ποια η διαφορά λοιπόν ανάμεσα στο α΄/β΄ πρόσωπο και στο γ;
Και η Πύλη πάντως υποστηρίζει ότι προσωπική δείξη εκφράζεται με το α΄ και β' πρόσωπο (απλώς εγώ δεν το καταλαβαίνω) ενώ το γ' το αναφέρει πάλι για το β' ("Αν και η προσωπική δείξη αφορά κυρίως το α΄ και β΄ πρόσωπο, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και το γ΄ ενικό για να ταυτοποιήσει τον ακροατή, όπως όταν για λόγους τυπικότητας που επιτάσσει η κοινωνική απόσταση μπορεί η ομιλήτρια, απευθυνόμενη στον ακροατή, να πει Θα ήθελε τίποτε άλλο ο κύριος; ή χάριν αστεϊσμού να ρωτήσει η ομιλήτρια τον ακροατή της Τί άλλο θέλει τώρα το καμάρι μου;, ή όταν μια μητέρα, απευθυνόμενη στο μικρό παιδί της, λέει Τώρα η Μαρούλα θα φάει όλο της το φαγητό"). Πολύ δύσκολα πράγματα!
Δεν ξέρω για τους κειμενικούς δείκτες που λες, γιατί δεν έχω ασχοληθεί. Αν μιλάμε για δείκτες που διασφαλίζουν την κειμενική συνοχή, τότε ναι έχουν σχέση με τη δείξη.
Αν μιλάμε μεταξύ μας, ξέρεις με το "εγώ" και το "εσύ" σε ποιον αναφέρομαι. Αντιθέτως, για να καταλάβεις ποιο πρόσωπο είναι το "αυτός" ή πρέπει να το δείξω στον χώρο ή να το συνδέσω αναφορικά με κάποιο κύριο όνομα που έχω ήδη αναφέρει.
Μάλλον δεν σχετίζονται όλοι με τη δείξη, ίσως κάποιοι. Σου είναι εύκολο να ρίξεις μια ματιά στους παρακάτω συνδέσμους, για να μου πεις αν οι κειμενικοί δείκτες σχετίζονται με την πραγματολογία, που λες, και γενικά με κάποιον τρόπο ερμηνείας του κειμένου βασισμένο στη σύγχρονη γλωσσολογία (γιατί είναι καινούργια όλα αυτά ...); https://filologika.gr/lykio/g-lykiou/genikis-pedias/neoelliniki-logotechnia/keimenikoi-deiktes-ermineytiko-scholio/https://www.schooltime.gr/2022/06/28/neoellinikoi-glossa-likeiou-oi-keimenikoi-deiktes/
Ναι, αν μιλάμε μεταξύ μας, έτσι είναι. Οπότε η διάκριση μεταξύ καθαρής προσωπικής δείξης για τα α' και β' πρόσωπο και μη καθαρής για το γ' ισχύει μόνο για τους συμμετέχοντες σε μια συζήτηση; Γιατί, αν ακούω μια συζήτηση δίπλα μου ή διαβάζω κάτι χωρίς να γνωρίζω τον συγγραφέα, δεν ξέρω σε ποιο πρόσωπο αναφέρεται ούτε το "εγώ" και το "εσύ".