0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Γιατι να υπαρχει ενας ολοκληρος χρόνος, οταν η υλη ειναι αρκετα περιορισμενη?
Να μην ρίξεις κανενα επιπεδο. Τί θα πει γενικης παιδειας?
Γενικής παιδείας σημαίνει ότι το μάθημα δεν έχει υψηλό βαθμό εξειδίκευσης και δυσκολίας, ώστε να είναι προσιτό και σ' αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερη κλίση στο συγκεκριμένο μάθημα, αλλά παρ' όλα αυτά ενδιαφέρονται γι' αυτό.Τα περισσότερα μαθήματα στα οποία εξετάζεσαι για το πανεπιστήμιο, πλην αυτού της Γλώσσας-Έκθεσης ή της Ιστορίας, είναι υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης, γιατί αποτελούν τη βάση παρακολούθησής του.@LandauΤο πρόβλημα δεν είναι αν θα είναι 12χρονη η υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλά αν η εξειδικευμένη εκπαίδευση που θα λαμβάνει κανείς μετά τη βασική θα ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα και στις δεξιότητες του.Αν κάτι αξίζει, είτε είναι υποχρεωτικό είτε προαιρετικό, σου προκαλεί το ενδιαφέρον.
Ως προς τα "γενικής παιδείας", δεν τίθεται θέμα (από την πλευρά μου τουλάχιστον) περί υψηλού βαθμού εξειδίκευσης και δυσκολίας. Όλα ή τίποτα. Στο σχολείο πρέπει να διδαχθούν από γλώσσα, λογοτεχνία, αρχαία ελληνικά κλπ μέχρι φυσική, χημεία, μαθηματικά, βιολογία, γεωλογία, μουσική, σχέδιο (ναι και σχέδιο θα έπρεπε!) κλπ.
Ένα από τα προβλήματα του σημερινού συστήματος είναι η επανάληψη εννοιών σε διαφορετικές τάξεις, π.χ. στη φυσική κάνουν λίγο μηχανική στη β γυμνασίου και μετά ξανά στην α λυκείου και μετά επιπλέον στη γ λυκείου (χώρια το μπέρδεμα με τα κατεύθυνσης και γενικής παιδείας). Μέγα λάθος κατ' εμένα. Πρέπει να υπάρχει μία λογική πορεία και διαβάθμιση στα προγράμματα σπουδών.
Ως προς το θέμα της 12χρονης υποχρεωτική ή μη εκπαίδευσης, φυσικά και είναι πρόβλημα η μη καθιέρωσή του (κατ' εμένα πάντα). Τα ενδιαφέροντα και οι δεξιότητες είναι στην επιλογή του μαθητή για την τριτοβάθμια. Προφανώς αναφέρομαι σε ένα σύστημα όπου το 12ετές σχολείο θα περιλαμβάνει μόνο υποχρεωτικά μαθήματα, χωρίς επιλογές, κατευθύνσεις και προσανατολισμούς..).
Μου θυμίζει τους
Θα ήταν πολύ όμορφο να μπορούσε να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας από άτομα που έχουν ασχοληθεί πολύ με τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, που θα επεξεργαζόταν σχέδια βελτίωσης των συνθηκών και αποφυγής των όποιων στρεβλώσεων.