0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
9. Εάν υπάρξει απόφαση υπέρ του 36μηνου το κράτος μπορεί να την αγνοήσει; Κατ’ αρχήν ο νομοθέτης δεν μπορεί να υποχρεωθεί να νομοθετήσει. Περαιτέρω η διοίκηση για να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση θα πρέπει να γίνουν, αν χρειάζεται, οι απαραίτητες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Επομένως, είναι πολύ πιθανό το κράτος να αδιαφορήσει. Όμως από αυτή τη συμπεριφορά του πρώτον θα δημιουργηθεί υπέρ σας δικαίωμα αποζημίωσης λόγω της αστικής ευθύνης του κράτους και δεύτερον το ελληνικό κράτος θα λογοδοτήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συνεπώς γίνεται αντιληπτό ότι το κράτος θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί είτε αποζημιώνοντάς σας είτε μετατρέποντας τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.
4. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των διαδοχικών συμβάσεων δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερος των τριών, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 2 του επόμενου άρθρου”. Ως κύρωση, για την περίπτωση της παράνομης, ήτοι κατά παράβαση των ως άνω κανόνων, κατάρτισης διαδοχικών συμβάσεων, προβλέφθηκε από το άρθρο 7 του ίδιου π.δ/τος η αυτοδίκαιη ακυρότητα τους και η καταβολή στην εργαζόμενο τόσο των αποδοχών για την εργασία που παρέσχε, εφόσον οι άκυρες συμβάσεις εκτελέστηκαν εν όλω ή εν μέρει, όσο και αποζημίωσης ίσης με το ποσό “το οποίο δικαιούται ο αντίστοιχος εργαζόμενος αόριστου χρόνου σε περίπτωση καταγγελίας της συμβάσεως του”
Ο Άρειος Πάγος όμως έκρινε ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν μπορούν, λόγω ακριβώς του ότι προσκρούουν στο άρθρο 103 του Συντάγματος, να μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ακόμη και αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Περαιτέρω, η υπ’ αριθ.1198/2017 απόφαση του Αρείου Πάγου δέχτηκε ότι «μεταξύ υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και της Δ.Ε.Η. Α.Ε., υπήρχε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και η μη αποδοχή της εργασίας των υπαλλήλων μετά τη λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου συνιστά καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου η οποία είναι άκυρη καθώς δεν έγινε εγγράφως και δεν καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση απολύσεως.» Αποφασίσθηκε δε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι άκυρη και να υποχρεωθεί η Δ.Ε.Η. Α.Ε. να αποδέχεται τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες των υπαλλήλων.
Ωραία όλα αυτά που γράφεις, μπας και πείσεις και τον εαυτό σου (αν κι εσύ πατάς και σε άλλη, πιο "σίγουρη" βάρκα), αλλά τα λέει η ίδια η δικηγόρος:Πουθενά δεν αναφέρει μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ούτε καν στη Δ.Ε.Η. Όπως έχω πει πολλές φορές, στην καλύτερη περίπτωση να κερδίσετε αποζημίωση, μιας και αυτό προβλέπει τόσο η ευρωπαϊκή οδηγία, όσο και το Π.Δ. 164/2004. Όταν το ίδιο το δικαστήριο έχει πει ότι δε γίνεται η μετατροπή, γιατί προσκρούει στο Σύνταγμα, μην περιμένετε κάτι διαφορετικό...
Περαιτέρω, η υπ’ αριθ.1198/2017 απόφαση του Αρείου Πάγου δέχτηκε ότι «μεταξύ υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και της Δ.Ε.Η. Α.Ε., υπήρχε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και η μη αποδοχή της εργασίας των υπαλλήλων μετά τη λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου συνιστά καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου η οποία είναι άκυρη καθώς δεν έγινε εγγράφως και δεν καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση απολύσεως.» Αποφασίσθηκε δε ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι άκυρη και να υποχρεωθεί η Δ.Ε.Η. Α.Ε. να αποδέχεται τις προσηκόντως προσφερόμενες υπηρεσίες των υπαλλήλων ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΗΤΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΟΙΤο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση που εξέδωσε(20-4-18) αναγνώρισε ότι η σύμβαση ωρομισθίων του ΤΕΙ Αθήνας που προσέφυγαν στο δικαστήριο, αποτελεί σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.Το Πρωτοδικείο Αθηνών υποχρεώνει το ΤΕΙ Αθήνας να απασχολεί τους προσφεύγοντες ωρομισθίους στην ίδια θέση και τους ίδιους όρους εργασίας, όπως μέχρι 30-6-17 που έληξαν οι συμβάσεις εργασίας τους.Το δικαστήριο κήρυξε την απόφαση προσωρινά εκτελεστή.Οι ενάγοντες υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, στο δικαστήριο ότι:Α. Εργάστηκαν στο ΤΕΙ Αθήνας , δυνάμει συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που συνήφθηκαν για τον καθένα διάφορα χρονικά διαστήματα.