Σύνολο ψηφοφόρων: 77
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Στην Ελλάδα έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά εισαγωγής αποφοίτων λυκείων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες. Από την άλλη έχουμε εδώ και πολλά χρόνια πολύ μικρή απορρόφηση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας. Ειδικά σε σχολές που δημιουργούν και εκπαιδευτικούς (δεν είναι όλες αποκλειστικά "καθηγητικές" σχολές, π.χ. των θετικών επιστημών και οι πολυτεχνικές δεν είναι μόνο για εκπαιδευτικούς) ο κορεσμός είναι πολύ μεγάλος, ενώ ο αριθμός εισακτέων υπερμεγέθης για τα δεδομένα. Οπότε, απαιτείται σταδιακή μείωση εισακτέων σε πολλές τέτοιες σχολές, ακόμα κι αν αυξηθούν οι προσλήψεις.
Αν οι βάσεις των σχολών ήταν αυτές που θα έπρεπε να είναι, να δούμε πόσοι θα περνούσαν μετά. Τα περί ελεύθερης πρόσβασης στα παν/μια δεν τα εκλαμβάνω σοβαρά, γιατί σημασία έχει και να μπορεί να σπουδάσει κάποιος - όπως προαναφέρθηκε - δηλαδή να έχει το κατάλληλο γνωστικό υπόβαθρο και την κατάλληλη νοητική ικανότητα να σπουδάσει κάτι συγκεκριμένο.Αυτό που έχει σημασία είναι να αρθούν οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, ώστε να μην επηρεάζει το οικονομικό επίπεδο την πρόσβαση κάποιου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ικανότερος να σπουδάζει.Επαναλαμβάνω, το ποσοστό πρόσβασης στη χώρα είναι υψηλότερο από το μέσο όρο και δημιουργεί στρεβλώσεις.
Ελπίζω να γίνομαι επιτέλους κατανοητός.
Όχι pink, δεν συμφωνώ καθόλου.Ο αριθμός δεν πρέπει να περιοριστεί. Το αντίθετο μάλιστα, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θεωρώ ότι πρέπει να είναι ελεύθερη.Όποιος θέλει να αποκτήσει γνώσεις να μπορεί να το κάνει. Τι θα πει ότι δεν υπάρχουν θέσεις στην εκπαίδευση για φιλολόγους?Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν θέσεις υψηλής εξιδείκευσης. Αυτές ακριβώς πρέπει να δημιουργήσουμε, και όχι απαραίτητα στην εκπαίδευση.Τώρα το ότι εσύ έχεις προγραμματίσει τη ζωή σου γύρω από την εργασία στο δημόσιο είναι ένα προσωπικό σου πρόβλημα το οποίο καλείσαι να λύσεις.Η λύση θα έρθει μέσα από την απάντηση που θα δώσεις στο ερώτημα του θέματος του μίτου.Η λύση αγαπητή δεν είναι να περιοριστεί ο ανταγωνισμός σου. Είπα και παραπάνω ότι ο ανταγωνισμός μόνο καλό θα κάνει. Αν διαλέξω 100 καθηγητές από 100.000 υποψηφίους μου δίνει πολύ καλύτερες πιθανότητες να έχω τους ικανότερους να διδάξουν τα παιδιά μου. Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι πολλοί δεν θα απασχοληθούν τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι.Αν περιορίσω των αριθμο των εισακτέων στους 100 άντε 200, σημαίνει πως αναγκαστικά θα προσλάβω και λιγότερο ικανούς.Πρέπει να κοπεί η πρόσβασή των πλεοναζόντων στην μόρφωση επάνω σε όποιο αντικείμενο?Μήπως τελικά όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό να κάνει κάτι άλλο?Κουραστήκαμε να διαβάζουμε ότι η Χ ειδικότητα πήρε πιο εύκολα πτυχίο και πόσο αδικημένοι είναι κάποιοι άλλοι που διάβασαν στα ΕΦΗ